In English Suomi

Suomi-kohde numero 3: Kaipiainen

Ei tule varmaan kenellekään minun blogiani seuranneelle yllätyksenä, että olen valinnut yhdeksi Suomen lempikohteistani Kaipiaisen? Niille teistä, jotka ette ole paikasta ennen kuulleet, suosittelen lukemaan viimekesäisen tekstini. Löydätte sen täältä.

Tämän esittelyn kuvat on muuten otettu joululomalla ja olen julkaissut ne aiemmin instagramissa. Tämä kirjoitus onkin osa Instagram Travel Thursdaytä, josta voit lukea tarkemmin lopusta.

Kaipiainen on siis Kaakkois-Suomen unohdettu helmi. Entinen rautateiden suurvalta, jonka puinen saariasema seisoo nyt yksin nopeiden pendolinojen molemmin puolin heiluteltavana.

Kaipiainen on kyllä paljon muutakin: se on nimittäin Suomen olosuhteissa äärimmäinen lomakohde. Kesällä siellä on kuuma, kun muualla on lämmin. Katsokaa vaikka Ilmatieteenlaitoksen tilastoja siitä, kuinka usein kesän lämpöennätykset on mitattu läheisellä Utin mittausasemalla. Jos meidän mökkirannassamme kymmenen kilometrin päässä on liian kylmä uimiseen, saa Kaipiaisissa luultavasti pyyhkiä hikeä otsaltaan.

Ja jos muualta Etelä-Suomesta ovat lumet sulaneet pois, löytyy sitä yleensä vielä Kaipiaisista. Sinne onkin aina mukava lähteä Helsingistä hiihtolomalle, sillä siellä pääsee oikeasti hiihtämään.

Tälle ilmiölle on olemassa ihan oikea selitys: salpausselkä. Kaipiaisten läpi kulkee yksi Suomen kolmesta salpausselästä, ja se jatkuu Hangosta aina Värtsilän tienoille saakka. Salpausselkä jakaa ilmaston kahtia: kun Kymenlaakson rannikolla on merellinen ilmasto, muuttuu se salpausselälle noustessa kuumemmaksi. Verkosta löytyvän Ilmasto-opas.fi -sivuston mukaan ”hellepäiviä esiintyy Salpausselällä keskimäärin jopa 18 kesässä, kun taas saaristossa Kotkan Rankissa jäädään keskimäärin neljään hellepäivään. Hellettä mitataan Salpausselän eteläpuolella joskus vielä syyskuussakin.”

Kymenlaakson maakunnan alueella sataa vettä eniten juuri salpausselän eteläpuolella, mutta toisaalta talvella taas “suurin lumensyvyys vaihtelee keskimäärin saariston noin 30 senttimetristä Utin seudun reiluun 50 senttimetriin. Lumisina talvina lunta voi kertyä Salpausselälle noin metrin verran.” Kaipiainen myös kuuluu maakunnan kuivimpaan kohtaan: kun etelässä ollaan meren rannalla ja salpausselän pohjoispuolelta taas alkaa järvialue, jää Kaipiainen salpausselän korkeimpaan ja sitä kautta kuivimpaan kohtaan. Kuivuus siis saa kesällä lämmön tuntumaan vielä entistäkin kuumemmalta.

Valitettavasti tämäkään vanha viisaus ei enää päde: ainakaan kahteen talveen ei ole Kaipiaisissa päässyt joululoman aikoihin hiihtämään tai luistelemaan, vaan kelit ovat sopineet paremmin vesileikkeihin. Silti pidän helpompana vaihtoehtona varata hiihtolomaksi majoitus Kaipiaisista kuin lähteä ajamaan kauas Lappiin. Jos lunta ei ole tarpeeksi hiihtämiseen, niin ainahan voin ryhtyä valmistautumaan kesän tuloon ja lähteä mökille tekemään puutöitä.

———————————————————————————————————

My third recommendation for a spot in Finland is my own holiday destination Kaipiainen. It’s a small village in the southeastern part of Finland. I spend a lot of time there, because my parents live there, and my summer place is very close to it. Kaipiainen used to have a very active train station, but trains haven’t stopped there since the 1980’s. The lonely wooden station building now stands there alone being beaten by the fast trains passing by.

I especially like Kaipiainen because of its climate: it’s very hot there in the summertime and the winters are filled with snow. And this is not just my perception – you can look at any statistics on the weather in Finland and the close-by measuring station Utti normally has the largest amount of hot days in the summer.

But there is a reason for this and it’s called salpausselkä. According to Wikipedia, salpausselkä “is an extensive ridge system left by the ice age in Southern Finland”. This “large terminal moraine formation” that runs from Hanko to the eastern border in Värtsilä makes the climate warmer and dryer if you compare it to the climate down south by the sea. During the winter there can be approximately 50 cm of snow, when the southern part has only 30 cm.

The sad thing is that this doesn’t really occur anymore: the winters have become much warmer during the past few years. When it used be very normal to ski and skate during the Christmas holidays, we haven’t been able to do that for a few years. Still I like to go there for the holidays, because even if I’m not able to practise winter sports, I can always go to our summer place and start preparing for the coming summer.

