Matkustamisesta

Maailman helpoin ilmastolupaus – ja muutama hankalampi lisäksi

Maailma ei ole enää entisellään. Syksyllä julkaistu IPCC:n ilmastoraportti kertoi karua tarinaa: jos me ihmiset emme pian muuta tapojamme toimia, maapallo ei selviä tästä. Jos ihmiset eivät ala miettimään päästöjään, maapallo tuhoutuu nopeammin kuin olemme koskaan arvanneetkaan.

Varsinkin meille paljon matkustaville uutinen oli julma: matkailu, ja erityisesti lentäminen, tuottavat valtavan määrän päästöjä. Onhan tämä tietysti tiedettykin, mutta asiasta muistuttaminen herätti taas uusia kuulijoita. Toki osa on edelleen sitä mieltä, ettei itse pysty tekemään asialle mitään, mutta suurin osa ihmisistä on kuitenkin havahtunut omiin valintoihinsa.

Minä olen tuntenut piston sydämessäni jo pitkään. Toki olen yrittänyt tehdä niin arjessa kuin matkailussa kestäviä valintoja, mutta aina voi tehdä enemmän. Tässä tilanteessa ei auta vertailla sitä, mitä kukin on jo tähän mennessä tehnyt, vaan aivan varmasti jokainen voi jollain elämänalueella tehdä vielä yhden siirron parempaan suuntaan. Siirron ei tarvitse olla suuri, mutta jos me kaikki sen teemme, tulevaisuus näyttää ihan erilaiselta.

Galle

Jos katsotaan kaikkia tilastoja, minä olen ilmastorikollinen pahimmasta päästä. Minulla on kolme lasta, auto ja kesämökki, ja olen lentänyt tänä vuonna kuusi edestakaista lentoa, joista kaksi on ollut vieläpä välilaskullisia. Ja näistä matkoista suurin osa on tehty perheen kanssa, jolloin meidän päästömme voi heti kertoa viidellä.

Minä kuitenkin yritän tehdä parempia ratkaisuja. Matkailua en aio kokonaan lopettaa, sillä uskon siitä olevan myös hyötyä ainakin minulle. Mikään asia elämässäni ei ole tuonut niin paljon ymmärrystä ja tietämystä kuin matkustaminen, ja haluan jakaa sen myös lasteni kanssa.

Matkailuun liittyen on kuitenkin asioita, joita voin tehdä paremmin. Jos teen edes ne, olen jo askeleen lähempänä omaa tavoitettani.

Unawatuna

 1. En lennä Euroopan lentoja välilaskulla

Tämä on itse asiassa erittäin helppo lupaus, koska en ole sitä juuri harrastanut muutenkaan. Sain tästä opetuksen jo vuonna 2004, kun lähdimme Lontooseen välilaskulla Kööpenhaminassa. Kuinka ollakaan ensimmäinen lento oli myöhässä, joten päädyimme viettämään koko ensimmäisen päivämme Kööpenhaminan lentokentällä. Voin sanoa, että lennon hinnassa säästetty raha kului reippaasti lentokentällä odotellessa.

Toinen opetus tuli marraskuussa, kun lensin Hampuriin Frankfurtin kautta. Tällä kertaa en varannut lentoja itse, sillä olin matkassa Saksan matkailunedistämiskeskuksen lähettämänä, ja he hoitivat lentojärjestelyt. Kuitenkin kun tajusin matkustaneeni lähes kuusi tuntia, kun suora lento olisi ollut perillä kahdessa tunnissa, muistin taas välilaskujen mielekkyyden.

Helsinki-Vantaa

Lentomatkailussa suurin osa päästöistä syntyy nousussa ja laskussa. Tästä syystä esimerkiksi lento Hampurista Frankfurtiin on täysin järjetön: tunnin lennon aikana ei ole juuri muuta kuin nousu ja lasku. Henkilökunta jakoi äkkiä yhdet nopeat juomat, jotka piti juoda koneen jo laskeutuessa.

