Lasten kanssa

Nyt loppuu lorvailu! Reima Kidventure laittaa koko perheen liikkeelle

*Yhteistyössä Reima

Arvatkaa, mitä minä olen jo vuosikymmenen ilmoittanut harrastuksikseni? Elokuvat ja lukemisen. No arvatkaa, kuinka paljon niitä harrastaessa nousee syke, tai hiki pyrkii otsalle? Ei tasan yhtään. En siis voi hyvällä tahdollakaan mainostaa itseäni urheilullisena tai aktiivisena vanhempana.

Olen huomannut, että sama vaivaa jossain määrin myös lapsia. Kun he saapuvat kotiin päivähoidosta ja koulusta, esiin kaivetaan legot tai Aku Ankat, ja niiden parissa nyhrätään loputtomiin. Joskus joku ehdottaa lähtemistä ulos, mutta juuri silloin sattuu olemaan ruoka tekeillä tai pyykkikone pyörimässä, joten jatketaan nyhräämistä vielä vähän aikaa.

Krabi

Reima lanseerasi tänään uuden Kidventure-haasteensa, jonka tarkoituksena on saada kaikki maailman lapset liikkumaan enemmän. Haasteen ytimessä on ReimaGO-aktiivisuussensori, jonka voi sujauttaa vaikka lapsen taskuun. Sensori aktivoituu, kun lapsi lähtee liikkeelle, ja se kerää tietoa lapsen aktiivisuudesta. Tarkoituksena ei ole laskea kaloreita tai askelia, vaan puhtaasti liikunnan kestoa ja tehoa. Aktiivisuusensoriin liittyy myös mobiilisovellus, jossa lapsi pääsee etenemään pelissä niin paljon kuin on päivän aikana liikkunut.

Kävin tänään kuuntelemassa haasteen lanseerausta ja sain sieltä mukaani yhden tällaisen sensorin. Kyllä lapset yllättyvät, kun pääsevät koekaniineiksi testiini!

Berliini

Tilaisuudessa puhui myös Jyväskylän yliopiston tutkija Sami Kokko, jolla oli mielenkiintoisia tutkimustuloksia lasten liikkumisesta. Kokon mukaan vain murto-osa suomalaislapsista liikkuu suositusten mukaisesti, ja murrosiässä luku laskee entisestään. Monet murrosikäiset lopettavat liikkumisen lähes täysin.

Yksi syy tähän löytyy kaikista niistä aktiviteeteista, jotka kilpailevat lasten ajasta ja huomiosta liikkumisen kanssa, mutta suuri syy on myös meidän vanhempien toiminnassa. Lapset voi ilmoittaa seuratoimintaan tai muuhun liikuntaharrastukseen, ja heitä voi ahkerasti kuskata sinne, mutta tutkimusten mukaan tämä ei vielä riitä, vaan vanhempien pitäisi näyttää lapsille esimerkkiä ja liikkua  yhdessä heidän kanssaan. Vanhempana en siis voi ulkoistaa itseäni lasten liikunnasta, vaan minun täytyy liikkua yhtä paljon kuin heidänkin.

Eli ei tässä auta muu kuin lähteä liikkumaan!

Ko Samui

Miten tämä kaikki sitten liittyy matkailuun?

Vaikka arkiliikunta on tietenkin se tärkein liikkumisen muoto, on matkoilla yleensä paremmin aikaa liikkumiseen. Työt eivät paina, ja olemme koko perhe valmiina tekemään asioita yhdessä. Me olemme olleet ahkeria leikkipuistossa kävijöitä aina, mutta muuten matkoillakin sorrumme samanlaiseen rentoon etenemiseen kuin kotona. Kävelemme hiljalleen ja pysähtelemme istuskelemaan. Harvoin lähdemme urheilemaan tai varsinkaan kokeilemaan mitään uusia lajeja, joissa tulisi oikeasti hiki.

