Meidänkin perheessämme oli haaveiltu Legolandista jo pitkään. Kun vielä keskimmäinen pääsi vierailemaan siellä vuosi sitten minun kanssani, oli täysin selvää, että elokuinen Tanskan matkamme suuntaisi nimenomaan tuonne Billundin ihmemaahan.
Matkaa järjestellessä suurinta pohdintaa aiheuttivat majoitukset: halusimme selviytyä mahdollisimman halvalla, mutta silti myös nauttia majoittumisestakin. Emme halunneet vain kaatua yöksi johonkin matkasänkyyn tai teltan pohjalle. Halusimme myös yöpymisen olevan osa matkaa, josta oltiin haaveiltu pitkään.
Legolandin majoituksissa tärkein valinta tehdään yleensä edullisen hinnan ja keskeisen sijainnin välillä. Huvipuiston kulmalta löytyy majoitusta, joka kuitenkin on hinnakasta. Halvemmalla taas pääsee ajelemalla vähän kauemmas Billundista, mikä kuitenkin tekee siirtymistä hitaampia, ja erottaa majoituksen huvipuistokokemuksesta.
Me emme osanneet päättää näiden kahden vaihtoehdon välillä, joten valitsimme molemmat. Yövyimme niin hieman kauempana Legolandista Bindesbolgårdin maatilamajoituksessa, kuin Legolandin omalla leirintäalueella Legoland Holiday Villagessakin. Tästä tekstistä löydät tiedon siitä, kumpaa vaihtoehtoa minä tulevaisuudessa aion suosia.
Bindesbolgård Farm Holiday
Billundin ympäristöstä löytyy majoitusta monesta suunnasta. Suosituimpia keskittymiä ovat noin puolen tunnin ajomatkan päässä sijaitseva Vejlen kaupunki, sekä hieman pienempi Grindsted, joista molemmista löytyy useita vaihtoehtoja. Me päädyimme suurin piirtein yhtä lähellä sijaitsevaan Giveen, josta löytyi sympaattinen Bindesbolgårdin maatilamajoitus.
Maatilan ensimmäinen huomiota herättävä piirre on sille johtava ajotie, jota reunustaa tasainen puurivistö. Kuin suoraan satukirjasta napattu tie kulkee vilja- ja maissipeltojen välistä, ja toi minun mieleeni lapsuuteni lempielokuvan Tuulen viemää, jossa Scarlett O’Hara saapuu takaisin kotitilalleen Taraan samantyylistä puukujaa pitkin.
Maatila koostuu muutamasta valkoiseksi kalkitusta rakennuksesta, joista löytyvät niin perheen omat asuintilat kuin muutama hyvin varusteltu asuntokin. Meidän asunnostamme löytyivät kahden makuuhuoneen lisäksi avokeittiö, olohuone ja kylpyhuone, sekä pieni ulkoterassi, jolla oli mukava syödä iltaruokaa talon lemmikkien kärttäessä omaa osuuttaan.
Lasten mielestä parasta Bindesbolgårdissa olivatkin sen eläimet: perheen labradorinnoutaja otti meidät vastaan heti, kun ensimmäisen kerran ajoimme pihaan, eikä poistunut luotamme moneksikaan hetkeksi. Koiran perässä saapui musta kissanpentu, sen perässä toinen ja kolmas, ja lopulta niiden emokin. Kaikki neljä kissaa seurasivat tyttöjä uskollisesti ja päivystivät oven takana vielä myöhään illallakin. Tytöt – kuten myös muiden asuntojen lapset – antoivat eläimille hellyyttä niin paljon kuin suinkin ehtivät, eikä eläimillä näyttänyt olevan mikään kiire pois.
Näiden rapsutettavien lemmikkien lisäksi tilalta löytyy pari sikaa, kanoja ja pupuja – sekä hevosia. Tilan kaksi hevosta ovat entisiä työhevosia, jotka iltalenkikseen veivät meidät katselemaan lähikulmia. Isäntä tuli illan edellä kysymään, haluaisimmeko lähteä vaunuajelulle, ja lopulta köröttelimmekin kaksikon vetäminä parin kilometrin matkan Grindstedin keskustaan ja takaisin. Viimeistään silloin saapuessani kujaa pitkin hevosvaunujen kyydissä tunsin itseni Scarlett O’Haraksi, jonka tunnelmaa häiritsivät ainoastaan lapset, jotka vieläkin jaksoivat hihkua hevosten menolle.
Meidän vanhempien suosikki Bindesboldgårdissa oli suuri piha, josta löytyvät kiipeilytelineen ja trampoliinin lisäksi keinut, sekä iso valikoima ajettavia kulkuneuvoja muovimopoista polkuautoihin. Myös betoninen pingispöytä seisoo keskellä pihaa odottamassa pelaajia.
