Eurooppa Italia

Rooma on hyvä idea myös marraskuussa

Lanseerasimme masentavan marraskuun retken jo kolme vuotta sitten, kun pimeys ja tihkusade alkoivat kyllästyttää toden teolla. Tuolloin lähdimme porukalla Rautalammille, missä patikoimme, saunoimme ja ajoimme mönkijöillä. Sen jälkeen näitä retkiä on tehtyä erilaisilla kokoonpanoilla ainakin Hämeenlinnaan ja Porvooseen.

Tänä vuonna retkikohde tuli nenän eteen ihan tilauksesta: Näkymiä vihreältä kukkulalta -blogin Heli laittoi viestiä, että tulkaa nyt Roomaan. Kerrankin tähdet olivat kohdillaan ja kalenterit osuivat sen verran yksiin, että hyvin pian kutsun esittämisen jälkeen meillä olivat lentoliput takataskussa. Koska miksi emme lähtisi Roomaan, kun kerran voisimme?

Masentavan marraskuun retken ideana ei ole suorittaa nähtävyyksiä tai kerätä pisteitä, vaan taklata vuoden harmain aika hyvässä seurassa iloisella otteella. Tästä syystä emme Roomastakaan lähteneet keräämään turistikohteita, vaan matkaohjelma koostui hyvästä ruoasta ja paljosta jäätelöstä pienellä paikallisvivahteella. Kaikkien toiveena oli päästä niille nurkille, mihin ei itsekseen tulisi eksyttyä.

Rooma
Rooma

.

Ruokaa ja juomaa oli riittävästi

Jo heti ensimmäisenä iltana pääsimme sukeltamaan roomalaisuuden ytimeen, kun menimme syömään Helin kantaravintolaan Papettoon. Pienessä perheomisteisessa ravintolassa meidän eteemme kannettiin mereneläviä lautanen toisensa jälkeen: simpukoita, kampasimpukoita, ostereita. Ja kaikki oli aivan älyttömän hyvää.

Rooma

Minulle tosin kävi kuten risteilyn buffetissa yleensä: en koskaan selvinnyt pääruokaan asti. Tiukka työviikko ja aikaiset aamut aiheuttivat sen, että minun oli pakko luovuttaa ennen pastoja ja lähteä nukkumaan. Ei ole minusta kyllä eteläeurooppalaiseksi näillä unitottumuksilla.

Erilaiset merenelävät pysyivät minun lautasellani ahkerasti muutenkin. Tilasin niitä jossain muodossa aina kun mahdollista. Pastaa tuli syötyä useamman kerran, ja pari kertaa myös pizzaa.

Toinen unohtumaton ravintolakokemus oli juutalaisen gheton Nonna Betta -ravintola, josta saimme pöydän kylmältä terassilta kovan pyytelemisen jälkeen. Kylmyys karkotettiin talon viinillä sekä sesongin parhaalla kasviksella eli artisokalla. Grillattu artisokka oli niin hyvää, että sitä olisi voinut syödä loputtomiin.

Rooma
Rooma
Rooma

Lauantain lounaan söimme ulkona Appelsiinipuutarhassa. Appelsiinit olivat jo kaikki pudonneet puista, mutta me parkkeerasimme rakentamaan penkille oman kattauksemme, jonka olimme keräilleet kauppahallista: pizzaa, parmegiano melanzanea, juustoja, suppli-riisipalloja, sekä puolentoista litran muovipulloissa ostettua proseccoa.

Rooma
Rooma
Rooma

Varsinaisten aterioiden lisäksi pysähdyimme kiitettävän monta kertaa tankkaamaan muuten vain ja yleensä ohjelmassa oli joko spritzejä tai gelatoa. Aika usein spritzien kanssa tuli jotain pientä syötävää, joten nälkä ei päässyt iskemään montaa kertaa – paitsi Nooralle, jolla oli koko ajan nälkä.

