Eurooppa Puola

Krakovaa ensikertalaisille

Mitään muuta kaupunkikohdetta varten en ole saanut yhtä paljon ylistäviä terveisiä kuin Krakovaa. ”Ihana kaupunki”, ”Pääsisipä taas Krakovaan” ja ”Oi nauttikaa” olivat niitä lievimmästä päästä olevia ylistyslauseita. Selvästi Krakova oli jättänyt monen mieleen pysyvän jäljen.

Me matkasimme Krakovaan syyskuisena viikonloppuna. Tavoitteena oli tutustua tähän paljon kehuttuun kaupunkiin ja vierailla Auschwitz-Birkenaun keskitysleirimuseossa, mutta muuten matkaohjelma oli vielä täysin auki.

Matkamme ei alkanut parhaalla mahdollisella tavalla, kun heti vanhaan kaupunkiin saavuttuamme suuntasimme ostamaan seuraavalle päivälle retkeä Auschwitziin, mutta poistuimme kioskista vain yhden retkilipun kanssa. Myyjä myi meille kahden lipun sijaan vain yhden, eikä kyseiselle retkelle ollut enempää paikkoja. Jo ostettua lippua ei myöskään voinut vaihtaa eikä palauttaa, joten arvaatte menetetyn 40 euron kirvelleen mieltä.

Ikävä alku kuitenkin kääntyi nopeasti positiivisen puolelle, kun itsepintaisen retkimyyjän kollega soitti peräämme ja kertoi toisenkin paikan (kuin ihmeen kaupalla) löytyneen. Kävelimme taas takaisin lunastamaan myös toisen retkilipun, ja nämä kaksi kertaa jäivätkin meidän ainoiksi kerroiksemme vanhassa kaupungissa. Näiden käyntien jälkeen Kazimierz vain vei kerta toisensa jälkeen voiton.

Krakova

Krakova

Kazimierzissa on helppo viihtyä

Olimme onneksi saaneet jo etukäteen hyvän neuvon suosia Krakovan juutalaista kaupunginosaa Kazimierzia majoitusta valitessa. Olimmekin varanneet hotellin Szeroka-kadulta, joka myöhemmin paljastui koko kaupunginosan legendaarisimmaksi kadunpätkäksi. Kadun päässä sijaitsee kaupungin vanha synagoga, ja toisessa päässä taas on uusi toimiva synagoga. Naapuritalossa oli viettänyt lapsuutensa kosmetiikkalegenda Helena Rubinstein. Katua reunustavien talojen edustat olivat täynnä ravintoloita, joissa ainakin viikonloppuisin soi klezmer-musiikki, ja oluthanat virtasivat.

Krakova

Szerokan ravintolat eivät kuitenkaan olleet niitä, joihin me olisimme jääneet syömään. Niiden hintataso paljastui nopeasti sen verran korkeammaksi, että me suuntasimme kerta toisensa jälkeen muutaman korttelin verran kauemmas.

Krakova

Erityisesti Kazimierzin pääaukion Plac Nowyn ympäristössä oli paljon ravintoloita, joista sai lähes kaikkea mahdollista syötävää. Ainoastaan aasialaiset ravintolat loistivat poissaolollaan, kun taas kaupungin muista osista niitä löytyi runsaasti. Minä viihdyin ehkä parhaiten pienissä puutarharavintoloissa, joita oli perustettu talojen sisäpihoille. Niissä oli konstailematonta ruokaa ja paljon paikallisia pariskuntia kittaamassa kaljaa.

Krakova

Plac Nowyn ympäristö on muutenkin vierailemisen arvoinen paikka. Aamupäivisin siellä järjestetään tori, kun taas illalla aukiosta tulee kaupungin yöelämän keskus. Ympäristön ravintoloissa iltaa viettävät ihmiset valuvat isoina ryhminä aukiolle ostamaan legendaarista känniruokaa zapiekankaa eli patonkia, jonka päälle on ladattu erilaisia täytteitä ostajan toiveen mukaan. Minä söin zapiekankaa ihan keskellä päivää, ja hyvältä se maistui silloinkin. Paksu patonki sieni- ja juustokuorrutteella tosin oli aika kaukana kevyestä lounaasta.

Krakova

Krakova

Meitä neuvottiin valitsemaan zapiekanka-koju sen mukaan, missä on pisin jono – siellä ovat kuulemma myös parhaat zapiekankat. Yksi jono oli kuitenkin aukiolla ylitse muiden: Good Loodin jäätelökioski keräsi eteensä pitkän jonon jo ennen kuin kioski oli vielä edes auki. Tämä ilmiö tosin toistui kaikissa ketjun kioskeissa: ihmiset jonottivat jäätelöä kymmenien muiden seurassa kiltisti seisten. Kysyin paikalliselta oppaalta tämän jäätelöketjun salaisuutta ja hän antoi vastaukseksi yksinkertaisesti rasvan. Yritys valmistaa jäätelönsä täysmaidosta, minkä vuoksi se maistuu ihmisille niin hyvin.

