Aasia Amerikka Espanja Eurooppa Lasten kanssa Matkustamisesta Ranska Ruotsi Saksa Suomi Tanska Thaimaa Viro Yhdysvallat

Lapsiperheen matkakohteet TOP 10

Mondo julkaisi lukijoidensa suosikit taas jokin aika sitten. Lukijat ovat saaneet äänestää suosikkikaupunkejaan, -rantakohteitaan ja -lentoyhtiöitään, sekä paljon muuta. Minun mielenkiintoni kohdistui erityisesti lukijoiden suosituimpiin perhelomakohteisiin, joiden joukosta löytyikin monta tuttua. Mondon listaa pääset tarkastelemaan tästä.

Eniten huomioni kiinnittyi siihen, että kaikki kymmenen kärkikohdetta olivat suurkaupunkeja. Matkustavatko Mondon lukijat perheineen oikeasti mieluiten vain suurkaupungeissa? Perinteisestihän lasten kanssa on lähdetty rantalomille ja huvipuistoihin, mutta Mondon lista antaisi olettaa aikojen muuttuneen. Syy tähän erikoisuuteen saattaa tosin olla myös kyselyn kysymyksenasettelussa tai lehden lukijaprofiilissa.

Vastineeksi tälle Mondon listalle minä päätin koota omat suosikkini matkakohteista, joissa olemme reissanneet lasten kanssa. Tätä listaa varten en kysynyt lasten mielipidettä, sillä he vastaavat aina jotain täysin päätöntä – ja vaihtavat mielipidettään aina kysyttäessä. Nämä ovat täysin minun omia mielipiteitäni.

1. Berliini

Berlin

Mondon listalla Berliini on sijalla 6, esimerkiksi Pariisin ja Rooman perässä. Minun kokemukseni mukaan Berliini on Euroopan suurkaupungeista lapsiystävällisin ja helpoin lähestyttävä eri ikäistenkin lasten kanssa. Kaupunki on täynnä leikkipuistoja, ja jokaiseen ravintolaan lapset ovat enemmän kuin tervetulleita. Lisäpisteitä Berliini saa edullisista hinnoistaan: suuremmankin perheen saa ruokittua kympillä, kun hakee kioskilta kebab-rullia koko porukalle.

Minun kirjoituksiani Berliinistä löydät täältä.

2. New York

New York

Mondon listan ykkönen on kyllä myös minun suosikkini. Kaupunki, joka ei koskaan nuku, ja josta löytää mitä tahansa. New Yorkissa ei haittaa yhtään, vaikka lapset heräävät aikaeron takia ennen neljää, koska jo silloin voi lähteä liikkeelle ja löytää elämää ympäriltään. Myös New Yorkista löytyy leikkipuistoja, joista vähän aikaa sitten kirjoitinkin, ja kaupungissa on myös maailman hienoin luonnontieteellinen museo, sekä huippukiva lasten museo. Ainoa miinus kaupungissa on sen etäisyys Suomesta ja sitä kautta aikaero. New Yorkissa käyminen siis vaatii pidemmän oleskelun, mikä ei välttämättä ole paha asia muuten kuin matkabudjetin kannalta.

Jos haluat tietää, mitä teimme New Yorkissa, voit lukea sen täältä. Jos taas haluat tietää, mitä tapahtui kuukauden valokuville, lue tarina täältä.

3. Thaimaa

Ko Samui, Thaimaa

Koko maa tai mikä tahansa osa siitä. Olemme pyörineet siellä nyt kahteen otteeseen, molemmilla kerroilla kuukauden kerrallaan. Kaikkialla, missä olemme käyneet, olemme törmänneet ystävällisiin ihmisiin ja huippuhyvään ruokaan. Thaimaasta Mondon listalle oli päässyt Bangkok sijalle 9, vaikka minun mielestäni lähes mikä tahansa muu paikka Thaimaassa on helpompi lasten kanssa. Kyllä Bangkokissakin pärjää, mutta miljoonakaupunki älyttömässä helteessä ei ole helpoin rasti.

Thaimaasta löydät kirjoituksia täältä.

