In English Suomi

Suomi-kohde numero 9: Kolarin keskusta

Kolari on vajaan neljäntuhannen asukkaan kunta Länsi-Lapissa lähellä Ruotsin rajaa. Asukkaita kunnassa on puolitoista yhtä neliökilometriä kohden. Ajatelkaa: jokaisella kolarilaisella on käytössään melkein neliökilometri maata. Vertailun vuoksi voin kertoa, että Helsingissä jokaista neliökilometriä kohti on yli 3000 ihmistä.

Kolarissa sijaitsee myös Suomen pohjoisin käytössä oleva rautatieasema. Sesongin aikaan Kolariin pääsee yöjunalla Helsingistä asti, ja kuten edellisessä tekstissä mainitsin: minusta se on mukavin tapa matkustaa sinne. Rovaniemeltä Kolariin ajaa pari tuntia, ja Kittilästä, jossa sijaitsee lähin lentokenttä, noin tunnin.

Suurin osa Kolarin kunnan alueelle saapuvista matkailijoista ei kuitenkaan käy Kolarin keskustassa. Keskusta-alue sijaitsee E-8 -tien länsipuolella, kun taas suurin osa matkaajista jatkaa koilliseen kohti Yllästunturia ja Äkäslompoloa. Äkäslompolosta onkin tullut kunnan epävirallinen keskus: sieltä löytyy suurin osa palveluista, sekä kunnan suurin some-ilmiö Jounin kauppa. Myös kunnan ainoa elokuvateatteri löytyy Äkäslompolosta.

Minä olen käynyt Äkäslompolossa kaksi kertaa: molemmat kerrat keskellä kesää, jolloin ei ole ollut sesonkiaika. Päätietä ajellessamme näimme lukuisia ravintoloita, baareja, keilahalleja ja retkiyrityksiä, mutta oikeastaan mitkään niistä eivät olleet auki. Tiet olivat tyhjiä ja parkkipaikat autioita, ja ovet tiukasti suljettuina. Paljon näkyi kuitenkin mainoskylttejä, joissa kutsuttiin kaikenlaisten houkutusten pariin.

Mielessään pystyi kuitenkin näkemään sen ihmispaljouden, joka sesongin aikaan noilla teillä kuljeskelee. Ylläksellä on tavoiteltu jopa 50 000 vuodepaikkaa. Se on valtava määrä ihmisiä.

Samaan aikaan, kun Ylläs porskuttaa yhtenä Suomen suosituimmista talvilomakohteista, Kolarin keskusta kuihtuu. Edes minä en ole ottanut sieltä yhtään valokuvaa, minkä vuoksi tätäkin juttua koristaa kuva Yllästunturin juurelta.

Kolarista kuitenkin löytyy vielä pari ruokakauppaa, vaikka monet käyvätkin ruokaostoksilla Ruotsin puolen Icassa. Seudun parhaat valikoimat löytyvät taas tietenkin Äkäslompolosta Jounin kaupasta. Alko on jäljellä ison tien varrella ABC-huoltamolla. Kirkko seisoo toisessa päässä keskustaa.

Käykää ihmiset laskettelulomillanne myös Kolarin keskustassa! Kunta on muutakin kuin Ylläsjärvi ja Äkäslompolo. Siellä asuu kolarilaisia ihmisiä, jotka aamuisin heräävät lähteäkseen töihin ja käyvät illalla nukkumaan. Naapureille saatetaan pistäytyä kahville ja viipyä monta tuntia. Jos ei isäntä tai emäntä laita kahvia tippumaan, voi sen laittaa itsekin.

Minun viimeinen muistikuvani Kolarista on kesäkuulta 2014. Istuin autossa Teboilin pihalla. Huoltoaseman mittari näytti +30 astetta, auton ilmastointi oli rikki. Auton ohi käveli M.A. Numminen.

————————————————————————————————-

Kolari is a municipality of 4000 people. It is located in the western part of Lapland, close to the Swedish border. There are 1,5 people per one square kilometre there (that equals to 1,5 people per about 0,4 square miles). Imagine having that much space around you. For comparison: there are about 3000 people per every square kilometre in Helsinki.

Kolari also has the northernmost train station in Finland, that is in active use. During the season you can take the over-night train there even from Helsinki. You can also take the train to Rovaniemi, which is about two hours drive from Kolari. Or you can fly to Kittilä, which is about an hour away from Kolari. But as I wrote before: the train is my favourite.

Most people coming to Kolari never visit the center of the municipality, which is located on the westside of the big E-8 -road. Most people continue northeast to Ylläs and Äkäslompolo, which are the big tourist attractions in the area. They are very popular among skiers and hikers.

Äkäslompolo has almost become the unofficial center of the municipality: you can find so much more shops and restaurants there than you do in the center of Kolari. The only movie theater in the area is also located in Äkäslompolo.

I’ve been to Äkäslompolo twice: both times were off-season, so there weren’t many people there. The streets and parking lots were empty, but you could still see how the place is built for big crowds. You can only imagine going there during the season, when there are thousands of people there. Ylläs has been aiming for 50 000 beds in the area. That is a huge amount of people.

At the same time as Ylläs continues to be one of the most popular winter attractions in Finland, the center of Kolari is slowly fading away. You can still find a couple of grocery stores there, even though a lot of people do their shopping on the Swedish side of the border at Ica store.

