Matkustamisesta

Risteilyfanin paluu

*Yhteistyössä Risteilykeskus

No joo, ehkä näin on vähän liioiteltua sanoa, kun en ole varannut risteilyä, enkä ole edes saanut edellisen jälkiä vielä pyyhittyä luottokortiltani. Halusin kuitenkin vielä palata tämän aiheen pariin, sillä risteilyt vaikuttavat herättävän paljon tunteita, ja moni tuttu onkin lähdössä tai ainakin haaveilee risteilystä.

Muistathan vielä joulukuisen juttuni risteilystämme MSC Splendidalla? Jos et, voit käydä lukemassa sen täältä. Kirjoitin jutussa niistä asioista, joihin en risteilyllä ollut kovin tyytyväinen. Kommentteihin sainkin paljon lisävinkkejä siitä, millä yhtiöillä risteilylle kannattaa lähteä, ja mitä kannattaa ottaa huomioon risteilyä varatessa.

Tässä välissä (ihan siitä syystä, jos joku ei kestä jutun loppuun asti) haluan korostaa, että koin risteilyllä myös monia onnenhetkiä – se ei ollut missään nimessä epäonnistunut reissu, vaikka joistakin sanavalinnoistani saattaisi niin päätellä. Se vain jätti ilmaan muutamia kysymyksiä, jotka jäivät askarruttamaan minua.

Sainkin hieman vastauksia suomalaiselta risteilykonkarilta, Risteilykeskuksen Petri Siréniltä. Risteilymmehän oli varattu Risteilykeskuksen kautta ja tietysti välitin palautteemme myös Petrille, jolta sain hyviä näkemyksiä.

MSC Splendida

Risteilymme suurimpana ongelmana oli matkakohteen ja ajankohdan yhdistäminen. Vaikka minusta näytti ensin siltä, että marraskuussa Välimerelle pääsee risteilemään useammallakin varustamolla, Petrin mukaan vaihtoehtoina ovat oikeastaan vain MSC Cruises ja Costa Cruise. Näistä Risteilykeskus ainakin suositteli MSC Cruisesia. Tässä kohdassa ei siis toiminut se, että sesongin ulkopuolella saisi jotenkin parempaa. Sen sijaan sesongin ulkopuolella vaihtoehdot vähenivät selvästi.

MSC Splendida

Asia, joka minua MSC Splendidalla häiritsi suuresti, oli henkilökunta. Vaikka joka paikassa oli kylttejä, joissa hauskoilla kirjaimilla kerrottiin, kuinka henkilökunnan elämäntehtävä on palvella meitä matkustajia, ei se juuri näkynyt ulospäin. Toki henkilökunnan joukossa oli myös ihania tapauksia, kuten hyttiemäntämme Vololoniaina Mireille, joka jaksoi aina hymyillä. Myös illallistarjoilijamme José, joka oli saapunut El Salvadorista asti tarjoilemaan meille leipää korista ja pahoittelemaan keittiön hidasta toimintaa, jaksoi aina olla iloinen ja kohtelias. Aamulla, kun menimme aamiaiselle, hän hääri siellä suojalakki päässään paahtamassa leipää ja tyhjentämässä pöytiä, ja illalla viimeiseksi hän siivosi meidän lastemme pastanjämät pöytäliinoilta. Silti José ei montaa kannustavaa kommenttia saanut pikkutakki päällä patsastelevilta esimiehiltä, jotka itse eivät olleet saaneet piirrettyä hymyä kasvoilleen.

Petri Sirénin mukaan palvelutaso onkin yleisesti Karibian laivoilla Välimeren risteilyjä parempaa. Tämä johtuu täysin tippauskulttuurista: Karibian risteilyillä käyvät amerikkalaiset, jotka ovat tottuneet tippaamaan avokätisesti, mutta hyviä tippejä saavat vain erittäin ystävälliset ja hymyilevät henkilökunnan jäsenet. Välimerellä tällaista tippausta taas ei ole, joten suurin osa kokeneesta henkilökunnasta haluaa mieluummin Karibian risteilyille, jolloin taas Välimeren risteilijät täyttyvät aloittelevasta henkilökunnasta. Sirénin mukaan palvelu on Karibialla parempaa myös MSC Cruisesin laivoilla.

