Lasten kanssa Suomi

Lasten vinkit Helsinkiin

Kesä on saapunut Suomeen, vaikkei sitä säistä heti huomaisikaan. Tämä on juuri oikea aika tutustua kotimaan tarjontaan, sillä huolimatta erään naisen kotikaupungilleen Lahdelle radiossa antamasta tuomiosta: ”Eihän tää mikään kesäkaupunki ole, mutta muuten ihan kiva paikka”, minun mielestäni jokainen suomalainen kaupunki on kesäkaupunki.

Erityisesti sellainen on kotikaupunkini Helsinki, joka herää entistäkin enemmän eloon. Vaikka me itse olemmekin taas leikkineet Suomisen perhettä ja siirtäneet muuttokuormallisen tavaraa kesähuvilalle, kannattaa kaikkien muiden ehdottomasti matkustaa Helsinkiin kesällä.

Halusimme vielä lasten kanssa koota yhteen parhaat vinkit Helsinkiin. Nämä ovat siis meidän lasten suosikit omassa kotikaupungissaan.

Leikkimään!

IMG_0703

Helsingin ykkönen lapsille on Linnanmäki. Vaikka meidän tarvitsee kävellä vain kotikatumme päähän, on paikka aina yhtä suuri riemun aihe lapsille. Parasta siellä ovat ilmaiset laitteet, jotka monelle alle kouluikäiselle riittävät tyydyttämään laiteinnon. Tämän kesän uutuus on Matka maan ytimeen -niminen kiipeilypaikka, joka löytyy läheltä useimpia ilmaislaitteita.

IMG_0671

Lähellä Linnanmäkeä on meidän takapihamme Leikkipuisto Linja. Tämä Hakaniemen Toisella linjalla sijaitseva leikkipuisto on alueen lapsiperheiden ahkerassa käytössä ja harvoin siellä tarvitsee olla yksin. Arkisin käytössä ovat puiston lelut ja sisätilat, ja kesällä altaassa on uimakelpoista vettä.

IMG_0782

Helsingin kaupunginmuseon Lasten kaupunki avattiin juuri tänä keväänä. Senaatintorin laidalla oleva museo on ilmainen ja Lasten kaupungissa meidän lapset viettäisivät aikaa tuntikausia. Lapset pääsevät pukeutumaan aatelisneidoiksi, leikkimään kauppaa ja tekemään teatteriesityksiä. Minun suosikkini on Mummola, joka muistuttaa kotiamme 1980-luvulla. Myös lapset pitävät siitä, koska sen keittiössä saa tehdä ruokaa. Kaupunginmuseon rakennuksesta löytyy paljon muitakin näyttelyitä, joten katsottavaa riittää myös aikuisille – erityisesti jos Helsingin historia kiinnostaa.

IMG_0073

Toinen varma museovinkki on Kansallismuseon vintti. Museon kolmannessa kerroksessa pääsee leikkimään vapaasti ja samalla tutustumaan entisaikojen elämään. Hevoselle laitetaan satulaa, talon voi rakentaa hirsistä tai tiilistä ja kahvit voi keittää puuhellalla. Tyttöjen suosikki on vanha kauppa, jonka punnusvaa’alla tosin on vaikea punnita styroksisia ruokia, kun pienin punnus on puoli kiloa. Tämä ei kuitenkaan häiritse muita kuin tosikko-äitiä.

P1040873

Näiden lisäksi lapset lähtevät aina innosta kiljuen Hakaniemen Leikkiluolaan (joka tosin on suljettuna heinäkuun loppuun asti remontin vuoksi) ja Ruoholahden Snadi Stadiin, Luonnontieteelliseen museoon keskustassa sekä Finlandia-talon taakse avattuun kiipeilypuistoon. Samoin kuin kaikkiin mahdollisiin leikkipuistoihin.

Syömään!

Kysyttäessä ravintolasuosikkeja lasten mielipiteet alkavat vaihdella suuresti sen mukaan, minkä ikäisestä vastaajasta on kysymys, ja missä ollaan viimeksi käyty. Viisivuotias tuntuu aina muistavan tasan sen paikan, jossa viimeksi käytiin. Tässä kuitenkin muutama selkeä suosikki, johon ei tarvitse erikseen houkutella.

IMG_1256

Ympyrätalon Rosso Hakaniemessä. Varmaan mikä tahansa Rosso kävisi, mutta tämä sattuu olemaan meidän kotikulmilla. Vaikka vanhempana yrittäisi kuinka suosia muita ruokapaikkoja, on vaikea ohittaa tätä mahdollisuutta ruokkia koko perhe ilman ylimääräistä sählinkiä. Lapset kun leikkivät kaiken sen ajan, jota eivät aktiivisesti mätä ruokaa suuhun, jolloin vanhemmille jää useimmiten ihan oikea ruokarauha. Ruokalistat ja painotukset vaihtuvat aina silloin tällöin, mutta onneksi peruspizzat pysyvät tarjolla.

IMG_1661

Nepalilainen ravintola Himsikhar on yksi yllättävämmistä valinnoista. Jälleen Hakaniemessä sijaitsevan ravintolan vetonauloja ovat mieto kana sekä naan-leipä ja mango-lassi. Ruoka tulee aina nopeasti ja alakerrassa on pieni leikkipaikkakin.

