Hollanti

Terveiset iloisesta Amsterdamista!

Tulppaaneita tulvillaan on iloinen Amsterdam! Näinhän sanotaan jo laulussakin. Amsterdamilla tosiaan on maine iloisena kaupunkina: siellä ovat luvallisia monet asiat, jotka muualla ovat jyrkästi kiellettyjä.

Minä odotin meidän kevätmatkaltamme ensisijaisesti muutamaa asiaa: kanavia, tulppaaneja sekä ranskalaisia perunoita. En minä nyt varsinaisesti ole minkään näiden ylin ystävä, mutta näistä Amsterdam on mielestäni kuuluisa. Toki se on kuuluisa myös punaisten lyhtyjen alueesta sekä tietystä huumausaineesta, mutta ne taas eivät minua lähtökohtaisesti kiinnostaneet läheskään yhtä paljon kuin ensimmäiset kolme.

Kun lähdimme Suomesta, ilma oli kamala: jo edellisenä päivänä alkanut lumisade kasteli tennarit ja pimensi mielen. Odotinkin siis ensisijaisesti aurinkoa, jota Amsterdamista myös löysin – tosin vain ensimmäisenä päivänä. Sunnuntaina saimme laittaa aurinkolasit päähän ja istua Van Goghin museon vieressä nurmikolla syömässä eväitä. Muut päivät sitten olivatkin harmautta ja vesisadetta.

Amsterdam

Kanavia toki löysin, eihän niiltä voi Amsterdamissa välttyä. Ensin ne eivät kuitenkaan tehneet suurta vaikutusta: Venetsian ja Pietarin jälkeen kanavat tuntuivat aika tavallisilta, ja iloisemman tunnelman olen mielestäni löytänyt Berliinistä Landwehrkanalin varrelta. Muutaman päivän aikana tosin huomasin, että kanava-alueita ja erilaisia kanavia on Amsterdamissa iso määrä. Sieltä löytyy niin isoja persoonattomia kanavia, kuin sitten myös niitä pieniä, jotka ovat täynnä kasvimaakattoisia asuntolaivoja ja rautakaiteisia siltoja.

Amsterdam

Amsterdam

Tulppaanejakin löysin, mutta yllättävän vähän. Koko Amsterdam ei laulusta huolimatta ollutkaan niitä täynnä. Toki suurimpien turistinähtävyyksien vierelle niitä oli istutettu ruukkukaupalla, mutta esimerkiksi tavallisten talojen pihoilla tulppaaneja ei näkynyt. Kävimme viimeisenä päivänämme Keukenhofissa, josta kyllä sain koko loppuelämäni tarpeiksi tulppaaneja, mutta ilman tuota vierailua kukka-anti olisi jäänyt aika vähäiseksi. Yksi selitys tälle on se, että toukokuun alussa tulppaaniaika vaikutti olevan jo takana päin: myös lähistön tulppaanipelloilta oli kukat jo korjattu pois.

Amsterdam

Amsterdam

Helpointa Amsterdamissa oli löytää ranskalaisia perunoita – tai flaamilaisia perunoita, kuten he niitä kutsuvat. Kojuja oli ympäri kaupunkia, minkä lisäksi lähes kaikkien ravintoloiden ruokalistalla erilaiset perunat näyttelivät tärkeää roolia. Niitä sai jopa umami-maustettuina tai tryffelin ja parmesaanin kera. Minulle maistuivat parhaiten ihan tavalliset ranskalaiset majoneesin kera – vaikka niiden rasva alkoi hyvin nopeasti kyllästyttää.

Amsterdam

Loppujen lopuksi Amsterdam oli hyvin paljon muuta kuin olin odottanut. Sen viehätys ei minulle löytynytkään kanava-alueista tai kukkaloistosta, vaan miellyttävimmät hetket koin De Pijpin pienillä kaduilla ja kaupungin hienoissa museoissa. Myös ne kulmat, joissa vastaan tuli leikkipuisto tai urheilukenttä, jäivät mieleen. Niistä pystyi heti aistimaan erilaista elämää kuin valtavien turistimäärien keskeltä.

