Lasten kanssa Yhteistyö

Kyllä meitä vanhempiakin kuunnellaan! Uudistuneesta Silja Landista löytyy paljon hyvää

*Yhteistyössä Tallink Silja

Risteilylaiva. Mikä on se paikka siellä, johon pääsemistä lapset odottavat kaikkein eniten? Entä mikä on se paikka, johon vanhemmat eivät viitsisi millään mennä? Veikkaisin, että monen vastaus on leikkihuone. Ainakin meidän lapsemme haluavat aina ensin leikkihuoneeseen, vaikka me vanhemmat tekisimme mieluummin jotain ihan muuta.

Miksi minä sitten en viihdy leikkihuoneissa, vaikka ne ovat niin lasten mieleen? Suurin syy on varmasti sen ruuhkaisuus: hyvin harvoin olemme olleet leikkihuoneessa, jossa ei tarvitsisi taistella tilasta, ja jossa pallomeren pallot eivät lentelisi vähän väliä päähän. Minä viihtyisin siellä oikein hyvin, jos löytäisin jonkun mukavan paikan reunalta, mistä voisin seurata lasten leikkejä. Harvoin näin kuitenkaan pääsee tapahtumaan.

Baltic Princess

Tallink Silja on ryhtynyt hiljalleen uudistamaan leikkihuoneitaan moderneiksi Silja Landeiksi. Me olemme testanneet ainakin Siljan Serenaden ja Symphonyn Silja Landeja, ja ne ovat ilahduttaneet suurella tilallaan ja monipuolisella tekemisellään. Tosin kyllä niissäkin vilkkaina aikoina joutuu vetäytymään johonkin nurkkaan, jossa on silti aina muiden tiellä.

Me pääsimme lasten kanssa viime vuonna antamaan omat näkemyksemme Silja Landista suoraan Tallink Siljan väelle. Oli hienoa saada sanoa ääneen kaikki ne ajatukset, joita aina vain toisillemme puhisemme ahdistuneina. Toisaalta oli kivaa päästä kiittämään niistä hienoista jutuista, joita jo oli keksitty. Esimerkiksi kiipeilyseinä, puolapuut ja pallomeren kiipeilypuu saivat meidän koko perheeltämme varauksetonta kiitosta – pieneenkin tilaan saa laitettua elementtejä, jotka edesauttavat lasten liikkumista ilman päätöntä riehumista.

Baltic Princess

Tänä keväänä koitti hieno hetki, kun pitkään telakalla ollut Baltic Princess palasi liikenteeseen uudistuneena. Vanha leikkitila oli purettu, ja entisten kylpylätilojen paikalle oli rakennettu uusi Silja Land – ehkä jopa vähän meidän neuvojamme kuunnellen. Me pääsimmekin toukokuussa Tallink Siljan vieraina risteilemään Turusta Tukholmaan ja katsomaan, millainen leikkihuoneesta nyt oli tullut.

Baltic Princess

Ensimmäisenä meidän huomiomme kiinnittyi kahteen erilaiseen kiipeilymahdollisuuteen. Keskellä tilaa olevassa pallomeressä oli meidän paljon kehumamme kiipeilypuu, jonka lisäksi pallomeren vierestä löytyi pehmeä mäki, jota pitkin pienemmätkin pystyivät kiipeämään ylös ja laskemaan alas. Erittäin hyvä ratkaisu.

Baltic Princess

Totuuden nimissä täytyy sanoa, että Baltic Princessin uusi Silja Landkin on tuskallisen pieni. Me tosin olimme liikkeellä juuri Lasten festareilla, minkä vuoksi laivalla oli lapsiperheitä varmasti tavallista enemmän. Ehkä normaalilla risteilyllä tila vastaisi paremmin kyydissä olevien lasten määrään.

Baltic Princess

Baltic Princess

Suhteellisen pienestä tilasta huolimatta leikkihuoneeseen oli saatu eroteltua selkeitä leikkialueita: kiipeilypaikkojen lisäksi läheltä ovea löytyi omana alueenaan keittiö ja sen tarvikkeet, ja sen välittömässä läheisyydessä kätevä piirustuspöytä. Kerrankin kynät oli sijoitettu pöydän syvennykseen niin, etteivät ne koko ajan vierineet lattialle!

Baltic Princess

Baltic Princess

Vastapäätä pallomerta oli matoilla pehmustettu alue pienimmille. Siltä löytyi myös parkkitaloja ja autoja, jotka olivat hitti monille lapsille. Vaikka lelut ovat tällaisissa leikkihuoneissa nopeasti katoava ja hajoava luonnonvara, ovat ne kuitenkin todella tärkeitä pienemmille leikkijöille. Nuket ja nukenvaunut, keittiötarvikkeet ja pienet autot olivat koko ajan ahkerassa käytössä.

