Eurooppa Ranska Välimeri

Lyhyt kohdeopas Välimerelle 1/5: Marseille, Ranska

Viikon mittaiseen risteilyyn mahtuu monta kohdetta. Läntisellä Välimerellä etäisyydet eivät ole kovin pitkiä, joten laiva ehtii siirtyä kohteesta toiseen yön aikana. Aamu sarastaa aina eri kaupungissa.

Meidän seitsemän päivän risteilymme pysähtyi viidessä eri kohteessa, jotka kaikki olivat suuria kaupunkeja. Näitä kaupunkeja yhdistää niiden asema meren äärellä satamakaupunkina: kaikista löytyy merimiehille suunnattuja palveluja ja kapeita kujia, mutta toisaalta myös historiaa ja ihmisvilinää.

Risteilykohteiden esittelyt olen jakanut viiteen eri osaan, joista ensimmäisenä on vuorossa Ranskan Marseille.

Marseille

Lähtöpäivää seuraavana aamuna olimme vielä täynnä energiaa, ja laskeuduimme Ranskan maaperälle heti aamusta. Aurinko paistoi ja oli jännittävää olla uudessa paikassa.

Marseille on Ranskan toiseksi suurin kaupunki ja sen tärkein satamakaupunki. Asukkaita Marseillessa on yli 800 000. Vanhat merimiestarinat kertovatkin Marseillesta ja sen palveluista, joita koti-ikävää potevat merenkävijät käyttivät. Kaupunki ei ollut viattomalle merimiehelle turvallisin paikka. Marseille on myös vanha kaupunki: sen historia ulottuu aina 600-luvulle ennen ajanlaskun alkua, ja tämä historia näkyy jo heti laivan kannelta katsoessa.

Marseille

Marseillen satama sijaitsee noin puolen tunnin ajomatkan päässä kaupungin keskustasta. Varustamo oli järjestänyt maksullisen bussikuljetuksen kaupunkiin. Jälkikäteen hieman harmitti tämä 15 euron bussilippu, sillä huomasimme myös paikallisbussin kulkevan aivan laivan vierestä. Tarkistamattakin uskaltaisin sanoa, että hinta olisi ollut hieman alhaisempi.

Varustamon bussi jätti meidät hyvin lähelle vierasvenesatamaa, jossa suurin osa risteilyturisteista varmasti liikkuukin. Satamassa olivat käynnissä joulumarkkinat, mikä kirkkaana paistavan auringon kanssa muodosti hämmentävän kontrastin. Sataman alueelle ei muuten kannata suunnitella pysähtyvänsä lounasaikaan vain nopealle kahville tai juomalle: kaikki pöydät on varattu ruokailijoille.

Marseille

Marseille

Nopean päiväkäynnin aikana ehdimme kävellä vain lyhyen kierroksen. Päädyimme vanhan kaupungin kapeiden kujien läpi Castellanen aukiolle, jossa nautimme aamupäiväkahvit ja nutella-letut. Sieltä kävelimme kauppojen täyttämän Rue de Romen kautta takaisin satamaan, ja sieltä hieman takakautta takaisin bussipysäkille. Tuolta historiallisen museon nurkilta löysimme paljon miellyttävämpiä pysähdyspaikkoja kuin satamasta.

Marseille

Jos Marseillesta haluaisi nähdä muutakin kuin turisteja täynnä olevan satama-alueen, kannattaisi käyttää hieman aikaa mielenkiintoisten kohteiden etsimiseen. Kaupungissa on suhteellisen kattava metroverkosto, jota voisi myös hyödyntää. Me lähdimme kaupunkiin vain lyhyelle päiväkävelylle, sillä tiesimme, ettei Ranskan toiseksi suurinta kaupunkia olisi mitenkään mahdollista ottaa haltuun tuossa ajassa. Olipa kuitenkin taas kivaa kuulla vähän ranskaa!

Huomenna esittelyvuorossa on Italian suurin satamakaupunki Genova.

 Lue muista kohteista:

Lyhyt kohdeopas Välimerelle 2/5: Genova, Italia

Lyhyt kohdeopas Välimerelle 3/5: Civitavecchia, Italia

Lyhyt kohdeopas Välimerelle 4/5: Palermo, Italia

Lyhyt kohdeopas Välimerelle 5/5: Valletta, Malta

You Might Also Like...

16 Comments

 • Reply
  Miraorvokki/Pöndekengissä
  26 joulukuun, 2016 at 9:35 am

  Näyttääpä Marseille suloiselta! 🙂 Yleensä tosiaan kannattaakin vähän kurkkia “pääalueen” ulkopuolelle, saattaa löytää muita kaupungin ihania helmiä. Mahtavaa mikäli julkinen liikenne on kunnossa!

  • Reply
   lahtoselvitetty
   26 joulukuun, 2016 at 7:45 pm

   Itseäni harmitti, ettei tullut kokeiltua julkista liikennettä, mutta tosiaan metroverkosto on aika tiheä, mikä on aina hyvä merkki. Minustakin Marseille oli yllättävän mukava: ensimmäisen parin tunnin aikana en oikein innostunut, mutta aamupäivän edetessä kadut alkoivat täyttyä elämästä ja olisin mielelläni pyörinyt siellä pidempäänkin.

 • Reply
  Janni / Lentopelko
  27 joulukuun, 2016 at 5:01 pm

  Kivan näköinen paikka. 🙂 Hauskalta kuulostaisi myös tollainen viikon risteily, kaikki paikat ois varmasti ihan näkemisen arvoisia. Tosin ei kyllä kauheesti jää aikaa kiertää yhtä paikkaa, varmaan voisi noissa kohteissa kauemminkin viihtyä!

