Lasten kanssa Suomi

Mökkihöperyyden karkoitusta: kesäpäivä Aquaparkissa ja Tykkimäessä

*Yhteistyössä Tykkimäki ja Visit Kouvola

Tämä kesä on kohdellut meitä hyvin. Vaikka lämpö antoi odottaa itseään heinäkuulle asti, olemme ehtineet viettää mökillä enemmän öitä kuin monena kesänä yhteensä. Kylmä ei ole haitannut, sillä vihdoin olosuhteet alkavat olla sellaiset, ettei mökiltä tee mieli paeta ensimmäisen sadekuuron iskiessä.

Samalla olemme kuitenkin tulleet testanneeksi ajan, jonka meidän lapsemme pystyvät olemaan mökillä yhtäjaksoisesti. Testin lopputulokseksi saimme kuusi päivää, joista viimeiset kaksi olivat jo hyvin tuskallisia.

Kuuden omalla tontilla vietetyn päivän jälkeen tuli enemmän kuin tarpeeseen päiväretkemme suureen kaupunkiin eli Kouvolaan ja sen huvipuistoon Tykkimäkeen. Tykkimäki tarjosi meille yhden päivän park hopper -rannekkeet, joilla pääsimme saman päivän aikana niin huvipuistoon kuin muutama vuosi sitten avattuun vesipuistoon Aquaparkiin.

Vesileikkejä Aquaparkissa

Kesällä 2014 Tykkimäki avasi uuden vetonaulan läheisen Käyrälammen rannalle, kun leirintäalueen viereen kohosi vesipuisto Aquapark. Vesipuiston avautuminen ei osunut parhaaseen mahdolliseen aikaan, sillä viimeiset kaksi kesää eivät kylmine ilmoineen ja suurine sademäärineen ole olleet kovinkaan otollisia vesipuistoelämälle.

Meille onneksi sattui lämmin ja aurinkoinen päivä. Täysin sattumaahan tämä ei tietenkään ollut, vaan tutkin tarkasti säätiedotuksia aurinkoisen ilman varalta. Vesisateessa en olisi halunnut lähteä vesipuistoa kokeilemaan. Ilma kuitenkin helli meitä koko maanantaipäivän, ja oli selvästi houkutellut muitakin lomalaisia niin vesipuistoon kuin viereiselle uimarannallekin.

Aquapark

Aquapark

Vesipuisto ei ole suuren suuri, mutta sieltä löytyy paljon kaikkea: kolme reilun kokoista allasta ja viisi isoa vesiliukumäkeä. Vesiliukumäkiin oli koko ajan pieni jono eli ne näyttivät selvästi olevan alueen vetonaula. Myös uima-altaat olivat täynnä iloisia lapsia – suurin osa vanhemmista näytti vetäytyneen rantatuoleille, tai sitten niihin liukumäkiin.

Aquapark

Meidän lapsemme ovat siitä epäkiitollisia puistokävijöitä, että he eivät ole hurjapäitä, eivätkä pidä kylmästä vedestä. Lämpimästä päivästä huolimatta kylmät uima-altaat eivät siis suuresti houkutelleet lapsia puoleensa, vaan mieluummin he loikoilivat rantatuoleilla ja söivät mukaan pakattuja eväitä. Meillä myös hieman kaipailtiin allasta, jossa ei koko ajan ruiskutettaisi kylmää vettä päälle: aivan matalimmassakin altaassa oli monenlaisia vesipyssyjä ja ruiskuttimia, joten pienin kääntyi heti ensimmäisen kasteen saatuaan takaisin tuoleille.

Monien paikalla olevien lasten ilmeet kuitenkin kertoivat ihan muuta: he nauttivat paikasta ja päivästä ihan täysillä. Minä ehkä ottaisinkin vesipuistoon mukaan hieman isommat lapset, jotka voisivat juosta alueella omaan tahtiinsa, ja osaisivat jo ottaa ilon irti liukumäistä ja ruiskuttimista. Ja jotka eivät kavahtaisi kylmää vettä.

Muuten Aquaparkin puitteet olivat kyllä kunnossa. Isot pukuhuoneet, suihkutilat ja saunat muistuttivat uimahallien vastaavia, ja säilytyslokeroita oli paljon. Alueelta löytyi niin juomia ja jäätelöä tarjoava Rantakioski kuin Ravintola Loiskekin, josta saisi syötävää kanakoreista kunnon ruoka-annoksiin. Ravintolalla on myös anniskeluoikeudet.

