Suomi

Ruokaa ja juomaa Ahvenanmaalla

*Osa vierailuista toteutettu pressimatkalla yhteistyössä Viking Line Suomen ja Visit Ålandin kanssa

Ahvenanmaa tunnetaan ennen kaikkea jylhistä merimaisemista ja korkeista kallioista, sekä ruotsinkielisestä kulttuurista, joka meille suomalaisille tuntuu aina yhtä eksoottiselta. Viime vuosina saariryhmä on myös alkanut saavuttaa suosiota ruokamatkailijoiden keskuudessa ja monet matkustavat Ahvenanmaalle ihan vain ruoan perässä.

Smakbyn on Mikael Björklundin imperiumin keskus

Ahvenanmaan ruokakulttuurin suurin legenda on entinen Strömsö-kokki Mikael Björklund. Hän pyörittää saariryhmällä omaa imperiumiaan, jonka tähtenä loistaa Kastelholman linnan kupeessa sijaitseva Smakbyn. Smakbyn on nimensä mukaisesti makukylä, jonka yhteyteen Björklund nyt suunnittelee kylpylähotellia.

Ahvenanmaa
Ahvenanmaa

Smakbyn ruoka tosin jakaa ihmisiä kahtia. Toiset ylistävät sitä taivaisiin, mutta minulle se oli aikamoinen pettymys. Ravintolan kaunis ympäristö ja runsas alkusalaattipöytä lupasivat paljon, mutta pääruoka ei aiheuttanut suurta ihastumista.

Ahvenanmaa
Ahvenanmaa

Kävin ravintolassa vielä toisenkin kerran Viking Linen ja Visit Ålandin järjestämällä lehdistömatkalla ja tuolloin isäntä itse tarjoili meille pienet annokset merimetsoa. Tämä oli täysin tilaustyötä, sillä pohdimme edellisenä iltana laivalla sitä, että Ahvenanmaalla merimetsoa saa pyydystää, ja sitä syödäänkin. Muualla Suomessahan merimetso on rauhoitettu, eikä sitä kannata ruokapöytäänsä haaveilla. Merimetso itsessään ei ollut suuri makuelämys, mutta jälkiruoaksi söimme perinteistä ahvenanmaalaista pannukakkua, joka on tuhtia ja mausteista. Minä en ole luumukiisselin ystävä, mutta pannukakku kyllä maistui.

Ahvenanmaa
Ahvenanmaa
Ahvenanmaa

Björklund omistaa myös Maarianhaminan Sjökvarteretissa sijaitsevan Pub Niskan, joka on ketjuna levinnyt manner-Suomen puolellekin. Me yritimme sinne ruokailemaan vuosi sitten syyslomalla, mutta ovet oli jo suljettu siltä vuodelta. Tänä vuonna lehdistömatkalla minulle selvisikin, että juuri syyskuiset sadonkorjuujuhlat ovat viimeinen viikonloppu, kun ravintola on auki.

Pub Niska on puhtaasti pizzeria, mutta sen pizzalistaa ei ole kopioitu Italian markkinoilta tai pakastealtaasta. Pizzat ovat hyvin kekseliäitä ja hyödyntävät kauden raaka-aineita. Me saimme nyt maistiaiset esimerkiksi punajuuripizzasta, joka oli erittäin maukasta. Yleisesti ottaen Pub Niskan pizzat ovat turhan makeita minun makuuni, mutta monet pitävät niitä parhaina.

Ahvenanmaa
Ahvenanmaa

Kun vuosi sitten emme päässeet lounaalle Pub Niskaan, täytimme vatsamme uimahalli Mariebadin tiloissa toimivassa thaimaalaisessa ravintolassa. Vaikka tila muistutti kauppakeskusta tai uimahallin kahviota – mikä se onkin – niin ruoka oli erittäin käypäistä thaimaalaista. Voinkin suositella lämpimästi Mariebadin ravintolaa, jos kaipaa maukasta ja edullista ruokaa Maarianhaminassa.

Ahvenanmaa

Stallhagenilta saa oluen lisäksi hyvää ruokaa

Maukkaimmat ateriat olen kuitenkin syönyt Stallhagenin panimon ravintolassa. Pub Stallhagenissa tarjotaan nimensä mukaisesti pubiruokaa, mutta hienoa sellaista. Listalla on usein makkaroita ja perunoita, mutta ne valmistetaan astetta kekseliäämmin. Keittiö sijaitsee suuren lasiseinän takana, joten kokkien ahkerointia voi seurata ruokaa odotellessaan.

Ahvenanmaa
Ahvenanmaa
Ahvenanmaa

Lehdistömatkalla söin lohikeiton, joka oli listalla sadonkorjuujuhlien ajan. Keitto oli kuitenkin niin maukasta, että jos joskus saisin mahdollisuuden saada sitä uudestaan, tilaisin ehdottomasti.

Ahvenanmaa

Stallhagenilla ruoan kanssa pitää tietysti juoda olutta. Panimo valmistaa noin kymmentä erilaista olutta, joita kaikkia löytyy hanasta. Paikan erikoisuus on hunajaolut, jota kehuvat monet sellaisetkin, jotka eivät yleensä oluesta pidä.