Onneksi olimme päättäneet saapua tilalle jo ajoissa iltapäivällä, koska etukäteisvaisto sanoi tilalta ehkä löytyvän tekemistä lapsille. Jos olisimme ajaneet pihaan myöhään illalla ja lähteneet pois aikaisin seuraavana aamuna, olisi meitä kaikkia jäänyt harmittamaan kovasti. Bindesbolgårdin eläimiä lapset jäivät selvästi kaipaamaan koko matkalta eniten.
Yksi yö Bindesbolgård Farm Holidayssa maksoi meille 1000 Tanskan kruunua eli noin 134 euroa. Tämän lisäksi tuli vielä alueelle tyypillinen lakanamaksu, joka oli meiltä viideltä yhteensä 250 kruunua eli noin 34 euroa.
Maksaessani Bindesbolgårdin majoitusta isännälle käteisellä opin myös yhden oleellisen asian tämän päivän matkailusta: rahan vaihtamista kannattaa oikeasti harkita. Me ehdimme vaihtaa Helsinki-Vantaan lentokentällä 200 euroa Tanskan kruunuiksi, ja ajattelimme pärjäävämme sillä käteismäärällä pitkälle. Bindesbolgårdissa tehtyjen pitkien laskutoimitusten jälkeen meille kuitenkin selvisi yrityksen kurssin olleen meidän kannaltamme niin huono, että meiltä meni oikeastaan koko summa tuon yhden majoitusyön maksamiseen. Paljon edullisemmin olisimme päässeet, jos olisin sinnikkäästi pyytänyt laskua, tai edes nostanut tarvittavan käteisen pankkiautomaatista Tanskassa. No, oppia ikä kaikki.
Legoland Holiday Village
Matkaohjelmamme oli Legolandin vierailulle siinä mielessä haastava, että paluulentomme Suomeen lähti maanantaina noin kahden maissa iltapäivällä. Ajomatkaa Billundista Kastrupiin on kuitenkin kolmisen tuntia, ja lentokentällä piti olla jo puolen päivän aikaan auto valmiiksi palautettuna, joten jouduimme lähtemään paluumatkalle varhain maanantaiaamuna.
Tästä syystä päätimme varata majoituksen aivan kaiken ytimestä: Legoland Holiday Villagesta. Myöhemmin karttaa hieman tarkemmin tutkittuani huomasin, että itse asiassa paljon kehuttu Vejlen kaupunki olisi ollut vielä vähän lähempänä Kööpenhaminaa, joten se olisi myös ollut oikein hyvä vaihtoehto.
Legoland Holiday Village on toinen Legolandin omista majoitusvaihtoehdoista: teemahuoneilla varustettu Hotel Legoland sijaitsee kävelyputken päässä huvipuistosta, kun taas leirintäalue Legoland Holiday Village on tien toisella puolella. Molemmat on kuorrutettu teeman mukaisesti legoilla, eikä kummassakaan paikassa jää epäselväksi, miksi paikan päällä ollaan. Tämä kuitenkin oli yksi syy viettää viimeinen yö kyseisessä paikassa: jos Legolandiin kerran lähtee, kannattaa siellä sitten nauttia yliannostus legoja.
Ajattelin myös majoituksia etsiessäni, että olisi turhan rankkaa lähteä huvipuiston sulkeuduttua iltakahdeksan jälkeen etsimään majapaikkaa jostain kauempaa, ja sitten poistua sieltä aamuhämärässä näkemättä juuri mitään. Tuntui mukavammalta ajatukselta käydä iltapäivästä kirjautumassa sisään Legolandin omaan lomakylään, ja jatkaa huvipuistopäivää sitten iltaan asti. Tietenkään en ollut varmistanut huvipuiston aukioloaikoja, ja yllätys olikin suuri, kun palasimme viemästä tavaroitamme villin lännen mökkiimme ja kuulimme huvipuiston olevan auki enää vajaan tunnin ajan. Hädissämme sitten kiersimme läpi iltapalaksi säästetyn Minilandin, vaikkei yhtään yksityiskohtaa ehtinyt jäädä tutkimaan tai liikkuvaa junaa seuraamaan. Ehdimme onneksi suurin piirtein kahlata huvipuiston läpi, mutta vierailu olisi ehdottomasti vaatinut vielä toisen päivän.
Suurin este sille, ettemme majoittuneet koko reissun ajaksi Legoland Holiday Villageen, oli hinta. Wild West -mökki maksoi meiltä viideltä 1260 Tanskan kruunua eli noin 170 euroa, mikä tuntui vähän liian kovalta hinnalta. Nyt jälkiviisaana tosin voin todeta, että epäonnisen rahan vaihtamisen takia maatilamajoitus tuli maksamaan meille oikeastaan yhtä paljon kuin tuo turhan kalliiksi ajattelemamme lomakylä.
