Eurooppa Italia

Pizzaa, pastaa ja antiikin raunioita. Rooma ja Napoli mahtuvat saman matkan ohjelmaan.

Heti alkuun täytyy sanoa, että minä olen erittäin hidas matkailija. En halua koskaan täyttää päiväohjelmaani niin täyteen, ettei siellä olisi aikaa päämäärättömälle haahuilulle ja hetken mielijohteille. Enkä koskaan halua hyppiä vauhdilla kohteesta toiseen nähdäkseni mahdollisimman paljon. Minulle on tärkeää rauhoittua ja haistella paikan ominaispiirteitä, ja ehdottomasti oppia kävelemään paikasta toiseen.

Helmikuiselle Italian reissulle mahdutin kuitenkin vastoin tapojani kaksi suurta kaupunkia: Rooman ja Napolin. Tämä johtui siitä, ettei keskellä talvea ole suoria lentoja Suomesta Napoliin, jolloin oli luontevinta laskeutua maan kamaralle Roomassa. Toisaalta olen käynyt Roomassa kolme kertaa aikaisemmin, joten uskalsin luottaa siihen, että malttaisin poistua kaupungista näkemättä joka ikistä nähtävyyttä.

Rooma

Lopulta vietimme Roomassa vain pari päivää: saapumispäivän ja sitä seuraavan aamun, sekä lähtöpäivää edeltävän illan ja lähtöaamun. Mikään näistä ei ollut niin pitkä aika, että sille olisi voinut rakentaa kunnianhimoista päiväohjelmaa, minkä vuoksi otimmekin kaupungin haltuun siirtymien avulla. Roomassa on kätevä julkinen liikenne, mutta kaupungin keskusta-alue on myös ihan käveltävissä. Siirtymien varrelle osui monta tuttua kohdetta, mutta sitäkin enemmän paikallista elämää.

Rooma on täynnä mielenkiintoisia yksityiskohtia

Ensimmäisenä päivänä kävelimme Terminiltä monen mutkan kautta hotellillemme lähelle Sant’Angelon linnoitusta. Kurvasimme ihan ensimmäiseksi San Clementen kirkolle, joka pitää sisällään oikeastaan kolmen eri aikakauden palvontapaikkoja. Varsinainen kirkko on 1100-luvulta, mutta laskeutuessa sen kellariin vastaan tulee ensin kirkko 300-luvulta ja vielä syvemmällä Mithran temppeli antiikin ajoilta 200-luvulta.

Rooma
Rooma

San Clementeltä on lyhyt matka Colosseumille, jota ihailimme taas vain ulkoa päin. Matkakumppani yritti etsiä Hadrianuksen portista kuuluisaa kaiverrusta, jossa juutalaiset saapuvat orjina Roomaan pidellen kuusihaaraista kynttelikköä, josta sittemmin tuli juutalaisten pyhä esine.

Minä taas etsin epätoivoisesti kuplavesiautomaattia, joka jäi mieleen edelliseltä vierailulta marraskuulta, mutta joka tuntui kadonneen kuin tuhka tuuleen. Pitkän etsinnän ja miljoonan kaupustelijoille sanotun ein jälkeen kuplavesiautomaatti löytyi paljon muistelemaani kauempaa, ja porttikin osoittautui vääräksi portiksi. Oikea Hadrianuksen portti seisoo Forum Romanumin porttien sisäpuolelle, joten jouduimme ihailemaan kaiverrusta vain kauempaa.

Rooma
Rooma
Rooma

Vaeltelimme vielä reput selässä historiallisilla kohteilla ja kiipesimme Palatinus-kukkulalle ihailemaan Marcus Aureliuksen pientä hevosta sekä Romulusta ja Remusta äitinsä rinnoilla. Pysähdyimme myös Vittorio Emanuelen kermakakun juurella toteamassa taas kerran, että vähempikin olisi riittänyt. Piazza Venezian toisella laidalla on Palazzo Venezia, jonka parvekkeelta Benito Mussolini piti puheensa 1930-luvulla.

Yritin vielä epätoivoisesti muistella edellisellä matkalla kuulemaani tarinaa aukion vastakkaisella laidalla olevasta toisesta parvekkeesta, mutta se oli kadonnut muististani täysin. Sen sijaan muistin edelleen tarinan Vittorio Emanuelen patsaan hevosesta, jonka vatsassa on syöty jopa aterioita.