Ahvenanmaa
Ahvenanmaa

Ahvenanmaan juomakulttuuri kehittyy kovaa vauhtia

Ruokakulttuurin lisäksi Ahvenanmaalla on tänä päivänä erittäin vahva juomakulttuuri. Stallhagenin panimo tunnetaan ympäri Suomea ja sen oluita saa jo Citymarketeistakin. Moni vierailija ostaa tuliaiseksi Smakbystä Åpelbrandia, joka joutui vaihtamaan nimensä Ålvadosista ranskalaisten calvadosviljelijöiden vaatimuksesta.

Lisäksi Ahvenanmaalla toimii Åland Distillery, joka avasi ovensa kesällä 2020. Me maistoimme heidän lonkeroaan, jonka makuina olivat veriappelsiini ja basilika, ja täytyy sanoa, että oli yhtä parhaista koskaan maistamistani lonkeroista. Itse en ole perinteisen ginilonkeron suurin ystävä, niin tämä oli juuri sopivasti erilainen.

Ahvenanmaa
Ahvenanmaa
Ahvenanmaa

Alkoholijuomien lisäksi Ahvenanmaa on tietysti tunnettu omenamehustaan, jota myydään suurissa kolmen litran hanapakkauksissa. Suurin osa koko Suomen omenoista kasvatetaan Ahvenanmaalla ja minä olen hyvin tottunut juomaan paikallista omenamehua, mutta vasta lehdistömatkalla tänä syksynä ymmärsin, miten suuria eroja omenamehuissakin voi olla. Eri omenalajikkeet ja valmistustavat saavat mehuun täysin erilaisen maun, ja omenamehuja voi maistella ja vertailla siinä missä viinejäkin.

Ahvenanmaa
Ahvenanmaa
Ahvenanmaa

Ahvenanmaa ei ole koskaan ollut minun mielessäni suuri kulinaristinen kohde, mutta sellaiseksi se on selvästi viime vuosina muodostunut. Erityisen suurella ilolla katsoin sitä, kuinka etenkin sadonkorjuujuhlien aikaan paikalliset satokauden tuotteet olivat suuressa roolissa. Oman saariryhmän tuotteiden arvostus on huipussaan ja kaupoista on helppo löytää paikallisten tuottajien tuotteita. Ahvenanmaalla arvostetaan omaa tuotantoa.

Jos haluat maistaa jotain erityisen ahvenanmaalaista, kannattaa etsiä MacHarryn ledholmare-kioski. Sadonkorjuujuhlien aikaan kioski oli parkkeerattu Maarianhaminan Sjökvarteretiin, missä silakkahampurilaiskauppa kävi kiivaana.

Maarianhamina

Ruokaturistina kuitenkin tarkistaisin etukäteen tarkasti ravintoloiden aukioloajat, sillä ainakin meille ne aiheuttivat syyslomalla haasteita. Sadonkorjuujuhlien jälkeen saariryhmä vaipuu talviunille, eivätkä aukiolot ole enää itsestäänselvyys.

Laadukkaat ravintolat eivät myöskään ole keskittyneet Maarianhaminaan, vaan esimerkiksi Stallhagenin panimolle ja Smakbyhyn päästäkseen tarvitsee auton. Autolla kannattaakin ajella laajasti saariryhmän alueella, sillä nähtävää riittää joka puolella. Ehkä se juuri onkin Ahvenanmaan viehätys: koko alue on otettu aktiivisesti käyttöön, eikä kaikkea ole keskitetty pääkaupunkiin.

Ahvenanmaa

Täältä pääset lukemaan lisää tarinoita Ahvenanmaalta.

You Might Also Like...

8 Comments

  • Reply
    Mikko / Matkalla Missä Milloinkin
    17 tammikuun, 2021 at 9:17 pm

    Varsin perinteisen näköisiä ruokia. Harvoin muuten tulee blogiin laitettua ruokakuvia, pitäisi ehkä ryhdistäytyä siinä. Useampikin saattaa tosiaan matkustaa jonnekin vain ruoan vuoksi, kuten kirjoitat. Vielä useammalla ruoka on ainakin osa sitä perustetta, miksi jonnekin matkustaa.

    Tuosta Ålvadoksen nimeen liittyvästä nippelitiedosta voisin tehdä lisäkysymyksen, jos osaat siihen vastata. Oliko ranskalaiset olleet asiaan liittyen yhteydessä, jonka perusteella nimeä muutettiin? Vai onko siitä jopa jonkin instanssin päätös, että näin täytyy tehdä?

    • Reply
      Katja / Lähtöselvitetty
      18 tammikuun, 2021 at 5:35 am

      Minä olen ehkä maailman huonoin ruokamatkailija, koska suhtaudun ruokaan hyvin käytännöllisesti. Siksi en yleensä kirjoita ruoasta, enkä muista kuvata sitä 🙂 Ahvenanmaalla kuitenkin ruoka oli molemmilla matkoilla niin vahvasti mielessä, että ajattelin kirjoittaa omat kokemukset ylöskin.

