Espanja Eurooppa Hollanti Matkustamisesta Ruotsi Tanska Viro

Lähtöselvitetty matkavuosi 2017

Reissuvuosi 2017 – mitä siitä oikein sanoisi? Siihen sisältyi monia onnellisia hetkiä, naurua ja riemunkiljahduksia. Siihen sisältyi myös monta suvantovaihetta, jolloin tuntui, etten pääse enää ikinä mihinkään. Kuitenkin, kun katson taaksepäin vuoden kuvia ja tilanteita, on pakko todeta, että tulihan sitä käytyä ja oltua. Ja kivaa oli.

Aloitimme vuoden kahdella mielenkiintoisella viikolla Espanjan Andalusiassa. Ilahduimme vireästä Malagan kaupungista, maailman parhaasta majoituksesta omassa mökissä luomutilalla, sekä tuulisesta Tarifasta. Kärsimme myös köyhyydestä autovuokraamossa, korkean paikan kammosta, sekä vesirokosta, joka ajoi meidät autioille hiekkarannoille, joista melkein muodostui matkan paras osa.

Aikuisten matkan teimme viime vuonna iloiseen Amsterdamiin. Kaupunki teki vaikutuksen rentoudellaan, ja nimesimme sen ehdottomasti lähitulevaisuuden matkakohteeksi myös koko perheen voimin. Halvan ruoan löytäminen ei tosin ollut helppoa, mutta onneksi olivat ranskalaiset perunat. Ja kun tulppaaniaikaan olimme liikkeellä, pitihän se tietysti käydä myös ihastelemassa kukkaistutuksia ja niitettyjä peltoja.

https://www.instagram.com/p/BT_OPlaB6pK/?taken-by=lahtoselvitetty

https://www.instagram.com/p/BTof3ZUhWT6/?taken-by=lahtoselvitetty

Perinteinen kesänaloitusmatka suuntautui Viroon, johon otimme oman auton mukaan. Reitit olivat mukavia ja matkanteko sujui, kunhan muisti käydä vessassa jo lähtiessä. Aloitimme retken Tallinnasta, jota tutkimme lapsiryhmän kanssa. Suosikiksi valikoitui Kadriorgin puisto ja sen iso leikkipaikka. Tallinnasta ajelimme Pärnuun, missä vietimme rantaelämää ja söimme pizzaa. Pärnu oli taas kerran helppo kohde, mutta vaatisi meiltä jo jotain muutakin kuin pitkän hiekkarannan. Pärnun jälkeen ajauduimme maaseudulle, kun navigaattori ohjasi pientä hiekkatietä pitkin Haapsaluun. Maisemat eivät varsinaisesti silmissä vilahdelleet, mutta ainakin ehdimme nähdä hirvikolmikon, joka meidän menoamme seurasi tien laidassa. Haapsalu sen sijaan oli kaikkea, mitä olimme toivoneetkin: merenrantaa, tuulta ja tuiverrusta, mutta toisaalta myös viiniä rauhallisella terassilla ja hienoja leikkipaikkoja lapsille.

Kesäkuussa minä kävin blogimatkalla Kataloniassa. Matkan aikana söin niin monta hyvää ateriaa, että juhannusherkut mökillä menivät minun osaltani ihan harakoille. Syömisen lisäksi ehdin ihastumaan ikihyviksi Gironaan, ja toteamaan Costa Bravan houkuttelevaksi rantakohteeksi myös meidän perheellemme. Olinkin jo lähes varaamassa meille syksyksi lentoja Kataloniaan, mutta putkiremontti ja alkaneet työt eivät mahtuneet samaan kalenteriin syysmatkan kanssa.

https://www.instagram.com/p/BVhKn96BJOK/?taken-by=lahtoselvitetty

Muuten kesä menikin kotimaan matkailun parissa. Sata Suomi-kohdetta valikoituvat hitaasti, mutta varmasti, ja Suomi pääsikin näyttämään meille parhaat kasvonsa. Vierailimme esimerkiksi Hangossa, Lappeenrannassa ja Kotkassa – siellä kaksikin kertaa. Mieleen jäivät myös purjelaivat Aurajoella, kymmenessä vuodessa täysin muuttunut Verlan tehdasmuseo, sekä monet Helsingin huippukohteet.