4. Florida

Disney World, Florida

Onhan se pakko myöntää, että Disney World on hieno. Jos Disneyn alueen neljä huvipuistoa, kaksi vesipuistoa ja oma kaupungin keskusta eivät riitä, ajomatkan päästä löytyvät myös avaruusintoilijan Kennedy Space Center, elokuvafriikin Universal Studios (jossa on myös kaksi huvipuistoa), sekä kilometrikaupalla hiekkarantaa. Floridassa voi käydä myös tutustumassa Evergladesin kosteikko-alueeseen, Miamin suurkaupunkiin, sekä Key Westin hieman eristäytyneeseen tunnelmaan. Floridasta on myös helppo lähteä risteilylle, joita lähtee lähes päivittäin.

Myös Floridan miinuksena on vielä New Yorkiakin pidempi välimatka, mutta erityistä kiitosta annan autoilun edullisuudelle. Floridassa kannattaa ehdottomasti ottaa auto alle, koska julkinen liikenne on hyvin olematonta.

5. Kööpenhamina

Kööpenhamina

Lähikohteista Tanskan pääkaupunki on minulle ykkönen. Sieltä löytyy Berliinin tavoin rentoa tunnelmaa ja hyvää ja edullista ruokaa, ja ehkä pohjoismaiden hienon huvipuisto Tivoli. Leikkipuistoja emme kaupungin keskustassa juuri nähneet, mutta ilmeisesti menemällä hieman kauemmas ydinkeskustasta niitä löytyisi paljon. Paikallinen ystäväni, jolla vierailumme aikana ei vielä ollut lapsia, pohti, että taloyhtiöiden pihoilla taitaa olla niin hyvät leikkipaikat, ettei julkisia puistoja ole aivan keskusta-alueelle paljon tehty. Pitäisi ehdottomasti tehdä uusi vierailu kaupunkiin etsimään leikkipuistoja.

Parasta Kööpenhaminassa on kuitenkin sen etäisyys Helsingistä, sekä halvat lennot sinne. Halutessaan Kööpenhaminan reissuun voi sisällyttää myös parin tunnin automatkan Billundiin Legolandiin, josta löydät lisää tietoa täältä.

6. Tukholma

Junibacken, Stockholm

Onhan Tukholmakin aivan mielettömän hieno kaupunki lasten kanssa, vaikka sen ovatkin pilanneet helpot risteilyt sinne. Risteilyltä kun tulee liian harvoin lähdettyä oikeasti tutkimaan kaupunkia, vaan aina tulee parkkeerattua samaan Junibackeniin. Kaupungista kuitenkin löytyy paljon muutakin lapsille sopivaa tekemistä ja myös hienoja ja aivan ilmaisia leikkipuistoja.

Ajatuksia Tukholman matkailusta löydät täältä.

7. Kanariansaaret

Las Palmas

Vaikka itsekin olen vannonut moneen kertaan, että Kanariansaarille en mielelläni lähtisi, löytyy sieltä myös paljon hyvää. Jos lihapullabaarit ja Eppu Normaali karaokessa eivät houkuta, kannattaa saarten eteläosien sijaan suunnata pohjoisempiin kärkiin Puerto de la Cruziin Teneriffalla ja Las Palmasiin Gran Canarialla. Niistä löytyy enemmän kaupunkimaista tunnelmaa ja paikallisempaa väestöä, vaikka toki turisteja löytyy niistäkin. Myös vähän tuntemattomammat saaret, kuten La Gomera, sopivat erityisesti luontomatkailusta kiinnostuneille. Ja Teneriffalta löytyy Kanariansaarten korkein huippu Teide, johon pääsee vaijerihissillä, mikä varmasti ilahduttaa monia lapsia. Matkastamme Teneriffalle voit lukea lisää täältä, kun taas Las Palmasin leikkipuistojen parhaista puolista löydät tietoa täältä.

Tähän Kanariansaarten tilalle voisi varmasti laittaa myös monet Kreikan saaret tai Espanjan aurinkorannikon tai Kroatian tai melkein koko Italian, mutta näistä minulla ei ole tarpeeksi kattavaa kokemusta.

8. Pariisi

Pariisi

Mondon listalla Pariisi on hämmentävän korkealla, sijalla 4. Minä olen ollut Pariisissa vain silloin 7-vuotiaan lapsen kanssa, mutta kaupunki osoitti hyviä puoliaan jo silloin. Monet kiinnostavat nähtävyydet olivat kävelyetäisyyden päässä, ja lapsikin tunnisti monia maamerkkejä Eiffel-tornista Notre Damen katedraaliin. Pariisista pääsee myös helposti junalla Versailles’n linnaan samoin kuin Euroopan ainoaan Disneylandiin, joka varmasti olisi myös kokemisen arvoinen.

