Eurooppa Lasten kanssa Ruotsi

Sateinen päivä Tukholmassa

Tukholma on kaupunki, jossa on tullut käytyä monen monituista kertaa – jopa lasten kanssa. Junibackenit ja Skansenit on kierretty, samoin Kuninkaanlinnassa on käyty. Uusien kohteiden keksiminen on välillä vaikeaa – varsinkin, jos sataa.

Meidän viimeisin risteilymme Tukholmaan ajoittui aivan lokakuun lopulle. Suomessa lumi ehti sataa maahan, eivätkä säätiedotukset luvanneet kohdekaupunkiinkaan juuri sadetta ihmeellisempää säätä. Oli siis mahdotonta rakentaa päivän ohjelmaa sen mukaan, että vaeltelisi kaupungilla ja pysähtyisi leikkipuistoissa, mikä muuten on kyllä meidän suosikkitekemistämme kohteessa kuin kohteessa. Oli keksittävä jotain uutta.

Tukholma

Metrolla pääsee kätevästi Tukholmassakin

Sateen ropistessa jo heti aamusta laivan ikkunoihin oli kiva tietää, että metrolinja kulkee läheltä Tallink Siljan terminaalia. Vaikka Värtanin terminaalista olisi periaatteessa ihan kävelymatka keskustaan, ei sitä viitsi ryhtyä vesisateessa tekemään, sillä muuten kaikki päätyvät viettämään päivän märissä vaatteissa.

Tukholman metro on yhtä kätevä käyttää kuin Helsingin. Hissejä löytyy joka asemalta, vaikka välillä niiden etsiminen onkin hieman haastavaa – mutta niin on täällä meilläkin, sillä yrittäkääpä löytää hissiä vaikka Hakaniemen metroasemalta. Helsingistä poiketen Tukholman metroon päästäkseen täytyy mennä porttien läpi, mutta vaunujen kanssa saa käyttää sivummaista porttia, jonka tiskin takana istuva henkilö avaa.

Lapset muuten pääsevät Tukholman metrossa ilmaiseksi – jopa yhdeksänvuotias esikoinen. Me siis matkustamme koko perhe kahdella aikuisten lipulla aina keskustaan asti.

Tukholma

Tilaa lapsille eli Kulturhusetin Rum för barn sekä viihdekeskus sen naapurissa

Me ajelimme tällä kertaa metrolla legendaariselle T-Centralenille, ja suuntasimme sen kyljessä sijaitsevaan Kulturhusetiin eli kulttuuritaloon. Kulturhuset on jo vuosia ollut legendaarisessa maineessa lapsiperheiden keskuudessa, mutta me emme olleet aiemmin ehtineet tämän paikan leikkipaikkaa tarkistamaan. Nyt oli siis korkea aika.

Hieman yllättäen päädyimme ensin suljettujen ovien taakse, sillä talo avasi ovensa lauantaipäivänä vasta klo 11. Emme kyllä olleet ainoat odottajat, vaan monet kävivät kokeilemassa ovea. Onneksi aivan naapurista löytyi valtava kaksikerroksinen BR-lelukauppa, johon oli helppo sujahtaa pakoon sadetta.

Sinänsä lelukauppa on täysin vastaava kuin ketjun kaupat Suomessakin, mutta tässä Tukholman keskustan kaupassa on tilaa ja tarjontaa aivan älyttömästi. Kaupasta löytyvät varmasti kaikki myyntiartikkelit, joita ketju tarjoaa, ja jos Suomen pienissä BR-lelukaupoissa on lapsia varten piirustuspöytä, on Tukholman kaupassa paljon muutakin tekemistä. Esimerkiksi pienimpiä varten on heti toisen kerroksen hissin vieressä iso leikkialue, jossa on jopa leluja. Myös piirustuspöytiä ja legoalueita on useampikin, joten kaikki mahtuvat halutessaan puuhailemaan. Lapsia myös riemastuttivat Legolandista tutut lego-hahmot, joista yksi asetelma jopa muistutti paljon kesällä huvipuistossa nähtyä.

Tukholma

Kulturhusetin Rum för Barn on ilmainen tila, joka toimii samalla lasten kirjastona. Kun Kulturhusetin alemmissa kerroksissa on kaupungin kirjasto, on lasten kirjat keskitetty yläkertaan Rum för Barn -tilaan. Siellä lapset voivat valita kirjoja kymmenistä hyllymetreistä, ja niitä voi joko lukea paikan päällä tai lainata kotiin. Meille turisteillekin paikka toimii hyvin, sillä hyllyssä on kirjoja myös suomen kielellä.