Krakova

Pitihän minunkin tuollaista jäätelöihmettä maistaa ja täytyy sanoa, että se maistui erilaiselle kuin mikään aiemmin maistamani jäätelö. Minä en sentään jonottanut saadakseni sitä, vaan ostin oman neljän zlotyn hintaisen palloni myöhemmin illalla, kun muut jonottivat zapiekanka-kojuihin.

Krakova

Krakova

Kazimierzin erikoisuus on sen asema vahvana juutalaiskaupunginosana. Vaikkei Krakovassa asuvien juutalaisten määrä ole enää lähelläkään toista maailmansotaa edeltäviä aikoja, näkyy juutalainen perinne vielä Kazimierzissa vahvasti. Osa tästä on tietenkin myös turisteille suunnattua markkinointia, mutta minusta on vain hyvä, että kaupunginosa käyttää hyväkseen omia erikoispiirteitään.

Krakova

Krakova

Krakova

Juutalainen yhteisö on myös ollut viime vuosina kasvussa, kun Kazimierziin perustettiin Englannin prinssi Charlesin toimesta juutalainen kulttuurikeskus. Rahat tulivat Englannista, ja nyt Kazimierzissa toimii taas juutalainen päiväkoti ja opetusta antava kulttuurikeskus.

Krakova

Krakova

Juutalainen perinne tuo tietysti Kazimierziin myös hieman surullisen vivahteen: Kazimierzin juutalaiset siirrettiin toisen maailmansodan aikana väkisin Veiksel-joen eteläpuolelle gettoon, josta he kävivät pakkotyössä alueen tehtaissa. Harvat perheet ovat enää myöhemmin palanneet Kazimierziin, josta kerran joutuivat lähtemään.

Krakova

Wawelista näkee parhaat maisemat

Minun täytyy myöntää, että Krakovan vanha kaupunki oli jonkinasteinen pettymys. Kun on vieraillut monta kertaa Tallinnassa, vanha kaupunki tuntui aika tylsältä. Toki lajissaan Euroopan suurimman aukion laidalta löytyi hienoja rakennuksia, kuten Marian kirkko ja vanha Verkahalli, mutta kokonaisuutena alue tuntui matkamuistomyymälöineen ja terassiravintoloineen moneen kertaan nähdyltä. Emme sinne enää ensivierailujen jälkeen palanneetkaan, koska muut alueet tuntuivat huomattavasti kiinnostavammilta.

Krakova

Krakova

Krakova

Vanhasta kaupungista Kazimierziin päin kävellessä kiipesimme kuitenkin Wawelin linnalle, josta avautuivat upeat näkymät Krakovaan. Linnan alueella on kirkko ja useita museoita, jotka kaikki olivat meidän vierailumme aikaan jo kiinni. Tämä ei kuitenkaan haitannut vierailua, vaan sen sijaan nautimme laskevasta auringosta ja Veikselille avautumista näkymistä, joita tahditti vastarannalta kuuluva konemusiikki, ja toisaalta rantakadulla soittava viulisti. Kahden erilaisen musiikin välinen ristiriita tuntui kuitenkin sopivan hyvin Krakovaan, joka on samaan aikaan niin montaa asiaa.

Krakova

Krakova

Wawelin linnan pihalla oli myös hyvä pysähtyä pitämään juomatauko: jo siellä saimme ensimmäisen vihjeen siitä, että hinnat tosiaan ovat täysin erilaiset heti vanhan kaupungin ulkopuolella.

Krakova

Krakova

Ilmaiset kävelykierrokset sopivat tiedonjanoiselle

Jo varhain bongasimme kaduilta oppaita, joiden keltaisissa sateenvarjoissa luki ”Free tour”. Walkative-nimisen yrityksen järjestämät kävelykierrokset ovat osallistujille ilmaisia, mutta tietenkin heidän toivotaan kierroksen lopuksi jättävän oppaalle kunnon tipit.

Me osallistuimme viimeisenä iltanamme juutalaisen Krakovan kierrokselle, joka kahden ja puolen tunnin aikana vei meidät kotikaupunginosamme juutalaisten kohteiden kautta joen toiselle puolelle gettoon ja aina Oscar Schindlerin tehtaalle asti. Meidän oppaamme oli niin taitava tarinankertoja, että hänelle jätti tippiä ihan mielellään.

Krakova

Ilmaisia kävelykierroksia järjestetään myös vanhaan kaupunkiin, sekä erilaisten teemojen ympärille. Minun mielestäni kierrokset sopivat parhaiten tiedonhaluisille matkaajille, jotka oikeasti kiinnostuvat oppaan tarinoista ja pienistä yksityiskohdista. Meidän seurueestamme osa selvästi käveli läpi juutalaisen historian ja sen kauheudet omaksumatta paljonkaan uutta, sillä sen verran vähän ilmeet värähtivät. Myös oppaan kehotukset ottaa kuvia esimerkiksi säästyneestä geton muurista kaikuivat useimpien kohdalla kuuroille korville – minä kyllä annoin kamerani laulaa niin paljon kuin rivakan kävelyn ohella ehdin. Myös Schindlerin tehtaasta jäin napsimaan kuvia, kun muut ryhmäläiset jo valuivat hitaana jonona takaisin tutummille seuduille.