Rooma

.

Yhtään pääsylippua ei ostettu

Rooma on siitä ihana kohde, ettei siihen tutustuminen vaadi loputonta jonottamista ja kalliiden pääsylippujen ostamista. Me olimme kaikki olleet Roomassa aiemminkin, joten ”pakolliset” nähtävyydet oli suoritettu jo silloin. Olisimme kuitenkin halunneet piipahtaa Pantheonissa, mutta kun molemmat yritykset osoittivat jonon olevan aukion ympäri ja vähän ylikin, luovuimme ajatuksesta. Lopulta se nyt kuitenkin on vain talo, jonka katossa on reikä.

Rooma
Rooma

Sen sijaan kävimme katsomassa vanhaa tuttua Colosseumia ja muita saman korttelin historiallisia raunioita ulkoa päin, mutta teimme sen illalla pimeän jo tultua. Olen käynyt Colosseumissa kaksi kertaa, mutta vasta tämä kolmas kerta näytti sen todellisen kauneuden, kun iltavalaistus valaisi vanhat kivet. Forum Romanumia ihailimme ylhäältä Capitoliumin kukkulalta, mutta sitä ei ole valitettavasti valaistu yhtä kauniisti kuin Colosseumia.

Rooma
Rooma
Rooma

Yksi matkan suurimmista yksittäisistä elämyksistä koettiin Colosseumin vieressä, mistä löytyy vesiautomaatti, josta saa kuplavettä. Roomassahan on vesipisteitä lähes joka kulmalla, mutta tämän modernin automaatin jääkylmä frizzante sai aikaan niin onnellista hyminää, että haaveilin tuosta vedestä vielä seuraavana aamunakin.

Saimme paljon riemua myös Michelangelon suunnittelemalta Piazza del Campidoglion aukiolta, jota reunustavat Michelangelon suunnittelemat Palazzo dei Conservatori ja Palazzo Nuovo. Jo aukiolle johdattava Marcus Aureliuksen patsas hämmentää: oliko mies oikeasti noin iso vai oliko hänellä vain todella pieni hevonen. Mittasuhteet ovat täysin päälaellaan. Samoin monet alastomia mieshahmoja esittävät patsaat ovat mittasuhteiltaan täysin epäuskottavia. Toki Michelangelon tavaramerkki oli korostaa niitä piirteitä, joita antiikin aikana ihailtiin.

Rooma
Rooma
Rooma

Pääsimme myös Helin ilmaisten Caravaggioiden kierrokselle. Tai olisimme päässeet, jos olisimme joskus olleet ajoissa jossain. Meidän ryhmämme yllätti paikallisoppaan hitaudellaan, minkä vuoksi aikatauluja jouduttiin laittamaan uusiksi joka välissä. Caravaggiot sijaitsevat kirkoissa, jotka ovat auki yleisölle hyvin rajoitetusti. Perjantaina myöhästyimme yhdestä kirkosta viisi minuuttia, kun jäimme ihmettelemään Pantheonin jonoa. Sunnuntaina taas myöhästyimme toisesta kirkosta sen saman viisi minuuttia, kun messu ehti jo alkaa, eikä turisteilla ollut enää asiaa sisälle.

Ehdimme kuitenkin ajoissa Chiesa dei Francesiin, josta löytyvät Caravaggion maalaukset Matteuksen evankeliumin synnystä. Nämä maalaukset sijaitsevat kirkon perimmäisessä nurkassa ja ne oli helppo löytää seuraamalla suurinta ihmismassaa. Muista vierailijoista oli kuitenkin se hyöty, että joku ehti koko ajan syöttää euron koneeseen, joka valaisee teokset. Omaa lompakkoa ei tarvinnut kaivaa esiin missään vaiheessa.

Rooma

Näistä museoiden ulkopuolella olevista Caravaggioista voit lukea lisää Helin jutusta täältä.