Rooma
Rooma

Saapumispäivän iltana teimme oikeastaan ainoan täsmäiskumme Roomassa, kun suuntasimme Näkymiä vihreältä kukkulalta -blogin Helin suosituksesta Piazza del Popololle ja sen vaatimattomimmalle kirkolle Santa Maria del Popololle. Vaikka aukiota reunustaa kaksi isoa ja vaikuttavaa kirkkoa, kannattaa mieluummin suunnata sen toiselle laidalle. Santa Maria del Popolo on yksi vaikuttavimmista kirkoista, missä minä olen käynyt – ja olen käynyt monessa. Sen koristeelliset yksityiskohdat ja moniulotteinen alttari houkuttelevat tutkimaan pitkään, ja löytyyhän sieltä myös kaksi Caravaggion maalausta.

Rooma
Rooma
Rooma
Rooma
Rooma

Piazza del Popololta voi kiivetä portaat ylös Terrazza del Pinciolle, jonka sanotaan olevan yksi Rooman romanttisimmista paikoista. Kaiteeseen nojaili useampikin pariskunta, joista osa ihaili edessä avautuvaa näkymää aukiolle ja siitä aina Pietarinkirkolle asti, kun taas toiset keskittyivät enemmän toisiinsa.

Rooma
Rooma

Piazzalta me jatkoimme Via Margutalle, jonka sanotaan olevan Rooman kaunein katu. Kapea katu olikin viehättävä ja mutkitteleva, mutta meidän makuun vähän liian täynnä kalliin designin gallerioita ja tyylikkäitä ihmisiä. Itse olen enemmän rosoisten katujen ystävä.

Rooma

Seuraavana aamuna valitsimme eri reitin takaisin Terminille. Reitti mutkitteli enimmäkseen asuintalojen keskellä, mutta osuivat sen varrelle myös espanjalaiset portaat. Itse portaat eivät tehneet minuun enää tässä vaiheessa kovin suurta vaikutusta, mutta en muistanut, kuinka kalliit merkkiliikkeet ovat täyttäneet kaikki niiden läheiset liiketilat. Bvlgari, Gucci, Louis Vuitton – kaikki liikkeet, joihin en reppuni kanssa uskaltaisi edes yrittää sisälle. Selvästi raha asuu espanjalaisten portaiden juurella.

Rooma
Roomasta pääsee Napoliin myös halvalla paikallisjunalla

Olin ostanut jo etukäteen netistä junaliput Napoliin. Valitsin halvemman hintaluokan liput, mikä tarkoitti hitaampaa paikallisjunaa ilman merkittyjä paikkoja. Tämä sopi meille kuitenkin ihan hyvin, sillä ehdimme katsella maisemia ja laatia suunnitelmaa Napolin päivien varalle. Roomasta lähtiessä juna oli täynnä, mutta asema asemalta väki väheni ja uskalsimme jo kaivaa esiin aseman läheltä evääksi ostetut pizzat ja cokikset.

Kolme tuntia myöhemmin saavuimme Napolin päärautatieasemalle. Elämä näytti karumman puolensa heti aseman vieressä, kun pitkät rivit kodittomia nukkuivat vielä kiinni rakennusten kyljissä. Muutenkin aseman seudulla näkyivät maahanmuuton ja köyhyyden merkit. Napoli edustaa Italian köyhää etelää, ja sinne myös rantautuu iso osa Afrikasta tulevista pakolaisista.

Napoli

Lähdimme suuntaamaan kohti rantaa ja linnoituksen lähellä sijaitsevaa majapaikkaamme. Myös Napolissa on helppo kävellä paikasta toiseen, joten valitsimme hieman mutkaisemman reitin, joka kiemurteli pienillä kortteleilla ja katutoreilla. Olikin ihanaa nähdä paikallisia ihmisiä ostoksilla valitsemassa vihanneksia kojuista ja vaihtamassa kuulumisia tuttujen kanssa.

Napoli
Napoli
Napoli

Napolin rantakatu on suosittu paikka viettää aikaa ja käydä syömässä. Mekin suuntasimme sinne ensimmäisenä iltana isäntämme suosituksesta Zi Teresa -ravintolaan. Meidän saapuessamme ravintolaan seitsemän maissa paikka oli tyhjä, mutta lähtiessämme yhdeksän jälkeen pöydät olivat jo täynnä. Perjantai-iltana pöydissä oli isoja perheseurueita, joille kannettiin äyriäisvateja ja kokonaisia kaloja.