Minä lupaankin, että lennän aina Euroopan sisäiset lennot suorina lentoina. Jos joku muu varaa lennot puolestani, teen kaikkeni vaikuttaakseni siihen, että lennot ovat suorat. Pyrin muutenkin välttämään välilaskullisia lentoja, myös kaukokohteisiin.

Ensimmäinen lupaus oli helppo tehdä, sillä välilaskulliset lennot ovat rasittavia muutenkin kuin pelkästään ilmaston kannalta. Muut tekemäni lupaukset ovat sellaisia, jotka tuottavat minulle jo vähän tuskaa, mutta niinhän niiden pitääkin.

Berliini

 1. Vältän suuria buffet-pöytiä

Buffet-ruokailut ovat matkailun suuri trendi: varsinkin lapsiperheille markkinoidaan ahkerasti näitä vaihtoehtoja, joissa kaikki saavat valita lautaselleen mitä haluavat. Erityisesti all inclusive -kohteet ovat seisovien pöytien juhlaa, ja niissä jonotellaan samojen pöytien ääreen päivästä toiseen.

Suuret seisovat pöydät ovat haasteellisia paitsi hygienian, myös ruokahävikin vuoksi. Kun ruokia valmistetaan valtavat määrät, joutuu niitä myös jätteeseen valtavat määrät. Buffet-pöydissä ihmisillä on myös taipumuksena lastata lautasilleen enemmän kuin todellisuudessa jaksavat syödä. Ainahan sitä voi hakea lisää.

Montmart Lucy

Jos kuitenkin eksyn buffet-pöytään, lupaan olla lastaamatta lasten lautasille kaikenlaista varmuuden vuoksi. Jos tiedän, etteivät he takuuvarmasti syö muuta kuin ranskalaisia, lastaan siihen vain ranskalaisia. Tai sitten sujautan mukaan omia lemppareitani, jotka sitten voin syödä heidän lautasiltaan, kun he niistä kieltäytyvät. Mahdollisuus annetaan, mutta ruokaa ei mene hukkaan.

Koska buffet-aamiaiset kuitenkin monesti ovat käteviä lasten kanssa, lupaan ainakin etsiä pieniä hotelleja, joiden ruokahävikki on väistämättä pienempi. Parhaassa tapauksessa ruokaa tuodaan tarjolle sitä mukaan, kun sitä menee, ja yli jäävät ruoat voi joko säästää seuraavalle päivälle tai hyödyntää muuten. Yritän myös suosia hotelleja, joiden aamupalalla esimerkiksi hillot otetaan isoista purkeista, eikä pienistä yksittäisistä muovipaketeista. Samoin voi tehdä voin ja maidon kanssa.

Venetsia

 1. Selviän ilman lämmitettyjä uima-altaita ja muita ylellisyyksiä

Rentouttavaan lomaan kuuluu usein lämpöä ja paljon uimista – varsinkin lasten kanssa. Aina lämpöä ei kuitenkaan ole niin valtavasti, mutta uimaan tekisi silti mieli. Esimerkiksi alkukesät ja syksyt ovat Euroopassa usein mukavan lämpimiä ulkoiluun, mutta uimaan ei ole asiaa ilman, että uima-altaasta löytyy lämmitetty vesi.

Lämmitetyt uima-altaat ovat mukava lisä, mutta niiden lämmittäminen vie paljon energiaa. Lämmintä vettä myös täytyy puhdistaa ihan eri tavalla kuin kylmää, jolloin uimaveteen usein sujautetaan jonkinlaista kemikaalia. Minä yritänkin tästä eteenpäin elää ilman niitä. Yritämme tehdä mahdollisimman erilaisia matkoja, jolloin lapsille ei tulisi sellaista kuvaa, että automaattisesti matkailuun kuuluu esimerkiksi uiminen. Ei se kuulu useimpien ihmisten päivittäiseen arkeenkaan.

Kalpitiya

Myöskään ilmastointi ei ole aina välttämätön. Minä vannoin jossain vaiheessa vakaasti ilmastoinnin nimeen, mutta sittemmin olen huomannut, että ainakin aika ajoin pärjään ihan hyvin ilman sitäkin. Tai jos ilmastointi onkin olemassa, käytän sitä viisaasti ja säästeliäästi, enkä jätä pauhaamaan yksinään tyhjään huoneeseen.

