Espanja Eurooppa Italia Malta Mökillä Portugali Ranska Saksa Suomi Tanska Välimeri

Lähtöselvitetty matkavuosi 2016

Uutta vuotta 2017 on eletty jo kohta viisi päivää, mutta silti ajatukset ovat vielä vahvasti edellisen vuoden puolella. Eivätkä vähiten siksi, että viime vuoden matkat kummittelevat vielä paitsi omalla muistikortilla, myös kirjoittamattomien juttujen to-do-listalla.

Nyt onkin hyvä hetki tehdä lyhyt yhteenveto viime vuodesta ja katsoa, missä oikein tuli käytyä. Lopusta löytyy myös pieni katsaus niihin suunnitelmiin, jota tätä kuluvaa vuotta varten on ehditty tehdä.

https://www.instagram.com/p/BMPTVFzBsp6/?taken-by=katjajankeri

Madeira

Vuoden ensimmäinen matka oli hiihtolomareissu Madeiran saarelle. Minulle käynti oli jo neljäs, mutta saaren luonto innosti ihan yhtä paljon kuin ennenkin. Kun tyttöjen lisäksi otin mukaan myös oman äitini, koostuivat päivät paitsi kävelylenkeistä ja uimareissuista, myös parvekekahveista ja marketin kahvileivistä.

Saarelle paluuni kunniaksi Portugali voittikin sitten kesällä jalkapallon Euroopan mestaruuden – juuri kun olin jo luopunut toivosta. Obrigado!

https://www.instagram.com/p/BFEm-_Jm8cf/?taken-by=katjajankeri

Berliini

Toukokuussa jatkoin neljän kerran sarjaani, kun lensin neljättä kertaa Berliiniin. Tällä kerralla lähdimme matkaan ilman lapsia, kun pääasiallisena tavoitteena oli Adelen konsertti Mercedes Benz -areenalla. Adele oli ihana, Friedrichshain oli ihana ja dönerit olivat ihania.

Nähtävyyksiä yritimme katsella Reichstagin verran, mutta eihän sinne enää kävelty sisälle kuin ennen vanhaan. Sentään kävimme ensimmäistä kertaa jokiristeilyllä. Ja vain yhdessä leikkipuistossa!

Saaristossa ja muutenkin kotimaassa

Kesäkuun alussa oli vuorossa perinteinen alkukesän kotimaan reissumme. Tällä kerralla viimeisen päälle suunniteltu saariston kiertäminen mutkistui vatsataudin verran. Rengastie kierrettiin, mutta saaria ja lauttoja tutummiksi tulivat majapaikkojen vessat sekä Pirkan roskapussien pohjakuviot.

Viimeinenkin parani juuri sopivasti Turussa päästäkseen toteamaan Holiday Club Caribian muistuttavan erehdyttävästi risteilyalusta suuren ankkapatsaan vieressä. Niin, ja olihan siellä remonttikin käynnissä. Mutta paremmalla onnella ensi kerralla!

Kotimaan lomailua jatkettiin muutenkin. Suurin osa kesästä kului omalla mökillä, jossa tosin lomailusta ei aina voi puhua. Mahtui mukaan toki rentojakin hetkiä – varsinkin silloin, kun vettä satoi, eikä ulos ollut järkeä lähteä. Ja kaikki hyvä loppui aikanaan.

Kävimme myös appiukon mökillä Saimaalla ja teimme samalla retken lähiseudun hylättyihin lomakeskuksiin. Niistä, jos mistä, oli kesäinen lomatunnelma kaukana. Onneksi Saimaa on muuten niin ihana!

https://www.instagram.com/p/BHSe1iQBdfJ/?taken-by=katjajankeri

Ja pääsin minä vihdoin Repoveden kansallispuistoonkin, joka alkaa melkein kesäkodin nurkalta. Pääsinpä vielä kahteen kertaan: ensin lasten ja isovanhempien kanssa sinä kesän ainoana oikeana hellepäivänä, ja myöhemmin syksyllä parhaiden ystävieni kanssa. Molemmat retket lunastivat paikkansa yksinä vuoden huippukokemuksista. Seuraavalla kerralla sitten yön yli!

Legoland

Heti kiivaimman kesän jälkeen kävimme keskimmäisen lapsen kanssa parin päivän retkellä Legolandissa Billundissa. Matka oli järjestelyiltään kaikista helpoin, koska kyseessä oli blogimatka. Huvipuisto oli hieno ja legoja oli paljon, mutta parasta matkassa oli kuitenkin kahdenkeskinen aika lapsen kanssa. Hän tosin saattaa sanoa, että parasta olivat legot, mutta äitihän on aina oikeassa.

Välimerelle 

Marraskuussa sitten koitti vihdoin vuoden suurmatka: viikon mittainen risteily Välimerellä ja muutama päivä Barcelonassa ennen ja jälkeen risteilyn.

