Eurooppa Lasten kanssa Viro

Pärnu lasten kanssa

Aina ei tarvitse lähteä merta edemmäs kalaan. Tai tarvitsee mennä meren yli, mutta se on onneksi vain pieni lahti. Hyvän rantaloman perässä ei nimittäin tarvitse lähteä edes eteläiseen Eurooppaan, vaan voi suunnata Viron eteläosiin Pärnuun.

Pärnu on tuttu paikka suomalaisille, ja sinne on järjestetty matkoja jo pitkään. Osalle Pärnu on kohde, jossa istutaan tutun tarjoilijan palveltavana Citi Pubissa, kun taas toiset käyttävät tilaisuuden hyväkseen kellumalla kylpylässä ja lojumalla kauneushoitolan tuolissa.

Pärnu on toki myös lapsiperheiden suosiossa, ja mekin olemme siellä käyneet pariin kertaan viettämässä kesäistä lomaa. Parin tunnin ajomatka Tallinnasta on juuri sopiva siirtymä, jonka jaksavat tehdä kärsimättömämmätkin.

Tallinnasta pääsee Pärnuun myös junalla ja bussilla, mutta näistä bussi on selvästi nopeampi ja kätevämpi: hienojen pitkän matkan bussien varustuksiin kuuluvat viihdejärjestelmät ja mukavat penkit. Juna taas köröttelee Tallinnasta Pärnuun tuntikausia pysähtyen monen monituisella pikkuasemalla. Toki, jos ei ole kiire, ja perhe pitää hitaasta junamatkustamisesta, kannattaa kokeilla tätäkin vaihtoehtoa.

Pärnu

Pärnu

Pärnu

Pärnun keskusta on lapsiperheelle sopivan pieni ja kompakti: sen kävelee helposti laidasta laitaan. Liikenne on erittäin maltillista ja kävelykatuja on runsaasti. Rannan tuntumassa kulkee erilaisia reittejä, joita pitkin voi kävellä lähes loputtomiin, mutta niiltä pääsee myös kätevästi rannan tärkeimpiin kohteisiin.

Pärnussa riittää tekemistä lapsillekin

Syy, minkä vuoksi suomalaiset yleensä matkustavat Pärnuun, on sen hiekkaranta. Monta kilometriä pitkä ranta on avara ja ennen kaikkea matala, joten se sopii pienillekin lapsille. Mataluus kannattaa kuitenkin huomioida etukäteen, sillä päästäkseen oikeasti uimaan täytyy jaksaa kävellä jonkin matkaa. Rannalta löytyy ravintoloita ja lasten leikkipaikkoja, joten tunnelma on kuin eteläeurooppalaisessa rantakohteessa.

Pärnu

Pärnu

Pärnu

Me olemme tehneet matkamme Pärnuun aivan kesäkuun alussa ja elokuun loppupuolella. Kumpikaan näistä ei ole ollut optimaalinen ajankohta rantaelämään, mutta olemmekin keskittyneet siellä vedessä kävelyyn ja hiekkaleikkeihin. Kovimman sesongin ulkopuolella rannalla on hyvin tilaa ja siellä on viihtynyt ilman uimistakin.

Jos rantaelämä ei juuri sillä hetkellä houkuttele, löytyy lähistöltä lapsille erilaisia leikkipaikkoja ja muita houkuttimia. Aivan rannan tuntumassa on vuokrattavissa polkuautoja, joilla voi ajella ympäri rantakatuja, tai sitten voi istahtaa eväsretkelle suurille nurmialueille. Erityisesti rannan ympäristö on tehty hyvin sujuvaksi lasten kanssa.

Pärnu

Pärnu

Pärnu

Sadepäiviä varten Pärnusta löytyy kylpylöitä, joista Tervise Paradiis lienee eniten lasten mieleen. Me emme ole ehtineet yhteenkään kylpylään, mutta edellisellä matkalla olimme jo laittaneet Tervise Paradiisin altaat aikatauluun, kun sääennuste lupaili kovaa sadetta yhdelle päivälle. Ennuste ei kuitenkaan pitänyt paikkaansa, joten päädyimme viettämään päivän ulkona. Kylpylät kannattaa kuitenkin pitää mielessä, sillä huonon sään sattuessa ne varmasti pelastavat päivän lasten kanssa.

