Aasia Sri Lanka

Neljä viikkoa Sri Lankassa – mitä kaikki maksoi?

Minä olen todella huono laskemaan matkabudjetteja. Teen toki hintavertailua ja yritän löytää mahdollisimman edullisia vaihtoehtoja, mutta matkaa varten en osaa määritellä minkäänlaista budjettia, mitä pitäisi seurata. Yritämme aina matkoilla elää säästeliäästi, mutta luottokorteilta menee se, mikä menee. Tätä toki auttaa, kun kortilla maksamisen sijaan nostaa automaatilta käteistä: konkreettisen rahan häviäminen lompakosta herättää aina ihan eri tavalla kuin kortin vinkuminen kassakoneessa toisensa jälkeen.

En ole myöskään koskaan osannut pitää kirjaa rahanmenosta. Tiedän suurin piirtein majoitusten hinnat, ja joskus jälkeenpäin saatan löytää kuitteja, joiden summia voin laittaa ylös, mutta hyvin harvoin kirjaan ylös sitä, mihin rahat oikeasti menevät.

Tällä matkalla kuitenkin päätin tehdä niin – jo siitä syystä, että seurueemme kolmas aikuinen halusi maksaa oman osansa kuluista. Koska rahaa ei ollut mitään järkeä koko ajan vaihtaa lompakosta toiseen, yritin pitää kirjaa kuluista, ja nyt jälkikäteen vähän laskea, mitä koko lysti maksoi – ja mikä siitä on hänen osuutensa. Onneksi tein kirjanpidon, sillä nyt myös te pääsette kuulemaan, mitä neljän viikon matka Sri Lankassa meidän kuuden hengen porukaltamme oikeasti maksoi.

Lentäminen on kallista

Matkan suurin yksittäinen menoerä ovat aina lennot: isolla porukalla niihin saa menemään säkillisen rahaa. Me ostimme lennot Helsingistä Dohan kautta Colomboon ja takaisin Qatar Airwaysiltä, ja ne maksoivat 657 euroa / aikuinen ja 586 euroa / lapsi. Yhteensä siis maksoimme Qatar Airwaysille 3730 euroa.

Helsinki-Vantaa

Lentoyhtiönä Qatar Airways lunasti sille asetetut odotukset: kaikki toimi ja palvelu oli hyvää. Ruokaa ja juomaa sai tasaisin väliajoin, ja viihdejärjestelmä tarjosi kymmeniä elokuvia. Parhaan yllätyksen saimme kuitenkin heti torstaina astuessamme myöhään illalla koneeseen: jokaisen penkillä odotti pieni pussi, joka sisälsi silmälaput, korvatulpat, sukat ja – mikä parasta – kookoshuulirasvaa. Pelkästään huulirasvan takia kannatti valita qatarilainen.

Kalpitiya

Majoituksia laidasta laitaan

Toinen suuri menoerä ovat majoitukset, joita meidän matkallamme oli yhteensä 11 kappaletta. Majoitukset vaihtelivat aivan tavallisista majataloista (noin 50 euroa / yö / kaksi huonetta) kalliimpiin hotelleihin (noin 150 euroa / yö / kaksi huonetta). Mukaan mahtui myös rantamökkiä, armeijan telttaa ja kotimajoitusta, mutta hintahaarukka vaihteli noiden kahden vaihtoehdon välillä.

Kalpitiya

Ehdottomasti kallein majoituksemme oli Nature Trails Boutique Hotel saaren eteläosassa Unawatunassa. Sen hinta yhdeltä yöltä oli meille noin 150 euroa. Hinta tuntui jo varatessa todella kovalta, mutta ajattelimme matkan loppuosan ansaitsevan tasokkaan majoituksen, jonka jälkeen voisi lähteä hyvin mielin kotiin.

Nature Trails kuitenkin osoittautui olevan kaikkea muuta: ulospäin kaikki näytti hyvältä, mutta monet pienet asiat saivat meidät hylkäämään jo maksetun kalliin majoituksen, ja siirtymään halvempaan hotelliin. Suurin ongelma oli hotellin kyvyttömyys palvella edes vähäistä asiakasmäärää: meidän lisäksemme majoittuneena oli ainoastaan yksi suurempi seurue, jonka palvelemiseen koko hotellin henkilökunnan energia meni. Suurempi seurue käytti loppuun internetin ja kuuman veden, ja he saivat yksilöllistä palvelua. Me taas jäimme toiveinemme hieman lapsipuolen asemaan paikassa, joka kuitenkin sijaitsi kaukana kaikista meille tärkeistä palveluista. Heitimme siis yli 1000 euroa rahaa suoraan kaivoon, mutta toisaalta nautimme lomamme viimeisistä päivistä yli puolet halvemmassa Bay Watchissa. Eihän sen niminen hotelli voi olla huono!