Yllätys oli myös valtavan suuri, kun minulle selvisi, että majoittuessamme Legolandin omassa yksikössä meille pitäisi kuulua ilmaiset sisäänpääsyt huvipuistoon. En ollut koskaan kuullut tällaisesta vaihtoehdosta, enkä ollut sitä osannut etsiä. Kaikeksi epäonneksi olin tehnyt varauksen Booking.comin kautta, jolloin sisäänpääsyt eivät kuuluneetkaan meidän pakettiimme. Varaus olisi pitänyt tehdä suoraan Legolandilta. Tätä vaihtoehtoa ei mainosteta missään, eikä siitä ole helppo löytää tietoa, mutta lehdistökeskuksesta minulle vakuuteltiin, että sisäänpääsyt sisältyvät aina majoituksen hintaan, kun varaus on tehty suoraan Legolandilta.
Sen vähän, mitä ehdimme lomakylässä viettää aikaa, nautimme kyllä olostamme. Wild West -mökkimme oli pieni, mutta sieltä löytyi omat sängyt meille kaikille. Lisäksi oli pieni keittiön ja olohuoneen yhdistelmä sekä kylpyhuone. Ulkopuolella oli pieni pöytäryhmällä varustettu terassi, johon paistoi ihanasti ilta-aurinko.
Vaikka huvipuiston sulkeutuminen jo pari tuntia odotettua aiemmin harmitti ensin kovasti, kääntyi se lopulta ehkä meidän voitoksemme – emme nimittäin muuten olisi millään tulleet tutustuneeksi Holiday Villagen tarjoamiin mahdollisuuksiin. Huvipuistosta palatessamme nappasimme mukaan noutopizzat, joiden ääressä tutkimme alueen karttaa, emmekä sen jälkeen malttaneetkaan jäädä mökkiin istumaan. Lähdimme kävelemään ympäri lomakylää, josta löytyi niin eläimiä (selvästi matkamme teema) kuin monipuolinen leikkipaikkakin (toinen matkamme teema).
Kiipeilytelineet ja isot pomppualustat olivat houkutelleet paikalle paljon lapsia, ja siellä meidänkin lapsemme juoksivat ja hyppivät hämärän tuloon asti. Vasta, kun eri kansallisuuksia edustavat hyppijät alkoivat erkaantua omiin suuntiinsa kohti telttapaikkoja, tynnyrimökkejä ja suurempia perhemökkejä, malttoivat meidänkin lapsemme lähteä valmistautumaan aamuista kotimatkaa varten.
Vaikken mitenkään ankeisiin majoituksiin ole törmännyt kummallakaan Billundin matkallani, voi Legoland Holiday Villagea suositella myös sen viihdearvon vuoksi: lapset viihtyivät alueella aivan yhtä hyvin kuin itse huvipuistossakin, ja olisivat viihtyneet varmasti pidempäänkin.
Se ainoa asia, josta Legoland Holiday Villagessa järkytyin syvästi, olivat lakanapakettien hinnat. Tiesin lakanoiden maksullisuudesta etukäteen, ja olin jopa yrittänyt sitä kysyä sähköpostitse saamatta mitään vastausta, mutta silti 67 euron lasku lakanoista onnistui yllättämään. Eivät lakanat ilmaisia olleet edellisessä majapaikassakaan, mutta lähes 70 euron lakanahinta nosti Legoland Holiday Villagen yöpymisen hintaa merkittävästi. Tämän lisämaksun voisi toki kiertää ottamalla mukaan omat lakanat, ja myös useamman yön yöpyminen vähentäisi niiden suhteellista hintaa. Lakanoista kun maksetaan sama kertamaksu riippumatta siitä, kuinka monta yötä niitä tarvitsee.
Kumpaan sitten menisin seuraavalla kerralla?
Kun matkan jälkeen summasin yhteen kokemuksiamme näistä kahdesta majapaikasta, yllätyin eniten siitä, ettei majoittuminen Legoland Holiday Villagessa ollutkaan niin kallista kuin olin ajatellut. Pelkkä yöpyminen oli vain hieman muita kalliimpaa, ja kun hintaan olisi kuulunut myös sisäänpääsyt huvipuistoon, olisi loppuhinta saattanut olla jopa edullisempi yöpymällä siellä. Legoland Holiday Village myös tarjosi heti täyssukelluksen legojen maailmaan, ja onnistui viihdyttämään lapsia myöhäiseen iltaan asti.
Se, mitä lapset ovat matkasta eniten muistelleet jälkikäteen, ovat kuitenkin olleet Bindesbolgårdin eläimet ja tunnelma maatilalla. He muistavat vanhan labradorinnoutajan, joka kerjäsi alituiseen rapsutusta; kolme pikimustaa kissanpentua ja niiden emon, joille he keksivät omat nimet; sekä ison pihan, jolla sai vapaasti leikkiä ja touhuta. Hieman säälittäväähän se on, mutta Bindesbolgårdin elämykset tuntuivat tehneen heihin jopa Legolandia suuremman vaikutuksen.