Majoitusta löytyy myös läheltä rantaa

Pärnun keskusta-alue on täynnä vaihtoehtoja majoitukselle. Usein perheet vuokraavat taloja vähän keskustan ulkopuolelta, mutta me olemme molemmat kerrat pysytelleet aivan keskustassa. Vaikka olemme autolla Pärnuun saapuneetkin, on kiva antaa auton olla parkissa ne muutama päivä, ja keskittyä vain kävelyyn.

Ensimmäisellä vierailullamme majoituimme Green Villa -nimisessä paikassa aivan Munamäen kupeessa. Sijainti oli täydellinen, sillä Munamäen leikkipuisto oli aivan majapaikkamme vieressä. Siellä leikimme ja kuntoilimme aina johonkin lähtiessämme tai jostain palatessamme.

Green Villa oli muutenkin toimiva kokonaisuus: meillä oli yläkerrassa iso perhehuone omalla keittiöllä, ja isovanhemmilla oma kahden hengen huone. Keittiössä laitoimme aamupalaa ja aamukahvit joimme meidän huoneemme isolla parvekkeella.

Pärnu

Pärnu

Pärnu

Toisella kerralla olimme vuokranneet asunnot Vabaduse Apartments -nimiseltä yritykseltä. Tällä kertaa meitä oli matkassa kaksi perhettä, joten tarvitsimme kaksi omaa asuntoa, jotka olisivat kuitenkin lähellä toisiaan. Tässä paikassa odotukset täyttyivät moninkertaisesti, sillä tilavien asuntojen välillä pääsi kulkemaan joko etuovien tai takaovien kautta. Kerroksessa ei ollut muita asuntoja kuin meidän, joten emme päässeet häiritsemään muita majoittujia, vaikka lapset juoksivat koko ajan kahden asunnon väliä.

Pärnu

Pärnu

Pärnu

Vabaduse Apartmentsin toinen mahtava asia oli sen sijainti Vanaparkin puiston vieressä. Taas kerran olimme onnistuneet löytämään majoituksen aivan leikkipuiston vierestä, jolloin pystyimme viettämään aikaa myös ulkona. Vabaduse Apartments on muutenkin kätevästi suoraan pääkadun päässä, ja läheltä löytyy esimerkiksi Pärnun tori, joten kaikki palvelut ovat lyhyen kävelymatkan päässä.

Pärnu

Pärnu

Meidän molemmista vierailuistamme on jo muutama vuosi aikaa, mutta sekä Green Villa että Vabaduse Apartments näyttävät edelleen olevan tarjolla. Meidän vierailumme aikaan Vabaduse Apartments oli juuri valmistunut, ja sen pihatöitä tehtiin edelleen. Uskonkin, että asunto on entistä ehommassa kunnossa, kun sen pihakin on käytössä.

Minä olen ollut tyytyväinen keittiöllisistä asunnoista, sillä Pärnun ruokatarjonta ei ole ollut mitenkään huikeaa. Toki hinnat ovat Suomen hintoja halvemmat, mutta silti muutamankin päivän loman aikana saisi kulumaan ison summan rahaa aika keskinkertaiseen ruokaan. Käytimmekin omia keittiöitä hyväksi ja söimme joitakin aterioita majapaikoissa.

Ravintolatarjonta ei ole huima, mutta riittävä

Pärnun legendaarisimpia ravintoloita on Steffanin pizzeria, jolta löytyy myös sivutoimipiste aivan rantakadulta. Steffanin pizzeria on idyllinen, mutta aina aivan täynnä, eivätkä paikan pizzat nyt kovin ihmeellisiä ole. Ne ovat kuitenkin toimineet ihan hyvin tarpeeseen päästä syömään paikkaan, jossa lasten kanssa ei tarvitse tuntea olevansa häiriöksi. Ja rantapäivän jälkeen rantakadun pizzeria on ollut ihan tervetullut helppo tankkauspiste.