Unawatuna

Tätä yhtä väärää valintaa lukuun ottamatta majoitukset täyttivät odotukset: olimme valinneet kustannustehokkaita perusmajoituksia, ja niitä myös saimme. Iloisimpia yllätyksiä olivat ensimmäisten öiden kotoisa majatalo Negombossa, sekä telttamajoitus Udawalawen kansallispuistossa. Ikimuistoisin kuitenkin oli Duara Travelsin kautta varattu kotimajoitus Neluwassa.

Laskujeni mukaan käytimme neljän viikon aikana majoituksiin yhteensä 4200 euroa. Summaa vääristää reilusti se, että moniin erityisesti matkan alkupään majoituslaskuihin tulivat mukaan siellä nautitut ruoat ja juomat. Myös monia kuljetuksia maksoimme suoraan majapaikoille. Toisaalta tästä summasta puuttuu Duara Travelsille etukäteen maksettu kotimajoitus, joka maksoi kolmelta yöltä yhteensä 600 euroa. Tähän maksuun sisältyivät kaikki ruoat ja juomat noilta päiviltä.

Dambulla

Dambulla

Sri Lankassa voisi ehdottomasti majoittua halvemmallakin. 50 euroa ihan hyvästä kahden hengen huoneesta omalla kylpyhuoneella on hyvin tavallinen hinta. Meillä keskihintaa nostaa se, että toinen huoneista oli aina suurempi perhehuone. Maksoimme myös vähän ylimääräistä siitä, että monessa hotellissa oli uima-allas. Rankkojen ajomatkojen ja kuumien päivien jälkeen helpoin tapa saada lapset taas hyvälle tuulelle oli heittää heidät uima-altaaseen.

Ruokaa riisistä ranskalaisiin

Matkoilla ruoka on asia, johon saa kulumaan rahaa juuri niin paljon kuin sitä lompakosta löytyy. Lähes aina on mahdollista löytää halpoja kauppoja ja kioskeja, joiden antimia syö puoli-ilmaiseksi, ja toisaalta aina on mahdollista löytää ravintola, jonka hinnat pyörivät Suomen vastaavissa. Meidän valintamme olivat jostain tältä väliltä.

Kandy

Hotelleilla syömiemme aterioiden lisäksi kulutimme rahaa ruokaan ja juomaan noin tuhat euroa eli noin 35 euroa / päivä. Kalleimmat ateriat söimme suurissa turistikeskittymissä, kuten Unawatunassa, mutta toisaalta söimme siellä myös yhden matkan edullisimmista aterioista. Sekä kallein että halvin ateria täyttivät tarpeensa hyvin, kun taas eniten harmitti maksaa niistä tavanomaisista illallisista rantaravintoloissa, joiden tarjonta oli kaikissa sama.

Unawatuna

Huomattavasti halvemmalla olisimme päässeet, jos olisimme jaksaneet koko kuukauden syödä riisiä ja currya. Minulle ne maistuivat ihan hyvin vielä matkan loppuvaiheillakin, kun taas lapset siirtyivät jo viimeistään Unawatunassa ranskalaisiin perunoihin, joiden hinta on moninkertainen riisiin verrattuna. Emme kuitenkaan jaksaneet pihistellä siinä asiassa, kun lapset kuitenkin monessa paikassa söivät ennakkoluulottomasti välillä aika tulistakin ruokaa, vaan annoimme ranskalaisten ja coca-colan virrata.

Galle

Taksilla ja tuktukilla

Sri Lankassa voi liikkua hyvinkin halvalla: esimerkiksi junalippujen hinnat liikkuvat muutamissa euroissa tai allekin – bussilipuista puhumattakaan. Julkisilla kulkuvälineillä pääsee oikeastaan mihin tahansa, kunhan jaksaa matkustaa useita tunteja kerrallaan. Me jätimme nämä kulkuneuvot väliin paitsi oman mukavuudenhalumme, mutta myös erittäin pahoinvoivien lasten takia: kukaan ei halua olla bussissa kuutta tuntia meidän oksentavien lastemme kanssa.