Baltic Princess

Baltic Princess

Istumatilaa leikkihuoneeseen oli rakennettu heti oven viereen. Se olikin ihan kätevä sijainti, mutta ainakaan tuolle väkimäärälle ei millään tavalla riittävä. Vanhempia olikin sitten seisomassa jokaisessa vapaassa kulmassa väistelemässä ohi kiitäviä lapsia. Kiitosta annan kuitenkin pienille lattiatyynyille, joilla ainakin meidän esikoisemme istuskeli ja tappoi aikaa.

Ja sitten ne pelikoneet – huoh. Minä ymmärrän täysin, että pelikoneet ovat suuri hitti lasten keskuudessa, mutta silti vähän vastustan niitä leikkihuoneissa. Jo Silja Serenaden ja Symphonyn isoissa Silja Landeissa tein havainnon, että hyvin eristetyissä pelinurkkauksissa istuivat koko ajan ne samat lapset. Tietyt lapset pelasivat ja toiset seisoivat vieressä katsomassa. Vaihtuvuutta oli hyvin vähän. Samalla tavoin nyt Baltic Princessin Silja Landissa pelikoneiden ääreen olivat parkkeeranneet aina samat lapset.

Baltic Princess

Baltic Princessille on näiden muutaman pelikoneen lisäksi laitettu suuri iWall, jonka tarkoituksena on pelata omaa vartaloaan käyttäen. Tämäkin on ideana hyvä, koska siinä pelatessa joutuu liikkumaan ihan eri tavalla kuin pelkkää käsiohjainta käyttäen, mutta pelialue vie sietämättömän ison osan leikkihuoneesta. Pelkästään sen alueen tilalle olisi saanut vaikka hienon kiipeilyseinän, johon olisi mahtunut kerralla paljon enemmän lapsia kuin ne kaksi pelaavaa.

Baltic Princess

Minä olenkin sitä mieltä, että pelikoneille voisi varata ihan oman tilan leikkihuoneen sijaan. Yleensä pelikoneiden ääressä istuvat lapset ovat sen ikäisiä, etteivät he tarvitse koko ajan vanhemman valvovaa silmää, joten he voisivatkin olla pelaamassa jossain muussa tilassa. Pelikoneiden tilan voisi ottaa myös leikkitilaksi, tai sitten vanhempien parkkipaikaksi.

Baltic Princess

No entäs sitten me vanhemmat – kuinka me viihtyisimme paremmin niissä leikkihuoneissa? Minusta suurin ratkaisu ovat runsaat istumapaikat eli että jokainen pääsisi halutessaan istumaan. Ymmärrän, että nekin vievät tilaa leikkialueilta, mutta johonkin vanhempien täytyy kuitenkin parkkeerata. Silja Serenaden ja Symphonyn Silja Landeissa tässä on onnistuttu verraten hyvin, kun kahvilan sohvilta näkee kätevästi lasiseinän läpi leikkipaikoille.

Kun istumapaikkoja olisi reilusti, niillä voisi tehdä muutakin kuin räplätä puhelinta tai tuijottaa kaukaisuuteen. Niillä voisi vaikka pelata lautapelejä tai täyttää sanaristikoita. Baltic Princessillä selvästi olikin yritystä tähän suuntaan, sillä tiskiltä löytyi lehtiä vanhempien luettavaksi.

Baltic Princess

Ja se, mitä minä kaipaisin, olisi jotain tekemistä sen jo leikki-iän ylittäneen esikoisen kanssa. Minä laittaisin oikein mielelläni kaksi pienempää leikkimään, ja ottaisin vaikka lautapelin sen esikoisen kanssa, joka ei oikein tiedä, mitä tekisi. Pelaaminen olisi oikein hyvää ajanvietettä, jos vain tilaa olisi.

Esikoinen myös nauttii kovasti laivasuunnistuksista ja erilaisista tehtävistä. Näitä voisi minun mielestäni kehittää lisääkin: esimerkiksi laivayhtiöön ja laivoihin liittyvä tehtävä, jossa vastauksia pitäisi kaivaa vaikka netistä, innostaisi alakoululaista varmasti. Tätä myös vanhemmat ja isommat lapset voisivat tehdä yhdessä siinä seuratessaan muiden leikkejä.

Baltic Princess

Minä olenkin jo pitkään ehdottanut leikkihuoneiden suunnittelun kärjeksi ajatusta siitä, että olisi ”leikkihuone, jossa vanhemmat viihtyvät”. Sillä vaikka lapset juoksevat muiden sekaan vaikka minkälaiseen kaaokseen, riippuu kuitenkin aina vanhemmista ja heidän jaksamisestaan, kuinka kauan perheet leikkihuoneessa viettävät aikaa – ja sitä kautta myös, kuinka usein he laivalle lähtevät. Vaikka leikkihuoneet suunnitellaan ensisijaisesti lapsia varten, tekevät päätökset yleensä kuitenkin vanhemmat. Eli parempia leikkihuoneita vanhemmille!

