Matkustamisesta

Lähtöselvitetyn vinkit Matkamessuille ja pika-arvonta

Yksi matkustavan ja matkoista kirjoittavan ihmisen vuoden kohokohdista ovat tammikuiset Matkamessut. Jos ennen niitä ei ole onnistunut täyttämään kalenteriaan ja tyhjentämään luottokorttiaan erilaisilla matkoilla ja retkillä, tammikuun lopussa näin on tapahtunut varmasti. Ja jos oli jo jotenkin päässyt voiton puolelle siinä, missä kaikkialla haluaisi elämänsä aikana käydä, messujen jälkeen tuo lista on taas kaksinkertaistunut.

Yleensä minulle käy aina niin, että vaeltelen ympäri Messukeskusta ilman minkäänlaista suunnitelmaa ja lähden kotiin valtavan esitenipun kanssa. Arvatkaa, kuinka monta erilaista Australian brosyyriä olen kantanut kotiin, vaikkei matkaa sinne ole suunnitteilla vielä ainakaan lähivuosina? Tänä vuonna ajattelinkin lähestyä asiaa eri tavalla ja tehdä hyvän suunnitelman. Yritän pitää kirkkaana mielessä sen, mihin olen ehdottomasti tämän vuoden aikana lähdössä, ja mihin ehkä saattaisin lähteä. Ja minkä maan esitteissä on niin hienot kuvat, että ne kannattaa ottaa mukaan jo ihan siitä syystä.

Tässä viisi kohdetta, joissa ainakin käyn.

1.      Espanja

Tämän vuoden ainoa vahvistettu matka on hiihtolomareissu Espanjaan. Vaikka Espanja on tuttu matkakohde, ja sen ständeillä olen vieraillut varmasti joka vuosi, lähden tällä kerralla matkaan uudenlaisella agendalla: matkaltamme nimittäin puuttuu vielä täysin suunnitelma. Näiden messujen aikana yritän tehdä päätöksen siitä, mihin suuntaan Barcelonasta oikein lähtisimme.

Espanja löytyy osastolta 6e81.

2.      Euroopan suuret kaupungit

Hyvin suurella todennäköisyydellä teemme jonkinlaisen kevätretken johonkin eurooppalaiseen suurkaupunkiin. Käymättä ovat vielä ainakin Amsterdam, Budabest, Dublin ja Krakova. Näistä Amsterdam, Budabest ja Dublin eivät vaikuta olevan esillä messuilla ollenkaan, kun taas Krakova löytyy osastolta 6g90.

Katsotaan, vetääkö Krakova messunäkyvyydellä pisimmän korren, vai löytyykö jostain ohittamaton messutarjous, joka ratkaisee kisan.

3.      Viro

Yksi mahdollisuus perinteiselle alkukesän autoreissulle olisi eteläinen naapurimaa Viro. Tallinnassa olemme käyneet monen monituista kertaa, ja myös Pärnu ja Saarenmaa on nähty, mutta koko muu maa on vielä saanut olla meiltä rauhassa. Käyn siis erityisellä mielenkiinnolla katsomassa esimerkiksi Tarton ja Haapsalun osastot.

Visit Tartu löytyy osastolta 6h69, Haapsalu ja Läänemaa taas osastolta 6f70. Mielenkiintoinen voisi olla myös aivan Venäjän vastaisella rajalla sijaitseva Narvan kaupunki, joka löytyy samalta osastolta Haapsalun kanssa.

4.      Suomi

Suomen osasto on niin iso, ettei sitä voi mitenkään kiertää kokonaan huolellisesti. Jätänkin tällä kerralla Lapin kokonaan väliin ja keskityn sen sijaan itärajaan ja länsirannikkoon. Ne ovat kaksi tarpeeksi erilaista suuntaa, joista tilaisuuden tullen voi valita mieluisan reitin. Lappiin tuskin tänä vuonna ehdimme ja Keski-Suomessa reissaan opiskelujen vuoksi lähes viikoittain. Vai iskisinkö sittenkin suoraan Jyväskylän osastolle ja suunnittelisin koko perheelle reissun sinne jonkun opiskelupäiväni yhteyteen? Visit Jyväskylä löytyisi osastolta 6g2.