Lapselle parasta Pariisissa olivat aamiaisella saadut nutella-croissantit, sekä kaikiksi muiksi aterioiksi syödyt letut, joita sai katukioskeista. Minusta hienointa oli, että jopa minä sain tilattua letut ”sujuvalla” ranskalla. Täältä voit lukea äiti-tytär -matkastamme Pariisiin.

9. Viro

Tallinna

Ensin teki mieleni laittaa listalle Pärnu, joka on uskomaton rantakohde vain muutaman tunnin matkan päässä Helsingistä, mutta kyllä maininnan ansaitsee mielestäni myös muut osat maasta. Olen itse käynyt Pärnussa kerran, enkä nyt aivan varauksetta ihastunut siihen, mutta ymmärrän hyvin sen arvon etenkin kesäaikaan. Sen sijaan Saarenmaa, ja sen pääkaupunki Kuressaare, ovat vakuuttaneet, samoin kuin maan pääkaupunki Tallinna. Tallinnassa voisi käydä vaikka kuinka useasti ja aina sieltä löytäisi jotain uutta kiinnostavaa, sillä se myös muuttuu koko ajan.

10. Koko Suomi

Kilpisjärvi

Kotimaan pitäisi tietenkin olla ylempänä listalla, mutta koska laitan sen nyt mukaan näin laajana käsitteenä, niin jääköön sijalle 10. Suomesta löytyy niin lukematon määrä mahdollisuuksia matkailuun ja retkeilyyn lasten kanssa, etten voi edes ryhtyä listaamaan niitä. Nopeina vinkkeinä annan Repoveden kansallispuiston, johon eteläsuomalaistenkin on helppo ajella, sekä Saariston rengastien, joka tarjoaa merellisiä maisemia ja pieniä ihania majataloja, joissa on ihan erilaista majoittua kuin ketjuhotelleissa. Ja tietysti kotikaupunkini Helsinki on aivan ehdoton kohde lasten kanssa: Helsingistä löytyy tekemistä kaikenlaisille budjeteille ja ikäryhmille. Meidän lasten vinkkejä Helsinkiin voit lukea täältä.

Mondon listan sijalla 3 onkin – kuinka ollakaan – meidän seuraava matkakohteemme Barcelona. Rantalomaa emme siellä nyt ehkä vietä, mutta odotan erityisen innolla kaupungin leikkipuistojen kartoittamista. Lasten kanssa erityisen kätevä on myös tapas-kulttuuri, jossa lapsillekin voi ostaa pieniä maisteluannoksia, jotka eivät tuhoa koko matkabudjettia. Usein muutamasta maistelusta on vatsa tullut sen verran täyteen, että jaksaa taas jatkaa leikkimistä.

Nähtäväksi jää, kipuaako Barcelona jo kuukauden päästä tälle listalle – ja jos kipuaa, niin kuinka korkealle!

You Might Also Like...

2 Comments

 • Reply
  sari
  7 marraskuun, 2016 at 5:20 am

  Luulen myös niin, että jos olisin lapsiperheen näkövinkkelistä pohtinut matkakohteita vastaukseksi olisi tulleet rantalomakohteet, Thaimaa, Kanarian saaret, Kreeta jne. Sitten kaupungeista parhaat huvipuistossa kuten Tanskan legolandissa, Pariisin Disneyland jne. Paitsi meidän 10-v piti Roomasta!

  • Reply
   lahtoselvitetty
   7 marraskuun, 2016 at 9:17 pm

   Minua hämmästytti kaupunkien ylivalta, koska minun mielestäni kaupungeissa on lasten kanssa aina hankalinta. Ne saattavat olla ihania matkakohteita sinänsä, mutta niissä selviytyminen vaatii aina paljon enemmän kuin jossain rantakohteessa tai huvipuistossa. Ne myös väsyttävät ihan eri tavalla. Taisin itsekin vastata tuohon Mondon kyselyyn, mutten yhtään muista, millä tavalla asiaa kysyttiin. Nousivatko kaupungit jotenkin esiin muita kohteita enemmän.

Leave a Reply