Kesän jälkeen luvassa olikin enää kaksi matkaa: klassinen risteily Tukholmaan, sekä kovasti odotettu matka Tanskaan Legolandiin. Vaikka legot kiinnostivat lapsia paljon, muodostuivat matkan parhaaksi kokemukseksi eläimet, joita maatilamajoituksessamme kohtasimme. Kaikenlaiset rakennuspalikat olisivat varmasti lentäneet kaaressa, jos mahdollisuutena olisi ollut napata yksi pikimusta kissanpentu mukaan Suomeen.

Tukholmaan risteilimme lasten ehdoilla: söimme seisovassa pöydässä ja otimme ilon irti leikkitilasta ja lapsille järjestetystä ohjelmasta. Seuraavalla kerralla ehkä kuitenkin luovutamme suosiolla osan ilosta muille, ja teemme matkaohjelman enemmän omien mieltymystemme mukaan. Tukholmasta kuitenkin löysimme pari ennenkäymätöntä kohdetta, joissa koko perhe viihtyi niin hyvin, ettei laivalle ollut mitään kiirettä.

Vuosi 2017 oli ennen kaikkea perhematkailun juhlaa. Vaikka tein pari matkaa ilman lapsiakin, muodostuivat reissuvuoden kohokohdiksi kuitenkin ne perheenä koetut hetket aina pidemmistä matkoista lyhyisiin päiväretkiin. Tänä juhlavuonna Suomi ei myöskään kalvennut yhtään ulkomaan kohteiden rinnalla, vaan löysimme kotimaasta monta hyvää kohdetta. Niiden etsimistä aion jatkaa tänäkin vuonna.

Mitä sitten tuo tullessaan matkavuosi 2018? Ainakin se tuo heti tammikuussa lämpöä ja eksotiikkaa, kun Sri Lanka kutsuu meitä vajaan viikon päästä. Sri Lankan matkamme teemaksi ovat jo nousemassa erilaiset kohtaamiset, sillä olemme sopineet useammankin tapaamisen paikallisten ihmisten kanssa. Lisäksi moni muukin suomalainen on jo kertonut matkaavansa maahan samaan aikaan meidän kanssamme, joten eihän sitä tiedä, vaikka kohtaisimme heitäkin matkan varrella.

Kohtaamisista voisikin ehkä muodostua kantava teema koko matkavuodelle 2018. Jos yrittäisimme monien paikkojen ja elämysten sijaan kohdata mahdollisimman paljon ihmisiä: heitä, jotka eri paikoissa osuvat tiellemme, ja jotka kokevat paikan omalla tavallaan. Ehkä sillä tavalla oppisimme vieläkin enemmän kohteista – ja samalla itsestämme.

Hyvää matkavuotta 2018 kaikille!

 

*Tämä postaus on osa Instagram Travel Thursday -tempausta. IGTT:n vetäjinä Suomessa toimivat matkablogit Vagabonda ja Travellover.

Liity sinäkin mukaan tempaukseen ja jaa reissuinspiraatiota käyttämällä Instagramissa tunnistetta #IGTravelThursday tai #IGTT! Lue tempauksesta lisää täältä.

Minut löydät Instagramista nimellä @lahtoselvitetty.

 

You Might Also Like...

16 Comments

 • Reply
  ananas2go
  5 tammikuun, 2018 at 6:43 pm

  Oi, ihanaa, kun pääsette oitis keräämään uusia kokemuksia, kohteita ja kohtaamisia! Antoisaa matkajatkumoa!

  • Reply
   Katja / Lähtöselvitetty
   5 tammikuun, 2018 at 7:06 pm

   On aivan mahtavaa päästä kohta matkaan, vaikka kieltämättä pieni pakokauhu alkaa taas tuttuun tapaan hiipiä. Tässä vaiheessa kaikki on aina yhtä levällään, ja tekisi mieli perua koko homma, mutta onneksi ei voi! Ainakin saadaan kunnon seikkailu heti tähän vuoden alkuun.

