Saavutuksia Santukissa
Aasia Kambodza

Kummien tuki näkyy Santukissa selvästi

Kaupallinen yhteistyö: Suomen World Vision

Kun minä kauan sitten ryhdyin World Visionin kummiksi, tein sen siksi, että se vaikutti konkreettiselta tavalta auttaa. Maksoin pienen rahasumman kuukaudessa, ja sillä rahalla sain seurata yhden lapsen elämää.

Tuolloin en vielä edes ajatellut kummiuttani suuremmassa kuvassa: mihin raha menee, ja ketkä kaikki siitä hyötyvät. Minä vain iloitsin pienestä pojasta, joka antoi kasvot koko toiminnalle. Minulla oli olo, että minä autan häntä.

Kummiudesta puhuttaessa keskustelu kääntyy aina jossain vaiheessa epäilyksiin: mitä rahalla oikeasti tehdään, auttaako se oikeasti juuri minun kummilastani, ja miksei raha voi vain mennä suoraan kummilapselle. Monia isot järjestöt epäilyttävät, ja rahaa tuntuu putoavan pohjattomaan kaivoon.

Minä olen onnekseni päässyt todistamaan omin silmin niitä asioita, joihin minun rahojani on käytetty – vieläpä kahteen kertaan. Kaksi vuotta sitten kävimme Sri Lankassa, missä vierailimme esikoulun ja koulun lisäksi kotipuutarhalla, jolla oli World Visionin tuen avulla otettu käyttöön uusia ja tehokkaampia menetelmiä. Viljelijä oli alkanut kasvattaa luomuvihanneksia – joiden sato oli yllättäen aivan yhtä suuri kuin muidenkin – ja hän oli ryhtynyt kompostoimaan puutarhajätettä järjestöltä saamiensa vuohien avulla. Multaa myymällä hän sai taas lisätuloja, ja samalla hän pystyi jakamaan saamiaan oppeja eteenpäin.

Viime marraskuussa taas vierailin suomalaisen kummiryhmän mukana Kambodzan Santukissa, jonka ohjelma on pyörinyt nyt kolmisen vuotta. Vaikka työ on vasta alussa, muutokset ovat jo nähtävillä, ja me pääsimme niitä todistamaan.

Kambodza

Kambodza

Kambodza

Puhdas vesi on kaiken perusta

Kierrellessämme ohjelma-alueella kolmen päivän ajan, yksi asia tuli harvinaisen selväksi: koko yhteisön hyvinvointi lähtee puhtaasta vedestä. Ilman puhdasta vettä ihmiset sairastuvat, eivätkä pysty käymään koulua tai tekemään töitä, eivätkä he jaksa parantaa yhteisönsä asioita.

World Visionin avulla on rakennettu esimerkiksi vesisysteemejä. Koulu, jossa me vierailimme, oli saanut World Visionin ja parin muun järjestön avulla vesitankin, josta oppilaat ja henkilökunta saavat nyt puhdasta vettä niin juotavaksi kuin käsien pesuunkin. Kouluun oli myös tehty erilaisia käsienpesualueita, jotka houkuttelevat lapsia pesemään käsiään ahkerammin. Myös hyvä käsihygienia estää sairastumista.

Kambodza

Kambodza

Kambodza

Kävimme vierailulla järjestön tukemassa lasten kerhossa, jonka 12-vuotiaat vapaaehtoiset olivat rutinoituneita käsienpesun opettajia. Me kummitkin pääsimme jonon jatkoksi harjoittelemaan tehokasta käsipesua, joka sujui iloisesti laulaen.

Kambodza

Kambodza

Järjestö on myös rakentanut vesitorneja, joiden avulla puhdasta vettä saadaan johdettua suoraan perheiden pihapiiriin. Tällä tavoin vettä ei tarvitse hakea kaukaa, mikä usein jäisi lasten tehtäväksi. Me päätimmekin kummien kesken perustaa projektin, jolla keräämme rahat yhteen uuteen vesitorniin.

Hyvän ravinnon merkitys korostuu niukkoina aikoina

Lähes yhtä tärkeää puhtaan veden kanssa on hyvä ravinto. Kambodzassa etenkin lasten ruokavalio on ollut hyvin yksipuolinen ja koostunut lähinnä riisistä. Köyhimmissä perheissä ruokaa saattaa riittää vain yhdelle aterialle päivässä, ja yleensä tämä ateria on riisiä. Joskus ateriaa monipuolistetaan lisäämällä joukkoon vähän suolaa.

World Vision on tehnyt paljon työtä Santukissa opastamalla vanhempia monipuolisen aterian valmistamiseen. Vaikka ruokaa olisi vähän, monipuolistamalla hieman aterian koostumusta siitä saa moninkertaisesti ravintorikkaamman. Tällöin pienempikin määrä ruokaa voi tuottaa paremman lopputuloksen.