Unawatuna

 1. Matkailen mahdollisimman kevyesti

Halpalennot ovat tuoneet tullessaan tilanteen, jossa ihmiset yrittävät mahduttaa mahdollisimman paljon tavaraa pieneen lentolaukkuun, ettei vain tarvitsisi maksaa ylimääräistä ruumaan menevästä matkatavarasta. Minä myönnän tekeväni samoin, mutta myös siitä syystä, että pienempi määrä tavaraa ylipäätään painaa lentokoneessa vähemmän, ja sitä kautta rasittaa ympäristöä vähemmän.

Vaikka pelkillä käsimatkatavaroilla matkustaminen on tuonut mukanaan myös rasittavia ilmiöitä, minä olen kokonaisuudessaan tyytyväinen uuteen tilanteeseen. Kun mukaan ei lähde suurta matkalaukkua, jätän ylimääräiset varavaatteet kotiin, ja pakkaan mukaan vain sen, mitä oikeasti tarvitsen. En raahaa tavaraa ympäri maailmaa vain varmuuden vuoksi.

Me olemme harjoitelleet tätä jo aika monta kertaa, ja olen jo onnistunut sullomaan minun ja yhden lapsen tavarat kahden viikon matkaa varten reppuuni. Olen oppinut priorisoimaan, ja olen myös hiljalleen saanut vaihdettua esimerkiksi kosmetiikkapakkaukset pieniin täytettäviin. Ennen raahasin mukana isoa shampoopulloa vain, koska sitä ei tarvinnut kotiinkaan jättää.

Udawalawe

 1. Jätän jälkeeni mahdollisimman vähän

Jos yritän aina ottaa mukaani mahdollisimman vähän tavaraa, yritän tuoda ne kaikki tullessani myös takaisin. Varsinkin, mitä köyhemmässä maassa matkailemme, sitä tarkemmin tuon omat tavarani takaisin Suomeen. En jätä kohteeseen risoja vaatteitani enkä tyhjiä shampoopulloja.

Lupaan myös entistä tarkemmin kiinnittää huomiota tuottamani roskan määrään. Yritän jättää juomista pillit pois, ja välttelen esimerkiksi kertakäyttöastioita. Hankalinta minulle tulee olemaan noutoruoan vältteleminen: lasten kanssa noutoruoka on yleensä matkan pelastus, mutta lähes poikkeuksetta ne pakataan astioihin, jotka päätyvät heti roskikseen. Kaikenlaisista kertakäyttöisistä astioista kertyy valtavat määrät jätettä, joka jää aina kohdemaan jätehuollon huoleksi.

Ja tietenkään en osta niitä pieniä muovisia vesipulloja, vaan yritän keksiä koko ajan kestävämpiä ratkaisuja vedensaantiin. Tähän asti olemme kantaneet mukana omia pulloja, mutta olemme täyttäneet niitä isoista vesitonkista, joita on kannettu kaupasta. Olen myös ollut vähän turhankin huolellinen sen kanssa, minkä maiden vesijohtovettä olen juonut – esimerkiksi Euroopassa lähestulkoon jokaisessa maassa voi juoda vesijohtovettä huoletta. Ranskassa lapset valittivat veden makua, mutta ei kukaan ole luvannut hyvänmakuista vesijohtovettä meille suomalaisillekaan tulevaisuudessa.

Udawalawe

Ja vielä se kaikkein tärkein lupaus: harkitsen tulevaisuudessa jokaista matkaa entistä tarkemmin

Matkaileminen on ihanaa, muttei sitä ainakaan minun tarvitse tehdä niin usein. Tänäkin vuonna olen lentänyt pelkästään Euroopassa viisi edestakaista lentoa, ja näistä kolme on ollut vain pitkiä viikonloppuja. Voisin keskittyä tarkemmin niihin matkoihin, jotka oikeasti haluan tehdä. Toki maailma – ja Eurooppakin – on täynnä toinen toistaan houkuttelevampia kohteita, muttei niissä kaikissa tarvitse käydä – ainakaan juuri nyt heti.