 • Reply
  Sisko / Hieman_vino
  6 tammikuun, 2018 at 5:47 pm

  Ompas vuoteen mahtunut monta ihanaa retkeä ja hetkeä! 🙂 nuo tulppaanit on omassakin toiveissa.
  Toivottavasti myös kuluva vuosi tuo tullessaan ihania matkoja ja muistelmisen arvoisia hetkiä! 🙂

  • Reply
   Katja / Lähtöselvitetty
   6 tammikuun, 2018 at 9:15 pm

   Ihmeesti niitä retkiä kuitenkin kertyi, vaikka jossain vaiheessa tuntui hiljaiselta. Viime vuoden matkat olivat kuitenkin vähän lyhyempiä ja lähemmäs, niin nyt on ihana lähteä vähän kauemmas. Ja olla matkassa pidempään kuin vain pari viikkoa!

 • Reply
  satu & milla
  6 tammikuun, 2018 at 9:36 pm

  Legoland… sinne meidänkin pienet kovasti haluavat, varsinkin kun täältä Norjasta automatka Legolandiin ei ole kovin kummoinen, ja se tuntuu olleen lasten kaveriporukoiden perheiden ykköskohde viime vuotena! Mukavaa reissuvuotta 2018! – Satu

  • Reply
   Katja / Lähtöselvitetty
   6 tammikuun, 2018 at 9:54 pm

   Kiitos Satu! Legoland on kyllä huippukohde kaikille legojen ystäville – niin kokonaisvaltainen kokemus se on. Minua on ilahduttanut erityisesti se, ettei se olekaan yhtään niin kallis matkakohde kuin täällä Suomessa on koko ajan puhuttu sen olevan. Valmiit pakettimatkat ovat saaneet aikaan illuusion, että sinne matkustaakseen suomalaisperheellä pitäisi olla elinikäiset säästöt tai lottovoitto, vaikka oikeasti sinne voi matkustaa hyvinkin halvalla. Ja tilanne on varmasti sama myös Norjasta käsin. Tätä ilosanomaa minä olen yrittänyt parhaani mukaan levittää!

 • Reply
  Noora | Kerran poistuin kotoa
  6 tammikuun, 2018 at 11:38 pm

  Tuo Caminito del Rey pitää päästä joskus vaeltamaan. Muutenkin viime aikoina on näkynyt paljon postauksia siltä suunnalta Espanjaa ja reissu noihin maisemiin on alkanut kiinnostaa. Mäkin tykkäsin paljon Kadriorgin puistosta, vaikka sen leikkipaikassa en käynytkään 😀 Mutta se oli todella kaunis paikka ja nähtävää olisi ollut vaikka kuinka.

  • Reply
   Katja / Lähtöselvitetty
   6 tammikuun, 2018 at 11:44 pm

   Meitä kävi viime talvena monta bloggaajaa Caminito del Reyllä ihan peräkkäin – nyt on viime kuukausina näkynyt juttuja vähemmän. On se tosi hieno reitti kävellä. Kadriorgin puistossa minua jäi harmittamaan se, ettei me juuri muuta puistoa leikkipaikan ulkopuolelta nähtykään – juututtiin niin täysin leikkipaikkaan. Seuraavalla kerralla täytyy kyllä keskittyä muihin osiin puistoa, mutta takaisin täytyy mennä.

 • Reply
  Travelloverin Annika
  9 tammikuun, 2018 at 3:07 pm

  Miksi en koskaan pääse mihinkään on minunkin vakiokysymyksiäni. 🙂 Mutta kun katsoo taaksepäin mennyttä vuotta tai vuosikymmentä, totuus lienee vähän toinen. Nyt on minulla selvästi mitä kauemmas sen parempi -vaihe, mutta kun taas Eurooppa alkaa puhutella enemmän, otan asiakseni tutustua paremmin Espanjaan. Johan Baskimaalla joulun ja uuden vuoden tienoilla aloitin.

  Ihanaa Sri Lankaa! Minulle se oli ristiriitainen kokemus: paljon hyvää mutta myös jotain vaikeasti lähestyttävää. Toivottavasti se on teille pelkästään antoisa ja täynnä ihania kohtaamisia.

  • Reply
   Katja / Lähtöselvitetty
   10 tammikuun, 2018 at 11:36 pm

   Se on ihan totta, että usein tulee olo, että kaikki muut pääsevät johonkin paitsi minä. Ja silti pääsee matkustamaan paljonkin. Matkustamisessa vain on se paha puoli, että mitä enemmän sitä tekee, sitä enemmän tekee mieli tehdä vielä lisää. Eli nälkä lisääntyy syödessä.

