Lalandia
Eurooppa Lasten kanssa Tanska

Lalandia pelastaa sadepäivän legojen keskellä

*Kaupallinen yhteistyö: Legoland Billund Resort

Me olemme vierailleet Billundin Legolandissa kolme kertaa, ja yhtenäkään noista kerroista emme ole säästyneet vesisateilta. Konsernin keltaisiin sadeviittoihin pukeutuneet vierailijat ovat tuttu näky jonottamassa laitteisiin ja vetämässä eväskärryjään pitkin polkuja. Ihmisten huvittelua sade harvemmin on laannuttanut, vaan puistossa huvitellaan säästä riippumatta.

Jos sade kuitenkin alkaa kyllästyttää, huvipuiston lähistöltä löytyy kaksi kohdetta, jotka pelastavat kosteankin päivän: Billundin keskustassa sijaitseva Lego House, sekä aivan Legolandin naapurissa kohoava Lalandia.

Lalandian halli kätkee sisäänsä paljon toimintaa

Lalandia on iso keskus, joka tarjoaa majoitusta ja viihdettä. Majoitus löytyy pienen matkan päästä, mutta sinne kuljettaa tasaisin väliajoin maisemajuna. Viihde taas löytyy isosta rakennuksesta, joka päälle päin näyttää teollisuushallilta tai urheiluareenalta.

Sisältä kuitenkin paljastuu aivan oma maailmansa: eurooppalaisen pikkukadun tyyliin rakennettu alue, jossa kaupat ja ravintolat on sijoitettu kivijäljitelmästä koottuihin tiloihin. Keskeltä löytyy pieni amfiteatteri, jossa viikonloppuiltaisin lauletaan perhekaraokea, sekä kahvilan pöytiä, joihin kannetaan kioskista pizzaa nälkäisille.

Lalandia

Lalandia

Lalandia

Lalandia

Ostosten ja syömisen lisäksi Lalandiassa voi huvitella. Hallin sisältä löytyy esimerkiksi keilahalli, luistelurata, laskettelurinne ja minigolf. Sateisella säällä voi siis urheilla ihan sisätiloissa.

Lalandia

Lalandia

Lalandia

Rauhallisesta Aquadomesta paljastuu paljon vaihtoehtoja

Lalandian suurin vetonaula on kuitenkin sen kylpylä Aquadome. Euroopan suurimmaksi mainostettu kylpylä pitää sisällään monenlaisia altaita ja jopa kahdeksan isoa liukumäkeä. Mäkiä riittääkin kaikenlaisille hurjapäille ihan meistä kesyimmistä niihin, jotka haluavat laskea pitkin Euroopan pisintä vesiliukumäkeä. Ainakin elokuun loppupuolen sunnuntaina jonot myös olivat hyvin maltilliset eli halukkaat pääsivät oikeasti laskemaan.

Lalandia

Lalandia

Lalandia

Kun ensin astuimme sisään kylpyläalueelle, vaikutelma oli hieman kolkko: vain pari allasta, joista toinen oli vielä suljettu pitkällä nauhalla. Keskellä iso kiipeilyhässäkkä, joka tasaisin väliajoin pärskäytti ihmisten päälle saavikaupalla vettä. Laskeuduimme pieneen lastenaltaaseen, johon sentään laski neljä erimallista liukumäkeä.

Kun ryhdyimme hieman katselemaan ympärillemme lastenaltaasta käsin, alkoi kylpylä saada ihan uusia muotoja. Yhtäkkiä näimme vesiliukumäet, jotka ovelasti risteilivät katon rajassa. Näimme myös keskihässäkän ympäri soljuvan virran, jonka kyytiin pääsi hyppäämään ison uimarenkaan selässä; ja näimme aivan pienille tarkoitetun lastenaltaan. Kylpylän monet muodot alkoivat hahmottua vasta tarkemmalla katsomisella.

Lalandia

Näimme myös, että ihmisiä käveli tasaiseen tahtiin ylätasanteelle, josta pienet vesiliukumäet lähtivät. Kukaan ei kuitenkaan laskenut niitä alas, joten mekin lähdimme katsomaan, mitä ylhäältä löytyy. Sieltä löytyi lopulta ihan hyvän kokoinen poreallas, josta vielä johti reitti ulos ulkoaltaisiin. Porealtaan kuuma vesi jatkui ulos, missä kylmä tihkusade piiskasi päätä. Hämmentävän mukavan tuntuista.

Se, että altaat olivat osittain jopa piilossa toisiltaan, aiheutti mielestäni sen, että kylpylän yleistunnelma oli hämmentävän rauhallinen. Isokin määrä ihmisiä upposi yksittäisiin altaisiin tai vesiliukumäkiin, jotka nekin laskeutuivat hieman kauemmas keskiosasta. Missään ei juoksennellut ihmisiä, eikä tarvinnut väistellä muita.

Lalandia

Lalandia

Ainoa ruuhka syntyi altaassa, johon laitettiin päälle isot aallot. Suurimman osan ajasta allas pysyi suljettuna, mutta aina tasaisin väliajoin hengenpelastaja laittoi aallot päälle ja tuli vahtiin. Oli kuin olisi taas jollain trooppisella rannalla, missä uimisen sijaan vain hypitään aalloissa. Aallot saivat ihmiset ryntäämään altaaseen suurin joukoin.

