Start spreading the word. I’m leaving today. I want to be a part of it: New York, New York.
Niinpä niin. Tuhansien ja taas tuhansien muiden tavoin me haaveilimme pitkään soluttautumisesta tuohon kaupunkiin, joka ei koskaan nuku. Keltaisia takseja, Times Squaren valomainokset, Brooklynin silta – niin paljon kuvia, jotka ovat syöpyneet sarveiskalvoille lehdistä, mainoksista, televisiosta. Pari vuotta sitten me päätimme toteuttaa haaveen ja varasimme matkan Isoon omenaan. Ja kuten meillä aina muulloinkin: suunnitelmat paisuivat ja päädyimme viettämään kaupungissa kokonaisen kuukauden.
New Yorkiin lentäminen on halpaa, mutta asuminen kaikkea muuta. Me ratkaisimme asunto-ongelman vuokraamalla nettisivusto Home Awayn kautta asunnon East Villagesta läheltä Union Squarea. Asunto oli kaksio, jonka olohuoneessa oli sermeillä erotettava toinen makuutila. Tämän makuutilan vuokrasimme kahdelle eri pariskunnalle kahdeksi viikoksi kerrallaan, minkä avulla teimme matkasta ylipäätään taloudellisesti mahdollisen. Asunto toimi oikein hyvin, kun hyväksyi mielessään rattaiden ja kauppakassien raahaamisen päivittäin kolmanteen kerrokseen kallellaan olevia portaita pitkin, ja suhtautui tien toisella puolella olevaan Webster Halliin yhtenä maailman tunnetuimmista keikkapaikoista aamuun asti jumputtavan yökerhon sijaan. Suomalaiseen väljyyteen ja hiljaisuuteen tottuneelle se oli tietysti ensin pieni järkytys, mutta ehdottomasti kuuluu oikeaan New York –kokemukseen.
Lapsen kanssa New Yorkissa on ihanaa. Kaupunki on täynnä leikkipuistoja, joissa on aina lapsia leikkimässä. Puistoista löytyy joka ilta elävää musiikkia, iloisia ihmisiä sekä muita lapsiperheitä. Missään meidän kulkemillamme alueilla ei ollut häiritseviä humalaisia tai omituisia tappeluita, joihin Helsingin kesäillassa törmää koko ajan. Ruoka on hyvää, eikä mitenkään riistohintaista. Vaikka Amerikka onkin kuuluisa roskaruoastaan, on erityisesti New Yorkissa kasvamassa suuri puhtaamman ruoan käyttäjäkunta, joten kaupoista oli helppo löytää valmiina myös hieman terveellisempiäkin ratkaisuja. Monista ruokakaupoista oli helppo kasata kunnon eväskassi, jonka kanssa sitten saattoi lähteä puistoon tai jollekin nähtävyydelle retkeilemään.
Nähtävää kaupungissa on enemmän kuin edes kuukaudessa ehtii katsoa. Lapsen kannalta mielenkiintoisimpia ovat varmasti Luonnontieteellinen museo ja Central Park. Kaupungista löytyy myös todella hyvä Lasten museo, johon ei törmää sattumalta, vaan sen olemassaolo täytyy tietää. Museosta löytyy valtava määrä nähtävää ja tehtävää lapselle, joka saa osallistua lähes kaikkeen. Meidän kaksivuotiaamme ihastui eniten Vapauden patsaaseen, jota kävimme katsomassa useampaan kertaan. Pelkän patsaan ohittavan risteilyn lisäksi meidän täytyi lopulta tehdä retki myös patsaan juurelle, jolloin pääsimme samalla lipulla myös Ellis Islandille, johon siirtolaiset aikoinaan saapuivat.
Lapsen kanssa liikkuminen on kaupungissa yllättävän kätevää. Rattaiden kanssa pääsee lähes joka paikkaan. Metrolla kulkiessa tosin on hyötyä metrokartasta, johon on merkitty erikseen hissilliset asemat. Ilman hissiä rattaita on lähes mahdoton kantaa kapeita ja ruuhkaisia portaikkoja ihmisten juostessa ohi ja yli. Hissilliset asemat ovat yleensä myös niitä vähän suurempia, joissa mahtuu muutenkin paremmin kulkemaan rattaiden kanssa.
Ravintolat ottivat lapsen hyvin vastaan. Alkumatkasta emme juuri käyneet ulkona syömässä, vaan haimme valmista ruokaa asunnolle tai kävimme pikaruokapaikoissa, mutta myöhemmin kävimme myös ravintoloissa niin päivällä kuin illallakin. Lähes kaikista ravintoloista löytyi syöttötuoli ja lapsi oli erittäin tervetullut. Lämpimin muisto jäi italialaisen ravintolan vanhasta miestarjoilijasta, joka kehotti meitä hakemaan lapselle pizzaa naapurikioskista, kun heidän listallaan ei sitä ollut. ”Why not?” hän vastasi, kun kysyimme, onko se varmasti ok. Niinpä Isä kipaisi ruokaa odotellessaan naapurin pizzeriaan ja toi pizza slicen pahvilautasella tyytyväisen lapsen eteen.
New Yorkiin ei kannata lapsen kanssa lähteä pikaisesti eikä pikaistuksissaan. Pelkästään lennot ja aikaero tekevät matkustamisesta lapselle rankkaa, minkä lisäksi ainakin kaksivuotiaan aivot tarvitsivat aikaa tottuakseen valtavan kaupungin meluun ja sykkeeseen. New Yorkissa, kuten kaikkialla muuallakin, kannattaa panostaa juuri majoitukseen, sillä välimatkat ovat pitkiä, eikä asumisen standardi ole aivan samanlainen kuin mihin on ehkä tottunut. Asunnot ovat pieniä ja tunkkaisia, vaikka hinta olisikin taivaissa. Kaupunginosat myös eroavat paljon toisistaan, minkä vuoksi kannattaa selvittää, mihin on menossa. Hyvän ennakkosuunnittelun jälkeen New York on kuitenkin lapsen kanssa matkustavalle varmasti yksi parhaista kaupungeista maailmassa. Lapset leikkivät puistoissa kielirajoista piittaamatta ja perheet voivat viettää pitkiä päiviä ulkona sykkeen keskellä. Tarjolla on aivan kaikkea mihin vuorokaudenaikaan tahansa, mutta silti siellä on hyvin kotoisaa.
If you make it there, you’ll make it anywhere. It’s up to you: New York, New York!
No Comments