Krakova

Krakova

Syö ja juo puolalaista

Krakovaan voi tehdä myös antoisan ruoka- ja juomamatkan. Hintataso on selvästi Suomea alhaisempi, minkä vuoksi ulkona syöminen ja juominen ei kaada taloutta – ainakaan heti. Toki erilaisiin vodkapaukkuihin voi upottaa pienen omaisuuden, jos erilaisia makuvaihtoehtoja alkaa testailemaan enemmän. Moni turisti näyttikin erityisesti lauantai-iltana siltä, että valikoimiin oli tutustuttu huolella.

Krakova

Puolan erikoisuudet ovat hyvin lihapainotteisia, mutta kasvisruokiakin on saatavilla. Myös erilaisia keittoja oli aina listalla, ja hieman rujosta ulkonäöstään huolimatta ne olivat yleensä erittäin maukkaita. Syyskuussa sienikausi näkyi ruokalistoissa, ja sieniä löytyi lähes kaikista annoksista. Jos ei yhtään pidä sienistä, kannattaakin Krakovassa pitää silmänsä auki ruokaa valitessa.

Krakova

Me opimme hyvin nopeasti, että alkupalat ovat Krakovassa aika turhia. Ruoka-annokset olivat niin suuria, että ne jaksoi hädin tuskin syödä muutenkaan. Esimerkiksi minun leivitetty kanani oli läpimitaltaan reilut kaksikymmentä senttiä, minkä kyytipoikana oli ämpärillinen ranskalaisia. Jaksoin syödä annoksesta ehkä puolet, vaikken mikään pieniruokainen yleensä olekaan.

Krakova

Puola on vodkaperinteen lisäksi myös vahvasti olutmaa. Olutta oli myynnissä joka paikassa, ja se oli yleensä edullisempaa kuin vesi. Krakovassa myös pitkästä aikaa näkyi ihmisiä oluella jo siinä vaiheessa, kun minä olin juuri viimeistellyt aamukahvini. Koskaan ei siis tarvinnut olla terassin ainoa oluenjuoja.

Krakovasta löytyy perinteisen puolalaisen Zywiecin lisäksi myös pienpanimoita, joiden oluita on tarjolla ravintoloissa. Minä valitsin Nowa Hutan kaupunginosassa sijaitsevan panimon alea, joka maistui hyvin. Sen maku sopi viimeiseen iltaamme erinomaisesti, sillä olimme juuri viettäneet aamupäivän Nowa Hutan kaupunginosassa aistien sen tunnelmaa.

Krakova

Nowa Hutasta löytyy oikeaa elämää

Jos vanhan kaupungin hevoskärryt ja Kazimierzin klezmer-musiikki alkavat kyllästyttää, kannattaa suunnata raitiovaunuretkelle Nowa Hutan kaupunginosaan. Nowa Huta on kommunismin ajan kaupunginosa, josta oli määrä tulla sosialistisen ihanteen mukainen oma kokonaisuutensa.

Noin kymmenen kilometrin päähän Krakovan keskustasta rakennettiin suuri keskusaukio, jolta lähtevät leveät puistokadut, ja jota reunustavat kolossaaliset kivirakennukset. Katujen varret ovat täynnä valtavia kerrostaloja, joiden asukasmääristä ja huoltosuunnitelmista tällainen tavallinen kerrostaloasukas vain näkee painajaisia.

Krakova

Krakova

Krakova

Nowa Huta ei kuitenkaan koskaan valmistunut: esimerkiksi keskusaukion Plac Centralnyn pohjoispäähän suunniteltu kaupungintalo ja eteläpäähän suunniteltu teatteri jäivät toteuttamatta, ja nyt Ronald Reaganin aukioksi uudelleen nimetty alue seisoo aika toimettomana suurten teiden risteyskohdassa. Jopa aukiota aiemmin vartioinut valtava Lenin-patsas kaadettiin jo heti kommunismin romahtamisen aikoihin vuonna 1989.

Jos haluaa tutustua Nowa Hutan todelliseen henkeen, kannattaa pistäytyä syömässä jossain alueen maitobaarissa, joita löytyy enemmän kuin mistään muualta Krakovasta. Nämä ruokala-tyyppistä ruokaa tarjoavat ravintolat ovat halpoja ja kansan suosiossa.

Krakova

Krakova

Krakova

Idealistisesta lähtökohdastaan huolimatta Nowa Huta näyttäytyi meille ensisijaisesti vihreänä asuinkaupunginosana. Siellä näimme enemmän pieniä lapsia ja ulkoilevia perheitä kuin missään muualla Krakovassa. Näimmepä myös ensimmäiset kunnon leikkipuistotkin.