Tukholma

Kirjojen lisäksi tilasta löytyy leluja ja pelejä, joita saa lainata henkilökunnalta. Henkilökuntaa onkin koko ajan paikalla kiitettävästi, ja suuresta lapsimäärästä huolimatta meno on koko ajan rauhallista. Tilaan on rakennettu muutama kiipeilypaikka, joihin energisimmät lapset häviävät pyörimään. Takaosassa on myös taidepaja, johon pääsee ohjatusti tekemään taidetta.

Tukholma

Rum för Barn oli paikka, jossa lapset viihtyivät helposti pari tuntia. Kiipeilypaikat, kirjat ja lelut viihdyttivät aikansa, ja lautapelejä emme edes lainanneet. Lokakuisena lauantaina tila oli aivan täynnä, ja oven ulkopuolella oli jonkin verran jonoa, sillä ihmisiä päästetään sisään vain tietty määrä. Ilmeisesti jonotusaika ei kuitenkaan ollut kovin pitkä, sillä perheet jäivät tyytyväisinä jonoon vielä siinäkin vaiheessa, kun me jo lähdimme pois.

Tukholma

Jos haaveilette vierailusta lasten tilassa, suosittelen menemään heti aamupäivällä, jolloin sisään pääsi ainakin nyt jonottamatta.

Yllätyskohteena Esittävien taiteiden museo

Koska Rum för Barn ei kuitenkaan ollut paikka, jossa olisi jaksanut viettää koko päivää, eikä aikainen paluu laivalle houkutellut, keksimme päivään vielä toisen kohteen. Tukholman musiikkimuseota oli kehuttu meille moneen kertaan ja suuntasimmekin vielä kohteeseen, joka on muuttanut nimensä Esittävien taiteiden museoksi, ja kattaa nykyään muutkin lajit kuin musiikin.

Esittävien taiteiden museo sijaitsee kätevästi Sibyllegatanilla aivan Dramatenin vieressä, ja siitä on lyhyt matka Östermalmstorgetin metroasemalle. Museo sijaitsee entisessä armeijan rakennuksessa, jonka sisäpihalle täytyy osata suunnistaa. Sattumalta paikkaa ei löydä.

Aikuisten lippu museoon maksaa 120 kruunua eli noin 12 euroa, mutta lippu tarvitsee ostaa vain 21 vuotta täyttäneille – sitä nuoremmat pääsevät ilmaiseksi. Lisäksi joka keskiviikko on museoon ilmainen sisäänpääsy.

Tukholma

Esittävien taiteiden museossa esittäytyvät nukketeatteri, teatteritaide ja tanssi, ja ylin kerros on omistettu musiikille. Meidän lapsemme innostuivat heti ensimmäisenä vastaan tulleesta nukketeatteri-osasta, jossa pääsivät kokeilemaan erilaisia nukkeja. Erityisesti Michael Jacksonin Thrillerin tahtiin tanssivat luurangot olivat koko perheen mieleen.

Teatteri ja tanssi sen sijaan eivät jaksaneet kauaa kiinnostaa – syy tähän lienee se, että esittelyt pohjasivat niin vahvasti ruotsalaiseen kulttuurihistoriaan, joka taas ei ollut yhtään tuttu lapsille. Jonkin aikaa he sentään jaksoivat ihailla itseään ruudusta, jossa maskit vaihtuivat omien kasvojen päälle.

Tukholma

Musiikkikerros sen sijaan innosti lapsia toimintaan. Klassisia soittimia museosta ei löydy, vaan kaikki on toteutettu uuden teknologian avulla: tarjolla on esimerkiksi soitinkuutioita, joita siirtelemällä saa aikaan erilaisia sointuja. Kun kuutioita yhdistelee samalla alustalla, saa aikaiseksi kokonaisen bändin.

Soivassa metsässä taas voi näppäillä valtavia kieliä, ja tehdä musiikkia sitä kautta. Metsässä juoksemisesta oli ehdottomasti apua, koska silloin sai näppäiltyä nopeammin, mikä oli energisille lapsille taas plussaa.

Tukholma

Musiikin tekemisen lisäksi monessa pisteessä pystyy kuuntelemaan jo tehtyä musiikkia. Näistä suosikiksi nousi tietenkin lastenlauluja soittava piste, jonka Peppi Pitkätossu -nappi uhkasi kulua puhki meidän vierailumme aikana.

