Eurooppa Malta Välimeri

Lyhyt kohdeopas Välimerelle 5/5: Valletta, Malta

Risteilymme viimeinen kohde oli Maltan pääkaupunki Valletta. Maltasta olen kuullut paljon hyvää, vaikkei se mikään halvin lomakohde olekaan. Kaupunki olikin upea jo laivan kannelta katsottuna: merestä kohoavat linnoituksen muurit olivat kuin keskiajalta, ja vesi kimmelsi kirkkaansinisenä. Lämpöä oli enemmän kuin missään muussa kohteessa.

Valletta, Malta

Vallettassa siirtyminen laivalta kaupunkiin tapahtui mielenkiintoisimmalla tavalla. Koska laivat saapuvat alas satamaan ja keskusta sijaitsee ylhäällä linnoituksen päällä, on ihmisten jollain tavalla päästävä ylös. Tätä tarkoitusta varten olikin rakennettu hissi. Hissilippu maksoi euron ja sillä pääsi mennen tullen hissillä suoraan kaupungin ytimeen.

Valletta, Malta

Valletta, Malta

Itse kaupunki on hyvin pieni: asukasluku on vain reilut 7 000. Silti varsinkin pääkatu oli aivan täynnä ihmisiä, minkä selittää varmasti turistien määrä. Jo pelkästään MSC Splendidalla on puolet siitä väkimäärästä, joka asuu Vallettassa.

Valletta, Malta

Erityisesti Vallettassa aloinkin pohtia risteilyturismin syvintä olemusta: mitä Vallettan tai Palermon kaltaiselle kaupungille tarkoittaa, kun sen satamaan tulee risteilyalus, joka tuo mukanaan 3000 päiväkävijää. Saati sitten, jos risteilijöitä tulee saman päivän aikana useampia. Toki turistit tuovat kaupungeille rahaa, mutta surullinen tosiasia on, että risteilyvieraat esimerkiksi syövät lähes poikkeuksetta laivalla. Niin täynnä laivan lounasbuffet aina alkuiltapäivästä oli. Rahat siis valuvat laivayhtiön, eivätkä kohdekaupungin, pussiin.

Valletta, Malta

Luin risteilyllä sopivasti Mondo-lehdestä juttua Venetsiasta, joka kärsii suuresti risteilyturisteista: valtaosa Venetsiassa vierailevista ihmisistä ei jää kaupunkiin yöksi, vaan jättää kaupunkiin vain jalanjälkensä ja roskansa. Poistuinkin Vallettasta siinä mielessä surullisin mielin, että kaupunki olisi ansainnut minulta enemmän kuin tuon lyhyen käynnin.

Valletta, Malta

Lyhyet käynnit näissä hienoissa kohteissa todistivat sen, että Eurooppa on täynnä upeita kaupunkeja. Seuraavalla kerralla aion rantautua niihin paremmalla ajalla ja ehdottomasti jätän rahani sinne paikallisille yrittäjille. En ehkä kuitenkaan Vallettan hissitasanteen kahvilayrittäjille, jotka ottivat monopoliasemastaan kaiken ilon irti: asiakkaat olivat pelkkiä häiriötekijöitä kaikille kuudelle työntekijälle, jotka olivat ahtautuneet pieneen koppiin. Ehkä mieluummin niille bussiaseman vanhoille sedille, jotka myivät sanomalehtiä ja jäätelöä, ja vitsailivat lapsille kielellä, jota nämä eivät ymmärrä.

Lue lisää muista kohteista:

Lyhyt kohdeopas Välimerelle 1/5: Marseille, Ranska

Lyhyt kohdeopas Välimerelle 2/5: Genova, Italia

Lyhyt kohdeopas Välimerelle 3/5: Civitavecchia, Italia

Lyhyt kohdeopas Välimerelle 4/5: Palermo, Italia

You Might Also Like...