Erityisesti Nowa Hutan järven rannalla oli mukavaa viettää aurinkoista sunnuntaipäivää. Järveltä oli mahdollista vuokrata polkuveneitä tai kanootteja, ja lapsille oli tarjolla leikkipuiston lisäksi myös maksullinen härvelipuisto. Rentoon oleiluun oli tarjolla myös aurinkotuoleja ja riippumattoja. Nowa Hutan järvi olikin mukava piristys muuten kaupungin kivikaduilla vietettyihin päiviin.

Krakova

Krakova

Auschwitziin kannattaa mennä kaikesta huolimatta

Lähtökohtaisesti ajatus turistimatkasta keskitysleirille ei tunnu houkuttelevalta: miksi pitää lähteä katsomaan menneitä kurjuuksia? Auschwitz-Birkenaun keskitysleirimuseo on kuitenkin paikka, jonka leireiltä selvinneet ihmiset halusivat perustettavan heti toisen maailmansodan jälkeen. He halusivat, että ihmiset joutuisivat näkemään ja muistamaan sen, mitä he joutuivat kokemaan, ettei ihmiskunta enää koskaan sallisi sen tapahtuvan uudestaan.

Krakova

Krakova

Auschwitz-Birkenau on vaikuttava kohde, joka ei varmasti jätä ketään kylmäksi. Auschwitzin puolelle perustettu museo esittelee keskitysleirien historiallisia vaiheita ja toimintatapaa, sekä näyttää meille kaikessa kauheudessaan sen, mistä koko holokaustissa oli kysymys. Museota ei suositellakaan alle 14-vuotiaille, minkä ymmärrän hyvin: näin kauheaa asiaa on vaikea vielä selittää sitä nuoremmalle.

Krakova

Krakova

Krakova

Kun Auschwitzin majoitusrakennukset olivat entisiä armeijan rakennuksia, joissa ihmiset viettivät jopa kuukausia, olivat Birkenaun asumukset tarkoitettu vain lyhyitä oleskeluja varten. Birkenau oli ensisijaisesti tuhoamisleiri, jonka neljässä krematoriossa poltettiin valtava määrä ihmisiä. Yhteensä heitä tapettiin yli miljoona, mutta kaikkia ei ehditty edes tuhkata, vaan osa haudattiin suuriin joukkohautoihin. Ihmiset tuotiin keskelle Birkenauta junavaunuissa, joista heidät jaettiin joko suoraan kaasukammioon vietäviksi tai tilapäisesti parakkeihin sijoitettaviksi. Parakeissakin yleensä vietettiin vain muutamia tunteja, tai korkeintaan joitakin päiviä.

Krakova

Astuminen sisälle yhteen naisten puolen parakkiin sinetöi koko vierailun Auschwitz-Birkenaussa: kuinka maapohjainen tiilirakennus oli ladottu täyteen puulavetteja, joilla majoittui jopa kahdeksan ihmistä. Alin lavetti oli aivan maan rajassa, ja sillä majoittujat siten koko ajan alttiina rottien puremille. Tilaa ylemmän lavetin alareunaan oli ehkä 40 senttiä.

Krakova

Auschwitz on kaksikerroksisine rakennuksineen ja niiden välissä kulkevine teineen kuin armeijan leiriä, mutta Birkenau taas on yhtä laajaa kenttää. Yli 175 hehtaarin alue on täynnä tiiliperustuksia ja pystyssä seisovia savupiippuja, joiden ympäriltä ovat parakit tuhoutuneet. Piippujen määrää on mahdoton edes yrittää laskea: niin kauas ne tikkusuorissa riveissä levittäytyvät.

Krakova

Keskellä kulkee rautatie, jota pitkin junat saapuivat suoraan kuoleman portiksi kutsutusta aukosta. Rautatietä pitkin katsoessa on vaikea edes erottaa, mihin asti se johtaa. Birkenau on jo alun perin suunniteltu järjestelmällistä ja tehokasta tuhoamista varten.

Krakova

Minä ymmärrän, että joillekin vierailu keskitysleirimuseossa on liian rankka kokemus syystä tai toisesta. Minun viikonloppuni Krakovassa olisi kuitenkin jäänyt pahasti vajaaksi, jos en olisi tuota päiväretkeä tehnyt. Toki se söi yhden kokonaisen matkapäivän ja paljon voimia, mutta toisaalta mahdollisuus nähdä se kauheus, johon Kazimierzin ihmiset loppujen lopuksi päätyivät, antoi hyvän perspektiivin koko oleilulle. Kazimierzissa juutalaisuutta ja heidän kohtaloaan ei pääse karkuun, vaikka haluaisi.

Krakova

Krakova

Vielä Krakovan hintatasosta

Kauheasta menneisyydestä huolimatta Krakova on tänä päivänä kuitenkin eloisa ja iloinen kaupunki, jossa voi myös puhtaasti pitää hauskaa. Mukavan lyhyt lentomatka Helsingistä, edullinen hintataso ja hyvät fasiliteetit tekevät siitä helpon viikonloppukohteen. Tämä näkyikin kaupungissa, jossa tuon tuosta tuli vastaan isoja suomalaisseurueita. Suomalaiset ovatkin selvästi ottaneet Krakovan omakseen.