Etukäteen minä odotin melkein eniten paluuta Barcelonaan kymmenen vuoden jälkeen, eikä kaupunki tuottanut pettymystä. Ennen risteilyä ilmat suosivat ja saimme kävellä katuja kirkkaassa auringonpaisteessa. Risteilyn jälkeen oli jo sateisempaa, mutta asunnon sijainti vanhoilla kotikulmillamme Sagrada Familian vieressä korvasi kaikki vesipisarat. Jopa vanha kantakapakkamme Michael Collins oli vielä paikallaan, vaikkemme sinne tällä kertaa ehtineetkään.

Risteily ei ollut aivan samanlaista jatkuvaa onnentunnetta kuin Karibian risteily muutama vuosi taaksepäin, mutta oli oikein kelpo tapa viettää yksi viikko elämästä. Laivalla sai syödä niin paljon kuin halusi ja juoda sai, kunhan muisti kaivaa esiin oikean lipukkeen siitä pinkasta, joka taskun pohjalla kulki. Ihana Vololoniaina Mireille oli aamuisin valmiina siivoamaan sotkumme ja illalla hän oli avannut sängyt, jotta lapset saivat sotkea ne ja heitellä tyynyt lattialle.

Marseille, Genova, Civitavecchia, Palermo ja Valletta olivat kaikki ihania kaupunkeja, joita mitään en nähnyt tarpeeksi. Näinpä kuitenkin sen verran, että tiedän haluavani palata niihin vielä uudelleen. Ja tiedän vältellä aikoja, jolloin risteilyturistit eivät ole vielä rynnänneet takaisin laivalle lounaalle.

Sanavalinnoista päätellen minulla on ollut ihana matkavuosi – ja sitä se on ollutkin. Huikeinta tässä vuodessa on kuitenkin ollut se, että blogi on syntynyt ja alkanut elää elämäänsä minun rinnallani. Aloitin työn helmikuussa Madeiralla, kun lapset ja mummo olivat iltaisin käyneet nukkumaan, ja aherrus on jatkunut siitä asti.

Entä tänä vuonna?

Suurista lupauksista huolimatta tämän vuoden suunnitelmat ovat lähes täysin auki. Sen tiedän, että ystävänpäivänä meidän pitäisi taas lentää Barcelonaan ja kuluttaa aikaa pari viikkoa ennen paluulentoa Suomeen. Siitä tuskin muodostuu ongelmaa. Vaihtoehtoina on pyöritelty maan eteläistä osaa tai jopa Baleaareja – saapa nähdä.

Keväällä on luultavasti edessä joku lyhyt kaupunkipyrähdys: ääneen on lausuttu Amsterdam ja ehkä jopa Krakova. Kesä aloitetaan varmaankin jonkinlaisella autoreissulla.

Syksylläkin olisi kiva lähteä johonkin, mutta se ei ole enää minun käsissäni, sillä syyskuun alussa minulle koittaa paluu töihin yli kahden vuoden jälkeen. Samalla nuorimmaisesta tulee päiväkotilainen ja keskimmäisestä esikoululainen eli kuviot mutkistuvat entisestään. Onneksi sentään koululaisen opettaja on jo tottunut tähän rumbaan. Henkilökohtaisen elämän puolella luvassa on gradun kirjoittamista ja putkiremontti.

Kaikessa tässä epävarmuudessa se on kuitenkin varmaa, että tulevasta matkavuodesta tulee vähintään yhtä jännittävä kuin vuosi 2016 oli. Minä toivotan teille kaikille muillekin hyvää matkavuotta 2017!

*Instagram Travel Thursday on joka kuukauden ensimmäisenä torstaina tapahtuva kansainvälinen kampanja, jossa merkitään omia matkailuaiheisia kuvia tunnisteella #IGTravelThursday. Näin saadaan levitettyä matkailuinspiraatiota ja -tietoutta Instagram-kuvien muodossa. Kampanjan järjestäjinä Suomessa toimivat Travelloverblogi ja Muru Mou. Tervetuloa osallistumaan mukaan kampanjaan. Minut löytää Instagramista nimellä @katjajankeri.

You Might Also Like...

16 Comments

 • Reply
  Skimbacon Katja
  5 tammikuun, 2017 at 7:58 pm

  Ihania muistoja ja matkoja. Hyvää alkanutta vuotta!

  • Reply
   lahtoselvitetty
   6 tammikuun, 2017 at 10:54 am

   Kiitos samoin Katja!

 • Reply
  Terhi / Muru Mou
  5 tammikuun, 2017 at 8:52 pm

  Upea reissuvuosi! Risteilyt kiinnostaisivat, mutta veikkaisin kokevani samoin, että paikkoja ei yksinkertaisesti ehdi nähdä riittävästi. Euroopassa onneksi pääsee helposti uudestaan niihin paikkohin, joita haluaa nähdä lisää!

  • Reply
   lahtoselvitetty
   6 tammikuun, 2017 at 10:55 am

   Ehkä risteilykohteisiin onkin hyvä ottaa se asenne, että käy nopeasti katsomassa, mihin haluaa myöhemmin palata. Toisaalta voi myös keskittyä nauttimaan elämästä laivalla, mutta valitettavasti Välimeren risteily ei ollut ihan yhtä rentoa eloa kuin Karibian risteily muutamaa vuotta aiemmin. Mutta voisihan sielläkin jonkin rennon olotilan saavuttaa, kun välttelisi muita ihmisiä.

