Matkustamisesta

Onko marraskuu taas täällä?

Miljoonasade sen jo lauloi kauan sitten: voi yksinäisen miehen viedä marraskuu. Minusta tuntuu, ettei tarvitse olla yksinäinen – eikä edes mies – kun marraskuu voi masentaa. Ainakin minulle se on kuukausi, jonka pyyhkisin mielelläni pois kalenterista kokonaan.

Muutaman vuoden ajan pidin kiinni tavasta lähteä karkuun Suomen marraskuuta. Kauniin ja kuulaan lokakuun jälkeen on ollut ihanaa pakata laukut ja karata johonkin edes vähän lämpimämpään, ja palata sitten juuri sopivasti jouluvalmisteluihin.

Vaikka kirjoitankin tätä lentokoneessa matkalla Frankfurtiin ja sieltä Hampurin kautta Lyypekkiin, kuluu meidän marraskuumme muuten tiukasti Suomen kamaralla. Jo pari vuotta sitten oli pakko todeta, että koulujen loma-ajat ja työkuviot huomioon ottaen marraskuu ei ole paras aika lähteä lomailemaan. Silloin tapahtuu aina paljon kaikkea. Senpä vuoksi pidimme tänäkin vuonna syyslomamme kiltisti koulujen loma-aikaan, mikä tosin ei yhtään auta kaamosmasennkseen ja väsymykseen.

Ajattelin kuitenkin Instagram Travel Thursdayn hengessä palata takaisin näille parhaille marraskuun matkoille – ehkä edes muisto niistä vähän auttaisi selviämään jouluun ja sitä kautta aurinkoisia kevätpäiviä kohti. IGTT:n aiheena on tässä kuussa kaukana kotoa, mikä sopii näille marraspaoille täydellisesti: mitä kauempana olemme Suomesta olleet, sitä paremmin pako pimeästä on toiminut.

Thaimaa on toiminut kaksikin kertaa

Thaimaassa kävimme ensimmäisen kerran marraskuussa 2012. Tuolloin vuokrasimme ison asunnon Phuketin Kamalasta, ja vietimme ihania rantapäiviä kahden lapsen sekä mummon ja vaarin kanssa. Puolitoistavuotias ja nelivuotias olivat hyvää matkaseuraa, ja Phuket kelpo kohde aloittaa tutustuminen Kaukoitään.

Parin Phuketissa vietetyn viikon jälkeen mummo ja vaari lensivät kotiin, ja me jatkoimme Bangkokin kautta Krabille. Missään vaiheessa ei tullut ikävä Suomen marraskuuta, vaan nautimme rantaelämästä täysillä.

Toisella matkallamme Thaimaahan meillä olikin jo mukana kolme lasta. Nuorimmainen oli vasta puolivuotias, joten täysi kuukausi ilman kuravaatteita ja velvollisuuksia oli täyttä luksusta. Taas mukana matkasivat mummo ja vaari, jotka hekin tällä kerralla uskalsivat olla kokonaisen kuukauden. Vietimme aikaa Bangkokissa, Ko Samuilla ja Chiang Maissa, jossa olisimme viihtyneet pidempäänkin.

Karibialla olisin voinut olla koko talven

Thaimaan matkojen välissä päätimme välillä suunnata idän sijasta länteen, ja ostimme lentoliput Miamiin. Tarkoituksena oli kierrellä Floridassa ja käydä Orlandon huvipuistoissa: Disneyworldissa ja Universal Studioilla. Matkaohjelma täydentyi vielä muutaman päivän risteilyllä Karibialla.

Florida oli mukava ja lämmin, muttei suinkaan helteinen. Ulkona tarkeni t-paidalla, mutta rannat ja uima-altaat oli parasta jättää väliin. Sen sijaan Karibialla pääsimme uimaan ihan urakalla: niin laivan uima-allas kuin pysähdyssatamien Jamaikan Ocho Riosin ja Caymansaarten Grand Caymanin uimamahdollisuudet tuli käytettyä tehokkaasti hyödyksi.

https://www.instagram.com/p/BJR5MPfhvXJ/?taken-by=lahtoselvitetty

Välimerelläkin tarkenee marraskuussa

Kaukomatkojen jälkeen päätimme pysytellä vähän lähempänä kotia, ja lähdimme pariksi viikoksi Välimerelle. Tukikohtanamme oli Barcelona, jossa ensimmäiset päivät saimmekin nauttia auringonpaisteesta ja lämmöstä. Matkan loppua kohti Barcelonakin muuttui viileämmäksi ja sateiseksi, mutta kyllä se silti kuravaatekelit voitti mennen tullen.