Amsterdam

Amsterdamissa törmäsin suurempiin turistimassoihin kuin missään pitkään aikaan. Rautatieaseman lähistöllä eteneminen oli tuskallisen hidasta, ja kaikkiin nähtävyyksiin oli valtavat jonot. Silti, kun raivasi tiensä kauemmas keskusta-alueesta tai museokorttelista, löytyi Amsterdam, jossa vanhemmat kuljettivat aamuisin polkupyörällä lapsiaan kouluun, ja jossa ihmiset kävivät ostamassa kalaa ja vihanneksia torilta.

Sinne minä aion vielä palata.

You Might Also Like...

22 Comments

 • Reply
  sarrrri | La Vida Loca 2.0
  14 toukokuun, 2017 at 9:49 pm

  Aika samaistuttavaa fiilistelyä. Kävin itse tuolla tänä vuonna ekaa kertaa tammikuussa, ja vaikka aurinko paistoikin, niin jotenkin en ihan hirveästi jaksanut kanaaleihin rakastua. Ja kuitenkin oli myös paljon ihastuttavaa, mutta ne ihastuttavimmat jutut eivät minullakaan olleet niitä “tyypillisimpiä”. 🙂

  • Reply
   Katja / Lähtöselvitetty
   15 toukokuun, 2017 at 8:22 pm

   Mikähän siinä onkin, etteivät ne kanavat oikein enää sykähdytä? Ehkä niitä on jo tullut nähtyä tarpeeksi muualla, ja niistä on muodostunut se Amsterdamin kliseisin kuva. Minustakin kaupunki oli tosi kiva, kun päätyi paikkoihin, joita ei osannut edes etsiä. Amsterdamissa, jos missä, se on helppoa, kun etäisyydet on sen verran maltilliset.

 • Reply
  Kati / Lähinnä Kauempana
  14 toukokuun, 2017 at 10:50 pm

  Me oltiin kaveripariskunnan kanssa liikenteessä ja pyöräiltiin pitkin Amsterdamia. Vaikka oli toukokuu, oli ihan jäätävän kylmä! Jouduttiin ostamaan lisää vaatetta päälle, kun paleli niin perhanasti. Pyöräily oli silti tosi kiva tapa tutustua kulmiin ja hyvää vastapainoa ranskalaismässäilyille (olin raskaana ja mulla oli kova himo ranskiksiin). Samalla reissulla piipahdettiin muuten myös Rotterdamissa, mikä oli sitten taas ihan toisenlainen kuin Amsterdam.

  • Reply
   Katja / Lähtöselvitetty
   15 toukokuun, 2017 at 8:29 pm

   Me ei lähdetty pyöräilemään, kun katsottiin liikennettä ja todettiin, että meiltä menisi liikaa keskittymistä siihen pyöräilyyn. Liikuttiin niin pienellä alueella, että kävellen pääsi joka paikkaan, ja samalla pystyi katselemaan ympärilleen. Tuntui, että pyörällä olisi pitänyt pysyä muun liikenteen tahdissa, eikä olisi uskaltanut katsella ympärilleen. Ehkä seuraavalla kerralla voisi laajentaa reviiriä vielä sen verran, että olisi jo kannattavinta ottaa pyörät alle.

 • Reply
  Ariela/Andalusian auringossa-ruokamatkablogi
  15 toukokuun, 2017 at 4:15 pm

  Amsterdam! Miten se on vieläkin näkemättä! Siksi näitä teidän juttujanne on niin kiva lukea <3

  • Reply
   Katja / Lähtöselvitetty
   15 toukokuun, 2017 at 11:50 pm

   Minusta tuntuu, että Amsterdamin lumo on hieman kadonnut Berliinin nousun myötä. Kyllä sielläkin silti on hienoja paikkoja ja hyvää tunnelmaa. Tuttu oli törmännyt maailmalla Amsterdamin kaupunkisuunnittelijaan, jonka mukaan yksi heidän pääpainopisteistään tänä päivänä on yrittää saada kaupunki takaisin sen asukkaille. Siellä on niin paljon rakennettu turisteja silmällä pitäen, etteivät kaupungin asukkaat meinaa enää mahtua sekaan. Ehdottomasti kannatettava pyrkimys!

