Eurooppa Hollanti

Voiko Amsterdamissa syödä halvalla?

Amsterdam on tunnettu rentona ja sallivana kaupunkina. Suurinta kukoistuskauttaan se varmasti eli muutama vuosikymmen sitten, kun Euroopassa elettiin vielä kylmän sodan aikaa, ja ihmisten elämää kontrolloitiin tarkemmin. Tänä päivänä esimerkiksi Berliini on yhdistymisensä jälkeen mennyt monessa suhteessa Amsterdamin ohi, mutta edelleen ihmiset matkustavat kaupunkiin ikkunaostoksille ja vieraillakseen coffeeshopeissa.

Sen sijaan Amsterdam ei ole tunnettu halpana kaupunkina. Sen rentoudessa onkin se omituinen kallis kääntöpuoli, jonka näkee hyvin helposti lompakossa. Eihän se hintatasoltaan ole mitään vaikkapa Suomeen ja Norjaan verrattuna, mutta kun hyvin lähellä on juuri edullinen Berliini, saa muutama päivä Amsterdamissa pankkitilin itkemään ikävää.

Amsterdam

Meidän nelipäiväinen vierailumme Amsterdamiin oli tarkoitus olla rento keväinen kaupunkiloma. Emme halunneet notkua vain pölyisimmissä nurkissa, muttemme toisaalta myöskään tuhlata koko vuoden matkabudjettia yhdellä kertaa. Päätimmekin jo alusta alkaen metsästää kaupungista hieman edullisempia vaihtoehtoja ruokailuun.

Amsterdam

Meidän kokeilemissamme ravintoloissa ruoat olivat hyvin samanhintaisia: pääruoat olivat 10 ja 20 euron väliltä. Sillä sai yleensä hieman paremman hampurilaisen, pihvin tai kanaa – sekä tietenkin ranskalaiset. Hampurilaiset olivat selvästi suosiossa, ja varsinkin De Pijpin alueella ne olivat lähes jokaisen ravintolan sisäänheittotuote. Ne olivatkin ihan kohtuullisia hampurilaisia: aina perinteisiä hampurilaisravintoloita parempia, mutteivät mitään maailmaa mullistavia.

Etnisiä ravintoloita oli yllättävää kyllä suurin piirtein saman verran kuin Helsingissä. Kiinalaisia ravintoloita oli helppo löytää, thaimaalaisia tuli vastaan muutama, ja vietnamilaisia tasan yksi. Suurin osa niistäkin oli astetta parempia eli annoshinnat olivat 10 euron kalliimmalla puolella.

Amsterdamin erikoisuus ovat indonesialaiset ravintolat, sillä maan entisenä siirtomaaisäntänä Hollantiin on aikojen saatossa muuttanut suuri määrä indonesialaisia. Me testasimme viimeisenä iltana hotellin lähellä olevaa indonesialaista ravintolaa, ja minä koin matkan suurimman yllätyksen: jouduin jättämään ruoan lautaselle. Se oli nimittäin niin älyttömän tulista, että onnistuin polttamaan suuni heti alussa, eikä mikään määrä riisiä onnistunut hävittämään tunnetta suusta. Ei siis mikään kovin hyvä alku minun ja indonesialaisen ruoan väliselle suhteelle, mutta olen tietenkin valmis antamaan sille uuden mahdollisuuden.

Amsterdam

Mistä sitä edullista ruokaa sitten saa?

Ensinnäkin kojuista. Amsterdam on kojujen luvattu kaupunki. Esimerkiksi hodarikojuja ja hampurilaiskojuja on monessa paikassa. Aivan museoalueen keskellä on alue, jonka kojuista saa ainakin todella hyviä hodareita noin neljällä eurolla. Kun makkaran päälle kasasi ison pinon kaikkia tarjolla olevia lisukkeita, sain ainakin minä siitä ihan käypäisen lounaan.

Amsterdam

Legendaarisia ovat myös ranskalaiskojut ja -kioskit, joista me testasimme Chipsy Kingsin ketjua. Perunat olivat juuri sellaisia kuin niiden kuuluukin olla: rapeita ja meheviä. Perunatötteröllinen maksoi myös sen muutaman euron.

