Yleinen

Kaikki hyvä loppuu aikanaan

Kaikki hyvä loppuu aikanaan – niin myös reissuvuosi 2018. Tällä hetkellä ainakin näyttää vahvasti siltä, että tämän vuoden matkat on tehty, ja kyllä niitä ehti kertyäkin: vuoden aikana kävin Sri Lankassa, Qatarissa, Ranskassa, Puolassa ja Italiassa; kaksi kertaa Saksassa, ja ainakin kaksi kertaa Tallinnassa. Kotimaassa kävin ainakin Kouvolassa, Kotkassa ja Keravalla – ja Rautalammilla.

Yhtä aikaa tämän matkavuoden kanssa loppuu myös Instagram Travel Thursday: tempaus, joka on levittänyt matkailuinspiraatiota instagram-kuvien kautta. Minä olen ehtinyt osallistua tempaukseen monen monta kertaa, ja sitä kautta tutustunut aivan uusiin matkablogeihin, ja ennen kaikkea toinen toistaan houkuttelevampiin instagram-tileihin.

Tämän vihoviimeisen IGTT-postauksen kanssa haluan heittää jäähyväiset paitsi kivalle tempaukselle, myös reissuvuodelle 2018. Kivaa oli niin kauan kuin sitä kesti!

Sri Lanka

Matkavuosi alkoi jo tammikuussa, kun suuntasimme Sri Lankaan. Neljä viikkoa ei riittänyt mihinkään: niin paljon tuolla pienellä saarella oli nähtävää. Kiersimme lähinnä länsirantaa ja sieltä keskiosan kautta etelän rannoille, ja silti ehdimme nähdä monenlaisia maisemia, ja kokea monta uutta elämystä. Mieleen jäi erityisesti kiipeäminen Pidurangalalle, jonne opas lopulta lähes kantoi puolet seurueesta. Hän ei antanut luovuttaa kesken kiipeämisen, vaikka se haastavaa olikin.

Sri Lankan matka oli ennen kaikkea kohtaamisten matka: ehdimme neljän viikon aikana tavata monia paikallisia ihmisiä, jotka ottivat meidät sydämellisesti vastaan. Vierailimme koulussa ja päiväkodissa, sekä kummilapseni kotona Kalpitiyassa. Vietimme myös muutaman päivän Kanthin perheen vieraana Neluwassa.

Kotiin palasimme Qatarin Dohan kautta, mutta päällimmäisenä matkasta jäivät mieleen Sri Lankan taipuisat palmupuut. Sri Lankasta voit lukea lisää näiden linkkien takaa:

Sri Lanka lasten kanssa

Neljä viikkoa Sri Lankassa – mitä kaikki maksoi?

Parhaita fiiliksiä: Sri Lankan kohokohdat värikuvina

Välillä vähän politiikkaa: yksi päivä Kalpitiyassa

Kohtaamisia kaukana kotoa – Sri Lankassa parasta olivat ihmiset

Eettiset valinnat Sri Lankassa

Valintoja Sri Lankassa: näissä paikoissa emme käyneet

Kotona Sri Lankassa – kotimajoitus päästää osaksi yhteisöä

Lapset liikkumaan matkalla: snorklausta Sri Lankassa

Jäähyväiset Nadushalle

Tallinna

Keväällä kävimme kaksi kertaa kaupunkilomalla eteläisessä naapurissa. Tallinnasta avautui taas täysin uusia puolia, ja näköalat Viru-hotellin 18. kerroksesta olivat upeat.

Tallinnan kaksi suomalaissydäntä: Sokos Hotel Viru ja Solo Sokos Hotel Estoria

Iloisimman yllätyksen koimme Maarjamäellä vasta avatussa Viron Elokuvamuseossa: hienosti rakennettu – ja juuri sopivasti interaktiivinen – museo ilahdutti koko perhettä. Myös viereinen Viron historian museo viihdytti meitä kylmänä kevätpäivänä.

Tallinnan Maarjamägi – uusi päiväkohde koko perheelle

Venetsia

Huhtikuussa kävimme esikoisen ja mummon kanssa täysien kymmenien matkalla Venetsiassa. Huhtikuu oli juuri oikeaa aikaa kaupungissa, kun turisteja oli vielä edes suhteellisen maltillinen määrä. Aurinko paistoi ja gondolit lipuivat pitkin kanaaleja.

Alle viikko vierailumme jälkeen Venetsian rautatieaseman ja linja-autoaseman viereen asennettiin portit, joiden tehtävänä on säännöstellä San Marcon saarelle pääsevien ihmisten määrää. Tämä on täysin ymmärrettävä ratkaisu, sillä pääreitillä Rialton sillan ja San Marcon aukion välillä kulki jo alkukeväästä loputon turistijono.

