Kesäkuinen ilta Erich-Weinert Strassen laidalla. Leikkipuistossa on enää muutama perhe, joka ei ole vielä malttanut lähteä kotiin iltapuuhiin. Lämpö on saanut lapset riisumaan vaatteitaan, eikä kaikilla ole päällä mitään. Vanhemmat istuvat puiden varjossa ja syövät pizzaa suoraan laatikoista ja juovat olutta pullon suusta. Kukaan ei katso toisia hämmästellen tai arvostellen, vaan kaikki saavat olla juuri sellaisia kuin haluavat.
Tämä on ehkä suurin syy siihen, miksi minä viihdyn lasten kanssa Berliinissä niin hyvin. Perheet saavat toimia omien tarpeidensa mukaan, eikä edes turistiperhettä katsota pahalla, vaikkei yhteistä kieltä tai yhteisiä tapoja löytyisikään. Kaikki mahtuvat kaupungin kymmeniin leikkipuistoihin.
Leikkipuistoissa riittää tekemistä
Berliinin suurin vetonaula lapsiperheiden kannalta ovat juuri kaupungin leikkipuistot. Niitä on kymmeniä, ja ne ovat kaikki erilaisia. Kahta samanlaista puistoa on vaikea löytää, ja puistojen tarjonta vaihtelee epämääräisistä puuhökötyksistä hyvinkin moderneihin metallitelineisiin.
Löysimme jopa yhden Lappset-henkisen leikkipuiston, jossa oli oikeastaan hyvin kotoisa olo. Tapasimme siellä Berliinissä asuvan suomalaisäidin, joka totesi suomalaistyylisen puiston olevan hänelle suuri helpotus – etenkin, kun hän oli viimeisillään raskaana.
Me kuitenkin nautimme eniten niistä hieman erikoisemmista puistoista: korkeista kiipeilytelineistä, puisista linnoista, sekä temppuradoista, joissa oli oikeasti haastetta. Mahtavia ovat myös vesipumput, joista saa valutettua vettä hiekan sekaan. Eihän mitään sen parempaa olekaan kuin vesilätäköt, jotka ovat täynnä hiekkaa. Erityisesti kuumina päivinä vesielementit houkuttelivat kovasti.
Kattavan listauksen kaupungin leikkipuistoista löydät muuten täältä.
Ruokailuihin riittää vaihtoehtoja
Berliinissä lasten kanssa syöminen on helppoa. Kun Suomessa lasten kanssa tuntee olonsa rennoksi lähinnä Rossossa, Berliinissä lapset ovat tervetulleita lähes kaikkialle. Monissa ravintoloissa on leikkipaikkoja ja leluja lapsille – samoin syöttötuoleja löytyy lähes kaikkialta. Lapsiperheet myös istuvat ravintoloissa pitkälle iltaan, joten pelkkien kaljoittelijoiden kanssa ei tarvitse tilaa jakaa.
Parhaita paikkoja ruokailuun ovat kuitenkin biergartenit: niistä löytyy usein keinuja ja liukumäkiä, joissa lapset viihtyvät. Löysimme myös Alois S. -nimisen tapasbaarin, jonka yhteydessä on leikkipaikka. Ravintolassa oli helppo päästä Etelä-Euroopan tunnelmaan, kun lapset leikkivät hiekalla ja juoksivat välillä pöytään syömään tapaksia.
Biergarteneiden miinuspuoli on niiden suppea ruokavalikoima: usein tarjolla on makkaraa ja helppoa grilliruokaa. Uutena tulokkaana huomasimme monessa paikassa myytävän jamaikalaista jerk-kanaa, joka ainakin meille maistuukin makkaraa paremmin.
Biergartenit myös vaativat hyvät säät, koska sateella tai kylmällä niissä ei viihdy kukaan. Tällä matkalla tosin pääsimme toteamaan, ettei liian kuumakaan ilma ole hyväksi, sillä yli 30 asteen lämpö oli ainakin meidän leikkijöillemme liikaa.
Helpoiten Berliinissä kuitenkin syö noutamalla ruokaa ravintoloista tai kioskeista. Pienen pizzan saa halvimmillaan kolmella eurolla, ja siitä syö ainakin kaksi lasta ihan hyvin. Myös aasialaiset noutoruoat ja kebap-rullat ovat helppoa puistosyötävää. Minä tosin koin henkilökohtaisen katastrofin, kun en tällä viikon matkalla syönyt kertaakaan döner kebapia – jostain syystä sopivaa kioskia ei koskaan tullut sopivaan aikaan vastaan.
Liikkumaan pääsee junilla
Berliini on suuri kaupunki, mutta sen tutkimista ei kannata jättää vain yhden kaupunginosan varaan. Jokaisella kaupunginosalla on oma luonteensa, ja niitä kannattaa tutkia avoimin mielin. Kannattaa esimerkiksi jäädä pois junasta Charlottenburgin asemalla, ja sen jälkeen Kreuzbergissa Hermannplatzilla, ja vertailla Berliinin erilaisia kasvoja.