Amsterdam

Erilaisia kojuja löytyy arkisin myös De Pijpin kaupunginosasta Albert Cuypstraatilta, jonka markkinoilla on tarjolla niin turisteille suunnattuja paikalliserikoisuuksia, kuin ihan tavallisia ruokatarvikkeitakin. Kadun varrella on myös monia ravintoloita ja kahviloita, joista arkipäivänä saa kohtuuhintaista syötävää.

Toisekseen kannattaa etsiä syrjäkatujen pieniä baareja. Me otimme jossain vaiheessa ohjenuoraksi sen, että jos baaritiskin takaa löytyy vanhempi naisihminen, kannattaa astua sisään. Yleensä näissä paikoissa olut on turistipaikkoja halvempaa, ja tarjolla on myös hyvin yksinkertaisia, mutta kohtuuhintaisia, ruoka-annoksia. Näitä annoksia käyvät syömässä myös paikalliset.

Yksi tällainen naisihminen myös vinkkasi miehelle Amsterdamin parhaan ruskean viinan: vieuxia (lausutaan fjöyv) tilaamalla sai muutaman sentin jaloviinaa muistuttavaa brandyä, jonka hinta oli vain pari euroa. Kulmabaareihin ei kannata eksyä, jos on etsimässä hienoa ateriaa, mutta autenttiseen ruoka- ja juomakokemukseen ne sopivat hyvin.

Amsterdam

Minun suosikkini edullisen ruoan etsimisessä oli kuitenkin Albert Heijn eli paikallinen supermarket-ketju. Pelkillä kaupan eväillä en olisi koko matkaa halunnut mennä, mutta päivän toisen aterian sai hyvin kasattua kaupan antimista. Varsinkin isommissa marketeissa oli tarjolla hyvät valikoimat itsepaistettuja leipiä, piirakoita ja pasteijoita, ja tiskeistä löytyi myös erilaisia valmiita eväsratkaisuja. Meidän suosikkejamme olivat kahden euron kupit, joista löytyi juustokuutioita, oliiveja ja makkaroita erilaisina yhdistelminä. Myös erilaisia epäterveellisiä naposteltavia löytyi halvalla – juomista puhumattakaan.

Amsterdam

Meidän matkabudjettimme pysyi parhaiten kurissa, kun kävimme nauttimassa päivän toisen aterian ravintolassa, mutta kasasimme toisen kojuista ja marketeista. Vielä halvemmalla pääsisi, jos jättäisi ravintolat ja kahvilat kokonaan väliin, mutta ollessamme pitkästä aikaa kahden aikuisen matkalla halusimme välillä myös istahtaa ravintolaan syömään. Yksi näistä istahduksista tosin oli suhteellisen ankea pizzeria. Leidsepleinin ympäristössä on paljon ravintoloita, jotka mainostavat viiden euron ruoka-annoksia, mutta ainakin meidän testaamamme pizza oli kyllä niin mitäänsanomatonta, etten suosittele. Kyllähän sillä nyt jotenkin nälkä lähti, mutta päivän ainoana ravintolakokemuksena ei jäänyt mitenkään hyvä maku suuhun.

Alkukuvassa on muuten hollantilainen erikoisuus: hodarisämpylän väliin laitettu sillifile ja raaka sipuli. Tietysti tätä piti kokeilla, kun siitä tuli etukäteen luettua niin paljon. Varsinkin kesäaikaan syön silliä paljonkin uusien perunoiden kanssa, mutta tämä hollantilainen versio jätti vähän omituisen maun suuhun: rasvasilli ja raaka sipuli olisivat kaivanneet jotain vahvempaa kumppania peittämään niiden ominaismaun. Mielenkiintoinen hiukopala kuitenkin.

Amsterdam

You Might Also Like...

22 Comments

 • Reply
  Riikka
  21 toukokuun, 2017 at 9:13 pm

  Poikaystäväni kanssa matkustellaan jonkin verran, joten tästä sai hyvin vinkkejä miten syödä edullisesti. 🙂

  • Reply
   Katja / Lähtöselvitetty
   22 toukokuun, 2017 at 10:00 pm

   Hyvä, jos vinkit olivat hyödyllisiä! Me yritetään aina etsiä myös niitä edullisempia ratkaisuja, ettei matkabudjetit ihan paukkuisi.