Julkisten kulkuneuvojen sijaan me käytimme Sri Lankassa hyvin tavallista kulkemisen tapaa: autoa ja kuljettajaa. Maassa näitä kutsutaan takseiksi, vaikka esimerkiksi meidän tapauksessamme kyse oli aina isosta tila-autosta ja yksityiskuskista, jonka kanssa hinta sovittiin (ja usein myös maksettiin) etukäteen. Taksikyytien hinta oli keskimäärin 8000 rupiaa (eli noin 45 euroa) parin tunnin matkasta.

Dambulla

Me teimme neljän viikon aikana yhteensä kahdeksan tällaista noin kahden tunnin automatkaa, joten niille tuli hintaa noin 350 euroa. Tämän lisäksi otimme auton pari kertaa päästäksemme tietyille nähtävyyksille, jolloin hinta oli noin 3000 rupiaa eli noin 20 euroa / kuljetus. Edullisemmin auton ja kuljettajan olisi saanut käyttöönsä, jos olisi palkannut hänet useammaksi päiväksi, mutta me halusimme aina tehdä vain tuon yhden siirtymän, ja olla muun ajan ajan ilman mukana seuraavaa kuljettajaa.

Nuwara Eliya

Kovin lyhyitä matkoja taksit eivät suostu ajamaan, vaan silloin kannattaa turvautua tuktukiin. Näistä kuljetuksista kuulin etukäteen paljon huonoja kokemuksia, mutta meillä kaikki toimi hyvin, kun sovimme hinnan aina tarkasti etukäteen. Tuktukeja käytimme paljon erityisesti Unawatunassa, jossa liikuimme niillä eri rantojen välillä. Yleisin hinta oli 500 rupiaa (noin 3 euroa) ja sillä pääsi niin lähirannalle kuin viettämään kaupunkipäivää Galleen.

Noiden kahdeksan pidemmän matkan lisäksi käytimme kuljetuksiin noin 14 500 rupiaa eli noin 80 euroa. Kokonaishintaa nostaa se, että tuktukilla liikkuessamme meillä piti olla aina kaksi tuktukia.

Neluwa

Tekemistä tylsiin lomapäiviin

Sri Lanka on täynnä mahdollisuuksia tekemisen suhteen. Sieltä löytyy laaja kirjo kansallispuistoja, satoja temppeleitä ja upeita historiallisia kohteita. Siellä voi myös harrastaa vesilajeja snorklauksesta delfiiniretkiin. Erityisesti etelän rantakohteissa rahansa voi saada eteenpäin hyvinkin helposti.

Me nautimme suurimman osan ajasta ilmaisista mahdollisuuksista, joita niitäkin löytyi ylitarjontaan asti. Erilaisiin aktiviteetteihin käytimme rahaa yhteensä vain parisataa euroa, joista 90 euroa meni minun ja mieheni valasretkeen. Tuo retki oli kuitenkin yksi koko matkan odotetuimmista päivistä, ja myös suuri syy sille, miksi Sri Lanka ylipäätään päätyi matkakohteeksi.

Mirissa

Loput rahasta menivät esimerkiksi pariin temppelikäyntiin ja Udawalawen kansallispuiston sisäänpääsyyn, sekä snorkkelivuokraan ja erään hotellin uima-altaan käyttöön. Maksoimme myös parille oppaalle vähän turhankin paljon ennen kuin saimme kunnollisen käsityksen oikeasta hintatasosta.

Suurimman säästön teimme, kun kiipesimme kuuluisan Sigiriyan sijaan sen naapuriin Pidurangalalle. Kun Sigiriyalle kiivetäkseen joutuu pulittamaan 4000 rupiaa (noin 20 euroa), niin Pidurangalalle pääsee 500 rupialla (noin 3 euroa).

Pidurangala

Tuliaiseksi teetä ja suuria tunteita

Majoituksen, kuljetusten, ruoan ja aktiviteettien lisäksi rahaa kului oikeastaan vain erilaisiin ostoksiin. Ensimmäiset päivät selvisimme lähestulkoon ilman rahaa, kun taas matkan loppua kohti kustannukset kasvoivat. Suurin syy tähän lienee se, että matkan alkuosan kiersimme hyvin pienissä paikoissa ja tyydyimme rentoon elämään, kun taas loman loppupuolella oli kiva nähdä muutakin kuin rantahiekkaa.