      Ihan tarkkaa muistikuvaa mulla ei tästä Ålvadoksen nimenmuutoksesta ole, mutta mielestäni oikeuteen asti siitä ei menty. Ranskasta vain oltiin yhteydessä, että eivät tykkää nimestä. Nimi sitten päätettiin muuttaa, ettei tule enempää sanomista.

  • Reply
    Tanja / Please Be Seated for Takeoff
    18 tammikuun, 2021 at 12:12 am

    Kiinnostavaa lukea miten Ahvenanmaan ruokakulttuuri kehittyy. Itse en ole käynyt siellä vuosiin. Viime kerran työmatkalla taisi olla juurikin Björklundin kehittelemä menu. Yksityiskohtia en muista, mutta muistan olleeni lievästi pettynyt. Lähiruoka on iso juttu, mutta jotenkin se viimeinen silaus puuttui ja useimmista kokonaisuuksista jäi vähän kotikutoinen fiilis. Ehkäpä tilanne on jo parempi, ainakin Ahvenanmaasta kovasti puhutaan trendikkäänä ruokamatkakohteena. Itsehän kuulun juurikin niihin, jotka olisivat valmiita matkustamaan maailman ääriin tietyn ruuan vuoksi. Tuo merimetso on kyllä vähän siinä ja siinä, viitsisinkö syödä. Ålvados (tai siis Åpelbrand) on kyllä mainio tuote ja ylipäänsä kaikki omenatuotteet noilla nurkilla.

    • Reply
      Katja / Lähtöselvitetty
      18 tammikuun, 2021 at 5:39 am

      Ahvenanmaata on kehitetty ruokakohteena hyvin määrätietoisesti, ja Mikael Björklund on siinä työssä keskeinen nimi. Itse en ole valtavia makuelämyksiä kokenut, mutta arvostan kovasti työtä lähiruoan hyväksi. Minusta etenkin Stallhagen on kokeilemisen arvoinen paikka – yllätti minut positiivisesti.

      Merimetso muistutti maultaan muita riistalintuja, mutten minäkään sitä itse ryhtyisi ravintolassa tilaamaan.

      • Reply
        Tanja / Please Be Seated for Takeoff
        25 tammikuun, 2021 at 1:27 am

        Arvostan myös tuota, että lähiruokaa on opittu kunnioittamaan ja hyödyntämään sen mahdollisuuksia. Esim. Virossa on oltu valovuosia edellä Suomea tuossa lajissa, mutta pikkuhiljaa Suomessakin on alettu oivaltaa.
        Hauska kun maailmalla monet kyselee suomalaisesta ruuasta ja suomalaisista ravintoloista. Ruokia on helppo nimetä, mutta menee kyllä sormi suuhun miettiessä mikä on suomalainen ravintola.

        • Reply
          Katja / Lähtöselvitetty
          27 tammikuun, 2021 at 6:25 am

          Tämä on ihan totta. Lähiruoka ja omat tuotteet olivat erittäin hyvin esillä Ahvenanmaalla ja tuntui, että ihmiset myös ostivat niitä. Ne eivät siis ole mikään kallis erikoisuus, vaan normaalia ostotavaraa.

          Minäkin jouduin vähän aikaa sitten vastaamaan kysymykseen suomalaisesta ravintolasta, ja mitä siellä tarjotaan. En osannut nimetä yhtään, ja ruoiksi keksin lähinnä poron. Monet meidän perinteiset kotiruuat ovat kuitenkin muunnoksia jostain muualta.

  • Reply
    Merja / Merjan matkassa
    22 tammikuun, 2021 at 3:17 pm

    Olen käynyt Ahvenanmaalla vain kerran muutama vuosi sitten työreissulla. Kävimme silloin Smakbyssa syömässä. Yritin muistella minkälaista ruoka oli, mutta eipä jäänyt mieleen 🙂 Ilmeisesti siis ihan ok. Ahvenanmaahan ihastuin sillä reissulla kuten moni muukin työkaverini. Viime kesänä/syksynä sinne olisi päässyt uudestaan fiilistelemään pressimatkoilla, mutta kaikkiin piti vastata “nej tack” kun menivät päällekkäin töiden tai muiden menojen vuoksi. Harmitti ihan älyttömästi! Jos ensi kesänä ei minnekään muualle pääse, voisi Ahvenanmaa olla yksi vaihtoehto.

    • Reply
      Katja / Lähtöselvitetty
      27 tammikuun, 2021 at 6:21 am

      Minulla ehkä odotukset Smakbytä kohtaan olivat liian korkealla, minkä vuoksi ruoka oli vähän pettymys. Lisäksi kymmenen euron lasten annos oli niin pieni, ettei se riittänyt edes meidän vähäruokaisille lapsille, mikä oli erittäin suuri yllätys. Ympäristö on kuitenkin ihana, kun ikkunasta voi katsella suoraan Kastelholman linnalle.

      Ensi kesänä Ahvenanmaa on oikein hyvä vaihtoehto matkalle. Kannattaa silloin ehdottomasti kierrellä saaret kaukaisimpia kolkkia myöten, sillä nähtävää riittää joka puolella.

Leave a Reply