Barcelonan lisäksi kävimme tutustumassa läntiseen Välimereen laajemminkin. Hyppäsimme MSC Splendidan kyytiin, ja pysähtelimme sen matkassa Ranskan Marseillessa, Italian Genovassa ja Civitavecchiassa, sekä Sisilian Palermossa. Viimeinen pysäkki oli Maltan saari, joka olikin meille kaikille täysin uusi tuttavuus.

Vaikka minä en ihan haltioitunut risteilyelämästä ollutkaan, se oli silti hyvä tapa viettää marraskuista lomaa. Kohteissa kelit vaihtelivat, mutta illaksi pääsi aina laivan lämpöön tuttuihin ravintoloihin syömään. Laivalla oli jopa sisäuima-allas, josta nautimme meripäivän aikana koko rahan edestä. Toki tuulinen keli sai altaan veden heilumaan hurjasti päästä toiseen, mutta tavallaan se toi vain hauskaa lisämaustetta uiskenteluun.

Välimeri oli hyvä paikka lomailla marraskuussa, sillä turistisesonki oli oikeastaan kaikkialla jo loppunut. Monissa ruuhkaisissa paikoissa sai nyt olla suhteellisen rauhassa. Silti ilmat suosivat selvästi Suomea paremmin.

Lokakuu ei ole marraskuu Turkissakaan

Välillä yritimme sopeutua suomalaiseen koulujärjestelmään, ja tehdä kaamosmatkan jo lokakuussa koulujen loma-aikaan. Vuonna 2014 matkasimme pariksi viikoksi Turkkiin: Istanbuliin, Marmariksen lähelle Datcaan, sekä Bodrumiin. Matka oli ihana, ilmat suosivat, ja ennen kaikkea saimme taas nauttia turistisesongin ulkopuolisesta elämästä. Toki monet ravintolat ja rantakojut olivat jo sulkeneet ovensa, mutta ruokaa ja palveluja löytyi silti aivan tarpeeksi.

Vaikka nautin Turkin matkasta suuresti, se ei kuitenkaan korvannut marraskuun ankeutta. Mukavankin loman jälkeen tulivat ne pimeät loskakelit, jotka väsyttivät ja vetivät mielen matalaksi. Ajattelin, että marraskuussa matkustetaan, vaikka aikataulut muuten sanoisivat mitä.

https://www.instagram.com/p/BL_EYnth2qq/?taken-by=lahtoselvitetty

Kaikki alkoi Punaiselta mereltä

Vaikka olemme aloittaneet pitkät marraskuun matkat vasta muutaman vuoden sisällä, juontavat niiden juuret yhdeksän vuoden taakse marraskuulle 2009. Tuolloin lähdin isäni kanssa viikoksi risteilemään Kyprokselta Suezin kanavan kautta Egyptiin ja Jordaniaan.

Tuolloin matkan ajankohta määrittyi ihan matkanjärjestäjämme Kristina Cruisesin aikataulujen mukaan, mutta laivan kannella istuessamme totesimme, että kyllä marraskuussa pitäisi aina lähteä johonkin aurinkoon. Seuraavana vuonna toteutimmekin ajatusta isommalla porukalla, kun lähdimme pariksi viikoksi Teneriffalle Playa de las Americasiin. Näistä matkoista ei valitettavasti ole olemassa yhtään instagramissa julkaistua kuvaa, vaan teidän täytyy nyt vain uskoa molemmissa paikoissa olleen lämmintä ja aurinkoista. Ja näiden lyhyempien matkojen jälkeen ajatus hieman pidemmästä matkasta oli istutettu aivoihin.

Jaksaisiko odottaa tammikuuhun asti?

Viime vuosi oli ensimmäinen vuosi pitkään aikaan, kun pysyttelimme koko syksyn Suomessa. Suurin syy tähän oli muuttuneessa arjessa: minä palasin töihin yli kahden vuoden kotonaolon jälkeen, ja lapset jakautuivat koulun, esikoulun ja päiväkodin rutiineihin. Syksy oli liian lyhyt sen keskeyttämiseen pidemmällä lomalla.