Napoli
Napoli

Rantakadulta on myös hyvä ihailla kauempana siintävää Vesuviusta. Vaikka kaupungista katsoen vuori ei näytä kummoiselta, sen pelkkä läsnäolo aiheuttaa kunnioitusta. Tulivuori onnistui kuitenkin peittämään tuhkansa alle kokonaisia kaupunkeja, kuten Pompeijin, jonne mekin suuntaisimme.

Napoli

Lauantain vietimme vaellellen pitkin Napolin vanhaa kaupunkia. Kujat ovat kapeita ja sokkeloisia ja juuri niin täynnä rosoa kuin olin kuvitellutkin. Tunnelma oli ihana. Erityisen ihana se oli Via Tribunalilla, joka oli täynnä elämää. Ostimme kahden euron spritzit, puolentoista euron pizzat ja seisahdimme nauttimaan bändistä, joka keräsi ympärilleen ison yleisön.

Napoli
Napoli
Napoli

Piipahdimme myös saman kadun varrella Napoli Sotteraneassa, josta pääsee yhdeksän euron lipulla maanalaiseen Napoliin. Kirkon alta löytyy osia antiikin ajan kaupungista ja kadunpätkät ja pitkät rivit kauppahallia houkuttelevat tutkimusmatkalle. Meille tämä oli esimakua seuraavan päivän ohjelmasta. Kierroksesta olisi luultavasti saanut vielä enemmän irti opastetulla retkellä, mutta sellaista ei englanniksi enää valitettavasti ollut tarjolla. Tarkemmin tällaisesta kierroksesta voit käydä lukemassa Meriharakka-blogista.

Napoli
Napoli
Napoli
Napoli
Pompeji yllätti suuruudellaan ja yksityiskohdillaan

Sunnuntaina odotti ehkä reissun odotetuin päivä, kun otimme heti aamusta Circumvesuviana-junan Pompejiin. Puolen tunnin junamatka oli tunnelmallinen siirtymä yhteen maailman tärkeimmistä historiallisista kohteista.

Pompejin kaupunki hautautui tuhkan alle Vesuviuksen purkauduttua vuonna 79. 1700-luvulla kaupunki löydettiin ja mittavia kaivauksia on tehty niistä päivistä lähtien. Pompeji on säilynyt niin hyvässä kunnossa, että sen jäänteistä on pystytty päättelemään paljon antiikin elintavoista. Vielä tänäkin päivänä osa kaupungista on kaivamatta esiin, joten entisöintityöt jatkuvat yhtä kiivaana kuin 200 vuotta sitten.

Pompeiji
Pompeiji

Minut Pompeji yllätti täysin. Olin aina ajatellut sen olevan pieni kaupunki, jossa on säilynyt muutamia rakennuksia. Todellisuudessa alue on loputtomiin jatkuvia talojen reunustamia katuja ja toinen toistaan upeammin säilyneitä yksityiskohtia mosaiikeista seinämaalauksiin. Aloitimme alueeseen tutustumisen tutkimalla ja kuvaamalla jokaisen nurkan, kunnes monen tunnin ja hyvin hitaan etenemisen jälkeen totesimme, ettei kaiken tutkiminen ole mahdollista.

Pompeiji
Pompeiji

Vaeltelimme Pompejissa yhteensä nelisen tuntia. Tässä ajassa ehdimme kävellä vain osan kaduista ja piipahtaa sisään vain osaan taloista. Kävely antiikin aikaisilla kaduilla myös vei voimia, sillä niillä konkreettisesti hypittiin kiveltä toiselle, joten neljän tunnin jälkeen jalat alkoivat olla aika poikki.

Pompeiji
Pompeiji

Jos siis yhtään kiinnostaa antiikin historia, eikä Pompeji ole vain tausta omille poseerauksille, niin kohteelle kannattaa varata reilusti aikaa. Sitä ei todellakaan kierretä parissa tunnissa. Pompejin sisältä löytyy myös yksi pieni kahvila, josta saa voileipiä ja juomia, mutta jonkinlaiset eväät eivät välttämättä olisi myöskään mikään huono idea. Minä ainakin olisin saanut kulumaan Pompejissa päiviä. Ehkä vaikuttavin arkeologinen kohde, missä olen koskaan käynyt.

Pompeiji
Pompeiji
Maailman kauneimman metroaseman kautta oman hotellihuoneen poreammeeseen

Palattuamme takaisin Napoliin piipahdimme kotimatkalla yhdellä kohteella, jonka Instagram on tehnyt kuuluisaksi – nimittäin Toledon metroasemalla. Valokuvia siitä leviää instagramissa valtavat määrät ja sitä onkin ryhdytty kutsumaan maailman kauneimmaksi metroasemaksi.