Krakova

Krakova on suomalaisille hyvä matkakohde myös sen edullisuuden vuoksi: hotelliyö Dom Casimissa Kazimierzin legendaarisella Szeroka-kadulla maksoi 60 euroa. Ravintoloista pääruoan saa alle kymmenellä eurolla, paitsi jos valitsee esimerkiksi keiton tai pierogin nimellä kutsutut pelmeni-tyyppiset nyytit – ne maksavat vain kolme tai neljä euroa annokselta.

Ravintoloissa olut maksaa vajaat kaksi euroa per tuoppi, kun taas kaupasta sellaisen saa noin 50 sentillä. Puolentoista litran vesipullo taas kustantaa kaupassa noin 20 senttiä.

Krakova

Kallein yksittäinen ostos majoituksen lisäksi oli retki Auschwitz-Birkenauhun. Yhdeltä hengeltä päivän retki maksoi noin 40 euroa. Hintaan sisältyivät kuljetukset, sisäänpääsyt ja opastukset koko ajalta. Vaikka keskitysleirimuseoon olisi päässyt myös junalla tai julkisella bussilla, oli hieman kalliimman hinnan maksaminen minun mielestäni ihan kannattavaa, sillä opaspalvelut olisivat maksaneet paikan päällä kuitenkin. Kovimman sesongin aikaan Auschwitziin ei pääse ollenkaan osallistumatta opastetulle kierrokselle, mikä on ruuhkien vuoksi ihan ymmärrettävää.

Krakova

Jos minun vielä pitäisi antaa yksi hyvä neuvo Krakovaan ensimmäistä kertaa matkustavalle, se olisi: tiedä, missä olet. Krakova on Puolan toiseksi suurin kaupunki, ja myös Puolalla on vahva menneisyys. Koko maata leimaa historia Saksan ja Neuvostoliiton välissä, ja kommunistinen menneisyys näkyy maassa vielä vahvasti. Krakovaa ei ole syytä alistaa vain oman huvittelunsa näyttämöksi, vaan samalla kannattaa katsoa ympärilleen ja tutustua paikkaan.

Mutta silti – ja ennen kaikkea: Krakovasta kannattaa nauttia. Onhan se ihana kaupunki!

Krakova

You Might Also Like...

30 Comments

  • Reply
    idahhh
    21 syyskuun, 2018 at 2:48 pm

    Mekin käytiin juuri viikonloppuna Krakovassa. Me ympättiin meidän lomaan myös käynti Zakopanessa ja Slovakian puolella Strbske Plesossa, jolloin nähtiin vähän Tatravuoristoakin. Käytiin myös Auschwitzissä koska se joteinkin vain tuntui siltä että siellä on kerran elämässä käytävä. Tykättiin paikasta tosi paljon ja hotelli oli meilläkin juutalaiskorttelissa, missä oli kiva tunnelma ja se oli kävelymatkan päässä vanhastakaupungista. Hieman tunnelmaa latisti ja vei voimia meillä kova flunssa, joka iski sekä minuun että mieheen juuri ennen reissua, mutta tykättiin kuitenkin paikasta tosi paljon! Seuraavalla kerralla aiotaan päästä Schinderlin Tehtaalle (liput myyty loppuun niin ei päästy) ja ehkä lähteä päiväretkelle taas kohti Tatravuoristoa Morskie Oko-järvelle.

    • Reply
      Katja / Lähtöselvitetty
      25 syyskuun, 2018 at 9:23 pm

      Todella paljon te olette ehtineet viikonlopussa! Tatravuoristo kyllä kiinnostaa minuakin, ja Wieliczkan suolakaivos ja Schindlerin tehdas jäivät seuraavaan kertaan. Onneksi kaupunki on niin kiva, että sinne haluaa mennä toisenkin kerran!

  • Reply
    Kati / Lähinnä Kauempana
    23 syyskuun, 2018 at 6:52 pm

    Oi, Krakova! Meidän majoitus ei harmittavasti ollut Kazimierzissä, mutta onnistui silti erinomaisesti. Majoituttiin vanhankaupungin ja Kazimierzin välissä, joten molempiin paikkoihin oli helppo siirtyä. Mutta samat vibat meillekin jäi: vanhakaupunki oli toki kaunis ja viihtyisä, mutta isoimmat elämykset mekin saatiin Kazimierzissä. Erityisesti, kun olin reissussa ystäväni kanssa (ilman lapsia!), joten nautittiin Kazimierzin valtavasta baari- ja ravintolatarjonnasta suunnattomasti! Ja illan päätteeksi jättikokoiset zapiekankat maistuivat erinomaisilta. 🙂

    Oma suositukseni on myös Tytanon tulitikkutehtaan alue, joka on vähän kuin Telliskivi, Teurastamo ja muut eloon heränneet teollisuusalueet. Pitäisi syksyn edetessä reipastua ja kirjoittaa omaankin blogiin Krakovasta.