Marraskuussa kuitenkin teimme sen siirron, että pitkällisen pohdinnan jälkeen ostimme tammikuuksi lentoliput Sri Lankaan. Pitkän ja pimeän syksyn jälkeen oli luvassa takuuvarmaa lämpöä ja aurinkoa.

Neljä pitkää viikkoa Sri Lankassa sulattivat jäätyneiden varpaiden lisäksi myös sydämet: minä palaisin saarelle milloin tahansa uudelleen. Tammikuussa myös työt antoivat paremmin tilaa matkustamiselle, vaikka lapset olivatkin pois koulusta juuri joululoman ja hiihtoloman välisen ajan.

Tällä hetkellä suurin kysymys kuuluukin, että mitä tänä syksynä ja talvena tapahtuu? Marraskuussa emme missään nimessä ehdi kotimaata kauemmas, mutta voisiko alkuvuodesta taas lähteä johonkin? Selviäisikö tämän pahimman pimeän sen avulla, että tietäisi lämmön odottavan heti ensi vuoden alussa?

Kuten huomaatte: tämä kaikki on vielä täysin ajatuksen tasolla. Mitään ei olla varattu, eikä olla edes päätetty, lähdetäänkö johonkin vai ei. Tätä menoa rikomme vanhoja ennätyksiämme siinä, kuinka kovalla vauhdilla pitkätkin matkasuunnitelmat voi laatia. Mutta ei se mitään – Sri Lankan matkakin onnistui erinomaisesti nopeasta suunnitteluaikataulusta huolimatta.

Tällä hetkellä lentokoneen ikkunasta näkyy valoa. Kello on kolme iltapäivällä, ja aurinko pilkistää horisontissa. Marraskuu ei juuri nyt tunnu niin ikävältä ajatukselta. Kuitenkin tiedän, että kun seuraava tuulinen sadepäivä koittaa, ja minä pusken viiman läpi väsyneet lapset käsipuolessa, kiinnitän ajatukseni johonkin tulevaan.

Vaikka kotona on ihan hyvä olla, mieluummin olisin kohta jossain hyvin kaukana kotoa!

*Tämä postaus on osa Instagram Travel Thursday -tempausta. IGTT:n vetäjinä Suomessa toimivat matkablogit Vagabonda ja Travellover.

Liity sinäkin mukaan tempaukseen ja jaa reissuinspiraatiota käyttämällä Instagramissa tunnistetta #IGTravelThursday tai #IGTT! Lue tempauksesta lisää täältä.

Minut löydät Instagramista nimellä @lahtoselvitetty.

You Might Also Like...

18 Comments

 • Reply
  auringonpaistetta
  3 marraskuun, 2018 at 8:50 am

  Marraskuu on kyllä sellainen kuukausi, että jos ei reissuun pääse niin sen mieluusti laittaisi pikakelaten joulukuuhun. Toinen kuukausi josta en välitä ollenkaan on aina itselleni ollut tammikuu. Luulen, että tuolloin talvea on jo liian pitkään takana ja myös edessäpäin 😀 Se kyllä helpotta huomattavasti, jos on jo uuden matkan liput ostettuna ja suunnittelut käynnissä.

  • Reply
   Katja / Lähtöselvitetty
   12 marraskuun, 2018 at 11:48 am

   Minä taas en ole koskaan ahdistunut tammikuusta – varsinkin, jos se on jo kunnon talvea, että lumi tuo valoa. Saattaa myös olla, että tammikuuhun sijoittuvat Matkamessut ja minun synttärini tekevät siitä vähän juhlavamman kuukauden. Tänä vuonna olen vielä yrittänyt keksiä marraskuulle kaikkea kivaa, mutta silti ulos katsominen masentaa täysin. Ja kyllä marraskuuta helpottaa kovasti se, jos on seuraava matka tiedossa.

 • Reply
  sari/ matkalla lähelle tai kauas
  3 marraskuun, 2018 at 9:47 am

  Kyllä se niin on, että kun pimeys koittaa ja vesisateet, alkaa mieli kaipaamaan aurinkoon. Tuo Thaimaa on ihan varmasti jokaisen se perusvarma kohde talvelle. Mutta pohdin myös, että erityisesti, jos pitää muustakin kuin rantalomailusta, on syksy tai kevät paras ajankohta Välimerenmaihin. Silloin kun ei ole liian kuuma kaupungilla käppäilyyn.