Pienissä paikoissa ei myöskään ollut laajaa valikoimaa kauppoja, vaan tärkeimmät ostokset olivat pullovesi ja hyttysmyrkky. Etelän rantakohteissa taas kauppoja oli enemmän, ja niistä olikin kätevä vähän täydentää loppuun kulutettua vaatevarastoa.

Mikään erityinen ostoskohde Sri Lanka ei ole: ostosmahdollisuudet suurimpia kaupunkeja lukuun ottamatta ovat aika vähäiset. Tuliaiseksi ostimme lähinnä teetä, josta saarivaltio on kuuluisa. Varsinaisiin ostoksiin rahaa menikin vain noin sata euroa, mikä pitää sisällään myös matkan varrella kaupoista ostetut matkaeväät.

Mirissa

Ihan täydellisiä laskelmia en tästäkään matkasta saanut aikaan, mutta puhelimen muistioon tallennetun kirjanpitoni mukaan meiltä kului matkan aikana rahaa noin 6000 euroa. Tämä summa siis pitää sisällään kaiken muun paitsi lennot.

Monessa kohdassa olisi ollut mahdollista päästä halvemmalla, mutta me teimme päätökset omien matkailutottumustemme mukaan. Majoituimme hotelleissa, joissa meillä oli aina omat kylpyhuoneet, ja söimme ravintoloissa joka päivä. Vaikka riisillä olisi päässyt halvemmalla, tarjosimme lapsille myös ranskalaisia ja pizzaa. Ja olutta joimme huomattavasti enemmän kuin kotona, koska kyllähän se rantatuolilla maistuu paljon paremmalta kuin sohjosateessa.

Negombo

Tällä matkalla kuitenkin teimme myös monia säästöratkaisuja: tyydyimme vähän vaatimattomampiin majoituksiin, välttelimme hienoimpia ravintoloita ja nautimme rennosta elämästä ilman kalliita huvituksia. Ainoa yrityksemme hivuttautua kohti luksuselämää kostautui heti, kun hieno hotelli oli kaikkea muuta kuin hintansa väärti.

Pakko se oli myöntää: emme me ole luksusmatkailijoita – eikä meillä siihen olisi varaakaan. Tämä on ihan hyvä meille.

Negombo

You Might Also Like...

No Comments

 • Reply
  Merja / Merjan matkassa
  26 helmikuun, 2018 at 10:04 pm

  Budjettipostauksia on aina kiva lukea. Itse olen vaan onnettoman laiska pitämään kirjaa kuluista. Teidän reissu kuulostaa hyvältä kombolta majoitusten suhteen; kaikkea mahdollista aina hotelleista kotimajoitukseen. Siitä olisi kiva kuulla lisää. 6000 € / kk kuulostaa kohtuulliselta. Menisi sitä rahaa kotonakin ja varsinkin jos söisi joka ilta ravintolassa. Suomessa kun se on kallista.

  • Reply
   Katja / Lähtöselvitetty
   2 maaliskuun, 2018 at 4:25 pm

   Tämä oli minullekin ensimmäinen kerta, kun laskin edes tällä tasolla menoja. Nyt oli hyvä syy, että saimme matkan jälkeen tasattua tilit, ja toisaalta itseäni kiinnosti, paljonko rahaa oikein kului. Majoitusten suhteen yritettiin saada paljon variaatiota, etteivät kaikki paikat olisi samanlaisia – ja siinä kyllä onnistuttiin. Kotimajoituksesta muuten varmasti tulee juttua!

 • Reply
  Hercules
  27 lokakuun, 2019 at 11:45 pm

  Lähdemme reissuun tammikuussa kolmeksi viikoksi Sri Lankaan. Majoitukset joita olen varannut kustantavat (sis. 2 henk. 10,- 20, – per yö. Yleensä sisältäen aamupalan…. Ei luxusta mutta perusmajoitusta. Eli kustannusarvio 3 viikolle majoituksien suhteen on n. 3-400 euroa.

  • Reply
   Katja / Lähtöselvitetty
   3 marraskuun, 2019 at 8:45 am

   Ihanaa matkaa teille Sri Lankaan! Kohtuuhintaista majoitusta saarelta tosiaan löytää helposti. Meillä lisäkustannuksia tuo ison perhehuoneen tarve, ja juuri Sri Lankassa tarvitsimme aina kaksi huonetta, kun mukana oli myös äitini. Edullisia kahden hengen huoneita kyllä löytyy.

Leave a Reply