Miksi lähteä merta edemmäs kalaan? Tai tässä tapauksessa metsään.
Niin ihanaa kuin onkin tarpoa Lapin tunturimaisemissa ja koluta Suomen eri kansallispuistoja, hämmästyn aina siitä, miten paljon mahdollisuuksia meillä on tässä ihan pääkaupunkiseudulla. Vaikka olen kolunnut lähimetsiä viimeiset puolitoista vuotta hyvinkin ahkerasti, törmään koko ajan paikkoihin, joista en ole kuullutkaan aiemmin.
Nuuksion ja Sipoonkorven kansallispuistot ovat tuttuja, vaikken niiden suosittuja reittejä ole älyttömästi kiertänytkään. Uudempi tuttavuus minulle on Uuvi eli Uudenmaan Virkistysalueyhdistys. Yhdistyksen jäsenenä on 19 Uudenmaan kuntaa sekä viisi tukijäsentä, joiden joukossa ovat mm. Uudenmaan liitto ja Suomen latu. Yhdistys pitää yllä kuntien alueella olevia virkistysalueita ja retkeilyreittejä.
Parasta Uuvissa ovat sen uudistuneet verkkosivut, joilta voi selata luontokohteita kaupungeittain. Uuvin listoilta löytyy retkireittejä ja -kohteita jokaiseen lähtöön: saarikohteita, luonnonsuojelualueita ja luontopolkuja. Uudistus on merkittävä erityisesti sen vuoksi, että listalta löytyy nyt Uuvin omien kohteiden lisäksi muitakin pääkaupunkiseudun ulkoilukohteita. Oikeastaan kaikki Uudenmaan retkeilymahdollisuudet löytyvät nyt yksiltä verkkosivuilta.
Minä poimin Uuvin listalta muutaman kohteen, josta olen itse pitänyt. Näitä voin suositella lämpimästi muillekin. Nämä kohteet ovat kaikki Helsingin länsipuolelta, sillä olen itse vasta viimeisen vuoden aikana uskaltautunut sinnekin puolelle seikkailemaan. Hyviä kohteita kuitenkin löytyy joka puolelta Uuttamaata.
.
Kopparnäs-Störsvikin virkistysalue nuolee rantaviivaa kahden kunnan alueella
Kopparnäs-Störsvikin virkistysalue sijaitsee Inkoon ja Siuntion rajalla levittäytyen vähän molempien kuntien puolelle. Alueelle leimallisinta on sen merellisyys, sillä virkistysalue on aivan meren rannassa. Parasta Kopparnäs-Störsvikissä ovatkin sen rantakalliot ja navakka merituuli, ja alueeseen kuuluu myös muutamia saaria. Alueen koko on yhteensä 800 hehtaaria, joten tutkittavaa riittää.
Minä olen käynyt patikoimassa kerran Störsvikissä ja kerran Kopparnäsissä. Störsvikissä olin suhteellisen lämpimänä pääsiäislauantaina, jolloin kiersin noin viiden kilometrin lenkin, joka koukkasi Sandvikenin tulentekopaikan kautta. Loppuosan metsätieosuudesta huolimatta reitti oli mukavan merellinen ja esitteli jylhien rantakallioiden lisäksi Störsvikin suojaisaa rantaa, joka melkeinpä muistutti järveä enemmän kuin merta.
Kopparnäsiin taas suuntasin keskellä tammikuuta, jolloin kalliot olivat lumen peittämät. Ajoimme suoraan Rävbergetin pysäköintialueelle ja kävelimme siitä alueen eteläisimmille kallioille. Näkymät hyiselle merelle ja lumen peittämiin saariin olivat upeat. Retki oli hyvä muistutus siitä, että myös talvella voi käydä retkeilemässä, kun suunnittelee reitin ja aikataulun vuodenajan mukaan.
Hurjinta Kopparnäsissä on se, että 1960-luvulla Imatran voima osti alueen ja suunnitteli sinne ydinvoimalaa. Suunnitelma onneksi kariutui, mutta edelleen rantakallioilla istuskellessa voi miettiä sitä mahdollisuutta, että virkistysalueen sijaan ranta olisi nyt omistettu ydinvoimalalle.
