Legoland
Eurooppa Lasten kanssa Tanska

Legoland vuonna 2019

*Kaupallinen yhteistyö: Legoland Billund

Lapsiperheiden unelmakohde ja pohjoisen Euroopan suosituin huvipuisto. Billundin Legoland on paikka, johon monen matka suuntaa. Jo minun ikäpolveni aikuiset muistelevat haaveilleensa matkasta Legolandiin, ja kahdehtineensa naapurin lapsia, jotka sinne pääsivät. Silloin Tanska oli vielä paljon nykyistä kauempana.

Minä en koskaan edes osannut haaveilla Legolandista, sillä jo Linnanmäki tuntui saavuttamattomalta unelmalta. Silti olen käynyt nyt Legolandissa kolme kertaa yhteensä kolmen vuoden aikana.

Ensimmäinen näistä käynneistä tuli eteen vähän vahingossa, kun sain kutsun blogimatkalle sinne. Vuotta myöhemmin palasimme koko perheen voimin, sillä huvipuisto ja sen ympäristö jäivät kiehtomaan pidemmänkin tutkailun verran. Nyt palasimme kolmannen kerran: pääasiallisena tavoitteena tutkia Billundin ympäristöä, mutta myös vielä kerran todeta se, mistä Legolandissa oikeasti on kyse.

Legoland

Legoland

Huvipuiston keskiössä ovat pienoismallit

Vuonna 1968 perustettu Legoland on kehittynyt hiljalleen vuosien saatossa. Huvipuiston lähtökohtana olivat legot ja niistä rakennetut kokonaisuudet. Koko paikan keskiössä edelleen sijaitseva Miniland on jo tuolta ajalta, kun ihmiset tulivat katsomaan legoartistien taidonnäytteitä. Huvipuistolaitteet ovat tulleet mukaan vasta paljon myöhemmin.

Legoland

Legoland

Legoland

Miniland on edelleen kolmen käynnin jälkeenkin minun suosikkini Legolandissa. Pieniä yksityiskohtia myöten rakennetut kaupunkinäkymät, pienet kylät, Billundin lentokenttä ja öljynporauslautta vettä suihkuttavine valaineen houkuttelevat tutkimaan rakennelmia. Autot ajavat teillä, junat puksuttavat raiteilla ja helikopteri tekee lähtöä – mielenkiintoisten yksityiskohtien määrä on loputon.

Legoland

Legoland

Legoland

Aivan oma kokonaisuutensa on Floridan Kennedy Space Center, jonka raketti valmistautuu lähtöön. Kun on vieraillut myös alkuperäisessä kohteessa, legomallin yksityiskohdat riemastuttavat suuresti.

Legoland

Legoland

Legoland

Ensimmäisen vierailukerran jälkeen mukaan ovat myös tulleet maailman korkeimmat rakennukset: Dubain Burj Khalifa, Saudi-Arabian Mekkaan rakennettu Abraj Al Bait sekä Taipei 101, Shanghai Tower ja One World Trade Center. Myös Pariisin Eiffel-torni on päässyt samaan seuraan, vaikkei se enää korkeimpien joukkoon mahdukaan.

Legoland

Legoland

Ensimmäisellä vierailullamme Legolandiin kolme vuotta sitten suurin hitti viisivuotiaalle olivat Star Wars -elokuvien kohtauksista tehdyt pienoismallit. Mos Eisleyn kapakka, Ewokkien puumaja ja kloonien taistelu on rakennettu malleiksi, joissa jokaisessa vielä napin painalluksesta tapahtuu jotain.

Nyt kolmannella vierailulla aika tuntui jo vähän ajaneen mallien ohi. Asetelmat olivat tutut, mutta jo selvästi paksumman pölyn peitossa. Mitään muutosta ei ollut kolmessa vuodessa tapahtunut.

Legoland

Legoland

Legoland

Legoland

Huvipuistolaitteet edustavat turvallista keskitietä

Monet matkustavat Legolandiin huvipuistolaitteiden perässä, ja niitä onkin hyvin kattava valikoima. Pienet pääsevät karuselliajelulle, hurjapäisimmät vuoristoratoihin, ja me muut sitten kevyemmille kanooteille tai veneretkille. Myös laitteissa on käytetty hauskasti hyödyksi legopalikoita, jotka muodostavat aina laitteessa jonkun osan.

Laitteista meidän perheemme suosikkeja ovat olleet Indiana Jonesin The Temple, jossa pääsee ampumaan, sekä Ninjagon The Ride, jossa myös käydään taistelua laserin avulla. Tällä kertaa tosin tuli jo vähän kommenttia, että yllätys oli laitteista kadonnut, minkä vuoksi kokemus jäi vähän edellisiä laimeammaksi. Elokuisena perjantaina suurimpaan osaan laitteista jonot olivat puolen tunnin luokkaa. Me emme viitsineet kovin moneen laitteeseen jonottaa, koska olemme niitä ehtineet käyntikerroilla testailemaan jo aika laidasta laitaan. Pienten hevoskaruselli on siitä ihana, että sinne tarvitsee tuskin koskaan jonottaa.

Legoland

Legoland

Uutena elämyksenä kokeilimme tokaluokkalaisen kanssa X-treme Racers -vuoristorataa, joka vie neljän hengen autoissa ensin korkealle ylös, heittää sieltä lähes pystysuoraan alas ja sen jälkeen kieputtaa aika pitkään korkeuksissa. Laite aiheutti kyllä sydämentykytyksiä, ja alhaalla odottava valokuva omasta huvitteluilmeestä paljasti sen, että ehdin tuskin hengittää koko ajon aikana – sen verran punaiset olivat kasvot.