    • Reply
      Katja / Lähtöselvitetty
      25 syyskuun, 2018 at 9:27 pm

      Kazimierz kyllä vei voiton vanhasta kaupungista ihan täysin: Kazimierz oli niin täynnä elämää ja paikkoja. Mekin oltiin liikkeellä ilman lapsia, mutta hirveän monessa baarissa ei jaksettu käydä – olisikohan johtunut päivien kävelyntäyteisestä ohjelmasta? Minä yritin kerran syödä zapiekankaa, mutta oli se aika tuhti paketti, kun patonki on paksua ja valkoista, ja siinä päällä paksu kerros sieniä ja juustoa. Ei mikään kevytruoka.

      Hyvä vinkki tuo Tytanon alue kaikille Krakovaan suuntaaville. Me ei siellä käytykään.

  • Reply
    Sanni / Revontulia repussa
    23 syyskuun, 2018 at 7:53 pm

    Hyvä, tosi kattava postaus! Kivat, rosoiset kuvat ja tota patonkia haluisin päästä maistamaan ? Krakovasta olen minäkin tosiaan kuullut paljon hyvää ja sitten kun siihen voi yhdistää ton Auschwitzin.. Pitänee laittaa harkintaan tää kohde!

    • Reply
      Katja / Lähtöselvitetty
      27 syyskuun, 2018 at 7:10 am

      Kiitos Sanni! Zapiekanka oli kyllä maistamisen arvoinen, mutta pidemmän päälle vähän tuhti minun makuuni. Puolikas oli ihan tarpeeksi. Krakovaa kannattaa harkita – se on aika hyvä paikka aloittaa tutustuminen Puolaan.

  • Reply
    Terhi
    23 syyskuun, 2018 at 9:55 pm

    Minun matkastani on jo muutama vuosi aikaa, Auschwitz järkytti kyllä pahasti, mutta en silti kadu yhtään että vierailin siellä. Suolakaivos oli mielestäni upea kohde.

    • Reply
      Katja / Lähtöselvitetty
      27 syyskuun, 2018 at 7:11 am

      Auschwitz on kohde, josta tietää jo etukäteen, että hyvä mieli siellä ei tule. Silti minäkin koin tärkeäksi käydä siellä, varsinkin kun vietimme Krakovassa muutenkin niin paljon aikaa juutalaiskaupunginosassa. Keskitysleirit ja koko toinen maailmansota ovat vaikuttaneet niin vahvasti Krakovaan, että niitä on vaikea jättää huomioimatta.

  • Reply
    Sari / matkalla lähelle tai kauas
    26 syyskuun, 2018 at 6:56 pm

    Krakowaan olisi nyt tarjolla edullisia lentojakin. Pitäiskö? Onneksi saittr Auswitziin kaksi lippua. Olisiko niin, että lippu kannattaa ostaa jos mahdollista jo etukäteen?

    • Reply
      Katja / Lähtöselvitetty
      27 syyskuun, 2018 at 7:15 am

      Krakovaan pääsee nyt edullisesti, kun Norwegian aloitti lennot sinne. Tämän huomasi kyllä hyvin Krakovan katukuvassa, jossa suomalaiset ryhmät olivat erittäin vahvasti edustettuna. Kyllä Auschwitziin saa lippuja vielä Krakovastakin, sillä retkien järjestäjiä on niin valtavasti. Meillä vain kävi huono tuuri, kun asiakaspalvelijalla oli vähän huono päivä – tai ehkä koko alan valinta oli mennyt vähän pieleen. Onneksi hänen kollegansa pelasti tilanteen. Retkiä tosin saisi todella helposti myös netistä, joten voisin hyvin myös varata sieltä, jos aikataulut ovat tiukat.

  • Reply
    Jaakko / Lomalla viimeinkin
    28 syyskuun, 2018 at 3:28 pm

    En ole käynyt Krakovassa enkä ihan ymmärrä miksi sitä hehkutetaan vaikka olen siitä lukenut.. Prahassa kävin kesällä ja se oli ihan kiva, vaikka sitäkin paljon kehutaan. Nuo ilmaiset kävelykierrokset on kyllä hyviä ja sellaiselle itsekin menisin varmasti Krakovassa, mukava tuosta kun oppaat ovat yleensä innostavia tarinan kertojia. Keskitysleiri kokemuksena on kiinnostava, kävin Saksassa Dachaun keskitysleirillä ja oli kyllä pysäyttävä kokemus, mutta en koe tarvetta vierailla enää muilla.

    • Reply
      Katja / Lähtöselvitetty
      7 lokakuun, 2018 at 9:53 pm

      Minulle Krakovasta – ja erityisesti Kazimierzin alueesta – tuli mieleen pienoiskoossa oleva Berliini. Kaupunki on kaunis, mutta samaan aikaan aika rujo, ja se on täynnä elämää. Vaikka turisteja on paljon, kaupunkia ei ole muokattu palvelemaan vain heitä, vaan se on edelleen täynnä tavallisia ihmisiä ja asukkaita, jotka käyvät baareissa ja ravintoloissa, ja viettävät aikaa ulkona. Auschwitz-Birkenau oli minulle ensimmäinen keskitysleiri, ja luultavasti myös viimeinen. Minäkään en koe tarvetta vierailla kovin monessa niissä, mutta minulle Auschwitzin museo on ollut se ykköskohde. Auschwitziin halusin myös sen vuoksi, että se on avattu museona nimenomaan sieltä selvinneiden vankien toiveesta, että emme koskaan unohtaisi, mitä siellä tapahtui.