.
Meikon luonnonsuojelualueet levittäytyvät järven ja lampien ympärille
Meikon luonnonsuojelualue on laaja kokonaisuus Meiko-järven ympärillä hyvin lähellä Kirkkonummen keskustaa. Alueelta löytyy muutamia patikointireittejä, joista Kuikankierros (3,2 km) ja Meikonkierros (8,3 km) vievät Meiko-järvelle tai sen ympäri.
Minä valitsin reitiksi Kotokierroksen (4,4 km), joka esittelee alueen lammet. Kierros vie suoraan Meikon viidelle lammelle ja parhaimmillaan kohoaa korkeuksiin niiden yläpuolelle. Kierros tarjoaa lähes koko ajan vettä, mutta on samalla erittäin suojaisa.
Reitin varrella kannattaa kuitenkin pitää tarkasti silmällä opastemerkkejä, sillä kansallispuistoihin tottuneelle opasteita piti vähän hakea. Suurimmaksi osin reitti oli selkeä, mutta kallioiden laella polkujen kadotessa jouduimme jonkin aikaa arpomaan oikeaa suuntaa ennen kuin löysimme seuraavan opastemerkin.
.
Linlon saari on suojapaikka kaukana kaikesta pahasta
Linlon saari on kuin ihana keidas keskellä Kirkkonummea Porkkalanniemen ja Upinniemen välissä. Linlo on helppo saarikohde, sillä sinne pääsee lyhyttä kävelysiltaa pitkin.
Saarta kiertää useampikin kävelyreitti ja sieltä löytyy myös taukopaikkoja ja hyviä paikkoja leiriytymiseen. Minä yritin kiertää idän kautta saaren eteläiseen kärkeen ja länsireunaa takaisin parkkipaikalle, mutta jossain vaiheessa taas menetin suuntavaistoni ja jouduin lopulta pinkomaan suoraan keskeltä takaisin autolle ennen pimeän saapumista. Linlo ei ole suuri paikka, mutta joka suuntaan mutkitteleva rantaviiva heittää suuntavaiston helposti päälaelleen, joten kannattaa aina välillä vilkaista oikeaa suuntaa.
Linlo on kuitenkin paikka, mihin haluaisin ehdottomasti lähteä telttailemaan. Näin lyhyen kävelyn aikana monia upeita paikkoja teltalle.
.
Träskendan luonnonsuojelualue ja kartano muistuttavat Suomen porvarillisesta historiasta
Erittäin helposti lähestyttävä urbaani ulkoilualue löytyy Träskändan kartanon ympäriltä Espoon Järvenperästä. Kartanon viereen pääsee suoraan autolla ja ulkoilun voi aloittaa heti kartanon pihalta.
Träskändan kartanon historia ulottuu 1700-luvulle, mutta sen kuuluisin omistaja on ollut Aurora Karamzin 1800-luvulla. 1920-luvulla Espoon kunta osti kartanon ja siinä toimi pitkään vanhainkoti. Nyt kartano on ollut tyhjillään vuodesta 2006 ja kunta miettii sille uutta käyttötarkoitusta.
Kartanon yhteyteen rakennettiin kartanopuistoa jo sen alkuajoista asti ja edelleen pihan laajat nurmikkoalueet ja kukkaistutukset houkuttelevat viettämään päivää. Viimeksi käydessäni yhden puun suojassa olivat meneillään lapsen syntymäpäiväjuhlat.
Heti puutarhan ulkopuolelta lähtevät kartanon maat, joilta löytyy tänä päivänä kaksi noin kilometrin mittaista luontopolkua. Suurta patikointireissua alueelta ei siis löydy, mutta lyhyet luontopolut ovat oivallisia ainakin lasten kanssa. Kesäkuun alussa polun varrelta löytyi niin kukkaketoa kuin soliseva purokin. Luontoretken voi päättää kartanon sivurakennuksessa toimivaan kahvila Aijuun, jonka juustokakku ja korvapuusti korvasivat jokaisen kävellyn askeleen.
.