   Innolla odotan Sri Lankaa, koska olen saanut siitä niin ristiriitaisen kuvan. Osa on ylistänyt maasta taivaaseen, kun taas toisille on ollut suuri pettymys. Toivon, että löydän sen jonkin välimaaston, jossa on niitä ihania hetkiä, mutta myös sitä tavallista taivaltamista. Silloin matkat ovat yleensä parhaimmillaan.

 • Reply
  traveldreamer17
  10 tammikuun, 2018 at 9:19 am

  Kivasti teillä on mahtunut vuoteen sekä lapsireissuja että aikuisten omiakin. Ja mahtavalta kuullostaa tuleva Sri Lanka. Täytyy ehdottomasti tulla lukemaan raporttia siitä.

  Lego Land on meidänkin lasten toivelistalla. Pohdimme vain mennäkö Billundiin vai Saksaan. Saksan legolandiin voisi yhdistää käynnin meidän parin vuoden takaisen vaihtotyttären luona ja Saksassa on kuulemma todella kivoja muitakin huvituksia lapsille mm. pienoisjunapuisto.

  • Reply
   Katja / Lähtöselvitetty
   10 tammikuun, 2018 at 11:38 pm

   Legolandista haaveillessa kannattaa tosiaan muistaa, että niitä on muuallakin kuin Tanskassa. Esimerkiksi Saksan Legoland on kuulemma tosi kiva. Meitä Tanska on houkutellut maana muutenkin, ja Kööpenhaminaan on löytänyt niitä naurettavan halpoja lentoja, niin valinta on osunut sinne.

   Kannattaa pysyä kuulolla Sri Lankan suhteen! Huomenna retki alkaa, ja kaikki on taas mahdollista!

 • Reply
  Terhi | VAGABONDA
  21 tammikuun, 2018 at 9:56 pm

  Costa Brava näyttää upealta! Nyt kun olen käynyt pari kertaa Etelä-Espanjassa, olisi kiva mennä seuraavaksi pohjoiseen… Tai oikeastaan ihan minne päin Espanjaa vain! 🙂

  Ihanaa Sri Lankan -reissua! Onko sinne Helsingistä suorat lennot kun on niin paljon suomalaisia menossa sinne? 🙂

  • Reply
   Katja / Lähtöselvitetty
   14 helmikuun, 2018 at 10:31 pm

   Olen ihan samaa mieltä, että Espanjassa voi mennä ihan mihin päin vain – aina on ihanaa! Minua Costa Brava alkoi houkuttaa eniten sen vuoksi, että Barcelonaan yleensä saa edullisimmin lentoja, ja sieltä taas matka Costa Bravalle ei ole pitkä.

   Suomesta ei ole suoria lentoja Sri Lankaan, lukuun ottamatta ehkä lomalentoja. Me vaihdoimme mennen tullen Dohassa, ja Qatar Airwaysin yhteydet sinne ovat erittäin kätevät. Taitaa kuitenkin olla enemmän kyse sattumasta, kun niin paljon suomalaisia on suuntaamassa sinne samaan aikaan. Sri Lanka on kyllä kovassa nosteessa Suomessa. Siellä taas ihmeteltiin, miksi suomalaisia ei käy siellä enemmän: esimerkiksi Hollanissa se on hyvin yleinen matkakohde.

 • Reply
  Kohteena maailma / Rami
  30 tammikuun, 2018 at 11:49 pm

  Katsoin aikoinani videon Caminito del Raysta, kun se oli suljettu -> olihan se hurjaa touhua. Nyt uudistettuna se näyttää moottoritieltä eli olisi sopiva kohde nyt myös minulle 🙂 Tosi upeita reissuja on viime vuodelle mahtunut ja ei tosiaan ole sinulla huonosti tämäkään vuosi alkanut. Upea teema ottaa tuo ihmisten kohtaaminen tavoitteeksi!

  Mukavia reissuja IGTT-hengessä tälle vuodelle!

  • Reply
   Katja / Lähtöselvitetty
   14 helmikuun, 2018 at 10:32 pm

   Vanha Caminito del Rey oli kyllä hurja! Sehän oli pakko remontoida juuri siitä syystä, että kaikenlaiset rohkelikot kulkivat reittiä, vaikka se oli todella vaarallinen. Tänä päivänä reitti on erittäin turvallinen, mutta silti pelottava. Korkeuserot ovat niin suuret. Suosittelen, jos vain liikut siellä päin!

Leave a Reply