Risteilymme viimeinen kohde oli Maltan pääkaupunki Valletta. Maltasta olen kuullut paljon hyvää, vaikkei se mikään halvin lomakohde olekaan. Kaupunki olikin upea jo laivan kannelta katsottuna: merestä kohoavat linnoituksen muurit olivat kuin keskiajalta, ja vesi kimmelsi kirkkaansinisenä. Lämpöä oli enemmän kuin missään muussa kohteessa.
Vallettassa siirtyminen laivalta kaupunkiin tapahtui mielenkiintoisimmalla tavalla. Koska laivat saapuvat alas satamaan ja keskusta sijaitsee ylhäällä linnoituksen päällä, on ihmisten jollain tavalla päästävä ylös. Tätä tarkoitusta varten olikin rakennettu hissi. Hissilippu maksoi euron ja sillä pääsi mennen tullen hissillä suoraan kaupungin ytimeen.
Itse kaupunki on hyvin pieni: asukasluku on vain reilut 7 000. Silti varsinkin pääkatu oli aivan täynnä ihmisiä, minkä selittää varmasti turistien määrä. Jo pelkästään MSC Splendidalla on puolet siitä väkimäärästä, joka asuu Vallettassa.
Erityisesti Vallettassa aloinkin pohtia risteilyturismin syvintä olemusta: mitä Vallettan tai Palermon kaltaiselle kaupungille tarkoittaa, kun sen satamaan tulee risteilyalus, joka tuo mukanaan 3000 päiväkävijää. Saati sitten, jos risteilijöitä tulee saman päivän aikana useampia. Toki turistit tuovat kaupungeille rahaa, mutta surullinen tosiasia on, että risteilyvieraat esimerkiksi syövät lähes poikkeuksetta laivalla. Niin täynnä laivan lounasbuffet aina alkuiltapäivästä oli. Rahat siis valuvat laivayhtiön, eivätkä kohdekaupungin, pussiin.
Luin risteilyllä sopivasti Mondo-lehdestä juttua Venetsiasta, joka kärsii suuresti risteilyturisteista: valtaosa Venetsiassa vierailevista ihmisistä ei jää kaupunkiin yöksi, vaan jättää kaupunkiin vain jalanjälkensä ja roskansa. Poistuinkin Vallettasta siinä mielessä surullisin mielin, että kaupunki olisi ansainnut minulta enemmän kuin tuon lyhyen käynnin.
Lyhyet käynnit näissä hienoissa kohteissa todistivat sen, että Eurooppa on täynnä upeita kaupunkeja. Seuraavalla kerralla aion rantautua niihin paremmalla ajalla ja ehdottomasti jätän rahani sinne paikallisille yrittäjille. En ehkä kuitenkaan Vallettan hissitasanteen kahvilayrittäjille, jotka ottivat monopoliasemastaan kaiken ilon irti: asiakkaat olivat pelkkiä häiriötekijöitä kaikille kuudelle työntekijälle, jotka olivat ahtautuneet pieneen koppiin. Ehkä mieluummin niille bussiaseman vanhoille sedille, jotka myivät sanomalehtiä ja jäätelöä, ja vitsailivat lapsille kielellä, jota nämä eivät ymmärrä.
Lue lisää muista kohteista:
Lyhyt kohdeopas Välimerelle 1/5: Marseille, Ranska
Lyhyt kohdeopas Välimerelle 2/5: Genova, Italia
10 Comments
Noora | Kerran poistuin kotoa
26 joulukuun, 2016 at 12:13 pmMaltalla olen käynyt muutama vuosi sitten helmikuussa, ja se oli oikein mainio aika käydä saarella. Oli sopivan lämmin (välillä takkikeli, välillä lämpimämpää), joten silloin oli hyvä retkeillä pitkin poikin Maltaa sekä Gozoa. Valletassa tuli käytyä vain päiväseltään. Taisi olla sunnuntai ja melkein koko kaupunki oli kiinni. Ei siellä sitten tullut kuin vain pyörittyä ympäriinsä ja ihmeteltyä. Valletta ei siinä ajassa sen suuremmin sykähdyttänyt, mutta Maltaan kannattaa ehdottomasti tutustua paremminkin, se oli oikein kaunis paikka 🙂
lahtoselvitetty
26 joulukuun, 2016 at 7:47 pmMaltaan kyllä syttyi kipinä: olisin ehdottomasti halunnut nähdä saarta muutenkin kuin Valletan pääkatujen ympäriltä. Hyvä tietää, että helmikuu on oivallista aikaa matkustaa sinne, koska tuo hiihtoloman ympäristö on meillä toinen aktiivinen matkustusaika, jolloin kaivataan vähän aurinkoa ja lämpöä, muttei pitkiä lentomatkoja.
Kati / Lähinnä Kauempana
26 joulukuun, 2016 at 8:50 pmMä olen haaveillut Maltasta ties kuinka pitkään! Ja sun kuvissa Valletta näyttää tosi kauniille. Uskoisin, että olisi mun makuuni myös.
Hyvä oli myös tuo Nooran vinkki, että Malta toimii hyvin myös talvikohteena. PItääkin alkaa tutkimaan, miten ja milloin Maltaan pääsisimme.