Todellisuus on tietysti toinen. Jos en olisi lähtemällä lähtenyt katsomaan sitä, en olisi ehkä tajunnut olevani maailman kauneimmalla metroasemalla. Se oli kyllä siisti ja vasta remontoidun näköinen, mutten ensin huomannut siinä mitään erikoista. Täytyy kuitenkin myöntää, että valokuvassa se näyttää hienolta. Ehkä valaistut liukuportaat ja katon jäänsininen ovaali toistuvat paremmin valokuvassa. Voitte myös arvata, mikä määrä ihmisiä jäi jälkeen tavallisista kulkijoista päästäkseen ottamaan kuvan tyhjistä liukuportaista – ja etenkin itsestään poseeraamassa niillä.

Napoli

Pitkän historiallisen päivän jälkeen emme juuri jaksaneet muuta kuin piipahtaa kulmaravintolassa illallisella ja kömpiä oman huoneen poreammeeseen lämmittelemään kipeytyneitä lihaksia. Koko matkalla meitä hämmensi majoituksen alhainen hinta. Sekä Roomasta että Napolista siistin hotellihuoneen sai alle 50 eurolla, kun taas satasella sai jo ison sviitin poreammeella. Ilmeisesti matkailuala on vielä niin alhaalla ja helmikuu ei todellakaan ole ydinsesonkia, niin majapaikat kumisevat tyhjyyttään. Tällä matkalla oli helppo majoittua prameammin kuin yleensä, kun se ei verottanut matkabudjettia kovin ihmeellisesti.

Napoli
Napoli

Tyhjät majapaikat ja korona tosin aiheuttivat sen, että missään ei ollut saatavilla buffet-aamiaista, vaan aamiaiset tilattiin etukäteen. Italialainen käsitys aamiaisesta on hyvin erilainen kuin meillä, joten tilaukseen ei saanut mihinkään kirjattua isoa pannua kahvia ja leipäkasaa. Kahvi tarkoitti aina yhtä kuppia ja leipä tarkoitti palaa paahtoleipää. Sen sijaan kaikenlaista makeaa oli saatavilla loputtomat määrät. Napolissa aamiainen vielä tuotiin huoneeseen, minkä vuoksi se harvoin oli kovin lämmin, mutta kyllä sillä jotenkin liikkeelle pääsi.

Napoli

Vaikka minä haluan aina antaa jokaiselle kohteelle runsaasti aikaa, olen ihan tyytyväinen päätöksestä yhdistää Rooma ja Napoli samaan vajaan viikon mittaiseen matkaan. Toki päiviin mahtui paljon matkustamista, mutta eteneminen hitailla paikallisjunilla oli osa elämystä jo itsessään. Niissä pääsi tarkkailemaan paitsi paikallisia kanssamatkustajia myös ohi kiitäviä maisemia ja elämää pienillä asemilla. Mielenkiintoisimpia hetkiä olivat pysähdykset, jolloin ehti katselemaan ympäröiviä taloja ja arvailemaan mukaan tulevien matkustajien taustoja ja kohteita.

Nautin myös erityisen paljon kävelemisestä. Niin Rooma kuin Napolikin avautuivat hienosti kävelemällä paikasta toiseen. Roomassa olin onneksi käynyt jo aiemminkin, enkä voi mitenkään väittää nähneeni kaikkea Napolista, mutta harhailu pienillä kaduilla auttoi sukeltamaan kaupungin elämään ja ominaispiirteisiin. Kapeilla kaduilla Roomasta paljastui hienostunut lady, kun taas Napoli osoittautui räväkäksi tädiksi, joka ei pyytele anteeksi keneltäkään. Arvatkaa, kumpaan minä pystyin helpommin samaistumaan?

Napoli

You Might Also Like...

8 Comments

  • Reply
    Pirkko / Meriharakka
    5 maaliskuun, 2022 at 6:15 am

    Kiitos linkkauksesta juttuumme! Onhan tämä edelleen vähän erilaista aikaa matkustaa, mutta eikös silti ollutkin mukava päästä reissuun?

    • Reply
      Katja / Lähtöselvitetty
      17 maaliskuun, 2022 at 4:30 am

      Teidän juttunne tulivat juuri sopivasti mulle matkan suunnittelua varten. Oli mukavaa fiilistellä jo etukäteen Napolia. Kyllähän matkustaminen on nyt erilaista verrattuna parin vuoden takaiseen, mutta onneksi eroja on aika vähän. Ja on niin ihanaa päästä matkustamaan – sitä on todellakin ollut ikävä.