MSC Splendida

Sain Petriltä myös pari otetta Berlitzin risteilyoppaasta, jossa sama henkilö on arvioinut lähes kaikki maailman risteilylaivat. Kyseiseen oppaaseen Douglas Ward on antanut MSC Splendidalle 1534/2000 pistettä, kun taas aiemmin ylistämäni Carnival Victory on saanut vain 1295/2000 pistettä. Myönnän kyllä, että minun kokemuksiani Carnival Victorystä värittävät kaikki sillä matkalla koetut asiat. Olin juuri kiertänyt kaksi viikkoa intensiivisesti Floridaa ja nähnyt Mikki Hiiret ja avaruusraketit, ja rento viisipäiväinen risteilylaivalla oli juuri sitä, mitä kaipasin. Ja toki ensimmäinen kerta tuon mittakaavan laivalla tekee väistämättä vaikutuksen, kun taas toisella kerralla tietää jo, mitä odottaa. Douglas Wardin mukaan MSC Splendida kuitenkin on kokonaisuudessaan Carnival Victorya parempi laiva.

Se, mikä MSC Splendidalla kuitenkin oli todellista, oli ruuhka. Ruuhkaa oli aamiaisella, sitä oli laivasta pois mennessä ja sitä oli laivaan palatessa. Sitä oli myös illallisella ja kaikkina aikoina ennen sitä ja sen jälkeen. Laivalla kun on suuri massa ihmisiä, jotka kaikki haluavat tehdä samoja asioita samaan aikaan. Carnival Victorylla tämä massa oli tehokkaammin levitetty ympäri laivaa, kun taas MSC Splendidalla kaikki tuntuivat olevan aina samassa paikassa.

MSC Splendida

MSC Splendida

Mutta huoli pois kaikki kanssaristeilijät! Ei kannata vielä heittää risteilyhaaveita romukoppaan tai peruuttaa varattuja matkoja. Voi siellä risteilyllä olla kivaakin. Välimereltä on turha odottaa Karibian letkeää tunnelmaa, mutta toisaalta Karibialla ei voi vierailla niin komeissa kaupunkikohteissa, kuten Roomassa tai Vallettassa. Risteilyt ovat väistämättä erilaisia, eikä Karibiaa ja Välimerta kannata verrata toisiinsa. Petri Sirén muistuttaakin, että aina kannattaa katsoa hinta-laatu -suhdetta: esimerkiksi Karibialla MSC Cruisesin risteilyt ovat selvästi Royal Caribbeanin risteilyjä halvempia. Minä yritän aina säästää rahaa, mutta silloin en myöskään voi olettaa saavani parasta.

Minä en kuitenkaan jätä risteilemistä. Varmasti palaan vielä ainakin Karibialle, ja uusia meriäkin voisin kokeilla. Sitä en kuitenkaan vielä tiedä, mille varustamolle seuraavaksi uskaltaudun. Vaikken ihan jokaisella laivalla olekaan viihtynyt, hyvin monella olen. Eihän sitä kuitenkaan voi tietää, jos ei kokeile!

MSC Splendida

You Might Also Like...

No Comments

 • Reply
  Kati / Lähinnä Kauempana
  17 tammikuun, 2017 at 1:30 pm

  Kiitos tästä, Katja! Kylmä hiki, mikä puski risteilyfanin kuolemisen jälkeen, on nyt pyyhitty pois. Toki olen joka tapauksessa ymmärtänyt, että MSC Divina Karibialla ei anna samaa elämystä kuin vaikka Royal Caribbeanin uusimmat, mutta eiköhän risteily ole siitä huolimatta ihana elämys. Me saatiin viimeksi Karibialla nauttia väljästä laivasta Chicagon lentokenttätapaturman takia joten meidän tulevat risteilyt on varmasti järkytyksiä ruuhkan suhteen. Yritän muistaa tämän, että edellinen kertamme oli poikkeus – ei normi.

