Tanska

Parasta on kaiken järjettömyys – viisivuotiaan kanssa Legolandissa

*Yhteistyössä Legolandin kanssa

Legoland on Tanskan suosituin nähtävyys pääkaupunki Kööpenhaminan ulkopuolella. Samalla se on yksi maailman tunnetuimmista huvipuistoista. Puiston omien tietojen mukaan siellä on vieraillut yli 50 miljoonaa ihmistä sen jälkeen, kun se avattiin vuonna 1968. Heti avajaisvuonnakin kävijöitä oli noin 625 000.

Huvipuiston vetonauloja ovat paitsi erilaiset laitteet myös 65 miljoonaa Lego-palikkaa, joista on rakennettu erilaisia hahmoja ja maisemia ympäri puistoa. Suurin Lego-rakennelma on Istuva Härkä, jonka kokoamiseen on käytetty 1,75 miljoonaa palikkaa.

Legoland ilmoittaa ensisijaiseksi kohdeyleisökseen 2-12 -vuotiaat. He eivät ole halunneet lähteä kilpailemaan teini-ikäisten tai sitä vanhempien ajasta ja huomiosta, vaan ovat luottaneet siihen, että hyvin suunniteltu puisto houkuttelisi myös muunikäisiä vieraita. Ja ihan hyvin se on ajateltu: jos puisto toimii hyvin lapsille, eivät vanhemmat voi loputtomiin keksiä syitä olla lähtemättä sinne.

DSC_0034

Minä olin matkassa 5-vuotiaan kanssa, joten hän oli juuri oikeaa kohderyhmää. Hän olisi päässyt kaikkiin laitteisiin kahta hurjinta lukuun ottamatta. Minun viisivuotiaani oli kuitenkin niin hämmästynyt koko paikasta, ettei hän juuri halunnut edes laitteissa käydä. Keskityimmekin siis vähemmän pelottaviin vaihtoehtoihin, kuten hevoskaruselliin ja Duplo-lentokoneisiin. Jos haluat lukea meitä rohkeammista puistokävijöistä, kannattaa käydä vilkaisemassa Kohteena maailma– ja Curious Feet -blogeja, koska Rami ja Teea testasivat hurjimmatkin laitteet.

Meidän matkakokemuksemme onneksi ehdimme koluta huvipuistoa kokonaiset kaksi päivää. Vaikka alueen kävelisi läpi jo yhdessä päivässä, tarvitsi minun matkaseurani rutkasti aikaa pelkkään totutteluun. Alue on jaettu erilaisiin maailmoihin, kuten merirosvomaahan, seikkailumaahan sekä villiä länttä mukailevaan Legoredo-kaupunkiin, ja minun huikealla mielikuvituksella varustettu viisivuotiaani pystyi kuvittelemaan kaikki kulman takana odottavat kauheudet, joita piti ensin vältellä, ja joiden luokse sitten piti palata aina kerta toisensa jälkeen. Star Wars- ja Lego Friends -pienoismalleja sen sijaan seisoimme tuijottamassa loputtomiin – jopa vesisateessa – ja ritarialueen hienon uimahyppyesityksen kävimme katsomassa molempina päivinä.

DSC_0027 - Version 2

DSC_0017

Viisivuotiaan kanssa matkatessa onkin parasta tottua kaiken järjettömyyteen – hänellä kun ei vielä ole kunnollista logiikkaa toiminnassaan. Kun minä yritin tehdä alueen kartan perusteella järkevää etenemissuunnitelmaa, hän halusi aina mennä täysin eri paikkoihin. Ja yleensä hän muutti halujaan ja suunnitelmiaan täysin lennosta, jolloin päädyimmekin lähtemään taas eri suuntaan kuin mihin olimme alun perin menossa. Ja kun meillä vihdoin oli joku selkeä suunta tai vaikka laite, johon tähtäsimme, tuli hänelle vessahätä juuri sellaisessa kohdassa, josta oli mahdollisimman pitkä matka vessoille. Kerran hän myös rohkaisi mielensä hieman hurjempaan laitteeseen, ja päädyimme seisomaan jonossa lähes tunnin, koska siinä kohdassa ei enää voinut perääntyä.