Lupaan myös etsiä vaihtoehtoisia tapoja matkustaa. Vaikka Suomesta ei kovin helpolla pääse maailmalle esimerkiksi junalla, yritän silti miettiä vaihtoehtoisia ratkaisuja. Tänä halpalentojen aikana matkaa ryhtyy aina suunnittelemaan niiden lentojen kautta: entä jos välillä lähtisikin ihan maata pitkin?

Matkojen karsiminen koskee myös näitä ihania piipahduksia Tallinnassa ja Tukholmassa. Vaikka taskussa kuinka polttelisi alennuskuponki, risteilymatkustaminen on oikeastaan yhtä saastuttavaa kuin lentäminenkin. Toki Viroa ja Ruotsia kannattaa suosia lähikohteina, muttei niihinkään tarvitse lähteä päiväpiipahdukselle, vaan maassa voi viettää samalla vähän pidemmän ajan.

Travemünde

Nämä ovat minun matkailua koskevat ilmastolupaukseni. Minä uskon, ettei minun tarvitse lopettaa matkailua kokonaan, jos vain muutan matkailuani koko ajan kestävämpään suuntaan. Meidän kaikkien matkailutavoissa on varmasti jotain kehitettävää.

Toki myös arjessa tehtävät valinnat ovat tärkeitä, ja aion tehdä niitäkin. Ne ovat kuitenkin täysin toisen pohdinnan aihe. Ennen kuin pääsen sen pohdinnan pariin, voit käydä lukemassa Live now dream later -blogista Saanan lupaukset ilmaston suojelemiseksi.

Ja vielä loppuun: ei, lentokoneet eivät lähtisi liikkeelle, vaikken minä niiden kyydissä olisikaan. Tai teknisesti kyllä lähtisivät ilman minua, mutta jos miljoona ihmistä ajattelee samalla tavalla, tilanne on aivan toinen. Tässä ei kuitenkaan ole kyse minusta, vaan maapallosta.

Krakova

You Might Also Like...

21 Comments

 • Reply
  mamatravel
  30 joulukuun, 2018 at 11:25 am

  Kiitos hyvästä listauksesta. Täytyy vähän pureskella näitä ja napata osa omalle listalleni. Lopetin marraskuun alussa punaisen lihan syönnin juurikin ilmastosyistä (ja koska se oli minulle melko helppo muutos) ja vaikka muut perheessä punaista lihaa syövätkin on sen käyttö kotona jäänyt kyllä todella minimiin muillakin. Nyt mietin, että voisin lopettaa ensi vuonna vaatteiden ostamisen itselle. Sekin olisi minulle kohtalaisen helppoa, koska en ole kova shoppailija (ja kaikenlaista vaatetta kyllä jo löytyy). Vaikka jonkun mielestä näillä mun valinnoilla ei ole mitään merkitystä niin ihan niin kuin kirjoititkin, jos jokainen tekee ainakin jotakin niin yhteisvaikutus on suuri.

  • Reply
   Katja / Lähtöselvitetty
   4 tammikuun, 2019 at 4:01 pm

   Minusta on ikävä ajatus, että jonkun pitäisi muuttaa maailma yksin, vaan mieluummin näkisin kaikkien tekevän vähän. Minä olen muutenkin hyvin kulutuskriittinen, mutta minun tapauksessani matkailu on juuri sitä toimintaa, jossa voin tehdä muutoksia helposti. Kiva, jos löydät listalta jotain itsellesi sopivia keinoja!