Jos siis seuraavalla kerralla lähtisin matkalle Tanskaan, veisin lapset ehdottomasti takaisin Bindesbolgårdin maatilalle tapaamaan eläimiä ja hyppimään trampoliinilla loputtomiin. Ottaisin mukaan hyvät eväät, joita voisimme valmistaa pihan grillikatoksessa, ja jättäisin aikatauluun tilaa leikeille kaikkien tilan lelujen kanssa. Teemaan sopivasti lasten makuuhuoneesta löytyi jopa Duploja leikittäväksi.
Jos taas lähtisin nimenomaan Legolandiin, ja tarkoituksena olisi tutustua kunnolla huvipuistoon, majoittuisin Legoland Holiday Villageen, ja varmistaisin majoitukseen kuuluvat sisäänpääsyt. Legolandin omassa lomakylässä pääsee nauttimaan huvipuiston lisäksi leirielämästä seurassa, jossa kaikki ovat saapuneet paikalle saman asian vuoksi. Kaikki valuvat illan edellä rättiväsyneinä kohti mökkejään, ja hakevat samasta kioskista pizzaa iltaruoaksi. Silti pizzat syötyään kaikki juoksevat vielä katsomaan eläimiä ja kiipeilemään leikkipaikalle, koska kukaan ei malta käydä nukkumaan. Siellä aistii helposti sen, kun monta suurta unelmaa on toteutunut yhden päivän aikana.
Alun mainoksesta huolimatta en siis voi sanoa, että aikoisin tulevaisuudessa suosia ainoastaan kumpaakaan vaihtoehtoa, vaan valinta johtuu aina siitä, millaiselle matkalle olemme lähdössä. Legolandin omissa vaihtoehdoissa ei jää tilaa millekään muulle kuin Legolandille, mutta toisaalta majoituksessa saa ehdottomasti vastinetta rahalleen viihteen ja kätevien yhteyksien muodossa. Hieman kauempana taas pääsee aistimaan myös Tanskan maaseutua ja tanskalaisuutta, joka sekin joskus saattaa olla matkan pääosassa.
Lisää matkastamme Legolandiin voit lukea täältä:
4 Comments
Rosa
24 lokakuun, 2017 at 12:04 pmKiitos taas erinomaisesta Legoland-postauksesta. Näitä on niin mukava lukea kun on matka suunnitelmissa.
Katja / Lähtöselvitetty
24 lokakuun, 2017 at 11:14 pmHyvä, että on apua! Joko olet varannut majoituksia? Selvisikö jotain sisäänpääsyjen suhteen?
Rosa
25 lokakuun, 2017 at 7:32 pmEn ole vielä varannut. Odottelen lentotarjouksia. Majoitusten kohdalla monen kohdalla lukee Holiday Villagen omilla sivuilla, että vain viisi jäljellä tai kaksi jäljellä. Se taitaa olla vain myyntikikka, koska olen ymmärtänyt, että monet varaavat majoitukset vasta lähellä matkustusajankohtaa. Pääsitkö muuten vertaamaan noita erilaisia mökkejä siellä? Luin toisesta blogista kokemuksia tynnyrimökistä ja teillä oli Wild West-mökki. Sitten on ilmeisesti tarjolla myös ihan tavallisia mökkejä ilman mitään teemaa ja kalleimmat on Ninjago-mökit.
Katja / Lähtöselvitetty
26 lokakuun, 2017 at 10:35 pmMinustakin tuntuu, että nuo “viisi jäljellä” -lauseet eivät useinkaan pidä paikkaansa. Tai sitten jäljellä on enää vain viisi sitä jotain tiettyä tyyppiä, kun taas muita löytyy. En käynyt katsomassa muita mökkejä sisältä, mutta käsittääkseni Wild West -mökit ja Ninjago-mökit ovat aika samanlaisia – toisessa vain on suosittu Ninjago-teema. Tynnyrimökit ovat selvästi Wild West -mökkejä pienempiä: sellaisia, joita Suomessa myydään ainakin saunatynnyreiksi. Niissä ei myöskään käsittääkseni ole omaa vessaa, vaan täytyy käyttää yleistä vessaa. Minä löysin nyt vaihtoehdoiksi Wild West -mökit, Ninjago-mökit, tynnyrimökit, erilaiset teltta- ja asuntovaunupaikat, sekä motellihuoneet. Intiaaniteltat eivät elokuun puolessa välissä olleet enää pystyssä, mutta perheitä kyllä majoittui tavallisissa teltoissa. Mökkivaihtoehdot siis kuitenkin rajoittuisivat noihin kolmeen.