Me vierailimme ruokakerhossa, jossa vapaaehtoiset järjestön tuella pitävät kerran kuukaudessa perheille luennon. Luento saattaa käsitellä ruoanvalmistusta, hygieniaa tai vaikka imettämistä. Luennon jälkeen perheet saavat paikan päällä valmistetun aterian.

Ateria oli hyvin yksinkertainen: riisiä, öljyä, hieman porsaanlihaa ja kananmunaa. Maultaan se muistutti maukasta riisipuuroa. Kun iso ruokakattila nostettiin esille, lautaset ja lusikat nousivat korkealle ilmaan – lapsilla oli selvästi nälkä.

Kambodza

Kambodza

Kambodza

Kummit pääsivät osallistumaan ruoan jakamiseen, ja työtä riittikin: monet lapsista söivät monta lautasellista puuroa, ja se saattoi monelle ollakin päivän ainoa ateria. Minun mieleeni jäi erityisesti nuori pariskunta, joka näytti hädin tuskin täysi-ikäisiltä. Heillä oli mukanaan juuri liikkumaan oppineet kaksoset, jotka söivät puuroa suurella ruokahalulla. Näille vanhemmille opetus tuli varmasti tarpeeseen.

Kambodza

Kambodza

Kambodza

Kambodza

Me vierailimme myös koulussa, johon oli World Visionin avulla rakennettu keittiö. Tuossa keittiössä valmistetaan päivittäin aamiainen, jonka lapset voivat tulla syömään ennen koulun alkua. Monet lapset eivät saa aamiaista ollenkaan kotona, ja heidän koulumatkansa saattaa olla useita kilometrejä, minkä vuoksi oppiminenkaan ei suju. Riisistä ja purkkikalasta valmistettu aamiainen saa lapset jaksamaan aktiivisina koulupäivän.

Kambodza

Kambodza

Kerhoissa lapset saavat olla lapsia

Kambodzassa lasten koulupäivä kestää klo 7-11 eli puoleen päivään mennessä he ovat vapaita koulusta. Tämä tuottaa ongelmia monissa perheissä, sillä vanhempien pitäisi työskennellä riisipellolla koko pitkä päivä. Koulu myös saattaa olla niin kaukana kotoa, että lasta pitäisi kuljettaa kouluun ja takaisin kotiin. Usein tästä syystä lapset eivät pääse kouluun ollenkaan, sillä vanhemmat eivät pääse kuljettamaan lapsia, eivätkä voi jättää heitä keskenään kotiin koko pitkäksi iltapäiväksi.

Tähän ongelmaan on tartuttu perustamalla lasten kerhoja, jotka muistuttavat hieman suomalaisia iltapäiväkerhoja. Niissä lapset saavat lisää opetusta, ja he leikkivät ohjatusti. Ohjaajina toimivat nuoret vapaaehtoiset, jotka meidän vierailemassamme lasten kerhossa olivat vasta 11-12 -vuotiaita. Nämä nuoret ottivat vastuunsa tosissaan, ja vetivät hienosti läpi ohjelmanumeroita – jopa vierailijaryhmän silmien edessä.

Kambodza

Kambodza

Lasten kerhojen merkitys on myös siinä, että siellä lapset saavat edelleen olla lapsia. Koulusysteemi on hyvin jäykkä, ja opetus perustuu tiukkaan kuriin. Tilaa leikille tai luovuudelle ei koulussa ole. Kerhossa taas lapset olivat selvästi vapautuneempia: he hyppivät ja nauroivat, ja olivat ystäviä toisilleen. Muualla yleistä tappelua ja läpsimistä näkyi kerhossa vähemmän.

Kambodza

Kambodza

Tavatessani kummityttöni Sreimomin minä kysyin häneltä hänen päivistään. Hän viettää tällä hetkellä pitkät iltapäivät yli 80-vuotiaan isoisoäitinsä kanssa vanhempien työskennellessä riisipellolla. Sreimomin kylään on kuitenkin suunnitteilla lasten kerho, ja äiti vakuutti minulle, että kun se avautuu, Sreimom kyllä pääsee sinne.

Perheet pääsevät jaloilleen

Konkreettisimmillaan World Visionin työ näkyy siinä, kuinka he koko yhteisön lisäksi auttavat yksittäistä perhettä toisensa jälkeen. Ohjelmaan mukaan pääsevät perheet saavat apua ja tukea elämänsä parantamiseksi.

Työntekijät esimerkiksi tekevät vierailuja perheiden luona ja arvioivat tuen tarvetta tarkasti. Usein perheille rakennetaan pitkän tähtäimen suunnitelma, jonka avulla he pääsevät nousemaan pois pahimmasta köyhyydestä.

Me vierailimme perheen luona, joka oli kärsinyt pahasta puutteesta ja muun yhteisön syrjinnästä. World Vision antoi perheelle opastusta kanojen kasvattamisessa, ja yhdessä yhteisön kanssa hankki alkuun tarvittavat poikaset ja välineet. Nyt perheellä on omassa pihapiirissä kanala, josta he saavat tuloja.