Minua ihastutti suuresti pieni ei-katolinen hautausmaa aivan Cestiuksen pyramidin juurella. Porta San Paolon kaupunginportin vierestä löytyy pyramidi, jonka roomalainen virkamies Gaius Cestius Epulo rakensi omaksi hautapaikakseen. Tämän rakennelman viereen on perustettu ei-katolisille tarkoitettu hautausmaa, jonne on haudattu mm englantilaiset runoilijat John Keats ja Percy Bhysse Shelley. Suurin osa suomalaisista vierailijoista tosin taitaa suunnata haudalle, joka on kuvattu Nightwishin albumin kanteen. Ainakin hautausmaan oppaan mukaan haudalle tulee aina silloin tällöin täysin mustiin pukeutuneita ihmisiä.

Rooma
Rooma
Rooma
Rooma

Pantheonin loputtoman jonon lisäksi ihmettelimme toistakin jonoa: läheltä Appelsiinipuutarhaa löytyy Maltan ritarien aukio, jolla voi kurkistaa reiästä, joka Dan Brownin Da Vinci -koodissa paljastaa Graalin maljan lopullisen sijainnin. Reiästä katsomalla voi nähdä kerralla kolme valtiota: ritarien puutarhan, joka kuuluu Maltalle, Italian, sekä itsenäisen Vatikaanin. Tämän reiän edessä mateli lähes yhtä pitkä jono kuin Pantheonilla ja syy jonon hitaudelle johtuu siitä, että lähes jokainen yrittää saada reiästä kuvaa, jossa näkyisi myös Pietarinkirkko. Tämä on tavallisilla kameroilla kuitenkin mahdoton tehtävä, mikä ei tietenkään estä jokaista ihmistä yrittämästä.

Rooma
Rooma
Rooma

Me emme jaksaneet jäädä jonottamaan tähänkään ihmeeseen, vaan minä korvasin kurkistamisen tarpeen kurkkaamalla jonkun viattoman perheen postilaatikkoon. Näytti olevan jotain kirjeitä odottamassa.

Näkymät yli Rooman paljastavat kaupungin koon

Aloitimme perjantain kävelemällä Helin kotikulmilta Monteverden kaupunginosasta Trastevereen Rooman suurimman puiston Villa Pamphilin läpi. Puiston polut olivat sateisten päivien jäljiltä märät ja liukkaat, mutta miten hurja tunne olikaan kävellä luonnossa keskellä Roomaa. Ohitimme pienen tekojärven, yritimme kuvata puissa majailevia papukaijoja ja ihmettelimme päiväkotiryhmää, jolla oli oikeasti päällä kuravaatteet. Eivät ehkä olleet italialaisia lapsia.

Rooma
Rooma

Villa Pamphilin puiston sydän on kesämökki, jonka Pamphilio Pamphili rakensi itselleen 1600-luvulla. Tämä linna on valitettavasti suljettu, eikä sinne pääse sisälle kuin harvoin. Sen sijaan ihmettelimme luonnollisessa tilassa olevan puiston keskeltä löytyvää muotopuutarhaa ja solisevaa suihkulähdettä.

Rooma

Pamphilissa pääsevät oikeuksiinsa myös Roomalle tyypilliset sateenvarjomännyt, jotka kohoavat kauas korkeuksiin. Näitä puita oli muuten mahdoton ikuistaa kunnolla valokuviin, kun ne tuntuivat jatkuvat taivaisiin asti.

Rooma
Rooma

Puistosta päädyimme spritz-tauon kautta Gianicolon kukkulalle, jolta avautuvat upeat näkymät yli Rooman. Kulkemalla kiviaidan viertä näkee yhdessä hetkessä Vittorio Emmanuelen kermakakkumuistomerkin ja heti seuraavassa hetkessä Pietarinkirkon. Ihan kuin nähden kahden rakennuksen välissä ei olisi juuri mitään välimatkaa. Kukkulalta myös paljastuu se tosiasia, miten valtavan kauas Rooma tänäkin päivänä ulottuu. Kaupunki tuntuu jatkuvan aivan loputtomiin.