 • Reply
  JohannaK/haaveena matka
  21 toukokuun, 2017 at 9:41 pm

  Huh, täytyy sanoa että tuo sillihodari ei kyllä houkuttelisi ? Itse ollaan yritetty metsästää reissuille hotelli, johon kuuluu aamupala. Sillä selviää aika pitkälle iltapäivään, eikä tarvi montaa kertaa syödä ravintolassa. Tässä oli kyllä hyviä vinkkejä kun joskus Amsterdamiin eksytään ?

  • Reply
   Katja / Lähtöselvitetty
   22 toukokuun, 2017 at 10:03 pm

   Sillihodari oli yllättävän hyvä, mutta vähän ankea ilman kastikkeita ja mausteita. Me ei yleensä harrasteta aamupaloja, kun matkustetaan kolmen lapsen kanssa, ja he syövät aamupalaksi palan leipää per nenä. Aamupala kun yleensä tuo sen verran paljon lisähintaa majoitukseen, ettei sitä lisää viitsi maksaa lapsistakin. Jos ollaan reissussa kahdestaan, harkitaan myös hotellin aamupalaa – jo pelkästään kahvin takia. Minä tarvitsen aamulla kannullisen kahvia, mikä kahviloissa tulee hyvinkin kalliiksi.

 • Reply
  Sandra
  25 toukokuun, 2017 at 11:06 am

  Vähän on suunnitelmissa siskon kanssa matka Damiin, joten tää tuli tarpeeseen. Sillihodarista en ole kuullutkaan, menisi ehdottomasti eksoottisena testaukseen, vaikka tuskin tuosta lempparia tulee. Me varmaan yövyttäisiin hostellissa, jossa voi tehdä vaikka päivän toisen aterian omassa keittiössä, mikä on kanssa hyvä keino säästää.

  • Reply
   Katja / Lähtöselvitetty
   28 toukokuun, 2017 at 12:20 am

   Hostelli kuulostaa ihan hyvältä majoitusvaihtoehdolta. Meiltä ne yleensä rajautuvat pois lasten takia, mutta niissä on toki tuo keittiöetu, joka aina houkuttelee. En minäkään sillihodarista uutta lempparia löytänyt, mutta ymmärrän hyvin sen olemassaolon: syödäänhän Suomessakin silliä niin jouluna kuin juhannuksenakin.

 • Reply
  Sateenmuru
  25 toukokuun, 2017 at 11:17 am

  Ah, Amsterdam! Kävin siellä joulukuussa ensimmäistä kertaa ja helmikuussa uudestaan, ja ihastuin ikihyviksi. Ehkä ihastuksesta johtuen olen kulkenut Amsterdamin kaduilla vaaleanpunaiset aurinkolasti päässä, koska minusta tuntui, että siellä oli hyvinkin edullista syödä! Oleskelin paljon Jordaanin alueella, ja sieltä sai edullisesti ruokaa laidasta laitaan (pizzaa La Perlasta, nams) ja samaten kauppahallit ovat myös Amsterdamissa olleet hyviä löytöjä – niin ja nuo ranskistötteröt, ne on jättimäisiä, halpoja ja niin rapsakoita! Hyvä postaus, pitäisi itsekin yrittää koota vinkkejä Amsterdamiin hotellilöytöjen lisäksi.

  • Reply
   Katja / Lähtöselvitetty
   28 toukokuun, 2017 at 12:29 am

   Hyvä vinkki tuo Jordaan! Piti oikein katsoa, missä se sijaitsee, ja meidän löytämämme halvat kulmakuppilat sijaitsivatkin näköjään juuri Jordaanin alueella. Eli seuraavalla kerralla ehdottomasti sinne! Koska olin nyt ensimmäistä kertaa Amsterdamissa, juutuimme liikaa turistikeskittymiin, joissa ruoka maksaa aina paljon. Siksi oli mahtavaa löytää edes jotain paikkoja, joissa pystyi syömään vähän edullisemmin.