Viisi vinkkiä Venetsiaan

Berliini

Kesäkuun alussa oli vuorossa perinteinen kesäloman aloitusmatka, joka tällä kerralla vei meidät viikoksi Berliiniin. Prenzlauer Berg oli turvallinen lapsiperheen tukikohta, johon oli hyvä palata päivän retkiltä. Lämpimät illat houkuttelivat istumaan oviaukossa seuraamassa ohilipuvia ihmisiä.

https://www.instagram.com/p/Bj0FA09HWIe/

Suureksi yllätykseksi kuitenkin kohtasimme Berliinissä kesän: lämpötilat kohosivat parhaimmillaan yli 30 asteen, ja jouduimme leikkipuistojen sijaan hakeutumaan suojaan puiden alle. Tähän tarpeeseen vastasivat joen rannasta löytyneet keitaat Holzmarkt ja YAAM, joista YAAM muistutti enemmän Karibian rantakohteita kuin Berliinin keskustaa.

https://www.instagram.com/p/BjsM0Ornfjd/

Miksi lasten kanssa kannattaa matkustaa Berliiniin?

Lapset liikkumaan matkalla: pöytätennistä Berliinissä

Berliinin parhaat leikkipuistot

Hellettä pakoon Berliinissä: Strandbad Wannsee

Näin liikut julkisilla Berliinissä

Berliinin museot lasten kanssa

Kesäinen Suomi

Kaikista vaihtoehdoista huolimatta vuoden 2018 paras matkakohde oli kyllä Suomi, joka pitkästä aikaa sai nauttia lämmöstä ihan urakalla. Kesä oli kuuma, ja jatkui aina pitkälle syksyyn asti. Vastoin kaikki tapojani minäkin uin järvessä varmasti kymmeniä kertoja.

Kesälomani kesti tänä vuonna vain kolme viikkoa, ja vietin sen lähes tauotta mökillä. Loppukesästä ehdin kuitenkin tekemään muutaman kotimaan matkan, jotka silloinkin suuntautuivat lähiseuduille. Kouvolassa kävimme veneilemässä Repovedellä.

Uusia näkökulmia Kouvolaan

Kotkassa taas laskin koskia ja ratsastin hevosella.

Kotiinpaluu koskien ja kartanoiden kautta – KotHam Adventure esitteli uusia puolia Kotkan ja Haminan seudusta

Ja Keravalta löysimme luontoa ja pitkospuut.

Kolmen koon syksy: mitä annettavaa Keravalla on Kotkan ja Kouvolan jälkeen?

Krakova

Vaikka alkuvuoteen mahtui monta hienoa matkaa, tuntui tahti loppuvuotta kohti vain kiihtyvän. Syksy alkoi pitkällä viikonlopulla Krakovassa, mistä kehittyi ennen kaikkea matka ihmismielen syvempiin puoliin, ja juutalaisuuteen Euroopassa.

Krakovaa ensikertalaisille

Juutalainen Krakova elokuvafanin silmin

Ranska

Puolan jälkeen otimme mukaan koko perheen, ja suuntasimme syyslomaksi Ranskaan. Vielä Pariisissa kuljimme t-paidoissa, kun taas matkan loppua kohti ilmat kylmenivät tutun syksyisiksi.

Vedonlyönti kannattaa: Ranskassa voi viettää onnistuneen syysloman

Ja vaikka matkan pääpaino oli perheen kanssa vietetyssä ajassa ja lasten riemussa, päädyimme myös Ranskassa sotahistorian pariin. Ensimmäisen maailmansodan taistelupaikat Verdunissa ja Vauquois’ssa olivat ajankohtaisempia kuin koskaan, sillä vain muutamaa viikkoa myöhemmin vietettiin ensimmäisen maailmansodan loppumisen 100-vuotisjuhlaa. Kuopille pommitettu maa ja pitkät ristirivit hautausmailla muistuttivat rauhan tärkeydestä.

Lyypekki

Vain viikko Ranskan matkan jälkeen hyppäsin täysin oman mukavuusalueeni ulkopuolelle, ja suuntasin yksin Saksaan. Seikkailin viikonlopun Lyypekissä, missä kuvasin vlogia. Oli täysin epätodellinen olo kulkea pitkin katuja täysin yksin puhumatta kenellekään mitään, sillä Pohjois-Saksassakaan ei juuri englannilla pärjää.