10 Comments

 • Reply
  Noora | Kerran poistuin kotoa
  26 joulukuun, 2016 at 12:13 pm

  Maltalla olen käynyt muutama vuosi sitten helmikuussa, ja se oli oikein mainio aika käydä saarella. Oli sopivan lämmin (välillä takkikeli, välillä lämpimämpää), joten silloin oli hyvä retkeillä pitkin poikin Maltaa sekä Gozoa. Valletassa tuli käytyä vain päiväseltään. Taisi olla sunnuntai ja melkein koko kaupunki oli kiinni. Ei siellä sitten tullut kuin vain pyörittyä ympäriinsä ja ihmeteltyä. Valletta ei siinä ajassa sen suuremmin sykähdyttänyt, mutta Maltaan kannattaa ehdottomasti tutustua paremminkin, se oli oikein kaunis paikka 🙂

  • Reply
   lahtoselvitetty
   26 joulukuun, 2016 at 7:47 pm

   Maltaan kyllä syttyi kipinä: olisin ehdottomasti halunnut nähdä saarta muutenkin kuin Valletan pääkatujen ympäriltä. Hyvä tietää, että helmikuu on oivallista aikaa matkustaa sinne, koska tuo hiihtoloman ympäristö on meillä toinen aktiivinen matkustusaika, jolloin kaivataan vähän aurinkoa ja lämpöä, muttei pitkiä lentomatkoja.

 • Reply
  Kati / Lähinnä Kauempana
  26 joulukuun, 2016 at 8:50 pm

  Mä olen haaveillut Maltasta ties kuinka pitkään! Ja sun kuvissa Valletta näyttää tosi kauniille. Uskoisin, että olisi mun makuuni myös.

  Hyvä oli myös tuo Nooran vinkki, että Malta toimii hyvin myös talvikohteena. PItääkin alkaa tutkimaan, miten ja milloin Maltaan pääsisimme.

  Joo, risteilyturismissa on puolensa ja puolensa. Niinhän me itsekin teimme, että söimme laivalla hyvin (koko rahan edestä!) ja sitten maissa ostimme ne oluet ja kävimme jossain kahvilassa kevytlounaalla. Osa risteilyturisteista saattaa ostella paljonkin, mutta varmasti suurin osa lähtee takaisin laivalle tuhlaamatta juurikaan rahaa. Joskus uutisoitiin samaa myös Helsingissä piipahtavista risteilyaluksista, että niiden turistit eivät juurikaan jätä rahaa kaupunkiin – eivät ainakaan ravintoloihin.

  • Reply
   lahtoselvitetty
   29 joulukuun, 2016 at 8:55 pm

   Malta vaikutti todella mielenkiintoiselta paikalta ja paljon olen lukenut hyvää saaren muista osista ja Gozosta. Minäkin aloin heti haaveilemaan talvimatkasta sinne.

   Karibialla risteilyturismi ei niinkään häirinnyt minua, kun tavoitteet maissa olivat hyvin vähäiset. Euroopan suurissa kaupungeissa se kuitenkin tuntui olevan vähän vastoin minun tavallista tapaani matkustaa: en oikein kestänyt olla yhdessä kaupungissa vain muutaman tunnin, kun tiesin, etten nähnyt murto-osaakaan. Ehkä asia vain kannattaisi hyväksyä mielessään ja yrittää nähdä se, mikä nähtävissä on, mutta vaikeaa se oli. Olisin halunnut jäädä joka paikkaan pidemmäksi aikaa, mutta samalla laivan maksetut ruoat houkuttelivat.

 • Reply
  Teija / Lähdetään Taas
  28 joulukuun, 2016 at 7:26 am

  Miten minulla on ollut Maltasta ihan toisenlainen kuvitelma. En oikein osaa sanoin kuvata, millainen, mutta ei ainakaan tällainen. Mielenkiinto kyllä heräsi. Todella kauniin näköistä. Maltahan voisi olla todella hyvä vaihtoehto matkakohteeksi. Mieskin tykkäisi varmasti, kun sieltä löytyy myös leijasurffirantoja 🙂

  • Reply
   lahtoselvitetty
   29 joulukuun, 2016 at 9:12 pm

   Minusta tuntuu, että Malta on noussut esille tässä viime aikoina. Ei mullakaan ollut siitä aikaisemmin juuri minkäänlaista mielikuvaa, mutta nyt sinne mennessä osasin jo vähän odottaa jotain hienoa. Varmasti kaikki eivät siitä(kään) tykkää, mutta minua alkoi houkuttelemaan juuri se, että siellä on lämmintä keskellä talveakin. Ei tarvitsisi aina lentää niin kauas.