 • Reply
  Elina | Vaihda vapaalle
  30 joulukuun, 2018 at 12:05 pm

  Hyviä pointteja. 🙂 Kyllä näitä asioita on syytä jokaisen pohtia, vaikka lentojen päästöt onkin vain pieni pisara meressä. Minulla oli tämä vuosi ennätyshiljainen lentojen suhteen ja tarkoitus on jatkossakin tehdä ainakin yksi matka vuodessa autolla Euroopassa roadtrippaillen, eikä lentäen. Yritämme myös suosia kohteita, joissa liikaturismi ei vahingoita paikallista luontoa ja infraa. Siinä nyt vain pari ensiksi mieleen tullutta. 🙂

  • Reply
   Katja / Lähtöselvitetty
   4 tammikuun, 2019 at 4:07 pm

   Kiitos Elina! Minusta on huono asia kiinnittää kaikki huomio lentämiseen ja sen ongelmiin, kun kuitenkin päästöjä syntyy myös siellä kohteessa ollessa. Myös niillä valinnoilla on väliä. Me yritämme myös löytää kohteita, jotka eivät olisi ihan täysin turistien kansoittamia ja vain turisteja varten rakennettuja, koska silloin meidän vierailustamme saattaa olla jopa jotain hyötyä. Yritämme myös olla kohteessa sinkoilematta sisäisillä lennoilla paikasta toiseen, koska myös se kasvattaa yhden matkan päästöjä paljon. Keskitytään mieluummin tutustumaan vähän pienempään alueeseen, jonka saa haltuun vaikka autolla tai junalla. Matkailu on täynnä valintoja, joista lentäminen on vain yksi.

 • Reply
  Elina / elinanmatkalaukussa
  30 joulukuun, 2018 at 12:50 pm

  Jutun lopussa on paljon samoja ajatuksia kuin itsellänikin, muutkin olivat hyviä pointteja! On tullut mietittyä näitä juttuja tämä vuonna enemmän ja se on oikea suunta.

  • Reply
   Katja / Lähtöselvitetty
   4 tammikuun, 2019 at 4:11 pm

   Viime vuosi tosiaan oli ilmastokeskustelun sävyttämä, mikä on mielestäni vain hyvä asia. Minun mielestäni kenenkään ei tarvitse luopua itselleen rakkaista asioista, mutta kaikki voivat miettiä, tulevatko tarkoittamattaan tehneeksi pahoja asioita ympäristölle. Lentämisen lisäksi näitä asioita on paljon, ja niistä on hyvä puhua.

 • Reply
  Laura Laakso/Matka maailman ympäri 80 vuodessa
  30 joulukuun, 2018 at 2:27 pm

  Hyviä ja realistisia lupauksia, jotka voi helposti toteuttaa. Mukavaa reissuvuotta 2019!

  • Reply
   Katja / Lähtöselvitetty
   4 tammikuun, 2019 at 4:12 pm

   Ajattelin lähteä liikkeelle lupauksista, jotka ovat toteutettavissa. Niistä voi sitten ajan mittaan siirtyä kovempiin tekoihin – jospa se porttiteoria toimisi tässäkin 🙂 Hyvää matkavuotta teillekin Laura!

 • Reply
  Sini
  30 joulukuun, 2018 at 4:49 pm

  Kuka tahansa voi pienentää hiili­jalanjälkeään 10 prosenttia vaikka heti, sanoo asian­tuntija – näillä keinoilla se onnistuu helposti https://www.hs.fi/elama/art-2000005949098.html?share=844ec0f727197b298f9e6567d5dfd938 Bongasin tuon jutun tänään. Erityisesti artikkelin viimeinen kohta pisti silmään. Taidanpa laittaa 100€ aarniometsien suojeluun, jos se kompensoi mun vuoden matkat.

  • Reply
   Katja / Lähtöselvitetty
   4 tammikuun, 2019 at 4:23 pm

   Täytyy sanoa, että noilla keinoilla pienentäminen ei ole minulle helppoa, koska vain muutama kohta oli mahdollinen. Silti sieltä on kyllä mahdollista löytää ne keinot, joilla itse voi vaikuttaa. Tuo aarniometsien suojelu on varmasti ihan hyvä asia, vaikka viime kädessä sekin on vain omantunnon puhdistamista. Minä olen itse ylpeä omasta hehtaarin metsästäni, jossa on mahdollista elää monta viikkoa vuodesta hyvin yksinkertaista elämää. Toki sielläkin päästöjä syntyy, mutta silti kaupunkielämää vähemmän.