Muita reittejä voisi miettiä vaikka Visit Tampereen luona osastolla 6g30 tai pohtia matkaa tulevaan kansallispuistoon Suomussalmen kunnan osastoilla 6f18 ja 6f30. Voisin toisaalta korjata viimekesäisen virheeni ja kävellä ensimmäisenä Naantalin Muumimaailmaan osastolle 6n2-9 varmistamaan, koska kesäkausi alkaa.

5.      Caravan 2017

En ole eläessäni kokeillut asuntovaunuilua tai asuntoautoilua, mutta joskushan sekin kannattaisi aloittaa. Kyllähän viisihenkisenä perheenä olisi kätevää kiertää Suomea juuri asuntoautolla, kun hotellihuoneet jäävät aina liian pieniksi. Ja onhan Urbaani viidakkoseikkailijatar Laura tehnyt hommasta viime aikoina älyttömän muodikasta!

Niinpä ajattelinkin suunnata karavaanaripuolelle katsomaan, olisiko tarjolla jonkinlaisia vuokrausfirmoja. Sinne lapsetkin lähtevät mielellään mukaan, sillä ainakin aiempina vuosina heidän suosikkipuuhaansa on ollut kiertää asuntoautoja ja vertailla niitä.

Tärkeimmät osastot, jotka messuilta tänä vuonna löytyvät, ovat Blogipaviljonki ja Travel Bloggers Give Back. Blogipaviljonki on osasto, jossa voi tavata bloggaajia ja saada hyviä vinkkejä. Travel Bloggers Give Back sen sijaan on viime vuonna syntynyt hanke, jonka tarkoituksena on laittaa maailmalta saatu hyvä kiertämään. Viime vuonna joukko bloggaajia järjesti kirpputorin, kun taas tänä vuonna kaikilla messuvierailla on mahdollisuus lunastaa itselleen huippuhienoja valokuvia Epsonin paperille tulostettuna. Kaikki tulot menevät lyhentämättömänä Plan Suomen projektille Laosissa. Lisäksi jokainen ostettu kuva on arpalippu, jolla voi voittaa Matkapörssin lahjakortin. Lisätietoja tempauksesta, samoin kuin kaikki myynnissä olevat valokuvat, löydät täältä. Travel Bloggers Give Back löytyy Rantapallon osastolta 7m138. Onpa siellä tarjolla myös Lähtöselvitetyn valokuva!

Ja nyt – rumpujen pärinää!

Vuorossa on Lähtöselvitetyn historian ensimmäinen arvonta. Jos haluat käydä Matkamessuilla itse ihastumassa matkakohteisiin ja hakemassa kassin täydeltä esitteitä, kommentoi alle, mikä kohde itseäsi messuilla eniten kiinnostaa.

Kaikkien kommentoineiden kesken arvotaan yksi kahden hengen lippupaketti Matka 2017 -messuille. Kommentointiaikaa on vain tämän viikon perjantaihin 13.1.2017 klo 23.59. Suoritan arvonnan lauantaina 14.1 ja voittajan nimi kerrotaan täällä sekä Lähtöselvitetyn facebook-sivulla. Arpaonnea kaikille!

You Might Also Like...

43 Comments

 • Reply
  Pia Vahekoski
  10 tammikuun, 2017 at 9:33 pm

  Malta, Meksiko ja Argentiina. Ne kiinnostavat eniten. Malta on ollut haaveissa pitkään, nuo kaksi muuta pitkällä ja “suuria tuntemattomia”. Minulle 🙂

 • Reply
  Tiina Karjalainen
  10 tammikuun, 2017 at 9:42 pm

  Tämä luento vaikuttaa kiinnostavalta: Ireland on the Big Screen – from inspiration to visitor experience. Muutenkin kiinnostaa monenmoiset lomakohteet, siellähän saa ainakin kevyen kosketyksen mielenkiintoisiin paikkoihin ympäri maailman.

