Lego House
Eurooppa Lasten kanssa Tanska

Lego House on parasta Billundissa

*Kaupallinen yhteistyö: Legoland Billund Resort

Billundin suosituin kohde Legoland sai vuonna 2017 rinnalleen tasavahvan kumppanin Lego Housesta. Taloa rakennettiin pitkään, ja sen kunnianhimoisena tavoitteena oli siirtää Legolandin parhaat puolet sisätiloihin.

Aiemmilla vierailukerroillamme olemme vain kaihoisasti katselleet kohoavan talon suuntaan, mutta nyt vihdoin koitti mahdollisuus käydä tutustumassa tähän uutuuteen, josta olin jo valmiiksi kuullut paljon kehuja. Esimerkiksi Lähinnä kauempana -blogin Kati ylisti Lego Housea paljon itse Legolandia enemmän.

Lego House on aivan Billundin keskustassa sijaitseva toimintakeskus, jonka perimmäisenä lähtökohtana on Lego-palikka. Jo talon suunnittelussa on ajateltu legoja, sillä talo on mittasuhteiltaan kuin valtavista legoista rakennettu. Myös jo heti pihalla ovat vastassa valtavat legot, sekä porrasmainen seinä, jossa voi kiipeillä.

Lego House

Lego House

Lego House

Lego-kone vangitsee seuraamaan palikan valmistumista

Heti sisäänmenoporttien jälkeen on aika tutustua siihen, mistä kaikki on saanut alkunsa. Seinällä esitellään erilaisia kuudesta punaisesta 4×2-legosta rakennettuja yhdistelmiä, joita on mahdollisuus rakentaa 915 103 765 erilaista. Vieressä olevista koneista vierailijat voivat lunastaa kortin, johon on painettu jokaiselle oma yhdistelmä – ne kun eivät ihan heti lopu. Mukaan saa myös suoraan koneesta pudonneet legot, joilla yhdistelmän voi rakentaa kotona.

Lego House

Lego House

Meidän etenemisemme meinasi pysähtyä heti ensimmäiseen kohteeseen: jo pelkkä legoja valmistava kone oli niin kiehtovaa katsottavaa, että sen vierellä kului aikaa. Legot kulkivat yksi kerrallaan pitkin pieniä liukuhihnoja, ja asettuivat lopulta kuuden ryhmiin päästäkseen yhteiseen pussiin. Ja lopulta pussi putosi suoraan nenän eteen.

Lego House

Lego House

Lego House

Lego House

Luovuuden puu johdattaa yläkertaan

Lego Housen sisätiloja hallitsee 15 metriä korkea Luovuuden puu, joka on tietenkin rakennettu legoista. Yli kuudesta miljoonasta legopalikasta rakennettu puu on yksi maailman suurimmista legorakennelmista, ja se johdattelee vieraat portaita ylös aina kolmanteen kerrokseen, josta on hyvä lähteä laskeutumaan muihin tiloihin. Puun oksilla on erilaisia rakennelmia, joista on helppo tunnistaa myös tuttuja maisemia.

Lego House

Lego House

Lego House

Kolmannessa kerroksessa sijaitsee se perinteisin osa legomaailmaa: Masterpiece Gallery, jossa voi tutustua vanhoihin rakennelmiin, ja myös ihailla kahta suurta legoista rakennettua dinosaurusta. Itseäni ihastutti erityisesti duploista rakennettu hirmulisko, joka oli koristeltu kauttaaltaan duplo-kukilla ja -eläimillä.

Lego House

Lego House

Yhtä tasoa alempaa löytyvät myös legoista rakennetut maisemat, joista voi etsiä yksityiskohtia toisensa jälkeen. Huone muistuttaa hieman Legolandin Minilandia, mutta sisätiloissa on voitu hieman paremmin käyttää hyväksi esimerkiksi valaistusta. Itse odottelin pitkän aikaa maalaismaiseman vieressä, kun yö saapui, ja peitti rantaan ajautuneet Beatlesit pimeyteen. Vihdoin kuitenkin koitti taas aamu, ja aurinko valaisi koko maiseman.

Lego House

Lego House

Lego House

Lego House

Lego House

Värit johdattelevat teemasta toiseen

Lego Housen perimmäisenä ideana on jakaa elämyksien ohessa myös tietoa. Talo on jaettu neljään osaan, joilla kaikilla on oma värinsä. Väri edustaa aina teemaa, kuten vaikkapa kaupunkia tai luontoa, ja osan pisteet on suunniteltu tämän teeman ympärille.

