Luontoretki Ahvenanmaalla
Retkellä Suomi

Luontoretki Ahvenanmaalla

Lokakuinen Ahvenanmaa näytti meille viime syksynä monipuoliset kasvonsa: maisemat vaihtelivat jylhistä kalliorannoista peltojen pientareille ja pienille metsäpalstoille. Vaikka kyseessä on saaristo, kaikki ei ole yhtä merta ja rantamaisemaa.

Me vietimme kolmen päivän lomastamme suurimman osan ulkona. Sisäkohteet olivat lähes poikkeuksetta kiinni, joten ainoaksi vaihtoehdoksi jäi tutustua pihoihin ja Ahvenanmaan luontoon. Teimme myös yhden luontoretken, joka tutustutti meidät jylhien saaristomaisemien sijaan pääsaaren sisäosiin ja vei meidät korkeuksiin.

Ahvenanmaa

Ahvenanmaa

Borgbodan reitti vie muinaislinnan jäänteille

Ahvenanmaan saaristosta löytyy useitakin merkittyjä ulkoilureittejä. Me valitsimme päiväretken kohteeksi Borgbodan reitin, joka 2,5 kilometrin pituutensa perusteella vaikutti meille sopivimmalta. Tällä reitillä myös luvattiin kiipeämistä korkealle Borgbergetille, jolta avautuisivat näkymät kauas lähimaastoon.

Borgberget on Saltvikissa sijaitseva linnavuori, jolla on aiemmin sijainnut muinaislinna. Linnasta on jäljellä vielä kivisiä jäänteitä ja puutornin perustukset.

Ahvenanmaa

Ahvenanmaa

Jätimme auton Idan tuvan pihalle. Tämä pieni tupa on maattomien palkollisten muistomerkki, ja aina avoinna vierailijoille. Ida oli kansanlaulaja ja viiden lapsen äiti, joka asui tässä mökissä aina vuoteen 1966 asti. Mökin sisustus on jätetty alkuperäiseen kuntoon, ja siellä retkeilijät voivat viettää tauon.

Ahvenanmaa

Ahvenanmaa

Kävelyreitti lähtee Idan tuvan vierestä peltojen viertä pitkin. Syvempien ojien yli on rakennettu pieniä siltoja, joiden ylittäminen huvitti lapsia alkumatkan. Alkumatka ei muistuttanutkaan metsäretkeä, vaan enemmänkin vierailua maatilalla, mutta tyhjät pellot ja lähellä laiduntavat lehmät toivat paikallisen asutuksen yllättävän lähelle.

Ahvenanmaa

Ahvenanmaa

Peltojen toiselta puolelta alkoi nousu Borgbergetin mäelle. Alussa kiipesimme portaita, mutta nopeasti nousu muuttui metsäpoluksi. Taitavasti rakennetut portaat ja sillat saivat tutkimaan yksityiskohtia, jotka siirsivät tunnelman muinaislinnan aikaan.

Ahvenanmaa

Ahvenanmaa

Reitin varrelle on aseteltu puisia patsaita, jotka esittävät muinaisia olentoja. Borgboda kuuluu Ahvenanmaan muinaismuistoalueeseen, jolta on tehty niin pronssikautisia kuin keskiaikaisiakin löytöjä. Nämä hahmot muistuttavat nyt alueen menneisyydestä ja toimivat samalla opastajina reitin varrella.

Ahvenanmaa

Ahvenanmaa

Borgbergetiltä avautui syksyinen Ahvenanmaa

Mäen päältä avautuvat hienot maisemat. Syyskuntoon laitetut pellot ja vihreän, keltaisen ja punaisen sävyissä hehkuvat puut saivat aikaan upean väriloiston. Hieman sateinen ilmakaan ei pilannut maisemien kauneutta.

Mäen parhaalta näköalapaikalta löytyy pöytäryhmä, jonka ääreen mekin asetuimme syömään eväitä. Voileivät ja kuuma tee maistuivat uskomattoman hyviltä.

Ahvenanmaa

Ahvenanmaa

Ahvenanmaa

Idan tupa tarjoaa taukopaikan retkeilijöille

Laskeuduttuamme alas peltojen keskelle piipahdimme vielä sisällä Idan mökissä. Pienen mökin ovi oli auki, ja sinne sai astua sisään tutustumaan siihen omaan tahtiin. Mökistä löytyy tarinaa sen asukkaasta ja samalla myös elämästä entisaikojen Ahvenanmaalla.

Ahvenanmaa

Ahvenanmaa

Ahvenanmaa

Ahvenanmaa

Hämmentävä hetki koitti, kun yhtäkkiä alkoi kuulua laulua. Jossain soittimessa lähti pyörimään Idan laulu, joka täytti mökin. Se loi aivan omanlaisensa tunnelman, joka samaan aikaan kiehtoi ja hermostutti. Ihan kuin autiossa mökissä olisi kuitenkin ollut joku.

Ahvenanmaa

Ahvenanmaa

Ahvenanmaa

Ahvenanmaa

Borgbodan kävelyreitti toi mukavan vaihtelun karulle saaristoilmalle. Metsän lempeä lämpö ja pehmeys olivat hyvin kaukana rantojen kylmästä syystuulesta, ja ruskan sävyissä hehkuvat metsät erosivat vahvasti rannikon kuivista kaislikoista ja kitukasvuisista puista. 2,5 kilometrin lenkki oli helppo käveltävä myös nelivuotiaalle, vaikka kiivettävää riittikin.

Ahvenanmaata voin siis suositella myös retkeilykohteena: sen useat reitit esittelevät erilaisia puolia saariryhmästä, ja antavat mahdollisuuden tutustua sen monipuoliseen luontoon.

Ahvenanmaa

Lisää tarinoita Ahvenanmaalta pääset lukemaan täältä.

You Might Also Like...

No Comments

    Leave a Reply