501 paikkaa Espanja Eurooppa

10/501: Päättymätön projekti Barcelonassa

 

Olen kertonut jo useamman kerran lapsuuteni perhelomista Bulgariassa, samoin kuin vaihto-oppilasvuodestani Iowassa, mutta varsinaisen matkailuni katson alkaneen vasta 2000-luvulla kahden Barcelonan matkan myötä.

Teimme nuo kaksi kahden viikon mittaista matkaa lapsettomana parina, täysin omatoimisesti. Matkakohde valikoitui sen perusteella, että kahdella taidetoimikunnalla oli residenssi Barcelonassa ja meillä oli mahdollisuus saada se käyttöömme. Majoitusmuoto oli meidän silloiseen elämäntilanteeseemme ehdottoman sopiva: meillä oli oma makuuhuone, minkä lisäksi jaoimme vessan, olohuoneen ja keittiön toisen makuuhuoneen väen eli hämäläisten kanssa. Meillä kävi vieläpä niin hyvä onni, että ensimmäisellä kerralla pääsimme tutustumaan valokuvaaja Markus Henttoseen, ja toisella kerralla legendaariseen Jarttuun, jonka kaikki Lahden Torvessa käyneet tunnistavat heti. Jarttu vieläpä osoittautui mahtavaksi kokiksi, jonka ruoista nautimme useampana iltana.

Barcelona sai minut heti valtaansa: rentoa etelän elämänmenoa, mutta silti katalonialaisella täsmällisyydellä; Barcelonan kotipelejä paikalliskuppilassa; päivän lounaita pilkkahintaan. Söimme loputtomasti tomaatti- ja valkosipulileipiä ja vaelsimme katuja koirankakkaa väistellen.

Yksi nähtävyys oli minulle kuitenkin ylitse muiden: Sagrada Familia, jonka valmistumista sain seurata omalta kotiparvekkeelta. Asuntomme sijaitsi aivan tien toisella puolella tästä kuuluisasta kirkosta, jota on rakennettu jo yli 100 vuotta. Aamuisin istuimme parvekkeellamme ja katselimme, kuinka jostain kaukaa tuodut työmiehet kiipeilivät päällystämässä torneja, ja kuinka patsas toisensa jälkeen ilmestyi kirkon seinään. Kävimme tutustumassa kirkkoon sisältä päin vain kerran, koska se oli edelleen pahasti kesken. Oli kuitenkin huikeaa ajatella, että sitä oli kilkuteltu kasaan jo se 100 vuotta, eikä loppua vielä näkynyt.

DSC_0110

Sadan vuoden rakennusaika ei ole arkkitehtuurin historiassa aika eikä mikään. Olen opiskellut taidehistoriaa, ja tottunut siihen, että kaikkien kuuluisien rakennusten rakentamisaika ulottuu useamman vuosisadan puolelle. Vasta Sagrada Familian kautta olen oppinut sen, mitä noin pitkä rakennusaika oikeasti tarkoittaa: monet ihmiset seuraavat rakennusprojektia pääsemättä koskaan näkemään sitä valmiina. Ehkä minä en koskaan näe sitä valmiina.

Sagrada Familian kuitenkin odotetaan valmistuvan vuoteen 2026 mennessä, jolloin sen arkkitehdin Antoní Gaudin kuolemasta tulee kuluneeksi sata vuotta. Tietokoneet ja modernit työtavat ovat nopeuttaneet valmistumistahtia huomattavasti, eikä rakentaminen enää välttämättä kestä yhtä kauan kuin entisaikojen katedraalien. Paavi Benedictus XVI vihki kirkon käyttöön jo vuonna 2010.

Kahden matkan aikana ehdin kokea Barcelonassa monenlaisia unohtumattomia asioita: neljää erilaista mössöä lounaaksi Picasson suosimassa Les 4 Chats -ravintolassa, varhainen aamujuna Figueresiin Dalin museoon, ryöstöaikeissa olevat nuoret miehet Barri Goticin kapeilla kujilla. Ehdottomasti suurimmaksi kokemukseksi kuitenkin nousi tuo kirkko, joka kohosi sinistä taivasta vasten juuri minun parvekkeeni vieressä. Istuimme lähes joka päivä iltapäivään asti parvekkeella juoden maitokahvia ja lukien kirjoja, ja samalla kuunnellen sitä loputonta kilkutusta, joka kirkon rakentamisesta kuului. Koko ajan oli sellainen olo, että kohta se valmistuu, vaikka eihän se valmistu.

DSC_0101

Kun nyt katson internetistä valokuvia Sagrada Familiasta, huomaan heti, että se on viime käyntini jälkeen muuttunut valtavasti. Se on oikeasti paljon valmiimpi. Esimerkiksi meidän vieraillessamme sisätilat olivat pelkkää tyhjää tilaa ja rakennustyömaata, jossa kissat makailivat. Kuvien perusteella nekin näyttävät nyt ihan kirkolta, jossa voi pitää oikeita palveluksiakin.

Tämä tarkoittaa tietenkin sitä, että minun täytyy alkaa suunnitella paluuta Barcelonaan, kymmenen vuoden tauon jälkeen. Pakkohan se on mennä katsomaan, miltä kirkko nyt näyttää, sillä edelleen epäilen, etten koskaan ehdi nähdä sitä valmiina.

 Tämä teksti on osa sarjaa, jossa kerään 501 kohdetta, joissa pitäisi ennen kuolemaansa käydä. Lista perustuu Bounty Booksin julkaisemaan teokseen 501 Must-Visit Destinations. Lisää tästä keruuprojektista löytyy täältä.

You Might Also Like...

No Comments

    Leave a Reply