 • Reply
  Milka
  10 tammikuun, 2017 at 10:26 pm

  Espanja ja Malta kiinnostavat eniten. Helmikuussa muutto Espanjaan niin olisi siitä kiva saada uutta tietoa 🙂 ja Espanja yksi lemppari maista!

 • Reply
  Minnie
  10 tammikuun, 2017 at 10:52 pm

  Australia kiinnostaa aina! Vietnamin matka olisi tulossa ensi kuussa, mutta ei taida olla messuilla mukana :/

 • Reply
  Krista kivi
  10 tammikuun, 2017 at 11:22 pm

  Egyptin risteily. Eiköhän sinne taas uskalla mennä.

 • Reply
  OutiH
  10 tammikuun, 2017 at 11:58 pm

  Australia olisi unelmissa.

 • Reply
  Juhaa
  11 tammikuun, 2017 at 12:00 am

  Karibian risteily sitten jonain talvena.

 • Reply
  Kirsi
  11 tammikuun, 2017 at 4:31 am

  Espanjaa minäkin mietin kesäloman kohteeksi, viime kerrasta on n. 15 vuotta. Maaliskuussa menemme Prahaan. Australia on ikuinen unelma.

 • Reply
  Auli
  11 tammikuun, 2017 at 5:19 am

  Alaska

 • Reply
  Pia
  11 tammikuun, 2017 at 5:25 am

  Austraalia kiinnostaa

 • Reply
  Ismo
  11 tammikuun, 2017 at 9:10 am

  En ole tehnyt suunnitelmaa messuja varten, mutta pitää ottaa neuvosta vaari ja suunnitella hieman minne voisi vuoden aikana matkustaa ja ehkä niin voin saada kaiken mahdollisen irti messuista. Kuitenkin pikainen irtiotto arjesta tulossa maaliskuussa jolloin mennään makaamaan kanariensaarten rannoille, ellei messuilta tule jotain muuta mielee.

 • Reply
  Mari
  11 tammikuun, 2017 at 9:28 am

  Balille on lennot varattuna:)

 • Reply
  Aikku
  11 tammikuun, 2017 at 1:24 pm

  Kreikka ja Kypros kiinnostavat eniten 🙂

 • Reply
  Sirpa
  11 tammikuun, 2017 at 2:08 pm

  Espanja kiinnostaa aina

 • Reply
  Karoliina T.
  11 tammikuun, 2017 at 7:19 pm

  Aasia kiinnostaa eniten.
  Viime vuonna oltiin Balilla, nyt matka suuntautuu Vietnamiin, josta ei tiedetä kumpikaan juuri mitään 🙂

 • Reply
  Marja
  11 tammikuun, 2017 at 7:22 pm

  No tuonne Krakovaan pitäisi kyllä päästä!

 • Reply
  Siinatar
  11 tammikuun, 2017 at 8:34 pm

  Thaimaa =)

 • Reply
  Ode
  11 tammikuun, 2017 at 8:45 pm

  Japani kiinnostaa.

 • Reply
  Miukkis
  11 tammikuun, 2017 at 11:47 pm

  Islanti!

 • Reply
  Noona lahtinen
  12 tammikuun, 2017 at 8:08 am

  Islanti kiinnostaa! Ja lappikin houkuttelee jollain tapaa.

 • Reply
  Taru Koivisto
  12 tammikuun, 2017 at 8:38 am

  Viron monet mahdollisuudet, erityisesti kylpylät

 • Reply
  Marjuska
  12 tammikuun, 2017 at 8:55 am

  Japani on ikuisuushaaveena.

 • Reply
  Jiipu
  12 tammikuun, 2017 at 9:10 am

  Suoraan sanottuna, en tiedä yhtään matkamessujen osastoista, enkä matkamessuistakaan ylipäätään juuri mitään. Kiinnostais kuitenkin hirveästi lähteä katsastamaan mitä sieltä löytyy!