 • Reply
  Heidi / Fiiliksiä & hetkiä
  25 toukokuun, 2017 at 4:18 pm

  Kiitos tästä 🙂 Tuli elävästi mieleen, kuinka opiskelijavaihdossa Nijmegenissä niin monena päivänä lounas oli leipä, jonka väliin oli tungettu jotain kaupasta salaattimössönä saatavaa ja juustoa (ja jälkiruoaksi vanukkaan tapaista)…Tykkään myös etsiä hinta-laatusuhteeltaan paikkoja, koska tosiaan tykkään syödä hyvin reissussa, mutta silti edullisesti 🙂 Harrastan samaa, eli usein toisen ruoan kaupan antimilla ja panostaa sitten siihen ravintolavisiittiin niin budjetti pysyy tasapainossa 🙂

  • Reply
   Katja / Lähtöselvitetty
   28 toukokuun, 2017 at 11:22 pm

   Ruokakaupoista kannattaa etsiä evästä myös jo sen takia, että ne ovat yleensä samalla mukava kurkistus paikallisten elämään. Ruokakauppojen hyllyiltä näkee nopeasti sen, mikä on juuri siellä paikassa suosittua. Enkä minä yleensä edes jaksa kahta kertaa päivässä käydä ravintolassa syömässä – kerran on kiva istahtaa alas, mutta kaksi on jo vähän liikaa.

 • Reply
  Anna | Tämä matka -blogi
  27 toukokuun, 2017 at 10:49 am

  Amsterdam ei tosiaankaan ole mikään edullinen kaupunki. Siksi olemme välttäneet siellä yöpymistä ja syömistä. Muistan erään kerran, kun nälkä oli kova. Kierreltiin etnisiä paikkoja pitkään ja vertailtiin. Ilmeisesti bertailu kannatti, sillä söimme liki täydellisen lammasshawarman. Nam… vieläkin maistuu kastikkeet ja korianteri.

  Sillileipä tosiaankin kuuluu nauttia aina kun käy Alankomaissa!

  • Reply
   Katja / Lähtöselvitetty
   28 toukokuun, 2017 at 11:25 pm

   Sillileipä oli mulle ihan vieras käsite ennen Amsterdamin vierailua. Onneksi luin siitä sen verran etukäteen, että tajusin ostaa, kun sellaiseen törmäsin. Hyvästä lammasshawarmasta olisin kyllä ollut onnellinen! Berliinin ruokatarjontaan tottuneena Amsterdamin paikat eivät jotenkin vakuuttaneet – ja hintaakin oli tuplasti enemmän. Varmasti olisi kyllä hyviäkin löytynyt joukosta, jos olisi jaksanut etsiä.

 • Reply
  Maria
  27 toukokuun, 2017 at 11:17 am

  Teiltä jäi yksi paikallinen ja edullinen herkkujuttu kokeilematta! Damissa paikalliset käy snägärin sijaan usein myös ns. kiinteissä seinäkioskeissa eli pienissä ” ravintoloissa”, missä kokki mättää ruuat yksittäisiin lokeroihin joista saat ostaa ruuan kolikoilla. En ymmärrä miksei moista ole Suomessa, sopivan introvertti tapa ostaa ruokaa 😀

  • Reply
   Katja / Lähtöselvitetty
   28 toukokuun, 2017 at 11:27 pm

   Joo, nähtiin näitä kioskeja paljon, ja olin lukenutkin niistä. Mielipiteet vaihtelivat kovasti: toiset olivat pitäneet tarjonnasta, kun taas toisten mielestä ne ovat täyttä roskaa. Suunniteltiin myös sellaisella käymistä, mutta se sitten jäi. Seuraavalla kerralla täytyy kokeilla!