Kambodza

Kambodza

Vierailimme myös perheen luona, joka elää vain isän pienen ansion varassa. Äiti ei voi osallistua työhön, sillä hänen täytyy olla kotona kahden kehitysvammaisen lapsen kanssa. World Vision on tehnyt perheen kanssa suunnitelman siitä, kuinka kasvattamalla kasveja ja eläimiä omassa pihapiirissä äiti voi osallistua tulojen hankkimiseen.

Kambodza

Kambodza

Perheille suuri lottovoitto on aina se, kun joku lapsista saa kummin järjestön kautta. Vaikkei raha tule sellaisenaan perheelle, se varmistaa perheelle paikan jatkuvan avun piirissä. World Vision on sitoutunut seuraamaan ja auttamaan kummilasten perheitä, joten nämä perheet saavat väistämättä apua.

Kaikkein koskettavinta paikan päällä oli kuitenkin seurata sitä suoraa inhimillisyyttä, jota järjestön työntekijät osoittivat kaikkia kohtaamiaan ihmisiä kohtaan. Riippumatta asemasta tai tittelistä he jaksoivat aina keskustella ihmisten kanssa ja oikeasti miettiä keinoja tämän ihmisen auttamiseksi.

Emme myöskään pysähtyneet yhdelläkään pihalla jättämättä sinne jotain jälkeemme. Järjestön autossa oli kasseja, joista he aina kaivoivat vaikkapa pehmoleluja lapsille. Se oli pieni, mutta tärkeä ele.

Kambodza

https://www.flickr.com/photos/140320964@N06/49422922292/in/dateposted/

Santukissa apua jaetaan harvojen käsien kautta

Oli hämmentävää huomata, kuinka pienellä porukalla työtä Santukissa tehdään. World Visionin paikallistoimisto on kolmen huoneen kokoinen, ja työntekijöitä on kymmenkunta. He tekevät kaiken perhevierailuista kirjanpitoon. Työntekijät saavat toki palkkaa, mutta kaikki se huolenpito ja kiinnostus, jota he osoittivat, ei voi mitenkään olla palkan ansiota – niin vilpittömästi se aina tuli.

Järjestöjä arvostellaan usein siitä, kuinka rahat valuvat vain valtavan organisaation pyörittämiseen, eikä päädy sitä todella tarvitseville. Ainakin Santukissa työtä tehdään niin pienellä porukalla, että byrokratia on hyvin vähäistä.

Kambodza

Kambodza

Kambodza

Vaikka toimintaan liittyy paljon sääntöjä, emme poistuneet yhdeltäkään pihalta tekemättä jotain konkreettista juuri sen perheen auttamiseksi. Kerran keräsimme perheelle kolehdin sen päivän ateriaa varten, ja paikallisjärjestön työntekijät kävivät lähtömme jälkeen hankkimassa tarpeet ja toimittivat ne perheelle. Saimme myös aina suoran tiedon perheen tilanteesta ja esimerkiksi siitä, onko lapsilla kummeja. Ryhmämme onnistuikin hankkimaan kummit niin yhden perheen kehitysvammaisille lapsille, kuin kaksosille, joiden vanhemmat olivat saaneet kanalan.

Kummimatkalla minä pääsin toteamaan sen, mihin lahjoittamamme rahat konkreettisesti menevät. Ne menevät kouluihin, jotka pystyvät tarjoamaan puhdasta vettä ja aamiaista oppilaille. Ne menevät lasten kerhoihin, jotka ovat turvallisia ja iloisia paikkoja lapsille viettää aikaa. Ne menevät vesitorneihin ja ravinto-opastukseen, jotka auttavat perheitä pois huonosta ravinnosta ja hygieniasta, jotka pitävät ihmiset sairaina. Ne menevät terveysasemille, jotka yrittävät parhaansa mukaan auttaa ihmisiä selviytymään.

Ja ennen kaikkea ne menevät siihen, että järjestöön on palkattu ihania työntekijöitä, jotka oikeasti välittävät alueen ihmisistä. He jaksavat tehdä työtä perheiden hyväksi, ja he jaksavat kiinnostua jokaisen perheen tarinasta ja ongelmista. He myös jaksavat opastaa vapaaehtoisia, joiden voimin iso osa varsinaisesta työstä tehdään.

Monen tapaamamme lapsen haaveammatti olikin World Visionin työntekijä, enkä ihmettele. Minä ainakin haluaisin nähdä monta entistä kummilasta tekemässä myöhemmin työtä muiden hyväksi.

Kambodza

Kambodza

Se, ettei minun lahjoittamani raha mene sellaisenaan Sreimomille, on vain hyvä asia. Jokaisen autetun lapsen vieressä nimittäin näin lapsen, joka ei ollut vielä saanut apua, jonka myös hän ansaitsisi. On vain reilua, että kaikki tarvitsevat saavat edes pienen osan avusta.

Kambodza

You Might Also Like...

No Comments

    Leave a Reply