Lasten kanssa Suomi

Lapset liikkumaan talvella: laskettelu on hauskaa!

* Yhteistyössä Messilä

Suomen syksy ja alkutalvi ovat hankalaa aikaa pysyä aktiivisena. Kun pilkkopimeä on vastassa jo ovella töistä lähtiessä, ei tee mieli lähteä tekemään minkäänlaisia urheilusuorituksia. Säännölliset harrastukset hoidetaan, mutta muuten linnoittaudutaan kotiin suojaan.

Kun talvi sitten vihdoin saapuu – sellaisena kuin se silloin sattuu Suomessa olemaan – on vihdoin talvilajien aika. Lasten kanssa voi lähteä pulkkamäkeen tai luistelemaan. Tai jopa hiihtämään, jos vielä muistaa omilta kouluajoilta, miten se tapahtui. Minä olen itse yrittänyt viime vuosina verestää näitä vanhoja taitoja, koska onhan se paljon mukavampaa hypätä mukaan riemuun kuin vain seurata vierestä.

Kun hiihto ja luistelu alkoivat jo jollain tasolla sujua, päätin hypätä astetta pidemmälle ja kokeilla laskettelua yli 20 vuoden tauon jälkeen. En minä mikään ahkera skimbaaja ollut 1990-luvullakaan: lähinnä lähdin mäkeen kavereiden kanssa, ja tulin alas syöksytyylillä niin, että lumi ja varusteet lentelivät. Koskaan minun lasketteluni ei ollut sellaista sulavaa painonsiirtoa jalalta toiselle, mitä mäissä näkee paljon.

Messilä

Saimme viime keväänä koko perhe kutsun Lahden Messilään kokeilemaan laskettelua. Koska minun vähäisetkin taitoni olivat täysin ruosteessa, ja lapset eivät olleet koskaan laittaneet lasketteluvälineitä jalkaansa, olimme kaikki yhtä tuoreelta pohjalta liikkeellä. Pisin aika taisikin kulua varusteiden kanssa pelaamiseen: oikeiden vuokravälineiden löytämiseen ja niiden pukemiseen. Ja siihen, kun vakuutteli lapsille, ettei ne monot jalassa kuulukaan pystyä kunnolla kävelemään.

Messilä

Messilä

Koska tavoitteenamme oli totutella lajiin, eikä tehdä heti suuria suorituksia, pysyttelimme kiltisti helpoimmalla lasten rinteellä. Hitaasti etenevä mattohissi oli hyvä niin minulle kuin lapsillekin, ja silti tarjosi ihan tarpeeksi jännitystä. Joka kerran, kun matto yhtäkkiä pysähtyi, saivat refleksit kertausharjoitusta, että nenä pysyi irti matosta. Vain varovasti katselin kohti viereisen rinteen sompahissejä, koska niistä minulla on vähän pelottavia muistoja 90-luvulta. Kun joskus uskaltaudumme sompahisseihin asti, minun ainoa neuvoni lapsille on, ettei kannata päästää irti sommasta liian aikaisin – siinä nimittäin lähtee liukumaan takaisin alarinteeseen.

Messilä

Messilä

Itse laskettelu alkoi sujua yllättävänkin mallikkaasti. Minä uskalsin laskea mäkeä alas ja jopa pitää silmät auki suurimman osan ajasta. Esikoinen sai kiinni juonesta hyvin pian ja teki näyttäviä kaaria jo parin harjoituslaskun jälkeen.

Nuorempi taas tarvitsi huomattavasti enemmän aikaa totutella ajatukseen. Se kuitenkin onnistui hyvin, koska hän näki meidät koko ajan joko laskemassa tai nousemassa takaisin hihnaa pitkin, jolloin hän pystyi rauhassa mäen päällä keräämään rohkeutta ja seuraamaan meidän menoamme. Kun hän sitten rohkaistui laskemaan, kaikki sujui hyvin, ja hän laski pitkän aikaa. Hänen laskettelupäivänsä vain päättyi vähän ikävästi, kun joku isä keksi laittaa pienen lapsensa pulkalla alas samaa mäkeä sillä seurauksella, että lapsi ja pulkka vetivät minun lapseltani jalat alta, ja hän lensi kaaressa maahan. Onneksi mitään ei sattunut, mutta arvatenkin meidän laskumme loppuivat siihen.