Joo, risteilyturismissa on puolensa ja puolensa. Niinhän me itsekin teimme, että söimme laivalla hyvin (koko rahan edestä!) ja sitten maissa ostimme ne oluet ja kävimme jossain kahvilassa kevytlounaalla. Osa risteilyturisteista saattaa ostella paljonkin, mutta varmasti suurin osa lähtee takaisin laivalle tuhlaamatta juurikaan rahaa. Joskus uutisoitiin samaa myös Helsingissä piipahtavista risteilyaluksista, että niiden turistit eivät juurikaan jätä rahaa kaupunkiin – eivät ainakaan ravintoloihin.
lahtoselvitetty
29 joulukuun, 2016 at 8:55 pmMalta vaikutti todella mielenkiintoiselta paikalta ja paljon olen lukenut hyvää saaren muista osista ja Gozosta. Minäkin aloin heti haaveilemaan talvimatkasta sinne.
Karibialla risteilyturismi ei niinkään häirinnyt minua, kun tavoitteet maissa olivat hyvin vähäiset. Euroopan suurissa kaupungeissa se kuitenkin tuntui olevan vähän vastoin minun tavallista tapaani matkustaa: en oikein kestänyt olla yhdessä kaupungissa vain muutaman tunnin, kun tiesin, etten nähnyt murto-osaakaan. Ehkä asia vain kannattaisi hyväksyä mielessään ja yrittää nähdä se, mikä nähtävissä on, mutta vaikeaa se oli. Olisin halunnut jäädä joka paikkaan pidemmäksi aikaa, mutta samalla laivan maksetut ruoat houkuttelivat.
Teija / Lähdetään Taas
28 joulukuun, 2016 at 7:26 amMiten minulla on ollut Maltasta ihan toisenlainen kuvitelma. En oikein osaa sanoin kuvata, millainen, mutta ei ainakaan tällainen. Mielenkiinto kyllä heräsi. Todella kauniin näköistä. Maltahan voisi olla todella hyvä vaihtoehto matkakohteeksi. Mieskin tykkäisi varmasti, kun sieltä löytyy myös leijasurffirantoja 🙂
lahtoselvitetty
29 joulukuun, 2016 at 9:12 pmMinusta tuntuu, että Malta on noussut esille tässä viime aikoina. Ei mullakaan ollut siitä aikaisemmin juuri minkäänlaista mielikuvaa, mutta nyt sinne mennessä osasin jo vähän odottaa jotain hienoa. Varmasti kaikki eivät siitä(kään) tykkää, mutta minua alkoi houkuttelemaan juuri se, että siellä on lämmintä keskellä talveakin. Ei tarvitsisi aina lentää niin kauas.
Arna / Cocoa etsimässä
31 joulukuun, 2016 at 8:43 amKävin Maltalla toissakesänä työkeikalla ja tykästyin Vallettaan kovasti. Kiertelin nähtävyyksiä paikallisoppaan kanssa, joka manasi juurikin tuota risteilyturistien määrää. Meille sattui Valletta-kierrokselle päivä, jolloin risteilijöitä ei rantautunut kaupungin edustalle, jolloin saimme nauttia nähtävyyksistä kaikessa rauhassa. Mutta risteilijäpäivinä merkittävimmät nähtävyydet ovat kuulemma täysin ruuhkautuneet, ja risteilyturisteista on tosiaan sekin haitta, että he eivät juurikaan tuo rahaa paikallisille yrittäjille.
Itse aion palata Maltalle ja Vallettaan vielä, mutta toivottavasti sellaiseen aikaan, ettei risteilijöitä ole. Aikainen kevät tai myöhäinen syksy voisi olla optimaalinen aika.
lahtoselvitetty
3 tammikuun, 2017 at 8:37 pmJuuri Maltalla huomasin itsekin sen, kuinka pääkadut olivat aivan täynnä turisteja, joista valtaosa valui jatkuvana virtana laivasatamaa kohti. Tämä ongelma taitaa olla hyvin monissa paikoissa, joissa risteilijät pysähtyvät. Maltassa on vielä se huono puoli, että se on tarpeeksi etelässä, että sinne risteillään vielä siinäkin vaiheessa, kun moni muu paikka Euroopassa on jo “talvilomalla”. Meidänkin risteilymme ajoittui melkein marraskuun loppuun. Toinen vaihtoehto on pyöriä päivä jossain saaren muissa osissa ja palata Vallettaan alkuillasta, jolloin risteilyvieraat ovat lähteneet takaisin laivaan. Illat ovat kaupungissa varmasti rauhallisia.
Sari | sarikoo.fi
31 joulukuun, 2016 at 4:11 pmMeillä oli yhtenä vaihtoehtona tälle käynnistyneelle talvipaolle Malta. Jostain syystä se on aina ollut mulle kiinnostava kohde, koska kouluikäisenä mulla oli kirjekaveri Maltalta, juurikin Vallettasta. Tästä syystä myös tämä postaus valikoitui striimistä luettavaksi 🙂 Ehdottomasti haluan päästä Maltalla käymään ja varmastikin välttelisin pahinta turistiaikaa, kuten muuallakin. Tykkään matkustaa low seasonilla, vaikka joskus kärsiikin sateista tai kiinni olleista paikoista 🙂
lahtoselvitetty
3 tammikuun, 2017 at 8:46 pmMalta olisi varmasti erinomainen talvipaon kohde. Minäkin ryhdyin heti katselemaan sitä hiihtolomaa silmällä pitäen: luultavasti ei olisi liian kuuma, mutta paljon lämpimämpi kuin Suomessa – ja turisteja huomattavasti vähemmän kuin vaikka kesäaikaan. Me harrastetaan myös low seasonia, koska isolla porukalla säästää aika paljon rahaa, kun ei tunge samaan aikaan muiden kanssa. Ja minäkin tykkään siitä, että paikat on jo vähän siirtyneet “normaaliin” elämänmenoon turistikauden jälkeen.