In English Suomi

Suomi-kohde numero 25: Lauttamatka Turun saaristossa

Ramppi laskeutuu alas, portit aukeavat. Vaihde päälle ja eteenpäin. Paikallisten jono menee ensin, sitten on muiden vuoro. Oma paikka mahdollisimman läheltä edellä olevaa autoa ja käsijarru päälle. Sitten varovasti ulos autosta ihailemaan maisemia.

Jos ei ehdi kiertää koko Saariston rengastietä, kannattaa ehdottomasti tehdä edes yksi lauttamatka Turun saaristossa. Jo pelkästään se hetki, kun lautta nytkähtää liikkeelle ja alkaa lipua kohti määräasemaa, on kokemisen arvoinen. Yleensä saariston kauneuden ja monimuotoisuuden näkee jo heti matkan alusta lähtien.

Saariston rengastie

Minusta lauttamatkoilla on myös mukava ajatella niitä ihmisiä, jotka tekevät tuon matkan mahdollisesti joka päivä. Saaristossa asuu vielä paljon ihmisiä, jotka käyvät töissä tai kaupassa toisella saarella. Jopa terveysasemat toimivat kiertävällä väellä.

Talvisin merellä liikkuminen on kylmää puuhaa, mutta silloin muita menijöitä on vähemmän. Kesällä taas ilma on yleensä kauniimpi, mutta lauttasatamat ovat täynnä lautalle pyrkijöitä. Etenkin juhannusruuhkat Korppoon lauttasatamassa ovat legendaarisia, kun mökkiläiset ja muut juhlijat yrittävät päästä seuraavaan saareen.

Saariston rengastie

Saaristoon lähtevän kannattaakin aina muistaa, etteivät saaret ole vain vierailukohteita tai nähtävyyksiä, vaan niissä asuu ja työskentelee ihmisiä. Heille lauttamatka on samanlainen työmatka kuin meille matka bussilla tai metrolla. He vain eivät voi valita kulkuvälinettä ruuhkien mukaan.

Siksi kannattaakin aina vilkutella iloisesti autoille, jotka ajavat ensimmäisenä lauttoihin paikallisten etuoikeudella, sillä siinä saattaa mennä lounasravintolasi tarjoilija tai majapaikkasi huonesiivooja. Jokainen pääsee kyllä lauttaan vuorollaan.

Saariston rengastie


The ramp comes down and the gates are opened. You put on a gear and head forward. The locals go first, and then it’s your turn. You drive as close to the car in front of you as possible. You stop the engine and step out to admire the view.

If you haven’t got the time to drive the entire Archipelago Trail, I suggest you at least take one ferry ride in the archipelago. Just the moment, when the ferry takes its first nod forward and starts sliding towards the destination, is worth the trip. Usually you can see the beauty and complexity of the archipelago right from the start.

I also like to think about the people, who make that journey every day. There are still many people living in and working at those islands.

It’s not as pleasant in the archipelago during the wintertime, but then there aren’t that many others going. Then in summertime, the weather is much nicer, but the ferries can get very crowded. Especially before Midsummer the traffic jam is legendary: everyone is trying to be at the festivities on time.

When you go out to the archipelago it’s always good to remember, that the islands are not just sights, but there are people living and working there. They take the ferry to work and back home, and it’s not as simple as when we take the bus or the subway. They can’t choose or change their plans, if there’s more traffic.

So when you see those local cars driving on to the ferry before you, you should just wave at them happily, because that might be the waiter who’ll serve you your lunch or the receptionist at the hotel where you’re staying at. Everyone gets their turn getting in.

You Might Also Like...

4 Comments

 • Reply
  Pirkko / Meriharakka
  9 elokuun, 2017 at 9:28 am

  Onhan tuo retki ja kokemus tuokin – useimpina kesinä päädymme jollain reitillä jollekin lautalle, useimmiten Turun saaristossa ja jotain sellaista “nyt on taas kesä” fiilistä lautalla on.
  Tämän kesän ensimmäiseksi lautaksi sattui Paraisten uusi sähkölautta Nauvoon – mies oli ihan innoissaan uudesta tekniikasta!
  http://meriharakka.net/2017/07/05/nauvo-uutta-ja-nostalgiaa/

  • Reply
   Katja / Lähtöselvitetty
   14 elokuun, 2017 at 12:20 pm

   Ehkä lauttamatkoihin liittyy myös jotain saaristolaisromantiikkaa: nyt ollaan tosiaan siirtymässä pois mantereelta ja saaren puolelle. Itse kun harvoin liikun lautoilla, niin jaksan innostua niistä.

 • Reply
  Stacy Siivonen
  11 elokuun, 2017 at 10:20 pm

  Tarkoitus on suunnata tuonne kohta ja sitten haudata nuo seudut matkasuunnitelmista muutamaksi vuodeksi. On siellä kyllä käytykin monta kertaa ja tiedän Korppoon ruuhkat.

  • Reply
   Katja / Lähtöselvitetty
   14 elokuun, 2017 at 12:44 pm

   Minä olen vasta päässyt saaristomatkailun makuun ja tutkittavaa on vielä paljon. Toki, jos siellä on paljon käynyt, ei lauttamatkassakaan ehkä enää ole uutuudenviehätystä. Minulle Korppoon ruuhkat ovat onneksi tuttuja vain uutisista!

Leave a Reply