Legoland

Tämän kesän uutuutena olivat turnajaiset

Lego-mallien ja laitteiden lisäksi Legoland on lisännyt esitysten tarjontaa. Jo kolme vuotta sitten perheitä viihdytti hupinäytelmä, jonka punainen lanka ovat uimahypyt, joita esiintyjät tekevät linnasta alas vallihautaan. Näytelmä oli uusiutunut kolmen vuoden takaisesta, mutta hypyt kyllä toistivat itseään edelleen.

Legoland

Tämän kesän uutuutena ohjelmaan tulivat turnajaiset: The Battle of the Brick. Aivan huvipuiston viimeiseen kulmaan on rakennettu turnajaisareena, jossa kolme kertaa päivässä esiintyvät hulluttelevat narrit, rohkeat ritarit hevosilla, sekä Merlin-velho, joka pitää puhetta tanskan kielellä. Areenan päädyssä on jopa kuninkaallisten aitio, johon joku onnellinen perhe pääsi katsomaan esitystä prinsessan kanssa.

Legoland

Legoland

Legoland

Turnajaiset eivät etukäteen sykähdyttäneet, mutta olivat itse asiassa erittäin viihdyttävä ohjelmanumero. Taitavat ratsastajat, komeat hevoset, ja elokuvistakin tutut ohjelmanumerot saivat puhkeamaan suosionosoituksiin. Kun katsomot vielä jaettiin selvästi valkoisen ritarin kannattajiin ja punaisen ritarin kannattajiin, oli helppo antaa tunnelman viedä. En tosin edes muista, kumpi mahtoi voittaa, koska lopussa huomion veivät narrit, jotka varastivat arvokkaat palkintopalikat. Heitä ritarit sitten yhteistuumin jahtasivat, jolloin keskinäinen kilpailu jäi toisarvoiseksi.

Legoland

Legoland

Legoland

Legolandissa korostuvat seikkailu ja toiminta

Legoland on äärimmäisen viihdyttävä koko perheen huvittelupaikka, jossa tunnelma vie helposti mukaansa. Kireimmillään ilmapiiri on laitteiden jonoissa, joissa kärsimättömät ihmiset yrittävät päästä eteenpäin mahdollisimman nopeasti. Muualla puistossa on rauhallinen ja iloinen tunnelma valtavasta väkimäärästä huolimatta.

Legoland

Legoland

Täytyy kuitenkin sanoa, että vielä näin vuonna 2019 Legoland on vahvasti poikien maailma. Alue on jaettu useampaan sektoriin, jotka jo paljastavat tilanteen: Adventure Land, Legoredo Town, Knights’ Kingdom, Pirate Land ja Ninjago World. Vielä edellisellä vierailullamme heti pääporttien vieressä oli rakennettu pieni Lego Friends -maailma, joka sekin oli nyt purettu pois. Jäljellä olivat enää ihmisen kokoiset Lego Friendsit, joiden viereen lapset pääsivät poseeraamaan.

Legoland

Kyllähän seikkailut ja vauhti vetoavat myös tyttöihin, mutta selvästi Legolandin maailmankuva viittaa toimintaan ja uljaisiin sankareihin. Turnajaisissa sentään yksi ritareista oli nainen, mutta muuten naiset ovat aika lailla prinsessan rooleissa.

Myös hotellit ovat vahvasti sankariteemaisia: uudessa linnahotellissa urhea ritari taistelee ilkeää noitaa vastaan, ja takan päällä loikoilee lohikäärme. Hotellin kartasta näin, että toisen rakennuksen jossain kulmassa on muutama prinsessahuone, mutta muuten koko hotelli on omistettu niille urheille ritareille.

Lego-ritareiden joukossa on myös naispuolisia ritareita, mutta silti teemoilla rakennetaan hieman kahtia jakautuvaa maailmaa: aina ovat ne avuttomat autettavat (eli useimmiten prinsessat), joita sitten saapuvat pelastamaan rohkeat ritarit, ninjat tai Indiana Jonesit. Lego Friendsien realistisesta maailmasta ei Legolandissa ole enää jälkeäkään.

Legoland

Legoland

Legolandissa voi silti viettää oikein viihdyttävän päivän – tai kaksikin. Ainakin meille katsottavaa riittää niin paljon, että yksi kokonainen päivä jää lyhyeksi, vaikkemme kovin moneen laitteeseen jonottaisikaan.

Meidän Legoland-vierailujamme tuntuu myös sävyttävän ainainen sateen uhka, joka on ollut niskassa jokaisella kerralla. Huvipuiston päällä leijuvat mustat pilvet, jotka aina tasaisin väliajoin heittävät huvittelijoiden päälle vesiryöpyn. Tämä ei kuitenkaan laske tunnelmaa, vaan ihmiset vetävät tyynesti niskaansa isot keltaiset Legoland-sadeviitat ja jatkavat huvittelua. Ehkä Tanskassa vain kannattaa tottua siihen, että vettä voi sataa milloin tahansa.

Legoland

Jos haluat lukea lisää Legolandista ja saada täsmävinkkejä ja hintatietoja, kannattaa käydä vilkaisemassa vanhempia postauksiani. Hinnat ovat parissa vuodessa nousseet ehkä parin euron verran, mutta ovat edelleen hyvin lähellä silloin raportoimaani. Kaikki Legolandista kirjoittamani jutut löydät tämän linkin alta.

Legoland

You Might Also Like...

No Comments

    Leave a Reply