 • Reply
  Travellover Annika
  6 tammikuun, 2017 at 5:14 am

  Inhoan sanaa elämänmakuinen, mutta jotenkin se nyt vain sopii kuvaamaan reissuvuottasi. Kun liikkuvia osia ja raajoja on enemmän kuin yhdellä (tai kahdella) aikuisella, meininki on erilaista. Reissaaminenkaan ei ole aina pelkkää auvoa, vaikka ihanaa onkin. Juurikin elämää.

  • Reply
   lahtoselvitetty
   6 tammikuun, 2017 at 10:58 am

   Minusta reissussa onkin melkein parasta se, kun onnistuu tavoittamaan jonkinlaisen melkein tavallisen elämän siellä. Jatkuva juokseminen ja liito alkavat nopeasti väsyttää, kun taas tavallista elämää jaksaa pidempään. Siksi tykkään kaikenlaisista voileipäkioskeista ja puistonpenkeistä enemmän kuin ravintoloista. Toki välillä niitäkin, mutta parikin viikkoa pelkkää ravintolasyömistä tämän sirkuksen kanssa käy enemmän työstä kuin lomasta.

 • Reply
  ananas2go / Popot pogoillen
  6 tammikuun, 2017 at 8:10 am

  Kummallista, mutta jotenkin tykkään tuosta kahvikuppikuvasta. Tiivistää hetken niin hyvin.

  Iloa, menoa ja meininkiä myös uusiin matkoihin!

  • Reply
   lahtoselvitetty
   6 tammikuun, 2017 at 11:01 am

   Minä tykkään myös kahvikuppikuvasta! Siihen kiteytyy myös yksi retken teemoista, kun koko matkan Repovedelle pohdimme kahvimaidon unohtumista ja sitä, ketkä kaikki tarvitsevat ehdottomasti maitoa kahviinsa. Onneksi paikallinen Siwa oli auki ja saimme maitoa. Parhaiden kavereiden kanssa voi kiukutella näinkin pienistä asioista. Hyvää uutta vuotta sinullekin!

 • Reply
  Nina
  6 tammikuun, 2017 at 1:56 pm

  Kivoja kuvia Repovedeltä 🙂 Suomessa on paljon upeaa mulla vielä näkemättä, milloinkohan saan aikaiseksi vaikka tutustua maamme kansallispuistoihin?

  • Reply
   lahtoselvitetty
   6 tammikuun, 2017 at 3:54 pm

   Mulla on sama ongelma, että Suomea on tullut kierrettyä hävettävän vähän. Katsoin juuri kansallispuistojen luetteloa ja oikein nolotti, kuinka harvassa on tullut käytyä. Yritän parantaa tapani, koska varsinkin lasten kanssa Suomessa reissaaminen olisi äärimmäisen helppoa kaukomatkoihin verrattuna.

 • Reply
  Teija / Lähdetään Taas
  6 tammikuun, 2017 at 7:05 pm

  Näyttää ja kuulostaa kyllä hienolta matkavuodelta näin koottunakin. Madeira ja Repoveden kansallispuisto kiinnoistaisi kovasti, kummassakaan en ole koskaan käynyt.

  Suosittelen kyllä suuresti Baleaareja – Barcelonasta pääsee kätevästi niin lentäen kuin laivallakin kauniille Menorcalle 🙂

  • Reply
   lahtoselvitetty
   7 tammikuun, 2017 at 9:23 pm

   Kyllähän vuoteen kaikenlaista pienempää (ja pari isompaakin) reissua mahtui. Ehdottomasti suosittelen Madeiraa ja Repoveden aluetta. Jos kesällä aiot Repovedelle, voin lähteä oppaaksi!

 • Reply
  Skimbacon Katja
  27 tammikuun, 2017 at 2:07 pm

  Voi kun mukavan tuntuinen perhematkailuvuosi! Olen itse käynyt Madeiralla, ja ehdottomasti haluan viedä lapset sinne myös jonain päivänä!

  • Reply
   lahtoselvitetty
   30 tammikuun, 2017 at 9:18 pm

   Vuoteen tosiaan mahtui monta mukavaa reissua! Madeiralle mekin olemme palanneet moneen kertaan – minä odotan erityisesti sitä, että pääsen jonain päivänä lasten kanssa kunnon levada-kävelylle. Tähän asti ovat olleet vielä turhan pieniä siihen.

 • Reply
  Kohteena maailma / Rami
  1 helmikuun, 2017 at 8:51 pm

  Kyllä tästä mukavasta matkavuodesta pisteet tarvitsee sattuneesta syystä antaa Legolandin reissulle 😉

  • Reply
   lahtoselvitetty
   2 helmikuun, 2017 at 9:28 pm

   Legolandin reissu oli tosiaan hyvä lisä matkavuoteen! Eikä vähiten sen vuoksi, että sain olla reissussa ihanan keskimmäiseni kanssa. Ja muukin seura oli oikein hyvää.

Leave a Reply