Berliini

Mutta nyt olen ajatellut haastaa itseni ja matkakumppanini. Tästä eteenpäin yritämme myös matkoilla elää aktiivisesti ja joskus jopa urheilla. Tavoitteenani on nyt löytää uusia lajeja, joita voimme kokeilla yhdessä lasten kanssa. Yksi tämän päivän tilaisuuden avainasioista olikin se, että vanhempien täytyy heittäytyä liikkumaan yhdessä lastensa kanssa. Lopputulos ei ole kestävä, jos vanhemmat jättävät lapsensa urheilemaan ja istuvat itse penkille katselemaan, vaan heidän täytyy heittäytyä rohkeasti mukaan, vaikka se tuntuisi ensin kuinka epämukavalta. Ja onhan se kivaa kokeilla uusia lajeja yhdessä lapsen kanssa, koska silloin olemme molemmat aivan yhtä aloittelijoita.

Meidän tulevia matkojamme kannattaa siis seurata entistä tarkemmin: maltammeko pysyä liikkeellä ja millaisia lajeja on seuraavaksi luvassa? Samalla haastan teidät kaikki muutkin lasten kanssa matkailevat – ja toki myös ilman lapsia matkustavat – ottamaan liikunta osaksi matkoja. Millaisia lajeja löydätte mistäkin matkakohteesta? Kuinka kauas omalle epämukavuusalueelle olette valmiita menemään? Ja jakakaa samalla vinkkejä meille muillekin lajeista, joita eri paikoissa kannattaa kokeilla!

Jos haluatte osallistua Reiman haasteeseen, sen voi tehdä jakamalla iloa sosiaalisessa mediassa hashatagilla #millionhoursofjoy.

Tästä alkavat hikiset ajat – liikunnan iloa meille kaikille!

Teneriffa

You Might Also Like...

6 Comments

  • Reply
    Mia / Elämää ja Matkoja matkablogi - travel blog
    28 elokuun, 2017 at 7:25 pm

    Olen huolestuneena seurannut monien lasten vähentynyttä liikkumista ja lisääntynyttä istumista mm konsolipelien äärellä ja meillä ruutuaikaa rajoitetaan juuri tästä syystä. Onneksi omat 7- ja 10-vuotiaat tenavat ovat olleet pienestä pitäen niin akriivista sorttia, että lähtevät mielellään ulos pyöräilemään/hiihtämään/juoksemaan metsässä/hyppimään trampalla/uimaan jne. pelikoneen ääressä istumisen sijaan. Lisäksi he harrastavat mm yleisurheilua ja Parkouria, joista pitävät todella paljon.

    Viimeksi ostamissani ulkovaatteissa oli juuri tuo ReimaGO ominaisuus, joka pitäisikin valjastaa käyttöön, ihan jo mielenkiinnosta että paljonko meidän Duracelit päivässä liikkuvat! Matkakohteissa meidän perheen liikkuminen taitaa olla enimmäkseen kävelyä, jossa päivässä saattaa kertyä yllättävän paljonkin kilometrejä sekä tottakai uiminen ja lasten aktiviteettipuistot.

    • Reply
      Katja / Lähtöselvitetty
      4 syyskuun, 2017 at 10:26 pm

      Meidän lapset taas eivät ole mitään aktiivisinta sorttia, vaan viihtyvät hyvin kaikenlaisen pienen näpräämisen parissa. Senpä vuoksi olen yrittänyt saada heitä liikkeelle ihan tarkoituksella: keksiä liikunnallisia harrastuksia ja viedä muutenkin ulos liikkumaan. Kannattaa testata ReimaGO:ta: meidän lapset liikkuivat testiperiodin aikana paljon enemmän kuin ajattelinkaan heidän liikkuvan. Lohdullista sinänsä, mutta silti haluan lisätä liikunnan osuutta heidän arjessaan. Matkoilla mekin kävelemme ja uimme paljon, mutta mielelläni kokeilisin uusiakin lajeja, sillä ne olisivat samalla mukavaa yhteistä tekemistä koko perheelle.