  • Reply
    Anna K - Kaukaa haettua
    28 syyskuun, 2018 at 9:58 pm

    Oon käynyt Krakovassa kauan sitten, kohta taitaa tulla 20 vuotta! Oli kaunis kaupunki ja Wavelin linnan muistan hyvin. Samoin Auschwitzin on jäänyt mieleen.

    • Reply
      Katja / Lähtöselvitetty
      7 lokakuun, 2018 at 9:54 pm

      Krakova on varmaankin muuttunut paljon 20 vuoden aikana – tosin en tiedä, onko muutos ollut parempaan vai huonompaan. Ainakin turistien määrä on moninkertaistunut, mutta toisaalta kaupunki – kuten koko maa – on vapautunut kommunismin perinnöstä vasta hiljalleen. Suosittelen uutta vierailua!

  • Reply
    Anna | TÄMÄ MATKA
    29 syyskuun, 2018 at 11:01 am

    “Meidän seurueestamme osa selvästi käveli läpi juutalaisen historian ja sen kauheudet omaksumatta paljonkaan uutta, sillä sen verran vähän ilmeet värähtivät. ” Itse en lähtisi arvioimaan ilmeiden perusteella yhtään mitään. Oma ilmeeni ei värähdä yhtään missään ja saatan todellakin näyttää siltä, että en kuuntelisi/olisi kiinnostunut lainkaan. Se on minun tapani keskittyä asiaan.

    Ja sitten tuo keskitysleiri. Auschwitz on hyvin turistisoitunut. Tarkoitan tällä sitä, että kävijämäärien ollessa suuret, on paikkaan tutustuminen vain jatkuvaa jonottamista, oppaan perässä kiertämistä ja tasaista “ei saa tehdä sitä tai tätä komentelua”. Kannattaa käydä, mikäli mahdollista Puolan vierailulla Majdanekin keskitysleirillä. Sen näyttely on huomattavasti parempi kuin Auschwitzin ja paikkaan tutustuminen tapahtuu omalla tahdilla, ei oppaan käskystä.

    • Reply
      Katja / Lähtöselvitetty
      7 lokakuun, 2018 at 10:01 pm

      En tarkoittanut, että kenenkään olisi pitänyt kyynelehtiä tai kävellä tunnekuohun vallassa, vaan lähinnä sitä, että monet tuntuivat suhtautuvan opastukseen hyvin yliolkaisesti ylipäätään. He kävelivät kiltisti oppaan perässä, mutta tuntui, että olisivat halunneet olla jossain muualla. Ihan en ymmärtänyt sitä, koska kyseessä oli kuitenkin vapaaehtoinen kierros, jonka olisi myös saanut jättää kesken heti halutessaan. Voi tosin olla, että he sillä tavalla imivät itseensä tietoa, mutta ainakaan oppaan kysymyksiin ei kukaan osannut vastata, vaikka vastaus oli kerrottu minuuttia aikaisemmin.

      Auschwitzissa kieltämättä vaikuttaa vierailijoiden valtava määrä, mutta kyllä minä koin kierroksen silti antoisaksi. Toki monissa kohdissa käveltiin jonossa, mutta sillä tavalla ei missään vaiheessa tarvinnut väistellä vastavirtaan tulevia ihmisiä. Minulle juuri Auschwitz on ollut niin legendaarinen paikka, että halusin vierailla juuri siellä, mutta Majdanek on hyvä vinkki, jos joku haluaa välttää Auschwitzin ruuhkat.

  • Reply
    Emilia/Matkan varrella
    29 syyskuun, 2018 at 11:09 am

    Minäkin olen kuullut Krakovasta pelkkää positiivista ja tämä postaus vaan lisäsi matkakuumetta! Olen käynyt Puolassa vaan Gdanskissa, joka taas ei sytyttänyt kerrassaan yhtään. Huomasin muuten Bratislavassa saman jonoilmiön – tiettyihin jäätelökioskeihin oli ihan älytön jono, joihinkin ei yhtään. Hassua miten Helsingissä sitä ei koskaan edes tule ajateltua, että jostain kiskasta saisi huomattavasti parempaa jäätelöä vaan menee vaan sinne missä on lyhyin odotus!

    • Reply
      Katja / Lähtöselvitetty
      7 lokakuun, 2018 at 10:05 pm

      Krakova oli minun ensimmäinen kosketukseni Puolaan, ja lähes poikkeuksetta ihmiset ovat Puolan kaupungeista pitäneet eniten juuri siitä. Minulle se toi mieleen rennon Berliinin, minkä vuoksi viihdyin erinomaisesti Kazimierzin kapeilla kaduilla. Omalla tavallaan jäätelöjonot toivat kyllä mieleen Helsingin, jossa jonotetaan vuorotellen Burger Kingiin ja Taco Belliin, kunnes niitä kohta on joka kadunkulmassa ja huoltoasemalla. Ehkä Krakovassakin on kohta joku muu ilmiö, jonka vuoksi jonotetaan.