 • Reply
  Pirkko / Meriharakka
  31 joulukuun, 2018 at 9:30 am

  Minä en ole ihan ostanut sitä, että yksittäisen kuluttajan pitäisi tehdä rajuja päätöksiä vaikka lentämisen suhteen, kun ne paljon isommat asiat ovat sellaisia, joista päätökset tehdään yhteiskuntien tasolla. Minulle on ok, jos lentämisestä tehdään paljon kalliimpaa alkamalla vaikka verottamaan lentopetroolia kuten muitakin polttoaineita, sillä siitähän ne todelliset valinnat vasta syntyvät, kun ihmiset miettivät, että haluanko todella matkustaa tällä hinnalla vai jäädä sittenkin lomalle kotimaahan. Minä luultavasti haluan todella matkustaa vielä ne vuodet, jotka voimme matkustaa, sillä seniori-ikäisenä loppu ainakin melko runsaan matkustamisen osalta tietysti jo häämöttää. Toisaalta aloitinkin oikeasti vasta aikuisena, alle kolmekymppisenä en juuri Pohjoismaita kauempana käynyt, joten sikälikin koen olevani edelleen “oikeutettu” lentämäänkin.

  • Reply
   Katja / Lähtöselvitetty
   4 tammikuun, 2019 at 4:30 pm

   Minusta tärkeintä on miettiä sitä, haluaako oikeasti matkustaa lentämällä. Halpalennot ovat tuoneet tullessaan sen, että matkoja suunnitellaan lentotarjoukset, eikä matkakohde, edellä. Itse yritän vältellä kaikkia halpoja tarjouksia, ja sen sijaan lähden liikkeelle miettimällä, mihin oikeasti haluan mennä ja mitä haluan siellä tehdä. Jos löydän sinne kohtuuhintaiset lennot, on tilanne tietysti minun kannaltani aina parempi. Eli myös minun puolestani lennot voisivat olla huomattavasti nykyistä kalliimpia, sillä silloin tulisi mietittyä jokaisen matkan tarpeellisuutta ja mielekkyyttä. Ja varmasti tulisi mietittyä enemmän niitä lähivaihtoehtoja, joihin ei tarvitsisi lentää.

 • Reply
  Emma
  31 joulukuun, 2018 at 3:46 pm

  Hyviä lupauksia ja näkökulmia! Vaikka tämä ilmastosyyllisyys vyöryy päälle, niin on ihana huomata, että meistä kukin löytää omat tapansa kompensoida paheitaan (oli se sitten lentämistä tai jotain muuta) ja tekee edes jotakin. Saavutetuista eduista on vaikea luopua ihan hetkessä, mutta eiköhän koko matkailuala ole murroksessa ja kehittymässä vähitellen parempaan suuntaan.

  • Reply
   Katja / Lähtöselvitetty
   4 tammikuun, 2019 at 4:37 pm

   Minusta keskustelussa on parasta se, että kaikki heräävät edes jollain tasolla miettimään omia valintojaan. Kenenkään ei tarvitse lopettaa matkustamista – tai muitakaan itselleen rakkaita harrastuksia – mutta jokaisen on hyvä olla tietoinen omista valinnoistaan. Ja valintoja voi tehdä monella alueella – lentämisen lopettaminen ei ole ainoa ratkaisu.

 • Reply
  VEERAPIRITA / Aurinkorasvaa ja aloe Veeraa
  2 tammikuun, 2019 at 5:55 pm

  Hyviä lupauksia oot tehnyt! Itsellekin on helppoa tuo välilaskuttomat Euroopan lennot – toki jos itse kohteeseen ei ole suoria lentoja Suomesta, on asia eri. Buffet-ruokailun välttäminen ilmastolupauksen kannalta oli hyvä, ei käynyt itsellä mielessäkään tätä samaista ilmastohaastetta tehdessä. Yhdyn sun vinkkiin tässä! 🙂

  • Reply
   Katja / Lähtöselvitetty
   4 tammikuun, 2019 at 4:54 pm

   Juuri lokakuussa seurasin Ranskassa eräällä buffet-aamiaisella ihmisten toimintaa, ja pää meinasi hajota. Aikuiset ihmiset kantoivat pöytään tarjotinkaupalla ruokaa, jonka jättivät syömättä. Henkilökunta sitten kaapi tottuneesti lautasten ja tarjottimien sisältöjä roskikseen. Itse yritän vähintäänkin ottaa vain sen verran ruokaa, että varmasti syön sen kaiken. Lisää voi sitten mennä hakemaan, koska se pieni jaloittelu ei välissä tee yhtään pahaa.