Rooma

Gianicolon kukkulalta löytyy myös suomalaisille tärkeä kohde eli Suomen Rooman instituutti Villa Lante, josta löytyy myös residenssi taiteilijoille ja tutkijoille. On aivan uskomatonta, että meillä suomalaisilla on tuollaisella paikalla rakennus, jossa järjestetään tilaisuuksia, ja jossa jotkut onnekkaat saavat jopa asua residenssissä. Näkymät Villa Lantelta ovat aivan upeat, ja upea on itse rakennuskin. Kiitokset vaan Amos Andersonille, jonka tuen ansiosta Suomen Rooman-instituutin säätiö sai ostettua itselleen oman talon Rooman reunamilta.

Rooma

Aivan Villa Lanten kulmalta löytyy yksi maailman harvoista naisratsastajapatsaista. Ilmeisesti niitä on ollut vain kaksi, mutta Heli oli vastikään bongannut uutisen, jonka mukaan jonnekin päin maailmaa olisi nyt pystytetty kolmas. Tämä Gianicolon kukkulan ratsastajapatsas esittää Italian yhdistäjän Giuseppe Garibaldin vaimoa Anitaa, joka taisteli miehensä rinnalla. Patsas esittää häntä ratsastamassa poikavauva toisessa kainalossa ja pistooli kädessä.

Rooma

Vietimme tiiviit kolme päivää Roomassa Helin vieraana. Söimme, joimme ja kävelimme aamusta iltaan. Takaisin asunnolle palasimme aina vasta pimeän laskeuduttua.

Rooma
Rooma

Kun sunnuntaina istuessamme lounaalla alkoi sataa vettä, oli se kuin merkki siitä, että nyt on aika lähteä kotiin. Taksimatka lentokentälle meni salamoita ihastellessa ja kuulemma Roomaan olikin iskenyt kunnon ukkosmyrsky meidän lähdettyämme.

Rooma oli kuitenkin meille hyvä: aurinko jaksoi paistaa ne päivät, jotka siellä kiertelimme, ja saimme kävellä ympäriinsä ohuissa neuleissa. Ajatus Suomen marraskuusta tuntui hyvin kaukaiselta. Totuus kyllä löi vasten kasvoja sunnuntaina puolilta öin, kun laskeuduimme Helsinki-Vantaalle kolmeen pakkasasteeseen.

Rooma

Tuo viikonloppu ja sen lämpö ja nauru kyllä kantavat tämän pimeän ajan yli.

Maailman suurin kiitos ihanalle emännälle Helille, sekä matkaseuralle: odottelua vihaavalle Hannelille, spritzinjanoiselle Rosalle, aina nälkäiselle Nooralle ja petikaverilleni Outille. Teidän kanssa ei ole koskaan tylsää.

Rooma

Kannattaa muuten käydä vilkaisemassa myös Nooran ja Outin versiot tästä reissusta.

You Might Also Like...

21 Comments

 • Reply
  Mikko / Matkalla Missä Milloinkin
  4 joulukuun, 2021 at 6:31 pm

  Rooma on kiva kaupunki ja kivalta kuulosti myös teidän marraskuun retkenne! Yllätyin tuosta Pantheonin jonosta, varsinkin kun matkustus ei ihan entisellään vielä ole. Itse olen kerran (kesällä) käynyt Pantheonissa, eikä silloin kummoista jonoa ollut.

  • Reply
   Katja / Lähtöselvitetty
   8 joulukuun, 2021 at 6:03 am

   Pantheonissa – kuten kaikkialla muuallakin – tarkastettiin koronapassit, minkä vuoksi sisäänmeno ilmeisesti kesti pidempään. Minäkin olen aikana ennen koronaa vain kävellyt sinne sisään, mutta nyt jono mateli erittäin hitaasti.