Omalta kotinurkalta (eli suoraan alakerrasta) löytyy yksi alueen parhaista ravintoloista: Kolmon3n. Meidän lapset haluavat sinne kahdesta syystä: leivän ja sekamelskan vuoksi. Leipä on itse leivottua ja mielettömän hyvää. Sekamelska taas on Kolmos3n oma jälkiruoka, jonka koostumus taitaa vaihdella tilanteen mukaan. Aina siinä on kuitenkin ollut marenkia ja tuoreita marjoja ja se on ollut huippuhyvää. Ainoa huono puoli ravintolassa on se, etteivät annokset ole ylisuuria. Lapset tarvitsevat omat annokset, koska muuten jää itse paitsi kaikkia herkkuja.

Kaikki kolme lasten suosikkia sijaitsevat Hakaniemessä ja Etu-Kalliossa, koska syömme useimmiten kotikulmilla. Keskustan alueelta voisimme suositella esimerkiksi Tennispalatsin vieressä sijaitsevaa nepalilaista ravintolaa Satkaria, josta löytyvät samat hyvät elementit kuin Himsikharistakin – leikkipaikkaa lukuun ottamatta. Pikaruoista meillä toimivat parhaiten Subwayn leivät, joita syötäisiin aina kun mahdollista.

Muuta kivaa!

IMG_0811

Uiminen on aina kivaa. Kesällä kannattaa suunnata ehdottomasti Uimastadionille Olympiastadionin kylkeen. Sieltä löytyy useita altaita kaikenikäisille, samoin kuin kahvila ja leikkialue. Parasta on, että altaiden reunalle pääsee lastenvaunuilla suoraan sivuportista, jolloin voi leiriytyä rauhassa ennen kuin käy vaihtamassa uimapuvun päälleen. Vanhempien ei edes välttämättä tarvitse itse vaihtaa uikkareita, sillä lapsia voi vahtia täysissä pukeissakin. Samoin pienimmät voivat rauhassa ryömiä nurmikolla, kun isommat uivat.

Uimastadionin aukioloaikojen ulkopuolella uimaan voi mennä Helsingin uimahalleihin, joista Mäkelänrinne on suurin ja kaunein. Se tosin on nyt remontissa, mutta avautuu taas alkusyksystä. Myös sieltä löytyy useita altaita ja remontin jälkeen toivottavasti myös tilavammat puku- ja suihkutilat. Meidän isommat lapset käyvät myös Kallion urheilutalolla, koska se on lähellä, mutta siellä ei ole pienimmälle sopivaa allasta.

IMG_0640

Helsingistä löytyy myös hyviä kirjastoja, joissa kelpaa viettää aikaa vaikka sadesäällä. Aivan keskustassa on Kirjasto 10, joka ei ole kovin suuri, mutta tarjoaa kaikenlaista tekemistä. Erityisen hyvä lastenosasto on myös Pasilan kirjastossa aivan Pasilan aseman vieressä, kun taas meidän kantapaikkamme on tietenkin Kallion kirjasto. Sen lastenosasto kolmannessa kerroksessa on hyvä paikka lukea kirjoja, pelata pelejä tai vaikka rakennella legoilla. Sieltä löytyy myös lapsille pelikoneita ja padeja, joilla ainakin minun on kotioloja helpompi hallita lasten peliaikaa.

IMG_0226

Majoittumisesta meillä ei valitettavasti ole kokemusta, koska majoitumme aina kotona. Kehotamme kuitenkin laajentamaan reviiriä ydinkeskustan ulkopuolelle, sillä esimerkiksi sillan pohjoispuolelta Hakaniemestä on vielä lyhyt matka keskustan huvituksiin. Myös esimerkiksi Töölön suunta toimii varmasti hyvin, sillä sieltä on lyhyt matka niin Kansallismuseoon, Uimastadionille kuin Linnanmäellekin. Harvat meidän suosikkikohteista edes sijaitsevat keskustassa, ja hyviä ravintoloita Helsingistä löytyy kaikkialta kantakaupungin alueelta.

Lastenvaunujen kanssa liikkuvan kannattaa muistaa, että vaunujen kanssa julkisessa liikenteessä matkustaa maksutta. Myös alle 7-vuotiaat lapset matkustavat ilman lippua, joten pienten lasten kanssa liikkuminenkaan ei maksa juuri mitään. Auto kannattaakin jättää suosiolla kauemmas parkkiin, koska pysäköintimaksuihin saa muuten kulumaan pienen omaisuuden.

Helsingistä kannattaa myös etsiä ilmaisia huvituksia. Leikkipuistojen ja kirjastojen lisäksi kaupungista löytyy etenkin kesäaikaan valtavat määrät maksuttomia tapahtumia. Niitä voi kaivata etenkin, jos aloittaa vierailun Linnanmäeltä, johon lompakon saa tyhjennettyä helposti.

Kannattaa siis lähteä Helsinkiin!

Uusia vinkkejä voi muuten seurata Instagramin puolella: #lastenvinkithelsinkiin

 

 

 

You Might Also Like...

2 Comments

 • Reply
  Teija / Lähdetään taas
  10 elokuun, 2017 at 5:30 pm

  Hyvä kooste! Näillä vinkeillä tulevaan viikonloppuun 🙂

  • Reply
   Katja / Lähtöselvitetty
   14 elokuun, 2017 at 12:21 pm

   Toivottavasti oli kiva viikonloppu! Helsingissä riittää kyllä lasten kanssa enemmän tekemistä kuin ehtii kokeilemaan. Meillä ainakin on aina runsaudenpula vaihtoehdoista.

Leave a Reply