Messilä

Sanottakoon vielä, että Messilän lastenrinteen vieressä on oikein hyvä mäki pulkkailua varten. Sen päälle pääsee samaa liukuhihnaa pitkin, joten vanhempien ei tarvitse edes raahata lasta ylös mäkeä. En tiedä, miksei tuo mäki sitten yhdelle isälle riittänyt – sen verran savu nousi korvistani, etten pystynyt edes ryhtyä kyselemään. Jos olisin avannut suuni, teksti ei olisi ollut lasten korville sopivaa.

Kaiken kaikkiaan Messilän laskettelukeskus on meidän perheellemme hyvä ulkoilukohde talvisena päivänä. Noin tunnin ajomatka Helsingistä sujuu joutuisasti moottoritietä pitkin, ja Messilässä on mahdollisuuksia moneen. Meidän perheestämme kaksi käytti aikaa muuten ulkoillen, koska kaksivuotiasta ei vielä viitsinyt laittaa suksien päälle, kun omakin meno oli niin huteraa. He pulkkailivat ja leikkivät lumessa, ja välillä kävivät autolla huilailemassa.

Messilä

Messilä

Lasten rinteen alapäässä on myös pieni nuotiopaikka, jossa voi viettää taukoa. Meilläkin kaksi nuorempaa lasta olisivat varmasti viihtyneet pitkään nuotion ääressä, jos olisimme pakanneet mukaan kunnon eväät. Nyt kävimme syömässä Messilän omassa ravintolassa ennen laskemisen aloittamista, niin kenelläkään ei ollut vielä tarpeeksi nälkä eväille. Nuotiopaikka toimisi myös hyvänä tukikohtana, kun perhe jakautuu eri rinteiden välille.

Messilä

Messilä

Laskimme vajaat neljä tuntia. Loppuvaiheessa jalat alkoivat olla jo aika puutuneet, ja varsinkin nuorempi lapsista alkoi jo valitella väsyneitä jalkoja. Esikoisen kanssa me vielä hieman haikailimme astetta vaikeampaan mäkeen, mutta pulkkaonnettomuus vei viimeistään siivet siltä haaveelta. Seuraavalla kerralla kyllä ehdottomasti siirrymme jo astetta vaikeammalle rinteelle – ja ennen kaikkea astetta vaikeampaan hissiin. Jostain syystä minusta hissit ovat aina olleet paljon jännittävämpi vaihe kuin itse alas laskeminen.

Halpa harrastus laskettelu ei tietenkään ole. Meidän perheeltämme päivän hissilipun maksaisivat 142 euroa, kun pienin pääsisi vielä muutaman vuoden ilmaiseksi. Toisaalta esikoinen saa lasketella lastenlipulla enää tämän talven. Kolmen tunnin lipun saisimme hieman halvemmalla: 126 eurolla. Jos kuitenkin luopuisimme haaveesta mennä yhtään haastavammille mäille, voisimme ottaa liput vain pienimpään mäkeen ja sen vieressä olevaan pulkkamäkeen: 40 euroa koko päivä tai 36 euroa kuudelta tunnilta. Kuitenkin, kun vielä lisää päälle varusteiden päivävuokran 140 euroa, tulee ulkoilupäivälle hintaa. Toisaalta niin tulee hintaa kaikenlaisille sisähuvipuistoille ja muillekin aktiviteeteille, ja laskettelemalla saa sentään raitista ulkoilmaa.

Messilä

Jos enemmän laskettelisi, kannattaisi ehdottomasti harkita omien varusteiden hankkimista, koska niitä saa aika hyvin käytettynä. Toinen vaihtoehto olisivat koko talven vuokrat, joita monet laskettelukeskukset tarjoavat: varsinkin kovaa vauhtia kasvavat lapset saisivat silloin hieman edullisemmin juuri sopivat lasketteluvälineet ilman jatkuvaa hankintarumbaa. Meillä omien varusteiden hankkimisen esteeksi tulisi vielä rahaa enemmän tilan puute: en tiedä, mihin ihmeessä me kerrostalokolmiossa säilöisimme viiden hengen lasketteluvarusteet.

Messilä

Tällä vierailulla Messilä tarjosi meille rinneliput ja lounaan laskettelukeskuksen omassa ravintolassa. Välinevuokran maksoimme itse.

Kannattaa myös vilkaisemassa video, jonka tein heti laskettelureissun jälkeen – kylläpä homma näyttää helpolta.

You Might Also Like...

No Comments

    Leave a Reply