 • Reply
  sari/ matkalla lähelle tai kauas
  15 toukokuun, 2017 at 9:30 pm

  On yllättävää, kuinka paljon Amsterdamiin matkustetaan. Me jonotettiin aikanamme Anne Frankin museoon tunti! Kävittekö Van Gogh museossa myös? Minusta se oli parasta Amsissa! Muuten Amsterdam ei minua juurikaan vakuuttanut.

  • Reply
   Katja / Lähtöselvitetty
   15 toukokuun, 2017 at 11:53 pm

   Me jonotettiin Anne Frankille tunti ja 40 minuuttia. Hölmöyttämme ei ostettu lippuja etukäteen netistä, joten sinnikkäästi sitten seisottiin tihkusateessa odottamassa sisäänpääsyä. Van Goghin museossa ei käyty – aika ei enää riittänyt. Rijksmuseum kierrettiin, joten toista suurta taidemuseota ei jaksanut. Seuraavalla kerralla sitten sinne! Minustakin Amsterdam oli aika ristiriitainen kohde, mutta positiivisen puolelle jäi ehdottomasti.

 • Reply
  Sandra
  16 toukokuun, 2017 at 5:08 am

  Amsterdam on vielä näkemättä, ja siksi tämä postaus kiinnostikin. Suunnitellaan siskon kanssa reissua tänne nyt keväällä ja mitä olen vähän jo katsellut, niin suosittu paikka tuntuu olevan (moni kiva majoitus on jo täynnä). Ranskalaiset näyttivät todella hyviltä ja itseäni kiinnostavat myös nuo museot erityisesti.

  • Reply
   Katja / Lähtöselvitetty
   16 toukokuun, 2017 at 10:43 am

   Amsterdam on tosiaan suosittu kohde. Itseäni hämmästytti suuresti turistien valtava määrä. Monissa muissa paikoissa turistit tuntuvat häviävän ympäri kaupunkia, mutta Amsterdamissa he olivat koko ajan läsnä. Paitsi sitten siellä syrjäisemmissä kaupunginosissa. Me majoituttiin Hotel Washington -nimisessä hotellissa ihan museoiden vieressä. Se ei näyttänyt netissä kovin ihmeelliseltä, mutta oli oikein miellyttävä kokemus. Varsinkaan, kun meillä ei ollut varaa mihinkään ökyhotelleihin. Meillä oli vielä ylimmän kerroksen huone, johon oli kova kiipeäminen, mutta huoneen terassi oli yhtä iso kuin huone, ja sieltä oli hienot näkymät Rijksmuseumin suuntaan. Sitä voin suositella, jos vain tilaa löytyy, ja hinta on sopiva.

 • Reply
  Janni / Lentopelko
  16 toukokuun, 2017 at 10:44 am

  Amserdamissakin haluaisin käydä! Siitä olen kuullut paljon hyvää ja huonoa, joten pitäisihän siellä itse käydä päättämässä, kumpaa mieltä on. Tuonne matkaaminen ei kyllä tule kuuloonkaan ainakaan seuraavaan 1,5 vuoteen, on niin paljon reissusuunnitelmia muutenkin. 🙂

  • Reply
   Katja / Lähtöselvitetty
   16 toukokuun, 2017 at 10:54 am

   Kyllä mun mielestä Amsterdam on ehdottomasti käymisen arvoinen paikka. Vähän sen lumo on vuosien saatossa jo haalennut, eikä se enää ole niin riehakas kuin maineensa, mutta erittäin kiva kaupunki. Suosittelen!

 • Reply
  Kohteena maailma / Rami
  18 toukokuun, 2017 at 12:41 am

  Amsterdam on mun lempikaupunkeja ja siitä on aina kiva lueskella. Olen käynyt siellä eniten, kun otetaan kohteeksi Pohjoismaiden ulkopuoliset kaupungit. Aivan mahtava paikka, ei voi muuta sanoa.

