Ahvenanmaa
Suomi

Sadonkorjuujuhla Ahvenanmaalla oli aistien ilotulitusta

*Pressimatka: Viking Line Suomi ja Visit Åland

Syksyinen Ahvenanmaa on täynnä värejä ja ihanaa merituulta. Vuosi sitten kävimme nauttimassa niistä syysloman aikaan, jolloin saariryhmä oli jo käynyt talviunilleen. Meidän lisäksemme vastaan tuli vain muutama muu vierailija, ja suurin osa ovista oli jo suljettu kuukausiksi. Silti aurinko helli meitä, ja jylhät kalliot ja ruskeina huojuvat kaislat lumosivat.

Tänä syksynä sain tilaisuuden lähteä Ahvenanmaalle vähän vilkkaampaan aikaan, kun Viking Line Suomi ja Visit Åland kutsuivat mukaansa jokavuotisille sadonkorjuujuhlille. Ahvenanmaan sadonkorjuujuhlat ovat vuoden vilkkain tapahtuma, joille tänä vuonna osallistui lähes 20 000 ihmistä. Määrä on hieman vähemmän kuin aiempina vuosina, mutta erittäin hyvä tulos näin korona-aikaan.

Ahvenanmaa
Ahvenanmaa
Isot tilat tarjosivat eläimiä ja sirkushuveja

Sadonkorjuujuhlien keskiössä ovat tilat, jotka avaavat ovensa viikonlopun ajaksi. Minä kuvittelin etukäteen, että tilat tosiaan vain avaavat ovensa ja sinne saa mennä käyskentelemään. Paikan päälle minulle selvisi, että tilat on itse asiassa muutettu melkein huvipuistoiksi, joissa voisi viettää aikaa tuntikausia osallistuen erilaisiin aktiviteetteihin.

Me vierailimme esimerkiksi Bolstaholmin tilalla, joka on osallistunut sadonkorjuujuhlaan vuosien ajan. Tälle tilalle oli rakennettu esimerkiksi aarteenetsintää heinäkasoista, iso hiekkakasa lapsille hiekkaleluineen ja erilaisia pihapelejä ympäri aluetta. Historiallisen päärakennuksen vieressä sijaitsevasta teltasta löytyi mekaaninen härkä, jolla olisi päässyt kokeilemaan rodeotaitojaan.

Ahvenanmaa
Ahvenanmaa
Ahvenanmaa

Pääosassa täällä olivat kuitenkin eläimet. Laitumella pääsi harjaamaan hevosia ja häkin luona ruokkimaan kanoja. Isot charolais-naudat käyskentelivät joko pellolla tai olivat ruokailemassa karsinoissaan, joissa niitä pääsi rapsuttelemaan. Valtavat sonnit olivat ensin näkynä pelottavia, mutta osoittautuivat harvinaisen rauhallisiksi ja seuranhaluisiksi.

Ahvenanmaa
Ahvenanmaa

Tärkeää roolia sadonkorjuujuhlassa näyttelee myös ruoka. Esimerkiksi Bolstaholmin tilalla myytiin tilan omia hampurilaisia, joita ihmiset jonottivat innokkaasti paikallista poliisia myöten. Ruokailupaikat oli rakennettu ihanasti vanhoista pöytäryhmistä, ja kaikille oli tilaa istahtaa alas ruokailemaan ja nauttimaan aurinkoisesta päivästä.

Ahvenanmaa
Ahvenanmaa
Ahvenanmaa
Ahvenanmaa

Piipahdimme myös Mickels gårdilla, joka osallistui tänä vuonna sadonkorjuujuhlaan ensimmäistä kertaa. Mickels gårdin erikoisuus oli oma museo, johon pääsi erillisellä sisäänpääsymaksulla. Museo on itse asiassa tilan vanha päärakennus, joka on säilytetty vanhassa asussaan käsinmaalattuja tapetteja myöten.

Ahvenanmaa
Ahvenanmaa
Ahvenanmaa
Ahvenanmaa

Ruoan ja viihteen lisäksi tilat tarjoavat erilaisia paikallisten tuotteita maistettavaksi ja mukaan otettavaksi. Esimerkiksi hunajaa ja erilaisia omena- ja tyrnituotteita löytyi joka tilalta. Me tutustuimme Mickels gårdilla paikalliseen Öfversgårdin tilaan , joka valmistaa omenamehua omalla tyylillään. Pääsimme maistamaan neljää heidän omenamehuaan, ja kyllä voi mehuissakin olla eroja.