 • Reply
  Arna / Cocoa etsimässä
  31 joulukuun, 2016 at 8:43 am

  Kävin Maltalla toissakesänä työkeikalla ja tykästyin Vallettaan kovasti. Kiertelin nähtävyyksiä paikallisoppaan kanssa, joka manasi juurikin tuota risteilyturistien määrää. Meille sattui Valletta-kierrokselle päivä, jolloin risteilijöitä ei rantautunut kaupungin edustalle, jolloin saimme nauttia nähtävyyksistä kaikessa rauhassa. Mutta risteilijäpäivinä merkittävimmät nähtävyydet ovat kuulemma täysin ruuhkautuneet, ja risteilyturisteista on tosiaan sekin haitta, että he eivät juurikaan tuo rahaa paikallisille yrittäjille.

  Itse aion palata Maltalle ja Vallettaan vielä, mutta toivottavasti sellaiseen aikaan, ettei risteilijöitä ole. Aikainen kevät tai myöhäinen syksy voisi olla optimaalinen aika.

  • Reply
   lahtoselvitetty
   3 tammikuun, 2017 at 8:37 pm

   Juuri Maltalla huomasin itsekin sen, kuinka pääkadut olivat aivan täynnä turisteja, joista valtaosa valui jatkuvana virtana laivasatamaa kohti. Tämä ongelma taitaa olla hyvin monissa paikoissa, joissa risteilijät pysähtyvät. Maltassa on vielä se huono puoli, että se on tarpeeksi etelässä, että sinne risteillään vielä siinäkin vaiheessa, kun moni muu paikka Euroopassa on jo “talvilomalla”. Meidänkin risteilymme ajoittui melkein marraskuun loppuun. Toinen vaihtoehto on pyöriä päivä jossain saaren muissa osissa ja palata Vallettaan alkuillasta, jolloin risteilyvieraat ovat lähteneet takaisin laivaan. Illat ovat kaupungissa varmasti rauhallisia.

 • Reply
  Sari | sarikoo.fi
  31 joulukuun, 2016 at 4:11 pm

  Meillä oli yhtenä vaihtoehtona tälle käynnistyneelle talvipaolle Malta. Jostain syystä se on aina ollut mulle kiinnostava kohde, koska kouluikäisenä mulla oli kirjekaveri Maltalta, juurikin Vallettasta. Tästä syystä myös tämä postaus valikoitui striimistä luettavaksi 🙂 Ehdottomasti haluan päästä Maltalla käymään ja varmastikin välttelisin pahinta turistiaikaa, kuten muuallakin. Tykkään matkustaa low seasonilla, vaikka joskus kärsiikin sateista tai kiinni olleista paikoista 🙂

  • Reply
   lahtoselvitetty
   3 tammikuun, 2017 at 8:46 pm

   Malta olisi varmasti erinomainen talvipaon kohde. Minäkin ryhdyin heti katselemaan sitä hiihtolomaa silmällä pitäen: luultavasti ei olisi liian kuuma, mutta paljon lämpimämpi kuin Suomessa – ja turisteja huomattavasti vähemmän kuin vaikka kesäaikaan. Me harrastetaan myös low seasonia, koska isolla porukalla säästää aika paljon rahaa, kun ei tunge samaan aikaan muiden kanssa. Ja minäkin tykkään siitä, että paikat on jo vähän siirtyneet “normaaliin” elämänmenoon turistikauden jälkeen.

Leave a Reply