 • Reply
  Aila ja Juha
  6 joulukuun, 2021 at 6:17 am

  Rooma on kyllä kaupunki, jossa jokaisen joskus kannattaa käydä. Olen käynyt kaksi kertaa, joten ne perusnähtävyydet on koluttu Ja kummallakin kerralla on heitetty kolikko Fontana di Trevin lähteeseen, joten kai sinne vielä joskus mennään kolmaskin kerta. Tämä sinun tekstisi oli kiva, kun näki sellaisia asioita, jotka eivät ihan joka turistin poluille satu. Caravaggion taide olisi kiinnostavaa tuolla tavalla ja tuon kuvassa näkemäni muotopuutarhan haluan kyllä nähdä myös livenä. Oli muuten hämmästyttävää kuulla, että nähtävyyksiin oli marraskuussakin jonoa. Oliko viikonloppu vai oliko jonoa arkenakin? Toinen käyntini oli toukokuussa ja toinen joskus kesäkuun lopulla, ja se toukokuun käynti oli kyllä minusta selvästi ruuhkattomampi kuin se kesäkäynti. Aila

  • Reply
   Katja / Lähtöselvitetty
   8 joulukuun, 2021 at 6:01 am

   Roomasta löytyy niin paljon nähtävää, joita ei mahdu peruskäyntiin, että se ansaitsee ehdottomasti useamman vierailun. Me kävimme Pantheonilla ensimmäisen kerran perjantaina ja toisen kerran sunnuntaina ja molemmilla kerroilla jono oli yhtä pitkä. Tämä johtui nyt käsittääkseni siitä, että koronapassin tarkastaminen ovella vei niin pitkään. Silti yllätyin ihmismäärästä historiallisessa keskustassa – ihan kuin korona olisi taas kadonnut maailmasta.

   Jos Rooman salaisemmat nähtävyydet kiinnostavat, niin suosittelen ehdottomasti Helin blogia. Siellä on paljon vinkkejä näihin ei-niin-tunnettuihin kohteisiin.

 • Reply
  Pirkko / Meriharakka
  6 joulukuun, 2021 at 8:37 am

  Olen henkisesti tavannut ajatella, että Etelä-Euroopan reissujen aika on syys-lokakuussa tai maalis-toukokuussa, mutta näyttäisi tuo Rooma toimivan vielä marraskuun puolellakin. Tosin vielä alkusyksystä, kun Napoliin päädyimme, ajattelimme, että jos nyt vielä hetki vältellään suurkaupunkeja, espoolaisina Helsinkiäkin, mutta ehkä jo ensi keväänä/syksynä voisi niihinkin Euroopassa palata 🙂

  • Reply
   Katja / Lähtöselvitetty
   8 joulukuun, 2021 at 5:57 am

   Rooma toimi erittäin hyvin vielä marraskuun alkupuolella. Tosin heti meidän lähdön jälkeen alkoivat sateet. Rooma oli meille hyvä suurkaupunki, koska olimme kaikki olleet siellä aiemminkin, niin ei ollut mitään tarvetta jonottaa ruuhkaisimpiin paikkoihin. Pystyimme vaeltelemaan lähes tyhjillä kujilla ja syömään eväitä puistossa. Jos tavoitteena olisi ollut vierailla kuuluisimmissa kohteissa, niin ihmismäärä olisi alkanut ahdistaa hyvin nopeasti.

 • Reply
  Heli/ Näkymiä vihreältä kukkulalta
  6 joulukuun, 2021 at 9:03 pm

  Oih, olen täällä suunnilleen kieriskellyt tuhkassa, kun ehdimme nähdä niin vähän, mutta postauksesta päätellen kyllähän me monessa paikassa käytiin! Ja oli kivaa. Taisi olla marraskuun viimeiset valonsäteet, sillä nyt on riittänyt kylmää ja sadetta.