Lyypekki oli upea keskiaikainen kaupunki, jonka Unescon maailmanperintöluetteloon kuuluvassa keskustassa oli nähtävää moneksi päiväksi. Keskiaikaisten muurien suojassa vilisi elämää, ja ihmiset nauttivat marraskuisesta auringosta.

Loppusyksyn kotimaan kohteet

Saksan lisäksi ehdimme tehdä vielä pari piipahdusta kotimaassa ennen rauhoittumista joulunodotukseen. Isänpäivänä kävimme Tampereella, missä kokeilimme koko perheen voimin hostellielämää.

Vuoden viimeinen matka taas oli bloggaajakollegoiden kanssa tehty masentavan marraskuun retki Rautalammille. Taas kerran aurinko hemmotteli meitä, ja rikoimme rajojamme ajelemalla mönkijöillä ja patikoimalla Etelä-Konneveden kansallispuistossa. Kolmatta päivää kestänyt nauru rentoutti mieltä ja lihaksia, ja Helsinkiin palasivat virkistyneet matkaajat.

Nyt on talvi taas täällä – ainakin jonkinlaisena. Etelä-Suomessa lumi on käynyt maassa, ja taas paennut lämpimien sateiden myötä.

Vuosi 2018 oli täynnä matkoja. Oikeastaan niitä oli niin paljon, etten vuodelle 2019 suunnittele lähellekään niin montaa. Vuonna 2019 aion matkustaa harkiten. Aion miettiä tarkkaan jokaisen matkan mielekkyyttä, enkä vilkuilekaan lentotarjouksia. Tämän haluan tehdä paitsi ilmaston, myös oman pankkitilini vuoksi. Halvat lennot kun yleensä johtavat kalliisiin lomiin.

Vuoden ensimmäinen matka koittaa helmikuussa, kun suuntaamme kolmeksi viikoksi Vietnamiin. Kaikki suunnitelmat ovat tuttuun tapaan edelleen auki, mutta epäilemättä selviävät ennen pitkää. Tavoitteena on kuitenkin mennä yksinkertaisesti: etenemme hiljaa, emmekä yritäkään nähdä kaikkea, mitä pitkällä maalla on tarjottavanaan.

Kiitos matkoista kohtaamisten vuosi 2018 – ja tervetuloa edullisen matkustamisen vuosi 2019. Ja kiitos kuluneista vuosista Instagram Travel Thursday!

*Tämä postaus on osa Instagram Travel Thursday -tempausta. IGTT:n vetäjinä Suomessa toimivat matkablogit Vagabonda ja Travellover.

Minut löydät Instagramista nimellä @lahtoselvitetty.

You Might Also Like...

12 Comments

 • Reply
  Pirkko / Meriharakka
  6 joulukuun, 2018 at 11:05 pm

  Pysähtelin pitkän juttusi parissa kohdassa. On tuo Venetsian kohtalo tavallaan niin surullinen. Ehkä kaikkien näiden turistien alla tuhoutuvien kaupunkien olisi vaan pitänyt jo aikaisemmin rajoittaa ihmisten määrää. Donna Leon kertoi jossain haastattelussaan siitä miten ikänsä kaupungissa asuneet vanhat ihmiset eivät uskalla enää ulos, sillä he eivät selviä kaduilla ihmisten töniessä ja tuuppiessa.
  Hienoa, että olet Sinäkin oivaltanut tuon, että matkailua ei kannata tehdä lentotarjousten määräämään aikaan tai suuntaan, etenkään kun lennon hinta koko matkan hinnasta ainakin jos haluaa asua jokseenkin kunnolla ja retkeillä kohteessakin on sittenkin useimmiten aika pieni.
  Niin se loppui tämäkin IGTT-juttu. Minäkään en kyllä ole ollut tänä vuonna mukana kuin muutaman kerran, eivät ole oikein nuo teemat puhutelleet …

  • Reply
   Katja / Lähtöselvitetty
   12 joulukuun, 2018 at 1:47 pm

   Venetsian kohtalo on mietityttänyt jo pitkään, mutta niin vain päädyin menemään sinne jo toistamiseen. Yritin kyllä matkustaa sinne ajoissa keväällä ja etsiä kaupungista hieman hiljaisempia kadunpätkiä. Ymmärrän hyvin, että paikalliset ovat paenneet monista osista kaupunkia. Jo pelkkä liikkuminen on välillä hankalaa – saati sitten, että pitäisi hoitaa siellä päivittäisiä asioita.