Altaiden ympärillä oli reilusti tuoleja, sekä nurmikkoa, jolla mahtui juoksentelemaan ja hyppimään, tai johon pystyi virittämään omat pyyhkeet tai viltit. Ainoastaan aurinkovarjoja olisi saanut olla enemmän: ainakin me olemme tottuneet virittämään tuolit varjoon, ja nyt vierailu pitikin aloittaa vapaiden aurinkovarjojen kyttäämisellä. Niitä kun ei voinut hakea mistään kioskista, vaan piti osata löytää pois lähtevä seurue, jonka tuolien vierestä kävi äkkiä nappaamassa varjon painavine jalkoineen.

Aquapark

Minusta Aquapark tuo mukavan lisän Käyrälammen maisemaan. Rakennustöiden alettua olin hieman skeptinen sen suhteen, miten leirintäalue ja uimaranta selviäisivät vesipuiston puristuksessa, mutta mielestäni yksiköt on nyt hyvin aseteltu vierekkäin toisiaan palvelemaan. Vaikka aita erottaa vesipuiston muusta uimarannasta, on esimerkiksi Rantakioski käytettävissä molemmilta puolilta. Samoin ravintolaan pääsee ilman vesipuistorannekettakin.

Aquapark on auki vain kesälomakaudella, joka tänä vuonna ajoittuu välille 10.6-13.8. Ainakin tänä vuonna sääennustukset lupailevat niitä todella lämpimiä ilmoja sinne elokuulle, joten ehkä puistoa kannattaisi pitää auki ainakin elokuun viikonloppuina.

Kiitämme

 • Monipuoliset altaat ja liukumäet
 • Hyvät pukuhuone- ja suihkutilat, sekä säilytyslokerot
 • Idyllinen kävelytie Tykkimäen parkkipaikalta leirintäalueelle ja sitä kautta Aquaparkiin

Moitimme

 • Kylmää vettä
 • Aurinkovarjojen vähyyttä
 • Aikaista sulkemisaikaa 13.8. Tämä tosin taitaa olla muutettavissa, jos säät elokuussa suosivat

Tykkimäki

Kustin ja Kertun luona Tykkimäellä

Yksi syy siihen, miksi meidän lapsemme eivät jaksaneet hirveän kauan Aquaparkissa olla, oli varmasti tieto iltapäivän Tykkimäki-vierailusta. Vaikka käymme Linnanmäellä monta kertaa vuodessa, oli Tykkimäki selvästi kohde, johon menemistä jännitettiin ja odotettiin innolla. Kukaan lapsista kun ei muistanut edellistä vierailuaan paikassa.

Tykkimäki on minun lapsuuteni huvipaikka. Kävin siellä ensimmäisen kerran toisen luokan luokkaretkellä keväällä 1987, jolloin huvipuisto oli ollut auki tasan vuoden. Muistan vielä käyntimme hevoskarusellissa ja Calypsossa – tuohon aikaan ei ollut rannekkeita, vaan saimme opettajalta rullan laitelippuja käytettäväksi.

Tykkimäki

Tykkimäen on ennen omistanut sama Lasten päivän säätiö, joka omistaa Linnanmäen. Tykkimäki irtautui omaksi yrityksekseen vuonna 2000, ja Lasten päivän säätiö luopui viimeisistä omistuksistaan vuonna 2005. Silti Tykkimäki on helppo edelleen nähdä Linnanmäen pikkuveljenä, ja suurin syy tähän ovat varmasti entiset Linnanmäen laitteet, jotka ovat löytäneet tiensä Tykkimäelle: esimerkiksi entinen Helsinki-pyörä on nykyään Kouvola-pyörä. Minun harmikseni vanha kunnon Enterprise oli tämän vierailun aikana pois käytöstä: sen kyytiin olisin taas mielelläni mennyt.

Tykkimäki

Edelliset vierailuni Tykkimäellä olen tehnyt keskimmäisen ollessa aivan vauva eli vuonna 2011. Vielä silloin alueelle pääsi ilmaiseksi, ja erityisesti isovanhemmat veivät esikoista innokkaasti katselemaan laitteita ja silittelemään maatilan eläimiä. Kun aluemaksu otettiin käyttöön vuonna 2014, käynnit ovat jääneet, sillä isolla porukalla rahalle on tuntunut olevan muutakin käyttöä.

Siksi olinkin tämän vierailun jälkeen erittäin positiivisesti yllättynyt: en muistanut, että Tykkimäellä on niin rauhallinen ja positiivinen tunnelma. Kun olen jo vuosia tottunut Linnanmäellä väistelemään laitteelta toiseen juoksevia esiteinejä ja sokerihumalassa raivoavia lapsia, Tykkimäellä mahtui todellakin kulkemaan. Alue on kompakti, eikä laitteisiin ollut juuri jonoa, joten kenenkään ei tarvinnut ryntäillä tai käyttää vippaskonsteja jonottamisessa. Yleensä kaikki pääsivät kyytiin, kun laite seuraavan kerran pysähtyi.