Olarin terveyspolku vie syvälle luontoon keskellä kaupunkia
Toinen urbaani luontokohde löytyy Espoon Olarista. Minut tämä polku yllätti täysin, sillä sen lähtöpaikka on pieni ja aina ruuhkainen parkkipaikka Olarin ja Matinkylän välissä. Heti parkkipaikan vierestä kuitenkin avautuu valtava Espoon Keskuspuisto, josta löytyy lenkkipolkuja ja reippailureittejä jokaiseen makuun.
Olarin terveysluontopolku on hieman lenkkipolkuja erähenkisempi vaihtoehto. Polun suunnittelu on lähtenyt Olari-seuran aloitteesta ja seura pitää sitä yllä yhdessä kaupungin kanssa. Polun suunnittelussa on lähdetty liikkeelle luonnon terveyttä ylläpitävistä voimista, ja reilun kahden kilometrin mittaisen polun varrelta löytyy kahdeksan rastia, joilla voi testata luontotietämystään.
Polku on merkitty söpösti sinisin sydämin ja se kiertää yllättävänkin vaihtelevassa maastossa. Keskuspuistossa sijaitsevan lenkin voisi kuvitella olevan tylsää pururataa, mutta sen sijaan polku vie korkeille kallioille ja ikimetsään. Siellä, jos missä, tekee mieli ryhtyä halailemaan puita. Tämäkään polku ei ole suuri eräseikkailu, mutta oikein virkistävä metsälenkki työpäivän päätteeksi.
Nämä viisi esille nostamaani virkistysaluetta ovat sellaisia, jotka olen itse löytänyt viimeisen vuoden aikana. Parin sattuman vuoksi olen viettänyt aiempaa paljon enemmän aikaa Helsingin länsipuolella, minkä johdosta siellä on tullut pyörittyä enemmän.
Uuvin kokoamassa listassa Uudenmaan ulkoilukohteista on se huono puoli, että se nostaa koko ajan esille sen tosiasian, kuinka harvoissa paikoissa olen käynyt. Vaikka olen mielestäni kiertänyt luontokohteita kilometri toisensa jälkeen, joudun oikein etsimään listalta niitä kohteita, joissa olen käynyt. Tehtävää siis vielä riittää – mikä on ehdottomasti vain positiivinen asia. Listalta löytyy varmasti kaikille mielenkiintoisia kohteita.
Tässä mainitsemieni kohteiden lisäksi voisinkin nostaa Uuvin listalta nopeasti esille esimerkiksi Askolan hiidenkirnut, Hangon rakkauden polun, Helsingin Mustikkamaan ja Uutelan, Hyyppärän luontopolun Hyvinkäällä, Ollilan lammen Keravalla, Sarvikallion virkistysalueen Tuusulassa, sekä tietysti Porkkalanniemen.
Nyt vain syysretkiä suunnittelemaan!
2 Comments
Marika / Matkalla Missä Milloinkin
15 syyskuun, 2021 at 5:35 amTuollaiset retkeilyreitit ja -kohteet yhteen kokoava sivusto on kyllä loistava! Näistä viidestä mainitsemistasi Meiko on minulle toistaiseksi ainoa tuttu, mutta kaikki vaikuttivat kivoilta kohteilta. Miksiköhän vanhainkoti lopetettiin Träskändan kartanosta? Pihapiiri on kuvissasi todella kaunis. Ja nuo Olarin terveysluontopolun metsäpolut näyttävät kutsuvilta, juuri täydelliseltä kohteelta alueella asuvalle työpäivän jälkeiseen rauhoittumiseen.
Katja / Lähtöselvitetty
4 lokakuun, 2021 at 4:26 pmUuvin uusi sivusto on ollut aivan loistava, koska sieltä löytyy kaikenlaisia vaihtoehtoja pidemmistä reiteistä kevyisiin polkuihin, jotka voi käydä tallaamassa työpäivän jälkeen. En tiedä Träskändan vanhainkodin historiasta sen enempää, mutta yksi mahdollisuus on rakennusten huonohko kunto. Ainakin sivurakennus, jossa kahvila sijaitsi kesällä, näytti sisukseltaan sellaiselta, että vaatisi jonkin verran kunnostusta, että kelpaisi asuinkäyttöön. Mutta olisipa ihana miljöö vanhainkodille edelleen.