   Minä olen viime vuosina tehnyt niin monta “halpaa” matkaa, että on ollut pakko lopettaa lentotarjousten seuraaminen. Lentojahan nykyään saa älyttömän halvalla, mutta kaikki muu maksaa kuten ennenkin. Etenkin isolla perheellä matkoille tulee aina hintaa, vaikka lennot saisi mihin hintaan. Ja kyllähän myös ympäristö kiittää, kun minä jätän omalta osaltani spontaanisti hankitut lyhyet lennot vähemmälle.

 • Reply
  Sari /matkalla lähelle tai kauas
  8 joulukuun, 2018 at 7:53 pm

  Todella kivasti on sulla noita matkoja ollut. Nyt alkoi Lyypekki nostaa itseään tuolta mielenkiintoisena kohteena. Kaikki loppuu aikanaan. Tässä kohdin voi sanoa, että harmi. No jos jotain uutta tulee tilalle niin sitten ok ja sitä siis odotellessa.

  • Reply
   Katja / Lähtöselvitetty
   12 joulukuun, 2018 at 1:49 pm

   Matkoja kertyi hämmentävän paljon. Lyypekki oli oikein mukava kohde, ja voisin viettää siellä pidemmänkin pätkän. Harmi vain, kun Berliiniin pääsee aina huomattavasti Hampuria halvemmalla, niin usein valinta kohdistuu kauemmas Berliiniin.

 • Reply
  Timo
  9 joulukuun, 2018 at 2:32 pm

  Sri Lanka ja Vietnam on myös meidän listalla. Ja muutenkin ollut teillä hyvä vuosi. Meillä tämä upea kesä meni vähän harakoille, kun olin jalka paketissa toukokuun alusta elokuun alkuun, mutta ehkä niitä tulee vielä lisääkin kun ilmaston lämmetessä Suomi voi ainakin hetken aikaa näyttää parantuvia kelejä.

  • Reply
   Katja / Lähtöselvitetty
   12 joulukuun, 2018 at 1:52 pm

   Voi mikä kesä viettää jalka paketissa! Toivotaan, että yhtä hyviä kesiä tulisi lähivuosina enemmänkin.

 • Reply
  Kohteena maailma / Rami
  10 joulukuun, 2018 at 11:26 pm

  On kyllä ollut kiva matkavuosi sulla! Tuota Sigiryjan kuvaa taustalla ihailin jo alkuvuodesta ja yhtä upea se on edelleen!

  Se mikä näissä IGTT postauksissa on ollut kivaa, niin on kuvien kautta saanut tosi paljon matkainspiraatioita sopivilla teksteillä varustettuna. Nämä ovat vielä keskimäärin kevyempää luettavaa kuin monet muut postaukset, niin näitä on helppo lueskella ja nautinnollista myös kommentoida uusia inspiraatioita löydettyään.

  Erinomaisia reissuja myös vuodelle 2019!

  • Reply
   Katja / Lähtöselvitetty
   12 joulukuun, 2018 at 1:55 pm

   Vuosi on ollut mahtava, ja toivottavasti seuraavastakin tulee ainakin laadullisesti yhtä hyvä.

   Minusta nämä IGTT:t ovat olleet parhaimmillaan juuri siinä, kun voi kirjoittaa vähän laajemmasta aiheesta. Yleensä blogitekstit tulee keskitettyä vahvasti yhden kohteen ympärille, niin insta-kuvien ympärille rakennettu juttu käsittelee usein useampaa kohdetta ja matkaa, ja maalaa jotenkin laajempaa kuvaa viime aikojen matkoista. Eiköhän tällaisia postauksia tule tehtyä tulevaisuudessakin, vaikka IGTT loppuukin.

 • Reply
  Terhi | Vagabondablogi.fi
  12 joulukuun, 2018 at 7:19 am

  Kiitos, kun olet osallistunut aktiivisesti IGTT:hen! ❤

  Sinulla on ollut mahtava reissuvuosi! Mietin, että pitäisi itsekin tehdä vastaava katsaus, niin kuin aina muinakin vuosina. Mutta siitä tulisi aika lyhyt: kävin koko vuotena Kreikan ulkopuolella vain kahdesti, ja molempina kertoina Suomessa 😁

  • Reply
   Katja / Lähtöselvitetty
   12 joulukuun, 2018 at 2:21 pm

   On ollut aikamoinen reissuvuosi, vaikkei siitä sellaista pitänyt tullakaan!

   Sinä voisit tehdä vastaavanlaisen postauksen huippuhetkistä Kreetalla. Minä olisinkin juuri sellaisen tarpeessa, koska Kreeta on meillä joka vuosi suunnitelmissa, vaikkei ole vielä koskaan toteutunutkaan. Ehkä ensi vuosi on vihdoin se vuosi!

Leave a Reply