  • Reply
   Katja / Lähtöselvitetty
   12 marraskuun, 2018 at 11:51 am

   Thaimaa on kyllä hyvä kohde talvella, mutta marraskuu on vielä sielläkin vähän arvaamattomampi: esimerkiksi Ko Samuilla oli sadekausi vielä täysillä päällä. Minä pidän Välimeren maista todella paljon syksyllä, mutta myös ne alkavat olla vähän arvaamattomia marraskuussa. Ne toimivat paremmin syys-lokakuussa. Sen sijaan taas Kanariansaaret ovat aika varma valinta myös marraskuussa.

 • Reply
  Piyya
  3 marraskuun, 2018 at 9:53 am

  Marraskuu, mar-ras-kuu, kuullostaa sananakin jo masentavalle. Teillä on ollut kyllä hyvä meininki useasti marraskuun masennuksen välttämiseksi.
  Matkakuumeisena kai sitä pitäisi olla matka jokaiselle kuukaudelle, että olisi tyytyväinen ?
  Minä lähden viikon kuluttua kokeilemaan auttaisiko muutama päivä Maltan auringon alla keventämään marraskuun pimeyttä.

  • Reply
   Katja / Lähtöselvitetty
   12 marraskuun, 2018 at 11:53 am

   Jossain vaiheessa oikein päätin, että tästä eteenpäin lähdemme AINA marraskuussa johonkin. Mutta näinhän ne lupaukset on tehty rikottaviksi: täällä sitä taas ollaan pimeyden ja sateen keskellä. Vaikka marraskuu olisi ilmojensa puolesta täydellinen aika olla pois Suomesta, se ei sitä valitettavasti ole koulujen ja töiden suhteen.

 • Reply
  Pirkko / Meriharakka
  3 marraskuun, 2018 at 10:49 am

  Marraskuu on meilläkin muodostunut matkailukuukaudeksi, ainakin joltain osin. Varsinkaan kun noita koulussa olevia lapsia tai muita rajoitteita ei ole. Tänä vuonna olemme osan marraskuusta Myanmarissa, viime vuonna Saudi-Arabiassa ja Libanonissa. Sitä ennen taisi jäädä väliin, kun olimme syyskuussa pitkällä reissulla ja sitten taas joulukuussa. Tosin ei marraskuu nyt eteläisessä Suomessakaan niin paha ole, ei ole vielä liukasta ja jos on mahdollisuus mennä ulos päivällä, niin ei ole ihan tolkuttoman pimeääkään, kaikkina päivinä ainakaan 🙂

  • Reply
   Katja / Lähtöselvitetty
   12 marraskuun, 2018 at 11:55 am

   Onneksi Suomen marraskuusta sentään useimmiten puuttuu se liukkaus. Minulla on vielä vähän se hankaluus, kun olen toimistotöissä päivät, niin aamulla töihin mennessä on pimeää, ja iltapäivällä pois lähtiessä on pimeää. Sitä on pimeydessä kirjaimellisesti koko päivän. Minä olen luottavainen sen suhteen, että vielä tulevaisuudessa mekin pääsemme takaisin tuohon marraskuu-matkailuun, kun velvollisuudet vähän antavat myöten.

 • Reply
  Tatjaana
  5 marraskuun, 2018 at 9:05 am

  Kiitos
  Olen siinä onnellisessa asemassa tällä hetkellä, että lippu Espanjaan on ostettu marraskuun viimeiselle päivälle.
  Toivottavasti siellä on silloin lämmintä.

  Traimaan Phuketissa olisi kuumaa tammikuussa. Kenties matkustan sinne silloin.

  • Reply
   Katja / Lähtöselvitetty
   12 marraskuun, 2018 at 11:56 am

   Oi, menolippu Espanjaan kyllä piristäisi kovasti myös minun marraskuutani. Olen vielä toiveikkain mielin sen suhteen, että saisin talvelle ostettua liput johonkin. Sen tiedon voimalla jaksaisin tämän marraskuun loppuun.

 • Reply
  Travelloverin Annika
  5 marraskuun, 2018 at 8:55 pm

  Marraspako kuulostaa hyvältä! Minä olen jotenkin niin sopeutunut suomalaiseen säähän ja vuodenaikojen vaihteluun, että en oikeastaan ajattele marraskuuta erityisen ankeana. Minusta parasta on paeta ihan milloin vaan. 🙂

  • Reply
   Katja / Lähtöselvitetty
   15 marraskuun, 2018 at 10:08 pm

   Pako milloin vain kuulostaa hyvältä, mutta erityisen hyvältä se kuulostaa nyt marraskuussa, kun katsoo ikkunasta ulos, ja näkyy vain tasaista harmautta. Minuun tämä pimeys vaikuttaa selvästi, minkä vuoksi marraskuu olisi minulle täydellinen kuukausi olla pois Suomesta. Harmi vain, kun se on muuten hankala kuukausi siihen.

