Orient Express on vanha ja legendaarinen junamatka, jonka perinteisin reitti on kulkenut Pariisista Istanbuliin. Reitti on tullut tunnetuksi esimerkiksi Agatha Christien kirjasta Idän pikajunan arvoitus (1934). Enää tälle reitille ei mukaan pääse, vaan Orient Express lopetti vuonna 1977. Samalla nimellä on tosin jatkanut useampikin matkanjärjestäjä, mutta alkuperäisestä Idän pikajunasta ei enää ole kysymys.
Jokin aika sitten Helsingin Sanomat haastatteli Istanbulissa vieraillutta suomalaistyttöä, joka kertoi matkustaneensa kaupunkiin junalla Pariisista Mika Waltarin jalanjäljissä. Minäkin kuvittelin Waltarin matkanneen junalla Istanbuliin, kunnes luin kesälukemisena hänen matkapäiväkirjansa Lähdin Istanbuliin (1948), josta selviää Waltarin matkustaneen Idän pikajunan kyydissä vain Sveitsiin ja vaihtaneen siellä junaa Venetsiaan, josta hän itse asiassa lensi Istanbuliin.
Waltarin matkapäiväkirja oli kutkuttavaa luettavaa erityisesti sen vuoksi, että niin Venetsia kuin Istanbulkin ovat olleet viime vuosien matkakohteitani. Pariisissa en ole koskaan käynyt, mutta tänä syksynä tuonkin epäkohdan pitäisi korjaantua. Joka tapauksessa kirjan nimestä huolimatta Waltari vietti oikeastaan enemmän aikaa Pariisissa ja Venetsiassa kuin Istanbulissa, ja kaikkia näitä kaupunkeja hän kuvailee päiväkirjassaan tarkasti. On hauska tehdä havaintoja siitä, kuinka Waltari on jonottanut sisään samoihin turistikohteisiin kuin itsekin, ja toisaalta on jättänyt väliin tietyt kohteet aivan kuten itsekin tuli jätettyä.
Waltarin teos on kirjoitettu pian toisen maailmansodan jälkeen ja sitä lukiessa on vaikea olla miettimättä sitä, kuinka maailma on muuttunut. Kun Waltari vielä joutui hankkimaan jokaiseen kauttakulkumaahansa erillisen luvan, jota ei välttämättä aina edes myönnetty, tänä päivänä ihmiset voivat virrata maasta toiseen hyvinkin vapaasti. Kun tänä päivänä lentokoneeseen hypätään kuin lähibussiin, Waltarin matkatessa lentäen piti koko lentokoneellisen kulkea koko ajan yhdessä ja heidät jopa ruokittiin kollektiivisesti välilaskun aikana. Joukosta ei saanut lähteä harhailemaan omille teilleen, vaan heitä saatettiin koko pitkän lentomatkan ajan.
Ennen myös matkoilla oltiin pidempi aika. Kun nyt lähdetään viikonloppulomalle Istanbuliin, Waltarin aikana matkaan meni useita kuukausia. Jos vielä viimeisen etapin teki rahtilaivalla, ei voinut koskaan tietää, milloin ehtisi kotiin. Waltarikin joutui lopulta viettämään joulunsa Itämerellä laivan kyydissä ja saapui kotiin vasta joulun jälkeen. Viimeistään muutaman vuoden takainen tulivuorenpurkauksesta lähtenyt tuhkapilvi osoitti sen, kuinka nykyihminen on kiireinen myös matkustaessaan: harva kykeni odottelemaan tilanteen selvenemistä, vaan matkaa tehtiin kuka milläkin keinolla.
Waltarin teos on kuitenkin pelottavan ajankohtainen siinä, että niin Istanbul kuin Pariisikin ovat olleet tämän vuoden aikana erilaisten hyökkäysten kohteena. Pariisissa on hyökätty sarjakuvalehden toimitukseen, kun taas Istanbulissa pommit räjähtelivät aivan keskellä kaupunkia. Legendaariset turistikohteet ovatkin osoittautuneet turvattomiksi, kuten on käynyt myös vaikkapa Bangkokille ja Tunisian Sousselle. Maasta toiseen matkaavat ihmiset eivät olekaan missään läpäisemättömässä kuplassa, kuten tähän asti on tuntunut olevan, vaan heihin kohdistetaan väkivaltaa jopa tarkoituksella. Soussessa hyökättiin nimenomaan turistien kimppuun ja Bangkokissa iso osa kuolleista oli muualta Aasiasta käymään tulleita vierailijoita.
Palaammekohan jossain vaiheessa Mika Waltarin aikaan ja toisen maailmansodan jälkeiseen maailmaan, jossa rajat olivat tiukasti kiinni? Suomessa iso osa ihmisistä vastustaa vastaanottokeskuksia ja pakolaisia, joita nyt tulvii etenkin Syyriasta. Unkari on rakentanut rajalleen muurin pitääkseen pakolaiset poissa. Jos tällainen aika koittaa, minä kuitenkin toivon, että yhtä vaikeaksi tulee silloin myös teatterimatka Lontooseen tai viikon aurinkoloma Dubaissa. Toivon, ettei yhtään turistiryhmää huolita ihastelemaan muinaisia kaupunkeja, eikä yhtään matkamuistoa myydä ilman pätevää lupaa olla maassa. Etteivät rajat sulkeudu vain toiseen suuntaan kulkevilta.
No Comments