Tykkimäki

Minä myös huomasin suureksi yllätyksekseni, että meidän perheelle Tykkimäen rannekkeet ovat itse asiassa Linnanmäen rannekkeita järkevämpi ostos. Linnanmäellä lapset nimittäin haluavat mennä vain muutamaan laitteeseen, ja jos niissä on jonoa – kuten Vekkulassa aina on – aika menee jonottaessa niihin samoihin laitteisiin. Tykkimäellä sen sijaan on paljon enemmän laitteita, jotka sopivat näille meidän ei-niin-hurjista laitteista pitäville lapsille, emmekä edes ehtineet aloittaa laitteiden toista kierrosta. Vain Calypsoon ryntäsimme esikoisen kanssa vielä toiseen kertaan, sillä se oli häneltä ehdoton vaatimus.

Tykkimäki

Tykkimäeltä löytyy myös monia laitteita, joihin meidän alle 90-senttinen kuopuksemme pääsi meidän tai isosiskonsa kanssa. Hän ei tarvinnut omaa ranneketta, mutta silti hän pääsi moniin laitteisiin. Erityisen otettu hän oli Teekupeista, joita joutui Linnanmäellä vain katselemaan vierestä, kun siskot pyörivät niissä. Nyt hän pääsi hieman kevyempään versioon itsekin mukaan.

Erityisen suurta kiitosta annamme Tykkimäelle Minimaatilasta, jossa pääsee rapsuttamaan Hembölen tilan eläimiä. Varsinkin pienimmille mahdollisuus päästä harjaamaan lampaita ja syöttämään kaneille heiniä oli niin suuri kokemus, että olisimme voineet viettää siellä vaikka koko päivän. Eläinten alue on muutenkin rauhallinen pieni keidas kauempana huvipuistolaitteista ja muusta markkinameiningistä.

Tykkimäki

Tykkimäki

Mielenkiinnolla jäin myös katselemaan Atreenalin-kiipeilypaikkaa, jossa edetään erilaisia ratoja pitkin puiden välissä, välillä aika korkeallakin. Tällä kertaa emme ehtineet sitä testaamaan, vaikka sinnekin olisi rannekkeella päässyt. Se jäi kuitenkin ehdottomasti kiinnostamaan. Radan kiertäminen ei ole mikään lyhyt suoritus, sillä portilla varoitettiin odotusajan olevan vielä 30 minuuttia, vaikka jonossa oli vain viitisen henkilöä.

Tykkimäki

Meidän aikamme Tykkimäellä meni ohi hujauksessa. Missään välissä emme ehtineet käydä syömässä, vaikka vaihtoehtoja olisi löytynyt Kusti Burgerista buffet-pöytään. Emme myöskään ehtineet sisäleikkipaikka Mukkelis Makkelikseen, jossa olisi ollut trampoliineja ja pallomeriä. Löysimme aivan pienimpien laitteetkin vasta siinä vaiheessa, kun kuulutukset jo kertoivat huvipuiston sulkeutuvan puolen tunnin kuluttua. Onneksi jonoja ei ollut, joten leppäkerttujen ja satujunien kyytiin ehti vielä monta kertaa. Tuliaisostoksille ryntäsimme siinä vaiheessa, kun olisi jo pitänyt suunnata portista ulos.

Tykkimäki

Tykkimäellä on muuten joka torstai myös livemusiikkia. Tämän loppukesän artisteja näyttivät olevan Anssi Kela, Irina ja Yö, joiden keikkaa pääsee katsomaan, jos on ostanut rannekkeen. Pelkän aluelipun lisäksi keikkalipulle tulee hintaa 21 euroa (ennakkoon ostettuna 19 euroa). Me kävimme katsomassa lavalla esiintyvää taikuri Markku Purhoa ja mietimme koko ajan, että siinä pääsee ainakin katsomaan artisteja läheltä. Aika hieno mahdollisuus minun mielestäni nähdä lempiartistinsa.

Kiitämme

 • Paljon laitteita lapsille, jotka eivät ole hurjapäitä (sopivat siis myös meille vanhemmille)
 • Paljon laitteita, jotka saavat vanhemmat nostalgiselle tuulelle
 • Paljon laitteita pienimmille, joilla ei ole ranneketta
 • Minimaatila, jossa pääsee rapsuttelemaan eläimiä
 • Ilmaiset leikkipaikat, joissa pienimmätkin pääsevät peuhaamaan

Moitimme

 • Yleistä suomalaisten huvipuistojen hintatasoa: jäätelöpallo 3,30 euroa, kuppi kahvia 2,50 euroa. Viisihenkinen perhe ei kovin montaa kertaa tankkaa.