Lalandia

Lalandia

Aquadomea hallitsee suuri kattoikkuna, joka samalla valaisee koko tilan. Tämä oli oikein mukava ratkaisu, kun Lalandiassa muuten oli jäljitelty öistä tähtitaivasta – kylpylään sentään tulvi valoa. Palmujäljitelmät ja tikibaarit ovat luonteva sisustuselementti kylpylässä, mutta niistä huomasi, että kylpylä on ollut auki jo jonkin aikaa.

Kaislarakennuksiin oli sijoitettu myös pari saunaa, jotka tosin eivät suomalaista saunojaa juuri innostaneet. Lämpöä sentään oli ihan kiitettävästi, mutta löylyä ei tietenkään voinut heittää. Me tyydyimmekin mieluummin kuumaan porekylpyyn.

Lalandia

Kylpylän sisällä on myös ravintola, josta saa ruokia ja juomia. Maksuvälineeksi käy kylpyläranneke, johon voi ulkopuolella ladata rahaa maksua varten.

Kylpylöissä sijaitsevat ravintolat ja ruokakioskit ovat aina hieman hankalia siisteyden kannalta, mutta minä en ainakaan huomannut missään roskia tai ruuanjämiä, joten myyntiartikkelit pysyivät ilmeisen hyvin ravintolan alueella. Loppuvaiheessa tosin pienin lastenallas suljettiin puhdistusta varten, mutta siihen tuskin oli syynä altaaseen joutunut ruoka, vaan ennemminkin sen jälkeinen tila.

Lalandia

Lalandia

Vaikka Billundin ehdoton kestosuosikki on Legoland, sopii Lalandia erinomaisesti oheisohjelmaksi. Huvipuistovierailun päätteeksi voi mennä vielä kellumaan altaisiin ja rentouttamaan lihaksia kuumiin poreisiin.

Lalandia

Lalandiassa viettäisi pitkänkin illan

Ainoa kritiikkini kohdistuu siihen, että niin kylpylä kuin koko Lalandiakin menevät ainakin minun näkökulmastani erittäin aikaisin kiinni. Jopa viikonloppuisin kylpylä sulkee ovensa viimeistään kahdeksalta, joten kovin myöhään iltapäivään ei uintia kannata jättää. Me lähdimme kylpylästä silloin, kun oli pakko, ja se oli edelleen aivan täynnä ihmisiä. Myös suihkut ja pukuhuoneet olivat todella ruuhkaiset, kun ihmiset olivat kaikki lähdössä pois yhtä aikaa.

Samoin ravintolat sulkevat ovensa hämmentävän aikaisin. Kun me poistuimme Aquadomesta seitsemän jälkeen, oli meillä enää pari vaihtoehtoa, mihin saatoimme mennä syömään. Näistä toinen olisi ollut italialainen buffet, ja toinen taas amerikkalaistyylinen burgereita ja ribsejä tarjoava paikka. Yhdeksään mennessä Lalandia tyhjeni lähes täysin.

Lalandia

Lalandia

Lalandia

Ainakin Legolandin tyylisellä aktiivilomalla meidän aikatauluumme sopisi hyvin se, että kelluisimme kylpylässä vielä pitkälle iltaan, ja söisimme iltaruuankin vasta eteläeurooppalaiseen aikaan. Nyt jouduimme kuitenkin syöksymään paikasta toiseen, että ehdimme yhdeksäksi ulos ovesta.

Minua jäi harmittamaan myös se, että keksin vasta viimeisenä iltana Lalandian ruokakaupan olevan oikeasti iso ruokakauppa. Olen aina ajatellut sen olevan lähinnä pieni kioski, mutta tuosta kaupasta olisimme saaneet ostettua hyvät eväät niin Legoland-päivää kuin muitakin aktiviteetteja varten. Tuon kauemmaksi ei kauppaa varten tarvitsisi lähteä. Kannattaa kuitenkin huomioida, että myös kauppa menee kahdeksalta kiinni: ainakaan viikonloppuna sinne ei enää Legolandin sulkeutumisen jälkeen ehdi.

Lalandia

Lalandia

Lalandia

Kaiken kaikkiaan Lalandia on kuitenkin hyvä lisä Legolandin kupeeseen: se tarjoaa paitsi paljon vaihtoehtoja sadepäivälle, myös sopivasti lisätarjontaa ravintoloihin. Pienikin piipahdus Lalandiassa vie täysin toiseen maailmaan.

Illalla oli kuitenkin ihanaa uiskentelun ja ilta-aterian jälkeen poistua keinotekoisesta todellisuudesta lämpimään elokuiseen iltaan, kun aurinko laski kauas taivaanrantaan ja pilvet seikkailivat taivaalla. Lapset pomppivat aikansa pihan leikkipaikalla ja seurasivat paikalle puksuttavaa minijunaa, joka vei Lalandian majoittujat nukkumaan.

Lalandia

Lalandia

Siitä oli hyvä lähteä kävelemään lämpimään kesäiltaan kohti omaa hotellia.

Lalandia

Tämä matka toteutettiin kaupallisessa yhteistyössä Legoland Billund Resortin ja Lalandian kanssa.

You Might Also Like...

No Comments

    Leave a Reply