 • Reply
  Terhi | Vagabondablogi.fi
  6 marraskuun, 2018 at 7:23 am

  Mä muistan niin hyvin, kuinka masentava marraskuu voikaan Suomessa olla! Ei ihmekään, että teillä on ollut tapana lähteä silloin reissuun. Täällä Kreetalla marraskuu on vielä täysin kelvollinen kuukausi: lämmintä on parisenkymmentä astetta, vettä saattaa sataa, mutta aurinkoisia päiviä on kuitenkin epävakaisia päiviä enemmän. Viime talven perusteella voisin sanoa, että Kreetan marraskuu on helmi-maaliskuussa – silloin olisi reissu jonnekin vähemmän sateiseen kohteeseen paikallaan!

  • Reply
   Katja / Lähtöselvitetty
   15 marraskuun, 2018 at 10:11 pm

   Kreetalle tulisin oikein mielelläni näin marraskuussa, mutta hyvä tietää, että se ei ole parhaimmillaan helmi-maaliskuussa. Juuri tänään puhuimme töissä, että marraskuussa on lähes mahdoton saada mitään järkevää aikaiseksi, kun kaikki vain nuokkuvat ja jonottavat kahviautomaatille. Silti marraskuu on lähes poikkeuksetta kiireistä aikaa, kun kaikki halutaan saada valmiiksi jouluun ja vuodenvaihteeseen mennessä. Ei mikään paras yhdistelmä.

 • Reply
  Noora | Kerran poistuin kotoa
  10 marraskuun, 2018 at 6:13 pm

  Mä en ole aiempina vuosina matkustanut kauheasti marraskuussa, johtuen pitkälti siitä, että olin pitkään sijaisena työpaikallani ja määräaikaisissa työsuhteissa kertyneet lomat piti aina pitää pois alta (vaikka työsuhde sitten aina jatkuikin) niin, ettei loppuvuodeksi oikein jäänyt mitään. Marraskuu on kyllä täydellinen ajankohta jättää Suomen harmaus edes hetkeksi taakse. New Yorkissa olin viikon juuri nyt loka-marraskuun taitteessa ja siellä oli niin lämmintä, aurinkoista ja ruskan värit loistivat. Kun paluulento laskeutui juuri tuohon kaikkein ankeimpaan harmauteen Helsinki-Vantaalla, oli se aikamoinen shokki. Uskon, että jatkossa tulen poistumaan Suomesta juuri marraskuussa, nauttimaan jostain maailmankolkasta, jossa väriä riittää. Mikä tahansa noista sun pakokohteista kävisi erinomaisesti myös mulle, ihanan värikästä meininkiä 🙂

  • Reply
   Katja / Lähtöselvitetty
   15 marraskuun, 2018 at 10:14 pm

   Se on ehkä juuri tuo värien puuttuminen, mikä Suomen marraskuussa eniten häiritsee. Myös ihmiset pukeutuvat mustaan, ja niin teen itsekin, vaikkei edes ole tarkoitus. Eilen huomasin työpäivän jo ollessa lopuillaan, että olen aamulla hämärässä laittanut jalkaani täysin eripariset sukat. Tämä jatkuva hämäryys ei siis myöskään kauheasti innosta panostamaan värikkääseen pukeutumiseen, vaikka se päivän mittaan voisi piristääkin.

 • Reply
  Timo
  21 marraskuun, 2018 at 5:39 am

  Tuttu fiilis! Meilläkin on marraskuuta vietetty usein valohoidossa – Florida, Singapore + Bali, Australia, Kanarian saaret, Meksiko ja nyt parhaillaan Malediiveilla. ^_^ Näitä pidempiä reissuja (>3vkoa) ei tosin ole ollut paitsi toissa vuonna kun oltiin >4kk reissussa ja marraskuu meni Uudessa-Seelannissa.

  Kiitos blogivierailusta!

  • Reply
   Katja / Lähtöselvitetty
   29 marraskuun, 2018 at 10:07 pm

   Ihania kohteita teillä on ollut marraskuussa! Kyllä se vain niin on, että aurinko tekee hyvää.

Leave a Reply