Tykkimäki

Park hopper -rannekeella kaikkiin puistoihin

Meillä olivat siis käytössämme Park hopper -rannekkeet, jotka mahdollistavat yhden päivän aikana sisäänpääsyn niin Tykkimäen huvipuistoon, Aquaparkin vesipuistoon kuin kauempana Prismassa sijaitsevaan Actionparkin sisäleikkipuistoon.

Actionparkin me vedimme päiväohjelmasta yli ensimmäisenä, koska sinne emme olisi ehtineet millään. Me olemme aika hitaita menijöitä, joten tiesimme jo kahdessa puistossa olevan täysi tekeminen. Actionpark olisi kyllä kiinnostanut meitä, sillä teemme mökin ruokaostokset useimmiten Prismassa. Ehkä joskus voisikin jättää ainakin osan lapsista Actionparkiin leikkimään, ettei tarvitsisi tutkia koko leluhyllyä läpi?

Aquaparkissa vietimme aikaa reilut pari tuntia. Tällä kertaa se oli meille ihan hyvä aika, mutta normaalissa tilanteessa varaisin sinnekin kokonaisen päivän. Sisäänpääsyn hinnalla kannattaisi ottaa ilo irti sen altaista ja saunafasiliteetista pidempään kuin vain pari tuntia. Kun vielä pakkaisi mukaan hyvät eväät – tai varautuisi hakemaan syötävää ravintolasta ja kioskista – lapset varmasti viihtyisivät alueella hyvin. Meidänkin lapsemme olisivat varmasti keksineet tekemistä, jos takaraivossa ei olisi koko ajan tykyttänyt tieto siitä, että kohta mennään Tykkimäkeen. Toki perheillä on erilaisia aktiivisuustasoja ja toiset tarvitsevat paljon aktiviteetteja päivään, mutta meille jo pelkästään Aquapark olisi riittänyt päivän ohjelmanumeroksi.

Tykkimäki

Tykkimäelle ehdimme noin kolmen aikaan iltapäivällä. Kun huvipuisto sulkeutui kello 20, olimme juuri ja juuri ehtineet koluta alueen läpi. Vaikka Tykkimäki on selvästi Linnanmäkeä pienempi alue, olisimme me saaneet kulutettua siellä paljon enemmän aikaa. Lapset olisivat koko ajan halunneet palata aiemmin käymiimme paikkoihin, ja esimerkiksi mainitsemani kiipeilypuisto jäi kokonaan kokeilematta. Meille siis kokonainen päiväkin Tykkimäellä olisi jäänyt luultavasti vähän lyhyeksi.

Minä en henkilökohtaisesti ostaisi meidän perheellemme yhden päivän Park hopper -rannekkeita (hinta yli 120-senttiseltä 47 euroa), vaan valitsisin yhden kohteen. Park hopper -rannekkeita saa myös kahdelle päivälle (hinta yli 120-senttiseltä 55 euroa), ja se olisikin meille paljon järkevämpi, jos olisimme päättäneet viettää kaksi päivää huvitusten parissa.

Tykkimäki

Kenelle Park hopper sopii?

 • Perheille, jotka pystyvät menemään täysillä koko päivän: trampoliinilta uima-altaaseen ja sieltä taivaalle pyörimään huvipuistolaitteeseen

Meidän päiväämme mahtui monta hienoa hetkeä ja päivällinen mummolassa puoli yhdeksän jälkeen nautittiin syvän väsymyksen tilassa. Väsyneen hiljaisuuden rikkoivat vain lasten pulppuavat tarinat kaikesta siitä, mitä päivän aikana oli nähty.

Tykkimäki

Minun mieleeni jäi kuitenkin yksi kokemus, joka kohosi muiden yläpuolelle. Yli 90-senttisille lapsille on Tykkimäen puolella tarjolla Ford-raitti, jossa saa ajaa pienellä ladattavalla autolla. Alue ei ole suuri, mutta sinne on rakennettu teitä, jalkakäytäviä ja ihan oikeita risteyksiä ryhmittymiskaistoineen. Siellä lapset saavat ajaa autoillaan ja harjoitella liikennesääntöjä. Lopuksi he saavat ajokortit.

Tietenkin lapset seilasivat ihan mihin sattui ja menivät vastaantulevien kaistalla ja ohittivat risteyksessä kiltisti odottavan kaverin, mutta ajamisen jälkeen oli kiva kertoa, mitä olisi pitänyt tehdä. Siinä yhdistyivät uuden oppiminen ja tekemisen ilo, sillä lapset olivat ihan huippuinnoissaan ajamisesta.

Harmittamaan jäi vain se, etteivät he ehtineet ajamaan useampaa kertaa.

Tykkimäki

You Might Also Like...

No Comments

  Leave a Reply