Pärnu

Pärnu

Pärnu

Me olemme myös molemmalla vierailulla käyneet syömässä Postipois-nimisessä ravintolassa, joka tarjoilee venäläistä ruokaa. Osuimme tänne vahingossa ensimmäisellä vierailullamme, sillä se sijaitsee aivan Green Villan vieressä. Toisella kerralla lähdimme sinne kuitenkin ihan tarkoituksella, sillä ravintolan kiva sisäpiha houkutteli lasten kanssa. Kesäisenä iltana on kiva jakaa pelmeniannoksia pitkän pöydän ääressä, kun lapset voivat tutkia sisäpihan kiviä ja kasveja ilman, että pääsevät karkaamaan kovin kauas.

Pärnu

Pärnu

Pärnu

Moniin etelän rantakohteisiin verrattuna Pärnu on aika paljon kotikutoisempi, ja siellä on mahdoton välttää muita suomalaisia vierailijoita. Kuitenkin, kun ottaa huomioon sen kätevän sijainnin ja lyhyen ajomatkan Tallinnasta, on se ehdottomasti käymisen arvoinen paikka. Jo laivamatka Tallinnaan on lapsille suuri elämys ja hyvä tapa aloittaa matka. Pärnussa myös pääsee helposti – ja suhteellisen edullisesti – kiinni rennon rantaloman henkeen. Pienessä kaupungissa on hankala eksyä, mutta toisaalta sivukujilta löytyy myös paikkoja, joihin ihan kaikki muut eivät ole vielä eksyneet.

Pärnu

Pärnu

Pärnu

Jos Pärnu alkaa kuitenkin olla jo nähty, kannattaa harkita Virossa esimerkiksi Haapsalua. Myös sieltä löytyy paljon tekemistä lasten kanssa. Voit käydä lukemassa lisää Haapsalusta täältä. Ja autoilusta Virossa löydät lisää tietoa täältä.

You Might Also Like...

12 Comments

 • Reply
  Aron / Ja sitten matkaan...
  19 toukokuun, 2019 at 11:49 pm

  Kiva lukea Viron muistakin kohteista, siis muista kuin Tallinnasta. En tosin vielä ole Tallinnaa edemmäs päässyt. Pärnu vaikuttaa ihan mielenkiintoiselta. Pieni kohde tuollaisen etäisyyden päässä sopisi hyvin lyhyemmälle pyrähdykselle.

  • Reply
   Katja / Lähtöselvitetty
   22 toukokuun, 2019 at 10:25 pm

   Itse ainakin olen käynyt Tallinnassa niin monta kertaa, että tuntuisi hullulta enää jäädä vain sinne. Maasta kun löytyy niin paljon muutakin nähtävää. Pärnu on yllättävän leppoisa – etenkin kun ei yritä suomalaisten suosituimpaan loma-aikaan. Me olemme saaneet molemmilla kerroilla olla aika rauhassa, kun olemme olleet liikkeellä heti kesäkuun alussa tai ihan elokuun loppupuolella. Kaupunki on sinällään aika pieni ja vaatimaton, mutta kyllä siellä muutaman päivän saa hyvin kulumaan.

 • Reply
  Jenni / Unelmatrippi
  23 toukokuun, 2019 at 7:34 pm

  Minulla on ihan sama tilanne kuin Aronilla: en ole päässyt Virossa Tallinnaa edemmäs. Tai no, olemme ajaneet Via Balticaa, joten sinänsä on päästy tosi paljonkin edemmäs, mutta tarkoitan, että en ole yöpynyt Virossa koskaan muualla kuin Tallinnassa. Kiva lukea Pärnusta! Monelle se on varmaan melkein yhtä tuttu kuin Tallinna, mutta itselleni paljon vieraampi. Pitäisi joskus käydä! Olen aina miettinyt, että sadesäällä kaupunki saattaa olla vähän ankea, kun en niin kovin innoissani ole kylpylöistä. Mutta voisihan sen sään kanssa ottaa riskin, ei se nyt niin vakavaa ole. 🙂