Legoland on kuitenkin hyvä paikka epäloogisille viisivuotiaille: etäisyydet eivät ole hirvittävän pitkät, vaan puistoa kävelee ristiin rastiin helposti. Erilaisia kauppoja ja ruokapaikkoja on ripoteltu ympäri puistoa, jolloin syötävää saa helposti juuri sillä hetkellä, kun nälkä alkaa yllättää. Ruokaa myös sai nopeasti, eikä nälkäkiukun vallassa pyörivää lasta tarvinnut istuttaa pöytään odottamaan annosta. Halpaahan se ei tietenkään ollut, mutta en niin olettanutkaan.

Tällä reissulla minä kuitenkin nautin viisivuotiaan järjettömyydestä täysin siemauksin. Olimmehan kerrankin reissussa kahdestaan, eikä minun tarvinnut ottaa hänen lisäkseen huomioon ketään muuta. Antauduin odottamaan lähes tunnin ajan ahtaassa jonossa päästäkseni laskemaan mäen alas kanootilla; painoin miljoona kertaa nappia saadakseni evokkien aseen lyömään päin imperiumin kävelijää; ja söin illalliseksi hampurilaisia ja ranskalaisia Friends-Stephanien pöydässä hänen kissansa tuijottaessa annostani pahaenteisesti. Koska näin minun matkaseurani halusi.

IMG_1092

Minun Legolandini ei siis sisältänyt juurikaan hurjia vuoristoratoja eikä vettä ampuvia merirosvolaivoja, vaan se sisälsi hassuja pieniä hetkiä, kun löysimme valokuvakioskin katolta pienen legoista tehdyn gorillavauvan tai kun jahtasimme minimaailmassa puksuttavaa junaa nähdäksemme sen menevän tunneliin – tai kun käperryin Star Wars -kaupan nurkkaan Yoda-legojen keskelle räpläämään kännykkääni kunnon vanhemman tavoin samalla, kun lapsi katsoi Lego Star Warsia isosta telkkarista.

Minun ainoa kritiikkini (sen odotetun rahapussin tyhjenemisen lisäksi) Legolandille on se, että minä olisin odottanut hieman enemmän tekemistä laitteiden ulkopuolella. Duplo-maailmassa oli hieno leikkipaikka ja Ninjago-maailmasta löytyi pieni kiipeilyseinän pätkä, mutta muuten vapaata temmellysaluetta oli aika vähän. Kuulin toki myöhemmin matkassa mukana olleelta Karkkipurkin Annikalta, että Istuvan Härän takana oli hieno leikkipaikka, mutta sinne me taas emme löytäneet, koska emme voineet kahden päivän aikana ohittaa hurjaa kauhutaloa liian läheltä. Eikä leikkipaikkaa ollut merkitty mihinkään karttaan.

DSC_0020

Laitteetkin olivat iso osa jossain sisällä, ja ulos näkyi vain rakennuksen julkisivu. Edes jonottaessaan ei voinut tietää, millaisesta laitteesta oikein oli kyse, mistä syystä me jätimme suurimman osan ihan suosiolla väliin. Jopa minä olen saanut nyt nukuttua yöni ilman painajaisia.

DSC_0010

Jäin myös hieman hämmästelemään sitä, kuinka vähän tytöille suunnattujen Lego Friends -hahmojen ympärille oli suunniteltu mitään. Heartlake Citystä oli toki rakennettu hieno pienoismalli, mutta se oli normaalissa lego-koossa, eikä hieman kookkaampaa ruokapöytää suurempi. Huvipuiston tämän vuoden suurinvestointi on ollut Ninjago-maa, joka on maksanut yli 10 miljoonaa euroa. Jo ennen Ninjagoa puistosta ovat löytyneet merirosvomaailma, seikkailumaailma ja villi länsi cowboyneen ja intiaaneineen, sekä nyt vielä kauhutalo. Onkohan joku Legolandissa unohtanut rahaa käyttävät pikkutytöt ja heidän lompakkoja kantavat vanhempansa?

DSC_0032

Legolandista muuten löytyy maailman suurin Lego-kauppa, jonka hyllyjen edessä oli hyvä paikata tietämystään siitä, mitä kaikkia osia siihen uuteen huvipuisto-sarjaan nyt kuuluukaan. Kunhan kauppaan ei mennyt enää kello kuusi, jolloin laitteet suljettiin, sillä silloin hädin tuskin mahtui ovesta sisälle. Siellä kuitenkin näin valtavia lego-paketteja kantamassa jotain, mikä selittää koko Legolandin suosion syyn: ehkä maailman onnellisimmat lapset ja heidän riemusta kiljuvat silmänsä.

Lisää vinkkejä Legolandiin löytyy tämän linkin alta.

You Might Also Like...

No Comments

Leave a Reply