  Kiva, että Risteilykeskukselta oikaisivat asioita – vaikka ruuhkaa ne eivät veisikään pois.

  • Reply
   lahtoselvitetty
   18 tammikuun, 2017 at 8:03 am

   Petri Sirén lähettikin sulle erityisterveisiä, että voit olla huoleti. MSC Divinalla suurin osa matkustajista on amerikkalaisia, joten palvelukin on sen mukaista. Ja ainakaan Carnivalilla muutama vuosi sitten amerikkalaiset eivät osanneet järjestää samanlaista ruuhkaa kuin eteläeurooppalaiset ja aasialaiset nyt Splendidalla. Eli välttämättä ei teilläkään ruuhkia ole.

   Sehän se matkustamisessa on hankalinta, että paikkoja ja palveluja vertaa aina edellisiin. Ensimmäisellä kerralla saattaa vaikuttua, mutta toisella kerralla pitäisi olla taas jo jotain uutta ja ihmeellistä. Mulle olisi nyt sirkustemppujen sijaan riittänyt rento tunnelma ja hyvä palvelu, mutta niitä ei ihan löytynyt. Kaikenlaista paperiaskartelua kyllä oli tarjolla, vaikka olisin hyvin pärjännyt ilmankin.

 • Reply
  Kthetraveller
  18 tammikuun, 2017 at 9:30 am

  Tuo on arpapeliä, millaisen matkustajakunnan ja miten palvelualttiiseen tai palvelultaan tasaiseen miehistöön siellä Karibian suunnalla törmää laivoilla. Norjalainen risteilyharrastajafrendini tuli about kuukausi sitten Karibian risteilyltä takaisin ja laivana hänellä oli Costan paatti, jonka nimeä en nyt muista, mutta voin kaivaa sen tarvittaessa sinulle. Anyway, tuo norjalainen kamuni kävi melkoisen lämpimänä reissustaan, sillä se oli suoranainen rimanalitus mm. eurooppalaisten matkustajien takia, joita Costan laivalla oli paljon. Henkilökunta oli surkeaa, ruokakaan ei säväyttänyt ja mikä parasta, amerikkalaiset sai peruuttaa päivätipit laivalla surkean palvelun takia, muttei eurooppalaiset, vaikka aihetta ilmiselvästi oli. Amerikkalainen risteilyharrastajakamuni puolestaan, joka sattuu olemaan myös Travel Agent Yhdyssvalloista, ei myöskään antanut kovin ylistäviä kommentteja MSC Divinalle. Kannattaa siis googlettaa ja googlettaa sekä pitää sormet ristissä, että palvelu sujuu Karibialla risteillessä. Itse pysyn edelleen siinä kannassa, etten astu Costan tai MSC:n aluksille Euroopassa enkä Karibialla, saatikka muuallakaan.

  • Reply
   lahtoselvitetty
   18 tammikuun, 2017 at 9:45 pm

   Kiitos kommentista! Risteilykeskuksen Petri Sirén mainitsi, että Costan laivat ovat myös Karibialla poikkeus: niiden henkilökunta on hyvin eurooppalaista, samoin kuin matkustajat. Minusta tuntuu, että myös asiakaskunnalla on aika paljon merkitystä: millainen ilmapiiri laivalle syntyy. MSC Splendidalla suurin osa matkustajista oli eteläeurooppalaisia ja aasialaisia, jotka olivat selvästi tottuneet ottamaan sen, minkä halusivat. He eivät tehneet asioita pahuuttaan, vaan heidän käsityksensä jonottamisesta vain oli täysin erilainen kuin minun.