  Se täytyy todeta, että en ole kyllä ajatellut ranskalaisten liittyvän Amsterdamiin mitenkään. Mulle flaamilaiset perunat on vaan tullut “pakolliseksi” Belgiassa. Amsterdamissa olen keskittynyt indonesialaiseen ruokaan eniten, mutta näköjään täytyy perunatkin sitten siellä testata 🙂

  • Reply
   Katja / Lähtöselvitetty
   18 toukokuun, 2017 at 11:07 pm

   Mielenkiintoista, että sä olet käynyt Amsterdamissa paljon. Tuntuu, että monilta on Euroopan pääkaupungeista nimenomaan Amsterdam käymättä. Ehkä sä olet aloittanut tarpeeksi aikaisin?

   Minä luin ennen lähtöä useampia blogipostauksia, ja niissä tuli aina vastaan flaamilaiset perunat. Varsinkin, kun niiden edullisuutta kehuttiin, niistä kehittyi mun kulinaristinen tavoite. Indonesialaista ruokaa kokeilin, mutta se jäi nolosti lautaselle. Poltin suuni niin pahasti, etten pystynyt enää syömään riisiäkään. Enkä kuitenkaan tunnusta olevani kovin herkkäsuinen.

   • Reply
    Kohteena maailma / Rami
    19 toukokuun, 2017 at 12:13 am

    Olen itse miettinyt sitä, miksi niin harvat käyvät Amsterdamissa. Jotenkin monet lähtee ajatuksesta, että on käytävä Lontoossa, Roomassa, Pariisissa ja Barcelonassa. Eihän niissä mitään vikaa ole, mutta jos haluaa nähdä elämää, niin kannattaa mennä Amsterdamiin, Berliiniin, Istanbuliin ja Moskovaan. 😀 Mikä parasta, olen käynyt Amsterdamin n. kaikissa museoissa eli aivan mahtava tarjonta siellä!

    Itse tykkään tosi tulisesta ruuasta, niin sitä kyllä Amsterdamista saa. Tosin on siellä mietojakin indonesialaisia ravintoloita. Kaiken kaikkiaan mahtava paikka, toistan itseäni 😀

    Täytyisikin alkaa varailemaan uutta reissua sinne…

    • Reply
     Katja / Lähtöselvitetty
     19 toukokuun, 2017 at 9:34 am

     Se, mitä me eniten mietittiin Amsterdamissa oli se, miten paljon se muistutti Berliiniä. Tai siis nyky-Berliini muistuttaa Amsterdamia, mutta on paljon halvempi. Monet siis varmasti suuntaavat nykyään Amsterdamin sijaan Berliiniin. Rooman ja Pariisin kaltaisissa kaupungeissa on ne tietyt nähtävyydet ja maamerkit, jotka pitää käydä katsomassa, kun taas Amsterdamissa mielenkiintoisinta oli mielestäni se elämä. Tämä pätee myös Berliiniin, Istanbuliin – ja mun mielestä myös Barcelonaan. Jonkun kirkon tai portin voi toki käydä katsomassa, mutta sen jälkeen voi keskittyä oleellisen eli hengailuun.

     Ja Amsterdamin museotarjonta on tosiaan huikea! Me ehdittiin käydä vain Rijksmuseumissa, elokuvamuseossa ja Anne Frankin talossa, joten kaikki muut jäivät seuraaviin reissuihin.

 • Reply
  Meri / Syö Matkusta Rakasta
  20 toukokuun, 2017 at 10:00 am

  Välillä on kiva yllättää itsensä ihastumalla jossain kaupungissa juuri siihen, mihin ehkä vähiten (tai ei ollenkaan) odottanut ihastuvansa. 🙂 Amsterdam on multa vielä kokematta, mutta kiinnostelee! Ei ehkä ihan niin paljon kuin monet muut kaupungit, minkä vuoksi sinne meno on vähän lykkääntynyt.