Helpoiten kaupungissa pääsee liikkumaan junilla. Näistä S-junat ovat paikallisjunia, jotka kattavat laajemman verkon, kun taas U-junat kattavat metron tyyliin paremmin kaupungin keskustan, vaikka usein maan päällä kulkevatkin.
Berliinin julkisessa liikenteessä yli 5-vuotiaat lapset tarvitsevat oman matkalippunsa. Usein edullisemmaksi tuleekin hankkia päivälippu, jolla matkustavat myös mukana olevat lapset. Myös Berlin Welcome -korttiin sisältyvät mukana matkustavat lapset, ja kortin voi ottaa juuri niin moneksi päiväksi kuin tarvitsee. Kortilla saa myös alennusta monista museoista ja nähtävyyksistä.
Junissa on kätevää liikkua myös vaunujen kanssa, sillä lähes kaikilla asemilla on hissit. Viikon aikana me emme törmänneet yhteenkään asemaan, jolla hissejä ei olisi ollut. Toki hissit eivät aina ole kovin nopeita tai loogisia – tai ne löytyvät todella omituisista paikoista – mutta silti niitä kuitenkin on.
Berliini on ehdottomasti lasten kaupunki
”Miksi täällä kaupungissa on niin paljon leikkipuistoja?” lapset kysyivät eräänä päivänä taas uudessa leikkipuistossa. Kehotin heitä katsomaan, kuinka paljon siinäkin puistossa oli lapsia, kuten oli kaikissa aiemmissakin puistoissa. Berliinissä on paljon lapsia, joten puistojakin pitää olla paljon.
Valtava lasten määrä näkyy Berliinissä muissakin lapsille suunnatuissa palveluissa. Kaupungista löytyy esimerkiksi laaja verkko lastenkahviloita eli kindercafeita. Me emme ole testanneet yhtään tällaista kahvilaa, koska olemme ylipäätään aika huonoja kahvilaihmisiä. Lisää näistä kahviloista voit kuitenkin lukea vaikka Joko mennään -blogista.
Myös erilaisia lastenvaateliikkeitä ja lelukauppoja on aivan vieri vieressä. Lapsille voi hankkia vaatteita ja tarvikkeita joko suurista ketjumyymälöistä tai sitten pienistä omalaatuisista putiikeista. Lelukaupoista legendaarisin on KaDeWen suuri leluosasto, jolta löytyy kaikkea mahdollista.
Kuitenkin, jos minun pitäisi tiivistää Berliinin hienous lapsiperheen näkökulmasta pariin sanaan, sanoisin siinä olevan kyse helposta elämästä. Berliinissä, jos missä, on helppoa liikkua lasten kanssa, syödä lasten kanssa, ja löytää lapsille tekemistä ja tarvikkeita. Kaikkea on paljon, koska lapsia on paljon.
Ja ennen kaikkea kaupunki on täynnä erilaisia lapsia, jotka kaikki käyttäytyvät omalla tavallaan. Berliinissä se on täysin sallittua, minkä vuoksi se on sallittua myös meidän lapsillemme.
Kannattaa myös käydä lukemassa aiempi katsaukseni tähän mahtavaan kaupunkiin. Löydät sen täältä.
4 Comments
Rosa
16 kesäkuun, 2018 at 2:21 pmKiitos postaukseni linkkaamisesta. Berliini on ihan paras kaupunkikohde lasten kanssa. Niin paljon väriä näissä kuvissa. Olisinpa siellä.
Katja / Lähtöselvitetty
18 kesäkuun, 2018 at 9:51 pmMeillä oli tarkoitus käydä jossain kindercaféssa, kun olin niistä sun blogista lukenut, mutta jostain syystä helteisessä kaupungissa ei tehnyt mieli pysähtyä kahville. Berliini on kyllä huippu – voisin palata sinne vaikka kuinka monta kertaa!
Marie-Elise
18 kesäkuun, 2018 at 2:57 pmKuulostaapa hyvältä! Meidän on jo pitkään pitänyt tehdä reissua Berliiniin, ihan vaan Berliinin taidekaupunkistatuksen takia. Mutta tämä postaus vakuutti myös perheen innokkaan leikkipuistojen kiertelijän 🙂 Kiitos!
Katja / Lähtöselvitetty
18 kesäkuun, 2018 at 9:53 pmBerliini on kyllä ihan mun lempparikaupunki lasten kanssa, ja suurin syy siihen ovat leikkipuistot. Niissä innostuu itsekin, kun katsoo lasten kiipeilevän toinen toistaan haastavammissa telineissä. Eikä niissä tarvitse koskaan olla yksin, vaan aina löytyy lapsille seuraa, jos sellaista kaipaavat. Ehdottomasti kannattaa lähteä!