If you ever visit Western Lapland and Ylläs-region, I strongly recommend you stop by at the center of Kolari too. That is the place, where the real people live. Like us, they get up in the morning to go to work and they go to sleep in the evening. They stop by at their friends’ house for a cup of coffee, and might stay for hours. 

The last time I was leaving Kolari it was June 2014. I was sitting in my car and the thermometer of the gas station showed +30 degrees celsius. The air conditioning of my car was broken. So it’s not just cold and snow there either!

You Might Also Like...

8 Comments

  • Reply
    sarsa / Pohjoistuuli puhaltaa
    25 maaliskuun, 2017 at 4:04 am

    Mä olen käynyt Kolarin keskustassa. Tulin bussilla Äkäslompolosta rautatieasemalle paljon ennen junan lähtöä, joten päätin kävellä aikani kuluksi Kolariin. Totta puhuen, ei siellä kyllä paljon mitään ollut, poikkesin muistaakseni jossain kaupassa hakemassa junaevästä.ja kävelin takaisin siihen ison tien varressa olevalle huoltsikalle syömään. Tyypillinen suomalainen lähes kuollut keskusta. Mä oon muuten niin samaa mieltä että paras tapa mennä pohjoiseen on yöjuna.

    • Reply
      lahtoselvitetty
      26 maaliskuun, 2017 at 10:55 pm

      Näinhän se on: eihän siellä mitään ole. Minusta on surullista, että kaikki palvelut siirtyvät Äkäslompoloon ja Ylläsjärvelle, vaikkei siellä ruuhkaa ole ollut ainakaan kesäkuussa. Sen sijaan ihmiset, jotka asuvat keskustassa ympäri vuoden, jäävät ilman palveluja. Tämä ongelma on monessa muussakin paikassa Suomessa: keskustat kuihtuvat, kun palvelut siirretään esimerkiksi suurten teiden varsille kauppakeskuksiin. Ja ehdottomasti yöjuna on paras!

  • Reply
    Terhi/Fammomatkalla.fi
    26 maaliskuun, 2017 at 11:28 pm

    Ongelma ei ole ainoastaan pienten paikkakuntien ongelma. Ruokakaupat katoavat, posti muuttaa pois, sairaala lopettaa, sen palvelut siirtyvät isompiin kaupunkeihin. Ei mukavaa autottomalle ihmiselle.

    • Reply
      lahtoselvitetty
      27 maaliskuun, 2017 at 10:41 am

      Juuri näin – tämähän koskee isompiakin paikkoja. Autottoman voi olla vaikea päästä enää palvelujen pariin, kun ne siirretään kauemmas keskustasta.

  • Reply
    Heidi / Seikkailujen helmiä
    26 maaliskuun, 2017 at 11:57 pm

    Ihana kun otit asian esille! <3 Kiva lukea juttua omasta kotikunnasta. Ite oon kotoisin Ylläsjärveltä, mutta sukulaisia asuu paljon Kolarin keskustassa. Se on totta, että melkäinpä kaikki palvelu on siirtynyt muualle. Todella harmi kylässä asuvien puolesta! 🙁 Ja kyllä! Käykää ihmiset myös Kolarin keskustassa. Vaikka ohikulkumatkalla! 🙂

    • Reply
      lahtoselvitetty
      27 maaliskuun, 2017 at 10:44 am

      Mahtavaa! Enpä tiennytkään, että olet kotoisin Kolarista. Itse kun olen käynyt Äkäslompolossa kesällä ja Ylläsjärvellä vain pyörähtämässä, niin huomioin, ettei ihmisiä kuitenkaan silloin paljon näkynyt. Silti palvelut on sijoitettu sinne, vaikka keskustassa käyttäjiä olisi ympäri vuoden.

  • Reply
    Marjatta Hotz
    12 helmikuun, 2018 at 7:50 pm

    Selaillessani jälleen Kolarin sivustoja löysin ‘Rantapallosi’. Hieno kirjoitus Kolarista! – Vietin lapsuuteni nykyisen aseman maisemassa ‘rautatieläiskolhoosissa’ Ylläsjoen rannassa. Isäni toimi vastaavana rakennusmestarina 1960-luvulla Kolarin rataa rakennettaessa. Ensimmäiset kouluvuoteni kävin kk:n koulussa. Silloin se oli toimiva kylä sairaaloineen ja kauppoineen. Ylläsjärvi ja Aekaslompolo olivat vielä pieniä kyliä. Ylläksen päällä oli ainoastaan palovartijan tupa. – Keskustassa kannatta kuitenkin käydä, sieltä löytyy kotamallinen kirkko ja saaressa sijaitsee vanha kirkko, joka säästyi sodan tuhoilta. Lapsuuteni kertomusten mukaan lattiapalkkien alle on haudattu pappi… – Kun käyn silloin tällöin Kolarissa niin talvella kuin kesälläkin, matkustan tietysti junalla! Joskus vaihteeksi matkaan myös linja-autolla, Muonio- ja Torniojoen maisemat ovat silmiä hivelevät…

    • Reply
      Katja / Lähtöselvitetty
      14 helmikuun, 2018 at 10:37 pm

      Tällaisena täysin satunnaisena vierailijana minuunkin keskusta on tehnyt suuremman vaikutuksen. Ylläsjärvi ja Äkäslompolo ovat toki luonnoltaan upeita, ja kyllä niissäkin kannattaa käydä, muttei keskustaa mielestäni kannata ollenkaan ohittaa. Sieltä löytyvät raitilta ne oikeat ihmiset, jotka asuvat suositun turistikohteen kyljessä.

Leave a Reply