 • Reply
  Marttta / Martan Matkassa
  5 tammikuun, 2019 at 12:32 am

  Hyvää pohdintaa, moni mainitsemista asiasta on minulla joko käytössä tai voisin toteuttaa niitä helposti, suurin haaste on varmasti nuo matkatavarat : D Olen yrittänyt myös jakaa tietoa lapsille ja näyttää heille esimerkkiä. Onneksi nykyään näistä asioista puhutaan paljon myös kouluissa. Kotimaassakin on paljon mielenkiintoista nähtävää ja upeita luontokohteita, joten aina ei tarvitse lähteä kauas. Hyvää Uutta vuotta!

 • Reply
  Sanna I Seven Seas
  5 tammikuun, 2019 at 2:23 pm

  Hyvin sanottu, että kyse ei ole vaan minusta vaan maapallosta. Kyllä! Ilmastokeskustelu on todella tärkeä ja hyvä vaan, että siihen on ryhdytty niin monelta taholta, viimeinkin tai pitäiskö sanoa että nyt on viimeinen hetki toimia.
  Olen samaa mieltä tuosta, että Euroopan sisällä vain suoria lentoja. Se on tosin minulle tullut aina luonnostaan näin lentopelkoisena. Mieluiten vain yksi nousu ja lasku suuntaansa jännitettäväksi 🙂
  Hyvää alkanutta uutta vuotta!

  • Reply
   Katja / Lähtöselvitetty
   11 tammikuun, 2019 at 10:54 am

   Kiitos samoin Sanna! Vaikka minä en pelkää lentämistä, nousut ja laskut ovat aina epämiellyttäviä. Siksikään en haluaisi lentää tunnin tai edes kahden lentoja, joissa suurin osa matkasta kuluu joko noustessa tai laskeutuessa. Pelkkä halvempi hinta ei oikein riitä minulle enää perusteluksi välilaskujen tekemiseen. Ilmastokeskustelu on mielestäni tosi tärkeä, koska kukaan ei pysty tekemään muutosta yksin, mutta yhdessä meillä on mahdollisuus.

 • Reply
  Virpi/Hätälasku matkablogi
  5 tammikuun, 2019 at 5:27 pm

  Hyvää pohdintaa ja hyviä lupauksia. Itse en ole valmis lentomatkailusta luopumaan ja jos vähentäisin sitä, niin käytännössä se tarkoittaa etten matkustaisi ollenkaan. Olen matkustanut niin vähän aikuisiällä, että jos se jatkossa on minulle mahdollista, jopa enemmän kuin tähän asti, aion varmasti matkustaa. Olen toki valmis maksamaan valinnoistani ja kaikella muulla tavalla haluan toki ympäristöä suojella, näitä mitä sinullakin tässä oli listattuna on helppo toteuttaa. Ja matkakohteen valinnallakin on väliä, suosin ehkä enemmän kehittyneitä maita, jossa esim. jätteitä on mahdollisuus käsitellä oikeaoppisemmin kuin jossain vähemmän kehittyneessä. Kyllähän nämä asiat miettimään laittaa eri vaihtoehtoja.

  • Reply
   Katja / Lähtöselvitetty
   11 tammikuun, 2019 at 11:00 am

   Minusta riittää hyvin, kun jokainen miettii, mikä on itselle mahdollista. Lentojen vähentäminen ei monelle ole se loogisin vaihtoehto, jos lentää muutenkin tosi vähän tai ei ollenkaan. Uskon, että jokaiselle kuitenkin löytyy joku keino, ja niitä on hyvä pohtia pitämällä yllä keskustelua.

Leave a Reply