Mutta täytyy sanoa, että Tallink Silja on menossa oikeaan suuntaan: Silja Landeihin on jo saatu sijoitettua paljon mielekästä tekemistä monen ikäisille, ja ennen kaikkea mukaan on saatu liikunnallisia elementtejä. Se nyt vain on totuus, että energiset lapset alkavat liikkumaan tavalla tai toisella – ja mieluummin se tapa saisi olla leikkihuoneen kiipeilyteline tai pallomeri kuin muihin lapsiin ja seiniin törmäileminen. Aina ei kuitenkaan voi lähteä sinne kannelle juoksemaan.

Baltic Princess

You Might Also Like...

4 Comments

 • Reply
  Kati / Lähinnä Kauempana
  22 elokuun, 2018 at 5:47 pm

  Tämä oli kyllä tyhjentävä postaus leikkihuoneiden problematiikasta, mikä toimii ja mikä ei! Täytyy kuitenkin myöntää, että kun viikonloppuna piipahdin Viking XPRS:llä ja Eckeröllä, ovat ne vielä SiljaLandeja valovuosia taaempana. 2,5 tuntia laivalla molempiin suuntiin oli silkkaa tuskaa.

  Mutta se ei tarkoita sitä, etteikö leikkipaikkoja voisi vielä edelleenkin hioa. Olen ihan samaa mieltä, että vanhempien on myös viihdyttävä. Ja vanhemmat on saatava pois lasten leikkien tieltä! Viikonloppuna mietiskelin jo, että sopisiko lasten leikkipaikan yhteyteen samanlaiset penkirivit vanhemmille, kuin vaikka lentokentillä tai Megastarin sitting loungessa. Siis että jossain leikkipaikan välittömässä läheisyydessä on monta penkkiriviä peräkkäin, missä vanhemmat saa lepuuttaa jalkojaan.

  Toimiskohan teineille ja varhaisteineille joku mobiilipeli/AR-peli, jota voisi suorittaa kännykän kanssa pitkin laivaa? Vielä ei ole sen ikäisiä lapsia, joten en ole ihan varma mikä sen ikäisille uppoaa. Omat lapset kun on just siinä perinteisessä leikkimisiässä.

  Jatketaan samalla asialla ja pidetään ääntä lasten leikkipaikkojen puolesta!

  • Reply
   Katja / Lähtöselvitetty
   24 elokuun, 2018 at 9:13 am

   Kiitos Kati! Näitä asioita on tullut mietittyä hämmentävän paljon. Onneksi suunta on mielestäni oikea, ja leikkipaikkoihin oikeasti panostetaan. Tärkeintä on juuri tuo mainitsemasi “vanhemmat on saatava pois lasten leikkien tieltä”.

   Teineille ja varhaisteineille sopisi varmasti peli, jossa kierretään laivaa. Toisaalta heille saattaisi toimia hyvin myös pelkkä oleskelutila, jossa he voisivat räpläillä kännyköitään, ja missä olisi vaikka jotain lautapelejä tai pingispöytä tai jotain sellaista. Ikään kuin entisajan nuokkari siirrettynä laivalle. Ja ymmärrän, että henkilökunnan lisääminen on aina resurssikysymys, mutta kyllä minä tykkään kansainvälisillä laivoilla niistä ohjelmatyypeistä, jotka keksivät tekemistä ja samalla valvovat tilaa. Uskon kuitenkin, että nuoret haluavat olla muiden nuorten seurassa.

 • Reply
  Katja
  27 elokuun, 2018 at 8:01 am

  Tämä kirjoittamasi on niin totta! Lapsi haluaa leikkihuoneeseen… minä monestikaan en, kun siellä tekisi mieli ruveta laittamaan sitä härdelliä järjestykseen, mutta yritän malttaa :D.

  Silja Linella on se joku Muumi suunnistus, jota toteutetaan etsimällä kännykän kanssa niitä joitain koodeja ympäri laivaa. Moomin moove-mobiilipeli. Käytössä tällä hetkellä Suomi-Ruotsi-reitillä.

  • Reply
   Katja / Lähtöselvitetty
   27 elokuun, 2018 at 1:38 pm

   Juuri näin! Siitä tietää, milloin on hyvä aika lähteä pois, kun alkaa komentamaan muiden lapsia. Onneksi kuitenkin on huomattavissa, että mitä enemmän on olemassa vaihtoehtoja tekemiseen, sitä vähemmän härdelliä syntyy. Me yritimme viimeksi kokeilla tuota Muumi-peliä, muttemme saaneet sitä toimimaan. Erittäin hyvä idea kuitenkin! Ja erilaisista paperisuunnistuksista esikoinen piti kovasti – jossain vaiheessa oikein harmitti, ettemme lähteneet suorittamaan niitä koko perheen kesken. Olisivat olleet erinomainen tapa tutustua yhdessä myös laivan hiljaisempiin kolkkiin.

Leave a Reply