Ahvenanmaa
Ahvenanmaa

Etulyöntiasema on tietysti isoilla tiloilla, joilla on mahdollisuus rakentaa erilaisia sirkushuveja ja houkutella pihalleen monia erilaisia myyjiä. Mukana on kuitenkin myös pieniä yrittäjiä, kuten Saftstugan. Heidän pihallaan me pääsimme tutustumaan omenamehun valmistamiseen ja ostamaan tilan tuotteita kotiin viemiseksi. Tuotemyynnin lisäksi pihalla paistettiin vohveleita, joiden tuoksu huumasi juuri ennen lounasta.

Ahvenanmaa
Ahvenanmaa
Ahvenanmaa
Juhlaan voi osallistua myös poistumatta Maarianhaminasta

Sadonkorjuujuhlaan voi osallistua toki myös Maarianhaminassa. Sjökvarteret on valjastettu juhlien näyttämöksi, ja sinne pystyttivät myyntipöytiään monet pienet yrittäjät. Samalla oli mahdollisuus tutustua veneenveistoon, jota tehdään parissakin rakennuksessa. Alueen houkuttelevin vaunu kuului Mac Harrysille, jonka ledholmareita eli silakkahampurilaisia voi mantereen puolella yleensä maistaa vain joillakin messuilla. Maarianhaminassa taas paikallinen nuorisokin jonottaa näitä silakkaherkkuja.

Ahvenanmaa
Ahvenanmaa
Ahvenanmaa

Ahvenanmaan sadonkorjuujuhlat ovat erinomainen aika vierailla saariryhmällä. Juhliin osallistuu parisenkymmentä tilaa ja paikkaa, joita voi kiertää vaikka koko pitkän viikonlopun perjantaista sunnuntaihin. Ihmiset ovat iloisia ja tunnelma kaikkialla harvinaisen lämmin. Esimerkiksi Bolstaholmin tilalla olisin lasten kanssa voinut viettää vaikka koko päivän – niin paljon siellä oli puuhattavaa ja nähtävää.

Tänä vuonna sadonkorjuujuhlille osallistuminen oli harvinaisen helppoa, kun M/S Gabriella teki päiväristeilyn Ahvenanmaalle. Laivalta pystyi vieläpä ostamaan bussikuljetuksen, jolla pääsi kiertämään tiettyjä kohteita. Maarianhaminasta voi myös ottaa alleen vuokra-auton, jos ei ole halunnut omaa autoa ottaa mukaan.

Ahvenanmaa
Ahvenanmaa
Ahvenanmaa

Jos jotain otin mukaani Ahvenanmaan sadonkorjuujuhlilta, niin paikallisten ylpeyden omasta tuotannostaan. Jokainen tuottaja ja myyjä oli aidosti ylpeä siitä, mitä oli myymässä ja tarjoamassa. Tämä ylpeys heijastui koko tapahtumaan, jossa myös vierailijat arvostivat sitä, mitä oli tarjolla. Missään en nähnyt nyrpeitä kasvoja tai pettyneitä ilmeitä, vaan ihmiset olivat iloisia kaikesta siitä, mitä heitä varten oli valmistettu.

Ahvenanmaa
Ahvenanmaa

Ja olipa ihanaa osallistua tapahtumaan, jossa ei ollut yhtään metrilakukioskia tai huumoripaitojen myyjää. Kiitos Ahvenanmaa!

Jos Ahvenanmaan ruoka- ja juomatarjonta kiinnostaa, kannattaa käydä tämän linkin takana. Muita tarinoita Ahvenanmaalta taas pääset lukemaan täältä.

Ahvenanmaa

You Might Also Like...

2 Comments

 • Reply
  Marika / Matkalla Missä Milloinkin
  19 lokakuun, 2020 at 6:55 pm

  Sadonkorjuujuhla on varmaan oiva idea lapsiperheille Ahvenanmaan vierailuun. Voisin kuvitella, että lapset olivat hyvin huomioitu? Mielestäni on upeaa, että ahvenanmaalaiset ovat ylpeitä omista tuotteistaan ja ovat tehneet tapahtumasta oman näköisensä.

  • Reply
   Katja / Lähtöselvitetty
   11 marraskuun, 2020 at 5:07 am

   Lapset oli huomioitu tosi hyvin – vähän melkein harmitti, etteivät omat lapset olleet mukana. Tekemistä ja näkemistä olisi riittänyt vaikka kuinka paljon.

   On tosiaan ihanaa, kuinka ylpeitä Ahvenanmaalla ollaan omista tuotteista. Niitä on helppo löytää kaupoista ja niitä markkinoidaan mielellään eteenpäin. Yrittäjyys on arvossaan siellä.

Leave a Reply