  • Reply
    Marika / Matkalla Missä Milloinkin
    5 maaliskuun, 2022 at 2:46 pm

    Pompeijissa olisi todella kiinnostava käydä. Uskon, että meilläkin siellä kuluisi useita tunteja rakennuksia tutkien. Oli varmasti kiva loikoilla päivän päätteeksi hotellihuoneessa poreammeessa. Hyvä yhdistelmä aktiivisuutta ja ulkona oloa, sekä rentoutumista.

    • Reply
      Katja / Lähtöselvitetty
      17 maaliskuun, 2022 at 4:31 am

      Pompejia suosittelen kyllä lämpimästi. Se yllätti paitsi koollaan myös yksityiskohdillaan. Ja syvemmällä kaupungissa sai myös tutkia paikkoja aika rauhassa, kun iso osa vierailijoista lähti pois heti ensimmäisten kivikasojen jälkeen 😀

  • Reply
    Eila / Metkaamatkustelua
    31 maaliskuun, 2022 at 9:40 am

    Juttusi sattui sopivaan ajankohtaan, kun suunnittelemme omaa matkaamme Napolinlahdelle. Lähdemme reissuun jo huhtikuussa, joten mekin lennämme Roomaan, josta jatkamme heti junalla Napoliin. Paluulennolle pääsemme sitten Napolista. Olemme ennenkin kulkeneet Italiassa junalla ja nyt mietiskelemme vaihtoehtoja “pikajunien” ja hitaampien junien välillä. Majapaikan sijainnin valinta ennen käymättömästä kaupungista on aina hiukan hankalaa. Onneksi blogit nykyään auttavat ja meilläkin on majoitus varattu rannan ja linnoituksen läheltä.

    • Reply
      Katja / Lähtöselvitetty
      13 huhtikuun, 2022 at 4:05 am

      Onpa kiva, että teillä on sama suunta 🙂 Pikajuna veisi tuon välin kyllä nopeasti ja helposti, mutta me koettiin hintaero vähän turhan suureksi. Päädyttiin sitten köröttelemään hitaammalla, mikä ei harmittanut lopulta ollenkaan.

      On ihan totta, että majoituksen sijainnin valinta on vieraassa kaupungissa hankalaa. Minä yritän yleensä katsella kartasta, missä isot hotellikeskittymät ovat ja mahdollisuuksien mukaan kysellä ihmisiltä kokemuksia. Vaikken sinänsä kaipaa hirveää laumaa muita turisteja samoille kulmille, niin on harmillista, jos hotelli on jossain tosi kaukana kaikesta. Tykkään kuitenkin siitä, että hotellilta voi helposti piipahtaa kauppaan ja illalla ravintoloista on lyhyt kävely takaisin hotellille. Napolissa linnoituksen läheltä oli helppo päästä joka paikkaan ja etenkin Via Toledo on täynnä kaikenlaisia palveluja.

  • Reply
    Riikka
    2 huhtikuun, 2022 at 11:02 am

    Hei! Olipa houkuttelevasti kirjoitettu Napolista! Luen aina kaikki Napolia koskevat kirjoitukset, koska itsekin sinne jonain päivänä (toivottavasti ei niin mahdottoman kaukaisena) tahtoisin matkustaa. Kysyisin, että jos Pompejiin tutustumiseen haluaisi käyttää enemmän aikaa, esimerkiksi kaksi päivää, niin olisiko siitäkin huolimatta parasta majoittua Napoliin ja matkustaa sieltä kahtena päivänä Pompejiin? Vai voiko lähemmäskin majoittua?

    • Reply
      Katja / Lähtöselvitetty
      13 huhtikuun, 2022 at 4:10 am

      Oi, toivottavasti saat matkasi toteutettua 🙂 Pompejin lähellä näyttää olevan paljon majoitusta tarjolla, joten jäisin kyllä yöksi sinne. Toki junamatka Napolista on helppo ja nopea, mutta olisihan se myös ihanaa majoittua ihan raunioiden lähistöllä. Luultavasti niitä on jollain tavalla valaistu iltaisin, joten ovat varmasti näkemisen arvoinen paikka silloinkin.

      Ehkä itsekin ottaisin seuraavalla kerralla Pompejiin kaksi päivää ja jäisin yöksi lähistölle. Alue on niin valtava, että helposti saisin kaksi päivää kulumaan siellä.

Leave a Reply