Suomi

Minä(kin) hajoan kaamokseen

Ensimmäinen päivä marraskuuta: keittiössä on päällä neljä lamppua, että näen tehdä eväitä lapselle metsäkerhoa varten. Tuntia myöhemmin astun ovesta ulos, ja totean, että sataa vettä – lapsella ei tietenkään ole sadetakkia mukana. Paluubussissa tulee siis märkä ja kiukkuinen lapsi, joka ei halua enää ikinä mennä metsään.

Omista saappaistani löydän ainakin kaksi suurta reikää. Niskaan vedän tikkitakin, jota aiemmin säästelin vain parempia tilaisuuksia varten. Nyt jokainen tilanne on parempi, sillä muitakaan vaihtoehtoja ei ole, kun pelkällä sadetakilla ei ulkona enää pärjää. Ajattelin vielä lisätä tätä marraskuista tuskaa ja vieroittaa kuopuksen tutista juuri nyt. Seuranani on siis kylmyyden ja märkien sukkien lisäksi erittäin kiukkuinen yksivuotias.

Olen kuullut miljoona kertaa toteamuksen, että Suomessa pärjää oikeanlaisilla varusteilla. Pitäisi olla gore-texiä ja välikausihaalaria ja hai-saappaita. Mutta kun en millään osaa, enkä oikein edes halua. Uskon vakaasti, ettei minua ole tarkoitettu loskaan ja räntään, vaan johonkin auringonpaisteeseen. Alitajuisesti kai välttelen tätä varusterumbaa ja syytän aina rahapulaa tai shoppailuajan puutetta, jotta saisin hyvän syyn karata sinne jonnekin lämpimämpään ja valoisampaan.

Tämän kuukauden Instagram Travel Thursdayn aiheena ovat matkailun värit. Minä olen viime päivät katsellut ympärilleni ja täällä Suomessa vallitsevia värejä ovat olleet keltainen ja harmaa. Nyt sentään valkoinen otti hetkeksi vallan. Onneksi Instagramini on pullollaan kuvia, joissa Suomi näyttää muitakin värejä: vihreää, sinistä, punaista ja huippukirkasta keltaista. Jos muuten IGTT on sinulle vielä tuntematon, voit lukea siitä lisää postauksen lopusta.

Minun kesäni kului lähes täysin kotimaassa. Kesällä Suomi näyttää itsestään kaikki ne hyvät puolet, joiden avulla yritän sinnitellä läpi synkän syksyn ja talven. Jos en näkisi Suomen kesää, en varmasti haluaisi asua täällä ollenkaan.

Suomen kesään kuuluu ehdottomasti vahva vihreä. Vihreää näkyy jo lentokoneen ikkunasta, kun kone valmistautuu laskeutumaan Helsinki-Vantaalle. Vihreää löytyy maasta ja korkealta puiden latvoista — ja joskus jopa kynsistä.

https://www.instagram.com/p/BInsHiehG2E/?taken-by=katjajankeri

Kesään liittyy aina myös paljon haikeutta. Koko ajan on läsnä tieto siitä, että kesän loppu lähestyy. Kamalin on se heinäkuun viikko, jolloin tajuaa, että kesän loppuun on vähemmän aikaa kuin sen alkuun. Silloin pitää päättää, mitä vielä aikoo tehdä ennen syksyn saapumista.

Tänä vuonna tosin ei ole voinut valittaa säistä. Kesän jälkeen koko syksy on ollut hienoa, ja erilaisia värejä on ollut mahdollista tallentaa jopa kotinurkilla. Aurinko paistoi paljon ja ulkona pärjäsi ilman niitä välikausivaatteita

Nyt kun marraskuu on lähtenyt käyntiin, on otettava järeät aseet käyttöön. Kirkasvalolamppu saa laskeutua alas vaatekaapin päältä ja lunastaa kunniapaikkansa keskeltä olohuonetta. Joka aamu pitää katsoa ulos ikkunasta ja ohjeistaa pukeutuminen sen mukaan, miltä ulkona näyttää. Mihinkään ei voi luottaa näkemättä. Ja ennen kaikkea täytyy kaivaa uimapuku ja reissukengät kaapista, sillä ihan kohta on marraskuun matkan aika!

Jos haluat lukea, mitä ratkaisuja muilla on marraskuu-masennuksen karkottamiseksi, käy vilkaisemassa Lauran ja toisen Lauran tekstit!

*Instagram Travel Thursday on joka kuukauden ensimmäisenä torstaina tapahtuva kansainvälinen kampanja, jossa merkitään omia matkailuaiheisia kuvia tunnisteella #IGTravelThursday. Näin saadaan levitettyä matkailuinspiraatiota ja -tietoutta Instagram-kuvien muodossa. Kampanjan järjestäjinä Suomessa toimivat TravelloverblogiMuru Mou ja Rimma+Laura. Tervetuloa osallistumaan mukaan kampanjaan, tarkemmat ohjeet löydät täältä. Minut löytää Instagramista nimellä @katjajankeri.