———————————————————————————————————-

*Instagram Travel Thursday on joka kuukauden ensimmäisenä torstaina tapahtuva kansainvälinen kampanja, jossa merkitään omia matkailuaiheisia kuvia tunnisteella #IGTravelThursday. Näin saadaan levitettyä matkailuinspiraatiota ja -tietoutta Instagram-kuvien muodossa. Kampanjan järjestäjinä Suomessa toimivat TravelloverblogiMuru Mou ja Skimbaco. Tervetuloa osallistumaan mukaan kampanjaan. Minut löytää Instagramista nimellä @katjajankeri.

You Might Also Like...

10 Comments

 • Reply
  Skimbacon Katja
  2 helmikuun, 2017 at 9:56 pm

  Siis nuo jäiset kuvat! Ihania!

  • Reply
   lahtoselvitetty
   3 helmikuun, 2017 at 6:51 am

   Lämpimän ja märän joulun jälkeen oli jotenkin ihanaa, kun pakkanen ja aurinko ilmestyivät. Vaikka ulkona oli melkein tuskallista olla, oli siellä pakko heilua kameran kanssa, koska kuviot olivat niin hienoja.

 • Reply
  ananas2go / Popot pogoillen
  3 helmikuun, 2017 at 4:16 am

  Olipas kiintoisa paketti säätietoutta. Kiitos! En ollut koskaan tullut ajatelleeksi salpausselän käsitettä.

  Ja tätä postaussarjaasi on kaikin puolin kiinnostavaa seurata.

  • Reply
   lahtoselvitetty
   3 helmikuun, 2017 at 6:54 am

   Kiva, kun tuntui kiinnostavalta! Itse olen aina pohtinut tuota outoa ilmastoa, joten asioiden selvittäminen on ollut todella mielenkiintoista. Kannattaa pysyä kuulolla, yritän löytää mielenkiintoisia yksityiskohtia jatkossakin!

 • Reply
  Terhi / Muru Mou
  3 helmikuun, 2017 at 10:53 am

  Ihania pakkaskuvia! 🙂 En ollut kuullutkaan koko paikasta, mutta mielenkiintoinen äärimmäisyyksien paikka tosiaankin!

  • Reply
   lahtoselvitetty
   5 helmikuun, 2017 at 2:46 pm

   Nuo pakkaskuvat ovat toistaiseksi jääneetkin ainoiksi “oikeiksi” talvikuviksi, mitä tänä talvena on saanut otettua. Ja se hankala ristiriita on siinä, että tuolloin oli aika tuskallista olla ulkona, kun pakkasta oli 20 astetta, mutta parhaat kuvat on saanut silloin. Kaipiainen tosiaan on tuollainen pieni paikka, josta suurin osa ei ole koskaan kuullutkaan, mutta joka on minulle hyvin rakas paikka. Kirjoitin siitä pidemmän esittelyn viime kesänä, mutta nyt oli taas pakko palata aiheen pariin.

 • Reply
  Kohteena maailma / Rami
  4 helmikuun, 2017 at 10:28 pm

  Itseä hieman harmittaa tällaiset postaukset, koska ne antavat aivan väärän kuvan vallitsevasta talvisäästä. Ei niinkään harmita upeat kuvat ja talvinen maisema vaan se, että keli on suoraan sanottuna ollut tänä(kin) talvena sanonko mistä. Vettä sataa ja kaikkia ******** sanoi jo Kummelin säämieskin aikoinaan. Tänäänkin todettiin iltapäivällä, että pysytään sisällä, kun ei edes huvita mennä ulos… Toivottavasti, saisimme talvemme takaisin ja olkoon ne kaltaisia kuin postauksen kuvissa! Paljoa en pyydä, mutta toivottavasti tämä ei ole sääherralle mahdoton toive 🙂

  • Reply
   lahtoselvitetty
   5 helmikuun, 2017 at 3:12 pm

   Vähän harmillisesti ehdin nämä kuvat laittaa vasta nyt, kun tuollaiset kelit ovat vain katkera muisto. Mutta sitähän tämä koko homma on: kaivataan sinne jonnekin ihanaan paikkaan ja keliin. Kaipiaisissa muuten tulee luettua Kouvolan sanomia, joissa ilmestyy Napakat-niminen tekstiviestipalsta. Napakoiden vakiomateriaalia on ilmastonmuutoksen ihmettely: että “miten niin ilmasto lämpenee, kun nytkin ulkona on pakkasta”. Ja että “saisi vähän lämmetäkin, että kesälläkin olisi kunnolla hellettä”. Kun tänä talvena on katsonut ulos ikkunasta, on voinut helposti todeta, ettei ilmasto ole entisellään.

 • Reply
  Travellover Annika
  5 helmikuun, 2017 at 11:37 am

  Taas opin jotain uutta! Suomi-matkailia en juuri harrasta, ja epäilemättä jää tämäkin kohde näkemättä, mutta enpä muuta voi sanoa, kuin että kaunista on sielläkin!

  • Reply
   lahtoselvitetty
   5 helmikuun, 2017 at 3:15 pm

   Ihan näin meidän kesken voin sanoa, että Kaipiainenhan on oikeasti aika tylsä paikka. Minä viihdyn siellä, kun siellä on paljon perhettä ja sukulaisia, mutta eihän siellä muuten ole mitään. Ja tällaisia paikkoja on Suomi pullollaan. On toki hienojakin paikkoja, mutta on myös ihan älyttömästi tällaisia hiljentyneitä kyliä. Sekin on hyvä muistaa tällaisena Suomen juhlavuonna.

Leave a Reply