  • Reply
   lahtoselvitetty
   29 joulukuun, 2016 at 9:07 pm

   Mulle risteilyn ongelma oli juuri se, etten ehtinyt olla missään paikassa tarpeeksi. Jokainen viidestä kohdekaupungista olisi ollut useamman päivän vierailun arvoinen. Risteily on siis matkustusmuotona mukava, mutta hitaalle matkustajalle pikaiset pysähdykset kaupungeissa eivät riitä, vaan kaikkialla haluaisi olla pidempään. Lisäksi rahan valuminen laivayhtiölle kohdekaupunkien sijaan jäi kaivelemaan. Mutta kohteet olivat tosiaan kivoja!

 • Reply
  Maria Maunula
  28 joulukuun, 2016 at 9:16 am

  Tuli joku fantasialeffa mieleen nopeasti katsottuna tuosta siltakuvasta! 🙂

  • Reply
   lahtoselvitetty
   29 joulukuun, 2016 at 9:15 pm

   Marseillesta tuli heti hyvä fiilis, kun näki laivan kannelta nuo vanhat sillat. Tiesi, että kaupungissa on muutakin kuin satama.

 • Reply
  Heidi / Himomatkaajan turinoita
  28 joulukuun, 2016 at 11:17 am

  Toivottavasti oli mukava reissu ja koko perhe tykkäsi? Kuvat ainakin ovat tosi houkuttelevia. Itse olen tehnyt pari kertaa välilaskun Marseillessa. Ja kovasti syyhyttäisi käydä paikan päällä tutkimassa kaupunkia oikein ajan kanssa.

  • Reply
   lahtoselvitetty
   29 joulukuun, 2016 at 9:16 pm

   Reissu oli ihan mukava. Marseille ja koko se osa Ranskasta jäi houkuttelemaan minuakin kovasti. Täytyy seuraavalla kerralla mennä ajan kanssa.

 • Reply
  Stacy Siivonen
  29 joulukuun, 2016 at 10:27 am

  Ranskassa on antoisaa käydä muissakin kaupungeissa kuin Pariisissa, näkee toisenlaisen Ranskan. Sitä en tiennyt, että Marseille on toiseksi suurin 800 000 asukkaallaan. Marseillella on vähän karkea maine, olisi kiva tietää, onko siinä yhtään perää.

  • Reply
   lahtoselvitetty
   29 joulukuun, 2016 at 9:27 pm

   Juuri tuon karkean maineen innoittamana minäkin rantauduin Marseilleen. Isäni kertoi merimiesten tarinoita koko alkumatkan. Täytyy myöntää, että nyt en sitä karkeutta kohdannut, mutta toisaalta liikuin oikeastaan täysin kaupungin keskustassa ja vierasvenesataman alueella. Satamasta oli keskustaan puolen tunnin bussimatka, joten merimiesten alueet sijaitsevat varmaankin lähempänä satamaa.

 • Reply
  Merja / Merjan matkassa
  30 joulukuun, 2016 at 8:24 pm

  Marseillesiin haluaisin joku päivä, vaikka sitä on haukuttu kolkoksi satamakaupungiksi. Näiden kuvien perusteella kolkkous on kaukana.

  • Reply
   lahtoselvitetty
   3 tammikuun, 2017 at 8:29 pm

   Mulle ei ainakaan jäänyt Marseillesta kolkko kuva, vaikkei juuri vierasvenesataman aluetta pidemmälle mentykään. Varsinainen satamakin on sen verran kaukana keskustasta, että uskoisin kolkon satamameiningin jäävän hieman kauemmas. Ehdottomasti menisin uudelleen!

 • Reply
  Outi
  30 joulukuun, 2016 at 9:56 pm

  Marseille jäi näkemättä mutta Montpellierissä, melko lähellä Marseillea, olin useamman päivän noin muutama vuosi takaperin. Se ainakin viehätti kauneudellaan, joten uskaltaisin väittää sen ja näiden kuvien perusteella tykkääväni kovasti myön tästä ranskalaisesta kaupungista 😉

  • Reply
   lahtoselvitetty
   3 tammikuun, 2017 at 8:31 pm

   Näin uskoisin minäkin. Marseillesta myös pääsee kätevästi lähialueille, joten ei siellä ainakaan tekeminen loppuisi kesken.

 • Reply
  Sandra
  31 joulukuun, 2016 at 5:01 am

  Voisin kuvitella itsekin lähteväni tuollaiselle risteilylle. Ainoastaan ehkä voisi olla haasteellista sopeutua muiden asettamaan ohjelmaan, kun satamassa ollaan vain tietty aika. Kokisin itse ehkä vähän painetta kokea lyhyessä ajassa mahdollisimman paljon ja koko ajan maissa tulisi vilkuiltua kelloa, ettei jää kyydistä.

  • Reply
   lahtoselvitetty
   3 tammikuun, 2017 at 8:33 pm

   Se on tosiaan risteilyn huono puoli. On vaikea lähteä seikkailemaan mielenkiintoisiin paikkoihin, kun tietää, ettei laiva odota. Varsinkin Rooman retkellä tuli koko ajan vilkuiltua kelloa, kun siirtymä oli niin pitkä. Monet suosivatkin varustamon retkiä juuri siitä syystä, että niillä näkee nopeasti tärkeimmät kohteet ja ehtii varmasti ajoissa laivaan. Meille ne eivät oikein toimi, joten seikkailemme sitten kellon kanssa.

Leave a Reply