You Might Also Like...

No Comments

 • Reply
  Laura R. / RIMMA + LAURA
  3 marraskuun, 2016 at 8:50 pm

  Kesän vihreä on yks mun lempiväreistä, tässä oli paljon ihanaa vihreää! Me meinattiin valita omaankin postaukseen yllättäen ensin metsänvihreä teemaväriksi, mutta kun niitä metsäkuvia on tullut tässä aika paljon postailtua, oli turkoosin vuoro. Voi teitä onnenpekkoja, kun pian pääsette näkemään turkoosia livenä! Niin hellyyttävä muuten tuo siskosta ja pikkuveljestä takaa otettu kuva. <3

  • Reply
   lahtoselvitetty
   3 marraskuun, 2016 at 9:30 pm

   Mun Instagramissa selkein väri on vihreä – juurikin viime kesän ansiosta. Silloin tuli vietettyä niin paljon aikaa metsän keskellä ja jopa otettua kuvia, että väriä ei ollut vaikea valita. Toivottavasti Välimeri näyttää meille kohta parhaita värejään. Odotukset on ainakin korkealla!

 • Reply
  Anna | Tämä matka -blogi
  4 marraskuun, 2016 at 7:50 am

  Mulla ei ole edes kumisaappaita itselläni, koska poika pölli ne ja kadotti johonkin muutama vuosi sitten ( miten voi kadottaa kumisaappaat?) Sadetakkia en omista ja syystakki ei pidä vetta. Mitä ihania tekosyitä olla menemättä ulos sateella.

  Toisaalta ensi viikolla starttaa kunnon matkarumba, joten en minä tällä sateessa edes kovin montaa päivää ehdi harmaantua : )

  • Reply
   lahtoselvitetty
   4 marraskuun, 2016 at 8:16 am

   Minä kun elän tätä aktiivista leikkipuistovaihetta, niin olen joutunut edes vähän kaivelemaan kaapeista räntäkelpoisia vaatteita. Lasten talvihaalareita en jaksa puistossa vertailla, mutta katselen aina sillä silmällä äitien (ja joskus isienkin) varusteita. Että joskus minäkin vielä menen vaatekauppaan ja ostan ihan oikeat ulkovaatteet. Yleensä kuitenkin menen nettiin ja ostan lennot johonkin lämpimään.

 • Reply
  Kohteena maailma / Rami
  4 marraskuun, 2016 at 8:47 pm

  Suomen säästä en muuta osaa sanoa kuin sen, että kansallisvärimme on mustat vaatteet. Siinä sitä autolla taas on ihmetelty, että eikö kukaan omista edes värikästä pipoa. Onneksi nyt tuli edes hieman lunta maahan, niin erottuu liikenteessä muutkin kuin ne kaksi jalankulkijaa, jotka heijastinta käyttävät.

  • Reply
   lahtoselvitetty
   7 marraskuun, 2016 at 8:38 pm

   Minäkin tunnustan olevani yksi niistä kokomustista. Aina oikein nolottaa, kun huomaa, ettei yhtään heijastinta ole missään kohdassa vaatteita. Ja miten sitä ei opi, vaikka sama homma toistuu joka vuosi!

 • Reply
  Pirkko / Meriharakka
  5 marraskuun, 2016 at 7:41 am

  Mekin olemme vahvasti kesä-Suomen kannattajia! Jos Suomessa haluaa olla, niin se kannattaa tehdä kesällä. Tästä syystä olenkin viime vuosina pitänyt lähes kaikki lomat talvella, joten nytkin on kohta vuorossa 2 viikkoa päiväntasaajalla (ja vähän sen eteläpuolella) marraskuuta paossa. Töissä jotkut kommentoi, että miten Sinä voit aina olla lomalla -tyylisesti, mutta eivät tietysti huomaa, että kun itse lomailivat kesällä 4 viikkoa, niin minä olin silloin töissä 🙂 – ja nautin silti Suomen kesästä valoisina iltoina ja viikonloppuina!

  • Reply
   lahtoselvitetty
   7 marraskuun, 2016 at 8:50 pm

   Täsmälleen näin! Ja minusta kesällä on ihan kivaakin olla töissä, kun ihmiset ovat paljon paremmalla tuulella, ja ainakin meillä töissä on paljon rauhallisempaa. Tehdään vain se, mikä on pakko, kun koko muu maa tuntuu kuitenkin olevan lomalla. Olen yrittänyt levittää tätä ilosanomaa niille, jotka aina tuskailevat pimeän syksyn ja pitkän talven kanssa. Suomen kesä on ihana, vaikka sen tekisikin töitä!