  • Reply
   Katja / Lähtöselvitetty
   21 toukokuun, 2017 at 11:40 pm

   Tuntuu, että monet ovat lykänneet Amsterdamiin lähtemistä, kun muut kohteet ovat kiinnostaneet enemmän. Näin minäkin tein aika pitkään, mutta onneksi nyt tuli Amsterdamin vuoro, koska kyllä se kannatti! Kaupungissa eivät tosiaan ihastuttaneet ne asiat, joita etukäteen sellaisiksi ajattelin, vaan pienet ja yllättävät asiat, joita ei oikein osannut etsiäkään. Ehkä siinä olikin Amsterdamin lumo.

 • Reply
  Jane / Lomaunelmia ja unelmalomia
  20 toukokuun, 2017 at 10:53 am

  Amsterdam on mulle top #3 kaupunki, Budapestin ja Barcelonan jakaessa ykkössijan.

  Me ollaan käyty siellä nyt kahdesti, viimeksi vuosi sitten ja itse asiassa molemmat kerrat toukokuussa. Ensimmäisellä kerralla kierrettiin viikko Belgiassa ja Hollannissa, mm Keukenhofissa ja samoin meidän aikaan toukokuun alussa oli tulppaanipeltojen sato korjattu jo pois. Amsterdamissa käytiin Heineken experiencessä ja Van Gogh -museossa. Viime keväänä ei nähtävyyksiä käyty kuin vahakabinetissa. Amsterdam oli viimeinen tarkoituksellinen 2 yön stoppi kuukauden roadtripillä niin oli nähnyt jo niin paljon, ettei Anne Frankin talo napannut vieläkään. Säät näyttää sielläkin vaihtelevan aika paljon, ekalla kerralla oli ihan teepparikelit istuskella terasseilla ja toisella kertaa vaikka oltiin ajallisesti pari viikkoa myöhemmin, tarvitsi takin ja neuleen sen teepparin päälle ja huivin kaulaan ja silti posket helotti viimasta ja nenä valui 😀

  • Reply
   Katja / Lähtöselvitetty
   21 toukokuun, 2017 at 11:44 pm

   Hauska kuulla, että sulla Amsterdam on kivunnut noin ylös listalla! Se ei vaikuta olevan mitenkään yksiselitteisesti tykätty, vaan jakaa mielipiteet. Anne Frankin talo vaatii jonkin verran sisua, jos ei ole saanut ostettua lippuja netistä etukäteen. Me päätettiin käyttää aika jonottamiseen, ja mielestäni sekin kannatti. Tosin tiedän monien muiden pettyneen siihenkin eli se ei kohteena ainakaan ole sellainen, joka kaikkien pitäisi käydä katsomassa. Onneksi kaupungista löytyy niin paljon kaikkea muutakin.

 • Reply
  Merja / Merjan matkassa
  20 toukokuun, 2017 at 8:12 pm

  Amsterdamin reissusta on 19 vuotta ja olin silloin viimeisilläni raskaana. Oli siinä hilkulla, että sain enää lentää. Kyseessä oli työmatka, mutta ehdittiin myös nähtävyyksille. Anne Frankin taloon oli jäätävä jono ja satoi vettä, joten ei sinne edes yritetty. Paljon käveltiin, mutta muuten ei jäänyt oikein mitään mieleen. Amsiin pitäisi päästä uudestaan verestämään muistoja ja hankkimaan uusia.

  • Reply
   Katja / Lähtöselvitetty
   21 toukokuun, 2017 at 11:47 pm

   Anne Frankin talolle oli pisin jono, mitä koko kaupungissa näin. Jäin vain miettimään, että tunsivatko kaikki vierailijat tarinan oikeasti, vai olivatko vain turistibussien sinne tuomia? Osa käveli talon niin nopeasti läpi, että ajattelin heidän kyllä lähtevän sieltä täysin tyhjin käsin. Minusta käveleminen oli Amsterdamissa oikeastaan parasta. Siellä on hyvin vähän sellaisia must-nähtävyyksiä, joiden perässä tulisi juostua, vaan enemmänkin nähtävyys on koko kaupunki. Olet siis ollut ihan oikeilla jäljillä silloin 19 vuotta sitten!

Leave a Reply