  • Reply
   Katja / Lähtöselvitetty
   8 joulukuun, 2021 at 5:55 am

   Ehdittiin nähdä juuri sopivasti! Ihanimpia olivatkin ne rennot hetket, joita vietettiin picnic-eväiden tai kauppahalliostosten äärellä. Ja tietysti Colosseumin vesiautomaatti, jota muistelen kaiholla edelleen. Sain myös paljon hyviä kohteita seuraavaa matkaa varten 🙂

 • Reply
  Ekomatkaajat
  8 joulukuun, 2021 at 8:15 am

  Aivan mahtava tämä marraskuinen matkustelu idea. Pitänee ottaa itsekin käyttöön! 😀

  • Reply
   Katja / Lähtöselvitetty
   21 joulukuun, 2021 at 5:32 am

   Eikö olekin? Masentavan marraskuun retki on paras keksintö ikinä – etenkin, kun miettii matkakohdetta laajasti. Usein pelkkä hyvä seura on riittänyt tekemään matkasta iki-ihanan, mutta kyllähän Rooma on aivan lyömätön kohde myös marraskuussa.

 • Reply
  Tanja for Takeoff
  10 joulukuun, 2021 at 7:36 pm

  Ihanaa, että pääsit Roomaan! Mulla on kans aivan älytön ikävä sinne, kun nyt ei olla päästy pariin vuoteen koko Italiaan. Iloitsen myös tuosta, että ne pakolliset kohteet on tullut aikoinaan kierrettyä, eikä tarvitse enää jonotella. Ne jonot kun tuntuvat vuosi vuodelta kasvavan. Pantheon on lempirakennukseni, jossa pystyi ennen piipahtamaan tuosta vain. Nykyään jonot ovat niin infernaalisia, ettei tule käytyä. Varsinkin kun sisällä ei saisi kuitenkaan fiilistellä rauhassa. Mutta jääpähän enemmän aikaa syömiseen. Juurikin roomalaista ruokaa rakastan ja kaipaan kaikkein eniten ja tietysti muuten vain kaduilla haahuilua.

  • Reply
   Tanja for Takeoff
   10 joulukuun, 2021 at 7:40 pm

   Ai niin ja kiitos ravintolavinkeistä! Täytyy ottaa testiin kun taas Roomaan päästään!

   • Reply
    Katja / Lähtöselvitetty
    21 joulukuun, 2021 at 5:36 am

    On hämmästyttävää, miten noissa suosituimmissa kohteissa jonot tosiaan venyvät vuosi vuodelta. Meilläkin oli tarkoituksena vain nopeasti piipahtaa Pantheonissa, muttei sinne ollut mitään intoa lähteä jonottamaan. Etenkään, kun sisällä ei tosiaan sitten saa ihailla rauhassa, vaan täytyy kulkea jonon mukana rakennuksen läpi. Onneksi on tullut käytyä kaikissa noissa jo aiemmin, niin nyt voi keskittyä niihin Rooman hiljaisempiin nähtävyyksiin.

    Toivottavasti löydät tiesi noihin ravintoloihin. Nämä ovat Helin valintoja, joten Heliltä löytyy varmasti paljon muitakin hyviä vinkkejä 🙂

 • Reply
  Sanna I Seven Seas
  11 joulukuun, 2021 at 4:59 pm

  Teillä näyttää olleen ihana ja makujen täyteinen reissu Roomaan! Ja todellakin noi maisemat voittaa Suomen harmaan marraskuun.
  Mähän en ole vieläkään käynyt koskaan Roomassa (Italiassa kylläkin monta kertaa), vaikka olen haaveillut Roomasta jo ihan lapsesta saakka. Jännä nähdä milloin lopulta päädyn sinne. 😉

  • Reply
   Katja / Lähtöselvitetty
   21 joulukuun, 2021 at 5:56 am

   Oli kyllä ihana reissu. Ruokapuoli korostui aika vahvasti, kun kuuden hengen seurueemme sai käytettyä ruokailuihin ihan kiitettävästi aikaa. Toisaalta mikä olisi sen ihanampaa kuin istua pitkän kaavan mukaan hyvien ystävien seurassa. Etenkin kun tärkeimmät nähtävyydet oli kierretty jo edellisillä reissuilla, niin nyt pystyimme keskittymään täysillä mukavaan yhdessäoloon.