Vaikka musiikkiosion tila ei ole valtava, sieltä löytyy ihasteltavaa kaikille. Kun vanhemmat lapset (ja isä) viihtyivät tekemässä omaa musiikkia, löysi pienin viihdykettä valmiista musiikista, ja toisaalta piirustuspöydästä, joka oli taktisesti sijoitettu tilan päähän. Tarkoituksena oli piirtää kuviksi musiikin herättämiä muistoja, jotka kaksivuotiaan tapauksessa olivat hyvin abstraktia taidetta. Yhtä kaikki hän viihtyi piirtämässä, kun toiset nauttivat musiikista.

Tukholma

Nähtävää löytyy yllättävistäkin paikoista

Tukholma on täynnä lapsiperheille sopivia aktiviteetteja: pelkästään Junibackenissa monet lapset vierailisivat luultavasti niin usein kuin aikuisten päät kestäisivät. Välillä kannattaa kuitenkin suunnata katse myös näihin vähemmän tunnettuihin kohteisiin, sillä niistä voi löytyä yllättäviä ilonaiheita.

Vilkkaana lauantaina Kulturhusetin lasten tilassa oli toki joitakin muitakin suomea puhuvia, mutta suurin osa kävijöistä tuntui olevan ruotsalaisia, jotka olivat olleet siellä monesti ennenkin. Konkareiden vanavedessä oli hyvä mennä eteenpäin ja seurata, mitä kaikkea tilassa voi puuhata, ja kuinka lainaussysteemit toimivat.

Tukholma

Esittävien taiteiden museossa sen sijaan oli hyvin rauhallista, vaikka olimme liikkeellä sateisena lauantaipäivänä. Vaikka muita vierailijoita olikin, ei missään vaiheessa tarvinnut jonottaa pisteille tai kiirehtiä niistä pois muiden tieltä. Kaikille oli tilaa kokeilla asioita rauhassa.

Tukholma

Erityisen hyvää näissä kohteissa on se, että ne ovat kätevästi kulkureittien varrella. Tallink Siljan terminaalista pääsee metrolla suoraan viereen, eikä toisaalta kävelymatkakaan olisi mahdoton. Kulturhusetista myös löytyy lounaskahvila, jota usein kuulee suositeltavan lasten kanssa. Myös Esittävien taiteiden museossa on kahvila, mutta se oli ainakin meidän vierailumme aikana kiinni, eli välitankkaus kannattaa hoitaa jossain muualla.

Tukholmaan ei myöskään tarvitse aina matkustaa kauniina kesä- tai kevätpäivänä, vaan kaupungista voi nauttia myös sateisessa syyssäässä. Museoita ja leikkipaikkoja löytyy paljon, eikä välttämättä tarvitse edes ylittää Djurgårdenin siltaa niitä löytääkseen. Tukholmassa lapsiperheet ovat paljon liikkeellä, ja heitä varten on keksitty tekemistä ympäri kaupunkia. Niistä kannattaa meidän turistienkin nauttia!

Lisää seikkailuja löydät sosiaalisesta mediasta:

Facebookissa: lahtoselvitetty

Instagramissa: lahtoselvitetty

Twitterissä: @Lahtoselvitetty

You Might Also Like...

No Comments

  • Reply
    Kati / Lähinnä Kauempana
    26 marraskuun, 2017 at 1:24 pm

    Hyvä postaus! Me oltiin Tukholmassa, kun Kulturhuset oli juuri avannut Rum för Barnin ja porukkaa oli kuin pipoa, ruuhkasta ahdistuneina luovutettiin. Sen jälkeen on aina ollut mielessä käydä siellä, mutta on vaan jäänyt. Vaikuttaa sen verran hauskalle paikalle, että pitää joskus ehdottomasti kokeilla. Samoin Esittävien Taiteiden museo, jota ei ole kyllä tullut aiemmin edes ajatelleeksikaan! Hienoa, että ehtii molemmat samalla päiväreissulla.

    • Reply
      Katja / Lähtöselvitetty
      30 marraskuun, 2017 at 10:09 pm

      Rum för Barn on oikeasti kiva paikka! Vaikka oli ihmisiä, niin meininki oli rauhallinen ja leppoisa. Eikä paikkaa ole kaupallistettu jollain, vaan se on ihan rehellisesti leikkitila ja kirjaston lastenosasto. Myös Esittävien taiteiden museo on samanhenkinen: esimerkiksi Junibackeniin verrattuna kaikki kaaos ja hälinä on poissa, ja sen sijaan saa keskittyä oleelliseen.

Leave a Reply