 • Reply
  Sari
  5 marraskuun, 2016 at 3:00 pm

  Ihana vihreä. Se on niin Suomen väri myös sinisen ja valkosen kera. Ja tuo Koivikko kuva. Mielestäni siitä kuvasta kumpuaa parhaiten suomalaisuus. Itse olen niin paljon viettänyt kesiä Suomessa sateisia ja aurinkoisia, että olen itselleni antanut luvan viettää aikaa muissakin maissa lomillani

  • Reply
   lahtoselvitetty
   7 marraskuun, 2016 at 8:55 pm

   Onhan se kivaakin päästä välillä pois Suomesta. Minä olen vähän “pakotettu” olemaan Suomessa kesällä, kun muuten meidän kesämökkiprojektissamme ei olisi mitään järkeä. Itse olen kuitenkin sen tien valinnut, enkä missään nimessä vaihtaisi pois. Ainoa, mikä minua siinä harmittaa, on se, että juuri kivat Etelä-Euroopan kohteet ovat jääneet katsastamatta tämän aikatauluasian takia. Yritän nyt lähteä lähestymään asiaa siltä kannalta, että tutkin, voisiko Etelä-Euroopassa kuitenkin viihtyä talvellakin. Ettei välttämättä tarvitsisi lähteä kesällä.

 • Reply
  Annika | Travellover
  5 marraskuun, 2016 at 8:33 pm

  Olen vahvasti sitä mieltä, että sää todellakin on varustelukysymys. Kylmää ja märkää vastaan on helpompi suojautua kuin kuumaa, koska ei auta, vaikka olisi nakuna, mutta vaatetta voi aina lisätä. Koiraperheellisenä on ulkoiltava säällä kuin säällä, kuten vissiin lapsiperheellisenkin. Mutta todellakin tekee kaikkein harmaimpana aikana mieli lähteä johonkin, missä sää on kivempi. Toisaalta haluan lähteä silloinkin, kun sää on hyvä. Ja vaikka heinäkuussa kohteeseen, jossa tarvitaan pipoa. Grönlannissa oli kivaa. 🙂

  • Reply
   lahtoselvitetty
   7 marraskuun, 2016 at 9:03 pm

   Kyllähän Suomessa kannattaa varusteluun panostaa. Ja kannattaa hyväksyä se, että tiettyyn aikaan vuodesta ei voi tehdä kaikkea samalla reissulla. Jos meinaa mennä pulkkamäkeen, ei kannata suunnitella jatkavansa matkaa ostoskierrokselle – silloin jompi kumpi kärsii väärästä varustelusta. Grönlantikin taitaa olla näitä matkakohteita, joihin on paras matkustaa silloin kun Suomessakin on kaunista. Grönlanti talvella voisi olla vähän liikaa jopa suomalaiselle.

 • Reply
  sarsa/Pohjoistuuli puhaltaa
  6 marraskuun, 2016 at 2:22 pm

  Koivikkokuva on ihanan kesäinen. Miten taas voidaan elää tätä vuoden harmainta aikaa, joskus tuntuu että tämä jatkuu lähes 12 kuukautta vuodessa ja muutamia värinpilkahduksia kesäkuukausina, niin kun sinun instagram kuvissa.

  • Reply
   lahtoselvitetty
   7 marraskuun, 2016 at 9:09 pm

   Kyllä näinä päivinä on vaikea edes muista kesään asti – että vastahan se oli tässä. Toisaalta tänään on pyryttänyt koko päivän niin kovaa lunta, että valkoinen on peittänyt alleen kaiken harmaan. Mutta silti on pimeää, eikä sitä pääse pakoon muuta kuin lentokoneella.

 • Reply
  Terhi / Muru Mou
  10 marraskuun, 2016 at 8:09 pm

  Onnistuit kuvailemaan täydellisen hyvin syksyn ankeutta! Kaksi edellistä syksyä olen viettänyt Tanskassa, missä sää on vähintäänkin yhtä kamala kuin Suomessa (tai oikeastaan syksy tuntuu kamalammalta kuin Suomessa, sillä se ei oikeastaan edes lopu ennen kevättä!), ja olin niin onnellinen että tänä syksynä pystyin pakenemaan Mallorcalle. Vaikka kyllähän se syksy on nyt tännekin tainnut tulla… Teillä on onneksi reissuun lähtö ihan kohta, joten mukavaa reissua! 🙂

  • Reply
   lahtoselvitetty
   10 marraskuun, 2016 at 8:58 pm

   Kiitos Terhi! En yhtään ihmettele, että olet paennut Tanskan(kin) syksyä Mallorcalle. Mekin laskeudutaan siihen aika lähelle, kun aloitetaan reissu Barcelonasta, ja kurvataan laivalla aika läheltä siitä. Ostettiin myös hiihtolomaksi lennot Barcelonaan ja silloin yksi mahdollinen kohde on Mallorca. Sama pakoreitti meillä siis.

Leave a Reply