Esimerkiksi keltainen osa on omistettu luonnolle: siellä voi rakentaa kukkia, perhosia ja erilaisia ötököitä, jotka sitten kisaavat radalla tai tanssivat rummun päällä. Alueen suurin hitti olivat kalat, jotka rakentamisen jälkeen skannattiin koneelle, ja päästettiin uimaan seinän suurelle screenille. Oli aika huikeaa nähdä oma kalansa uimassa meressä.

Lego House

Lego House

Lego House

Sininen osa taas edustaa kaupunkia. Siellä voi pelastaa legoroboteilla maailmaa, tai rakentaa oman mäkiauton, jolla sitten kisaa nopeudesta muiden kanssa. Uutta teknologiaa hyödyntää pöytä, johon alkaa rakentua kaupunki sitä mukaan, kun siihen laittaa tietyn värisiä legoalustoja. Valkoiset alustat ovat tehtaita, punaiset koteja ja siniset kauppoja. Vihreät ovat taas tietysti puistoa, ja pöytä kertoo rakentajille, millaista maisemaa seuraavaksi kaivataan.

Kaupungin rakentamista häiritsivät vain innokkaat kanssarakentajat, jotka eivät jaksaneet rakentaa omia alustojaan, vaan kävivät siirtelemässä muiden omia juuri, kun käänsi selkänsä hakeakseen seuraavan palan. Olisi kuitenkin ollut kivaa rakentaa ensin se ihan oma kaupunki – vaikka pienikin – ennen osallistumista toisten jättikaupunkeihin.

Lego House

Lego House

Lego House

Lego House

Tärkeintä on kuitenkin rakentaminen

Lego Housen periaate on hyvin yksinkertainen: jokaisessa huoneessa on valtavat määrät legoja, joihin vieraat haluavat upottaa kätensä välittömästi. Uutta teknologiaa on hyödynnetty hienosti, ja se saa yksinkertaiset legorakennelmat heräämään kirjaimellisesti henkiin.

Kaiken pohjana ovat kuitenkin palikat, joista saa rakentaa. Punaista tilaa hallitsevat mielikuvitus ja luovuus, ja sieltä löytyy valtava allas täynnä duploja. Uiminen duplojen seassa ei ole kovin miellyttävää, mutta lapset kahlasivat mielellään etsimässä sopivia paloja, joita löytyi varmasti. Vieressä aikuiset seisoivat rakentamassa mitä ihmeellisempiä torneja ja vempaimia aivan tavallisista legopalikoista.

Lego House

Lego House

Lego House

Lego House

Lego House

Me vietimme Lego Housessa 4,5 tuntia ilman minkäänlaista taukoa. Olisimme viihtyneet siellä paljon pidempäänkin, jos ei tiedossa olisi ollut vielä lisää kivoja ohjelmanumeroja sille päivälle. Esimerkiksi historiaosuus jäi meiltä katsomatta kokonaan, mikä harmitti jälkikäteen kovasti. Se olisi varmasti ollut aarreaitta juuri meille aikuisille.

Lego House ei siis ole kohde, jossa kannattaa piipahtaa nopeasti vaikkapa Legoland-vierailun ohessa, vaan sille kannattaa antaa kunnolla aikaa. Talosta löytyy myös pari ravintolaa, joita me emme kokeilleet. Myös Billundin koko ravintolatarjonta on heti talon ulkopuolella.

Talossa on myös hienosti otettu huomioon eri ikäiset vierailijat. Jokaisessa huoneessa on pienten legorakennelmien lisäksi myös duplo-alue, jolla aivan pienimmät pääsevät rakentamaan rauhassa. Perheiden onkin helppo viettää aikaa samaa huoneessa tarvitsematta pelätä pienimmän syövän pikkulegoja suuhunsa.

Lego House

Lego House

Lego House

Lego House

Siinä missä Legoland pohjautuu hyvin vahvasti valmiisiin rakennelmiin ja huvipuistolaitteisiin, Lego House antaa vierailijoiden tehdä itse. Joka paikassa pääsee rakentamaan, ja testailemalla mahdollisimman laajasti saa vierailusta eniten irti. On esimerkiksi äärimmäisen koukuttavaa rakentaa täydellinen mäkiauto, joka voittaa kaikki muut kilpailussa. Vaikkei autoista tuon taivaallista välittäisikään.

Lego House

Lego House

Tämän retken perusteella sanoisinkin, että Lego House on parasta, mitä Billundilla on tarjota. Toki olen vähän huono sanomaan, kun olin ennen tätä käynyt Legolandissa kahteen kertaan, ja huvipuisto on jo hyvin tuttu. Silti suosittelen kaikkia käymään myös Lego Housessa. Siellä pääsee toteuttamaan sitä, mitä legoilla on tarkoitus tehdä: rakentaa mitä ihmeellisempiä viritelmiä.

Lego House

Lego House

Lego House

You Might Also Like...

No Comments

    Leave a Reply