   Harmi, että ystävälläsi ei ollut hyvää kokemusta MSC Divinasta. Toisaalta tässäkin saattaa toimia se hinta/laatu -suhde: isommalla rahalla saisi varmasti paremman kokemuksen, mutta joskus täytyy ajatella myös lompakkoa. Ymmärrän hyvin, miksi sinä kokeneena risteilijänä olet tehnyt tällaisen rajauksen!

 • Reply
  Teija / Lähdetään Taas
  21 tammikuun, 2017 at 1:14 pm

  No nyt ehdin lukea tämän postauksen. On kyllä harmi, että tuolla kommenteissa myös Karibialla MSC:n risteilyissä ei ole ollut kehumista. He ovat juurikin se yhtiö, jotka aika-ajoin tarjoaa lapset mukaan veloituksetta. Mutta en ehkä kuitenkaan uskalla ottaa riskiä, jos palvelu onkin tavallista huonompaa.

  • Reply
   lahtoselvitetty
   22 tammikuun, 2017 at 6:07 pm

   Niinpä. Toisaalta ei Carnivaliakaan ole kauheasti kehuttu, vaikka meillä molemmilla on hyviä kokemuksia siitä. Mun mielestä Carnival oli niin paljon vaikkapa Royal Caribbeania halvempi, että hinta-laatu oli todellakin kohdallaan.

 • Reply
  Esko Välimäki
  19 maaliskuun, 2018 at 11:44 am

  Hei, olemme juuri tilanneet Norjan Vuonot risteilyn MSC Orchestra laivalla. Oli mielenkiintoista lukea okemuksianne MSC:n laivoilta.
  Olemme olleet tähän mennessä RCC: laivoilla kerran Karibialla ja kolme kertaa Välimerellä. Kaikki risteilyt ovat olleet kaikin tavoin loistavia eikä mitään negatiivista sanottavaa ole ollut. Viimeksi olimme COSTAn risteilyllä Dubaista. Se oli pettymys Royal Caribbeanien jälkeen ja päätimmekin ettemme enää mene muille kuin RCC:n laivoille.
  Nyt kuitenkin hinta ratkaisi Norjan Vuonot, koska olemme aina halunneet mennä sinne ja RCC on niiden risteilyjen osalta kallis.
  Saapas nähdä aitten kesäkuun lopulla.

  • Reply
   Katja / Lähtöselvitetty
   19 maaliskuun, 2018 at 10:43 pm

   Moi Esko! Tosi kiva kuulla, että teidän risteilyt RCC:lla ovat olleet onnistuneita niin Karibialla kuin Välimerelläkin. Toivotaan, että myös Norjan vuonot onnistuvat yhtä hienosti. Vaikka minä olin pettynyt moniin asioihin MSC:n risteilyllämme (verrattuna vaikka Karibian risteilyymme Carnivalilla), monet ovat myös olleet tosi tyytyväisiä MSC Cruisesiin. Meidänkään tapauksessamme ei ollut kyse suurista epäonnistumisista, vaan ehkä enemmänkin pienistä jutuista, jotka olisi voitu tehdä paremmin: ihmisten ohjaaminen paikasta toiseen olisi voinut olla selkeämpää, osa henkilökunnasta olisi voinut muistaa hymyillä vähän enemmän, ja jako “parempiin” matkustajiin ja meihin tavallisiin oli täysin turha. Oman osansa kokemukseen tekevät myös muut matkustajat: italialaisen MSC:n Välimeren risteilyllä suurin osa kanssamatkustajista oli italialaisia, jotka muokkasivat laivan käytäntöjä omien tapojensa mukaan. Tätä ei välttämättä tapahdu Norjassa ollenkaan, kun risteilyvieraat luultavasti tulevat täysin eri suunnista. Ja onhan se totta, että MSC:n edullisemmat hinnat houkuttelevat suuresti RCC:iin verrattuna! Toivottavasti teillä on mukava risteily!

Leave a Reply