 • Reply
  Mari
  12 tammikuun, 2017 at 11:44 am

  Islanti

 • Reply
  Laura
  12 tammikuun, 2017 at 4:36 pm

  Melkein kaikki kiinnostaa Matkamessuilla – pieni suunnittelu olisi tosiaan paikallaan, ettei pääse ähky ja esitetulva yllättämään 🙂 Tänä vuonna taidan tutustua tarkemmin etenkin kotimaan tarjontaan ja Aasiaan (mm. Nepal ja Japani kiinnostavat).

 • Reply
  mimmi77
  12 tammikuun, 2017 at 4:47 pm

  Kaikki Suomen kohteet, Viro, Ruotsi ja Norja

 • Reply
  Kati
  12 tammikuun, 2017 at 6:18 pm

  Islanti ja Espanja 🙂

 • Reply
  Anna V
  12 tammikuun, 2017 at 9:18 pm

  En ole aikaisemmin käynyt messuilla, niin ne olisi kiva nähdä. 100-vuotisjuhlien ja mahtavan välipäivien Roveniemen reissun takia Suomen osasto on varmaan se johon ensin suunistaisin.

 • Reply
  Leenis
  12 tammikuun, 2017 at 11:50 pm

  Kanada on nyt ykkösenä mielessäni. Matkamessuilta voisi löytää uusia vinkkejä ja ideoita!

 • Reply
  Tarja L
  12 tammikuun, 2017 at 11:54 pm

  Espanja kiinnostaa.

 • Reply
  Iida
  13 tammikuun, 2017 at 1:29 am

  Matkustamisessa kiinnostaa juuri nyt monet kohteet, mutta erityisesti messuilta Italia-aiheiset jutut kiinnostavat!

 • Reply
  Päivi Kankaala
  13 tammikuun, 2017 at 2:14 pm

  Malediivit 🙂

 • Reply
  tero lehtonen
  13 tammikuun, 2017 at 3:52 pm

  thaimaa ehdottomasti ,näitten kylmien päivien jälkeen.

 • Reply
  Mirka
  13 tammikuun, 2017 at 4:15 pm

  Vietnami ja Afrikka kiinnostaa 🙂

 • Reply
  Virpi Saarinen
  13 tammikuun, 2017 at 5:16 pm

  San Francisco

 • Reply
  Mika
  13 tammikuun, 2017 at 5:46 pm

  Jamaica

 • Reply
  Mervi
  13 tammikuun, 2017 at 6:36 pm

  Kroatia ja Australia kiinnostaa.

 • Reply
  Jenna
  13 tammikuun, 2017 at 6:49 pm

  Karibian risteily kiinnostaa, ollut jo pitkään haaveena 🙂

 • Reply
  JennaO
  13 tammikuun, 2017 at 9:18 pm

  Vietnami kiinnostaa minua kovasti 🙂

 • Reply
  Mervi
  14 tammikuun, 2017 at 3:35 pm

  Meksiko ja Peru

 • Reply
  lahtoselvitetty
  14 tammikuun, 2017 at 7:44 pm

  Kiitos kaikille kommenteista! Ihania matkaunelmia ja itse voin allekirjoittaa niistä oikeastaan kaikki.

  Arvonta on nyt suoritettu ja pieni onnetar nosti Miukkiksen nimen hatusta. Onnea voittajalle! Saat sähköpostia aivan hetken kuluttua. Ja minäkin haluaisin ehdottomasti Islantiin!

 • Reply
  Tiina Haataja
  15 tammikuun, 2017 at 12:58 pm

  Malta ja Islanti ovat tällä hetkellä suunnitelmissa. Santorini kohteena vielä käymättä, alkukesäksi suunnitelmissa.

 • Reply
  Heli Jantunen
  15 tammikuun, 2017 at 5:02 pm

  Islanti ois kiva kokea

Leave a Reply