 • Reply
  Virpi /Täynnä tie on tarinoita
  27 toukokuun, 2017 at 9:32 pm

  Amsterdam kiehtoo kovasti, sinne pitää päästä joskus! Tuo on aivan kätevä tyyli reissussa kuin reissussa, että yksi “kunnon ruoka” ravintolassa ja muuten sitten pientä hiukopalaa. Sopii meitsin kukkarolle. 🙂

  • Reply
   Katja / Lähtöselvitetty
   28 toukokuun, 2017 at 11:30 pm

   Suosittelen kyllä Amsterdamia – tykkäsin kovasti! Ja kun tykkää matkustaa usein, kannattaa aina mennä vähän lompakko edellä. Yhteen matkaan voi saada uppoamaan valtavan määrän rahaa, jos ei ole tarkkana.

 • Reply
  Kati / Lähinnä Kauempana
  28 toukokuun, 2017 at 9:26 am

  Mä en muista yhtään, miten me Amsterdamin-keikalla syötiin. Mä olin silloin raskaana ja vedin ihan onnessani niitä ranskalaisia. Eikä tullut edes raja vastaan! Meillä oli pyörät, joten viiletettiin melko laajalla alueella. Aika paljon taidettiin nauttia just kioskiruokia. Edullista ja täyttävää, muttei mitään isoja elämyksiäkään.

  • Reply
   Katja / Lähtöselvitetty
   28 toukokuun, 2017 at 11:33 pm

   Sepä se Amsterdamissa oli minullakin: en saanut mitään ihmeellisiä ruokaelämyksiä. Kun olin pari kertaa syönyt yli kympin pääruoan ihan oikeassa ravintolassa, eikä siitä jäänyt oikein mitään mieleen, ryhdyin tietoisesti etsimään sitten niitä edullisempia ratkaisuja. Niistä kun esimerkiksi hodarit olivat minun mielestäni oikein hyviä. Neljän euron hyvistä hodareista tuli selvästi paljon parempi mieli kuin 15 euron keskinkertaisesta hampurilaisesta.

 • Reply
  Tiina
  28 toukokuun, 2017 at 11:04 am

  Mä söin viimeksi Amsterdamissa lomalla ollessani paljon tosi hyviä falafelejä. Bongasin yhden ravintolan, jossa falafelejä ja lisukkeita sai leipätaskuun pyytää valintansa mukaan ja kastikkeet oli tosi hyviä. Siinä oli hinta- laatusuhde kohdillaan.

  Indonesialainen ruoka Amsterdamissa on myös mielestäni hyvää. Liian tuliset olen ilmeisesti tuurilla onnistunut välttämään ja monesti ollaan otettu sellainen monen lajin menu, jossa on saanut maistella vähän kaikkea.

  Ja elämäni parhaan etiopilaisen aterian olen syönyt Amsterdamissa!

  • Reply
   Katja / Lähtöselvitetty
   28 toukokuun, 2017 at 11:35 pm

   Mulla ei käynyt nyt oikein hyvä tuuri indonesialaisen ruoan kanssa, koska tulisuuden lisäksi ruoka oli muutenkin aika ankeaa syötävää. Jossain toisessa paikassa (tai toisella annoksella) olisin varmasti onnistunut paremmin. Muutenkin löysimme etnisiä ravintoloita aika vähän, joten niiden etsimistä täytyy jatkaa seuraavalla kerralla.

 • Reply
  Sisko
  28 toukokuun, 2017 at 5:39 pm

  Hyviä vinkkejä! Etenkin tuo vanhempi nainen baaritiskin takana.. Sillihodari jää kyllä kokeilematta, mutta ranskalaiset tulisi kyllä kokeiltua! Vastaavia maistanut Hanoissa ja Brysselissä. 🙂

  • Reply
   Katja / Lähtöselvitetty
   28 toukokuun, 2017 at 11:39 pm

   Oli mukavaa nähdä paikallisia vanhempia naisia tiskien takana, sillä niin monissa paikoissa baareja ja ravintoloita pyörittää muualta tullut työvoima. Se yleensä tarkoittaa, ettei bisnes ole kovin kannattavaa, mikä on surullista. Amsterdamissa naiset olivat ylpeitä paikoistaan ja kävivät välillä keittiössä valmistamassa ruoka-annoksia, ja jaksoivat aina antaa vinkkejä ja kertoa juttuja.

Leave a Reply