  • Reply
    Terhi/Fammo matkalla
    30 elokuun, 2017 at 12:18 pm

    Koululuokissa näkee oppilaiden jakautuneisuuden. Ne jotka harrastavat jotain urheilulajia liikkuvat aktiivisesti, muut nyhräävät tietokoneen edessä. Tottakai vanhempien esimerkki ja yhdessä tekeminen ovat hienoja asioita, mutta liikaa ei vanhempiakaan saisi kuormittaa kun heidän on joka tapauksessa hoidettava ne kuljetukset urheiluharrastuksiinkin.

    • Reply
      Katja / Lähtöselvitetty
      4 syyskuun, 2017 at 10:34 pm

      Jyväskylän yliopiston tutkija itse asiassa vähän kritisoi vanhempia, jotka kuljettavat lapsia urheiluharrastuksiin. Toki jotkut harrastukset ovat niin kaukana, että niihin on vaikea päästä ilman autoa, mutta enemmän vanhempien pitäisi kannustaa lapsia kulkemaan harrastuksiin itse. Matkat kävellen tai pyörällä ovat jo sitä liikuntaa, joka on lapselle hyväksi ihan eri tavalla kuin seurajohtoiset harjoitukset. Minä olen tarkoituksella valinnut lasten harrastukset niin, ettei siirtymiin tarvitse autoa: joko ne ovat kävelyetäisyydellä kodista ja koulusta, tai sitten menemme metrolla tai raitiovaunulla osan matkasta. Silti lapset kävelevät ja kantavat omat tavaransa mennen tullen. Samalla tuo siirtyminen on meidän yhteistä liikuntaamme, ja myös hyvä aika käydä läpi päivän kuulumisia.

  • Reply
    Valkkis / https://www.rantapallo.fi/hausfrau/
    31 elokuun, 2017 at 10:46 pm

    Täällä yksi sohvaperuna kanssa hei! Lomalla parasta on yleensä ollut rannalla tai uima-altaalla makaaminen, tai ravintolassa / terassilla istuminen. Kaupunkilomilla on toki tullut käveltyä ihan reippaastikin, mutta tämä oli aikana ennen lapsia 😀 Tunnustan nykyisin leikkipuiston laidalla istuvani penkillä kaiken mahdollisen ajan, mikä siis on ihan älyttömän hölmöä. Monesti mietin, että pitäisi mennä vaan kiipeilemään itsekin, mutta laiska mikä laiska 😛

    Nyt näin kolmenkympin paremmalla puolella olen alkanut kuitenkin haaveilevani mm. järjestetyistä koko perheen sporttilomista, mutta mikäs nyt estäisi järjestämästä sitä ihan itsekin 🙂

    • Reply
      Katja / Lähtöselvitetty
      4 syyskuun, 2017 at 10:38 pm

      Koko perheen sporttilomat kuulostavat älyttömän hyvältä: alusta alkaen tarkoituksena on löhöilyn sijaan liikkua. Me ollaan muutamia tuollaisia aktiivisempia lomia tehty kotimaisiin kylpylöihin. Yleensä kylpylöissä uidaan monta tuntia joka päivä, ja monissa Holiday Clubin kylpylöissä on vielä Angry Birds -puisto, joka juoksuttaa vielä enemmän. Niiden lomien jälkeen on kyllä tuntenut olleensa jollain ihan muulla kuin löhölomalla, mutta silti se on ollut kaikkien mielestä parasta.

      Minusta leikkipuistoissa on usein omituista lähteä lasten sekaan kiipeilemään ja pyörimään hiekassa: useimmiten lapsia on paljon ja aikuiset vain olisivat tiellä. Jos taas puisto on lähes tyhjä, tulee itsekin helpommin lähdettyä mukaan.

Leave a Reply