 • Reply
  Cilla Maria | From sunset last night to sunrise this morning
  11 joulukuun, 2021 at 7:57 pm

  Mielenkiintoinen postaus Roomasta. Oli kiva nähdä kuvia eri ympyröistä. Ite en ole käynyt koskaan Roomassa, ja kuvatkin mitä yleensä näkee, on vaan tuolta Colosseumilta. Heh, mäkin olisin kyllä kieli pitkällä tuon kuplavesiautomaatin luona 😀 Ja sama myös se, että en jaksa kyllä noita myöhäisiä illallisia. Meksikossakin aina illallinen on joskus klo 21-22, ja mä oon siinä vaiheessa kyllä jo sängyssä. Etenkin jos takana on pitkä seminaaripäivä ja seuraava odottamassa aamulla.

  • Reply
   Katja / Lähtöselvitetty
   21 joulukuun, 2021 at 6:00 am

   Rooma on aivan uskomattoman hieno matkakohde, koska siellä on niin paljon kaikkea. Colosseumissa täytyy tottakai käydä kerran, mutta sen jälkeen voi keskittyä kaikkeen muuhun. Tuskin missään muualla antiikin historia on niin vahvasti läsnä koko ajan joka puolella.

   Mulle tämä korona-aika on vielä entisestään korostanut sitä, että uni alkaa tulla aikaisin. Olen niin tottunut kotoilemaan, että ajatus myöhäisestä illasta on jo hyvin vieras. Ehkä minä selviäisin Etelä-Euroopassa kesäkaudella vähän paremmin, mutta pimeän tullen minä alan torkkumaan heti 😀

 • Reply
  Sari / matkalla lähelle tai kauas
  11 joulukuun, 2021 at 8:00 pm

  Olisi luullut, ettei tuohon ajankohtaan olisi enää jonoja mutta niitä taitaa Roomassa olla aina. Ruokajutut saavat veden kielelle ja haaveilemaan Rooman matkasta.

  • Reply
   Katja / Lähtöselvitetty
   21 joulukuun, 2021 at 6:02 am

   Suosituimpiin kohteisiin taitaa nykyään olla jonoa aina. Roomassa näkyi paljon turisteja, mitä omalta osaltaan voi selittää se, että Italiassa on olleet aika selvät sävelet koronan suhteen jo pitkään. Eli maa on pitänyt aika tiukkoja sääntöjä esim. koronapassin suhteen, mutta säännöt eivät vaihtele mielivaltaisesti yhtäkkiä. Italia on siis tuntunut aika turvalliselta kohteelta varata matka.

 • Reply
  Sini matkakuumeessa
  12 joulukuun, 2021 at 8:05 am

  Nälkä tulee noita kuvia katsellessa. Milloinhan sitä pääsisi Roomaan seuraavan kerran. 😋

  • Reply
   Katja / Lähtöselvitetty
   21 joulukuun, 2021 at 6:04 am

   Ruoka oli kyllä uskomattoman hyvää. Meillä oli onneksi paikallisopas mukana, koska Roomassa on myös helppo eksyä aivan kamaliin ravintoloihin. Mulla on itse asiassa helmikuun alkuun ostettu lentoliput Roomaan seuraavan kerran, mutta saapa nähdä, miten matkan taas käy. Henkisesti olen varautunut kaikkeen.

Leave a Reply