  • Reply
   Katja / Lähtöselvitetty
   26 toukokuun, 2019 at 10:43 pm

   Pärnu ei varmasti ole parhaimmillaan sadesäällä, mutta meille ovat onneksi molemmilla kerroilla osuneet hyvät kelit. Luulen myös, että keskikesällä emme viihtyisi paikassa ollenkaan niin hyvin, kun taas aivan alkukesästä ja loppukesästä paikka on ollut juuri sopivan rauhallinen. Seuraavalla kerralla haluaisin kyllä lähteä tutustumaan läheiseen luonnonpuistoon ja sen mahdollisuuksiin, kun tähän asti olemme pysyneet kiltisti kaupungissa. Ja ehdottomasti suosittelen Virosta muutakin kuin Tallinnaa: pääkaupungin ulkopuolella avautuu ihan toisenlainen maa.

 • Reply
  Paula - Viinilaakson viemää
  24 toukokuun, 2019 at 7:41 pm

  Tästä oli kiva lukea kun olemme kesälle kaavaillet pientä reissua Viroon lasten kanssa. Vanhempani ovat juuri parhaillaan Pärnussa ja aina mietin, että millaistahan siellä on. Tästäpä nyt näin ja sain lukea. Näyttää ihan kivalle paikalle vaikka siellä varmasti paljon turisteja onkin.

  • Reply
   Katja / Lähtöselvitetty
   26 toukokuun, 2019 at 10:47 pm

   Pärnu on hyvin toimiva pieni paikka. Suomalaisia siellä ei pääse karkuun, mutta toisaalta se on tehty meille suomalaisille hyvin helpoksi. Sen ehdoton etu on pitkä hiekkaranta, joka erityisesti lasten kanssa houkuttelee. Pärnussa on myös helppo kävellä paikasta toiseen, ja leikkipuistoja löytyy sopivasti. Ei kovin omaperäinen – mutta ehdottoman toimiva kesäkohde.

 • Reply
  Tiina /Ihana Ahvenanmaani
  24 toukokuun, 2019 at 10:24 pm

  Pärnuun pitäisikin matkata uudestaan, olen viimeksi käynyt siellä teininä. Silloin juostiin vaatteet päällä tuonne mereen, oikein älynväläys.
  Ihanaa kesän alkua!

  • Reply
   Katja / Lähtöselvitetty
   26 toukokuun, 2019 at 10:48 pm

   Pärnussa mereen saakin tosissaan juosta, kun se syvenee niin valtavan hitaasti. Olette ilmeisesti kuitenkin jaksaneet juosta tarpeeksi pitkälle 🙂 Ehdottomasti suosittelen uutta juoksumatkaa Pärnuun.

 • Reply
  Anna K.
  25 toukokuun, 2019 at 8:35 pm

  Mä tykkäsin tosi paljon Pärnun vanhoista puutaloista. Niissä oli ihanaa rähjäromantiikkaa. Todellakin käymisen arvonen kesäkohde. Myös Jurmala kiinnostaisi, vaikka sitten pitää jo mennä toiseen maahan.

  • Reply
   Katja / Lähtöselvitetty
   26 toukokuun, 2019 at 10:50 pm

   Pärnun puutalot ovat kyllä ihania. Paljon siellä on taloja todella huonossa kunnossa, mutta toisaalta paljon niitä korjataankin. Minuakin houkuttelisi myös Jurmala, mutta toistaiseksi se on ollut turhan kaukana.

 • Reply
  Miia / mielenmaisemakuva
  25 toukokuun, 2019 at 10:53 pm

  Menimme viime heinäkuussa Baltian läpi LuxExpressillä ja pysähdyimme yhden yön Pärnussa. Muistaakseni Tallinna-Pärnu maksoi huimat 2e silloin. Pidin kyllä kovasti, ja aion käydä toistekin. Kiitos postauksesta! 🙂

  • Reply
   Katja / Lähtöselvitetty
   26 toukokuun, 2019 at 10:51 pm

   Olipa halpa bussimatka! Itse en ole busseja kokeillut, mutta paljon olen niistä hyvää kuullut, joten uskallan suositella muillekin. Bussimatka kestää lähes täsmälleen saman ajan kuin omalla autolla ajaminen, joten sitä aion harkita itsekin tulevaisuudessa.

Leave a Reply