  • Reply
    Merja / Merjan matkassa
    29 syyskuun, 2018 at 2:43 pm

    Krakova tuntuu olevan nyt aika pop. Minulla se on vielä näkemättä mutta kiinnostus on herännyt lukuisien postauksien ja kehujen myötä. Puolasta olen nähnyt vain Varsovan mutta siitä reissusta on jo 20 vuotta eikä kovin selkeitä muistikuvia.

    • Reply
      Katja / Lähtöselvitetty
      7 lokakuun, 2018 at 10:08 pm

      Krakova on pop! Välillä tosin tuntui, että se oli jo vähän turhankin pop, kun yhdellekään terassille ei pystynyt pysähtymään ilman, että viereisessä pöydässä oli iso joukko suomalaisia. Toisaalta ymmärrän miksi: kaupunki on turvallinen ja helposti hallittavissa, ja kaiken lisäksi edullinen. Norwegianin edulliset lennot myös auttavat asiaa. Krakovalla ja Varsovalla on perinteisesti keskinäinen taistelu paremmuudesta, mutta useimpien ulkopuolisten mielestä Krakova on kyllä parempi.

  • Reply
    Terhi | Vagabondablogi.fi
    29 syyskuun, 2018 at 9:39 pm

    En ole vielä käynyt Krakovassa, mutta nyt tämän todella kattavan postauksen myötä kiinnostus vierailla kaupungissa nousi huomattavasti entistä korkeammalle! Auschwitzissa pitää ehdottomasti päästä käymään, vaikka mistään huvinähtävyydestä ei olekaan kyse ja siellä käynti varmasti järkyttää pitkäksi ajaksi…

    • Reply
      Katja / Lähtöselvitetty
      7 lokakuun, 2018 at 10:12 pm

      Auschwitz tosiaan pisti ajattelemaan: kaikki siellä nähty on palannut mieleen useasti, vaikka periaatteessa tiesin kaiken jo etukäteen. Minulle ehkä suurin havainto oli se, että Auschwitz näytti aivan sotilaskasarmilta, kun taas viereinen Birkenau oli kaamea laaja pelto täynnä pystyyn jääneitä savupiippuja. Kun alkoi tosissaan kuvitella parakit savupiippujen ympärille, tajusi kuinka suuresta tuhosta oli oikeasti kyse. Auschwitzin museo tavallaan antoi ensin taustatiedot, jotka sitten muuttuivat todellisiksi Birkenaussa.

  • Reply
    Harri Kyrönlahti
    4 joulukuun, 2018 at 10:38 pm

    19.12 lähdetään jälleen Krakovan, ei sieltä vaan malta olla pois. Wieliczkan suola kaivos, Oskar Schindlerin museo, Auschwitz birkenau ja Plazow on sellaista nähtävää joita suosittelen jokaiselle. Kazimiers ja Ojka Bernatka silta myös äärettömän rakkaita itselle. Jonottamaan joutuu Auschwitzissa, Schindlerilla ja Wieliczkassa, elämää se vain on ja aikaa kannattaa varata, mutta et pety jos aihealueet kiinnostaa. Majdanek Lublinissa on näkemisen arvoinen myös, sinne pääsee junalla näppärästi esim Varsovasta ja samalla näet myös Puolan pääkaupungin jossa on kiva rautatie museo. Halpaa on isoissa kaupungeissa ja pienissä on super halpaa.

    • Reply
      Katja / Lähtöselvitetty
      6 joulukuun, 2018 at 6:35 pm

      Näinhän se on, että suosituissa kohteissa joutuu aina jonottamaan. Siihen kannattaa aina suhtautua tyyneydellä, koska hermostuminen ei auta mitään. Me kävimme nyt vain Schindlerin tehtaan ulkopuolella, mutta täytyy ehdottomasti käydä siellä joskus. Samoin Wieliczkan suolakaivos on listalla – nyt ei viitsitty tehdä kahta pitkää päiväretkeä lyhyen viikonloppumatkan aikana.

      Hyvää matkaa teille!

  • Reply
    Hannu
    10 elokuun, 2019 at 9:30 am

    Mekin olimme nyt 3 yötä elokuussa Krakovassa. Hotelliski valitsisimme Puro ketjun hotellin “Puro Kazimierz”, koska olimme vuosi sitten Gdanskissa saman ketjun hotellissa. Uusi hotelli ja kaikki toimi hyvin.

    Katsoimme ensin Turusta (Turkulaisina) Wizz airin lentoja Krakovaan, mutta tuo matka kahdelta olisi Wizz airin kautta maksanut muistaakseni noin 700-800e lennot + hotellli. Ja Wizz airilla on se naurettavan pieni cabiini laukkupolitiikka.

    Sen jälkeen päädyimme ottamaan Norwegian lennot Helsingistä, ja kahden hengen matka lennot + hotelli oli vain 395e (matka ostettiin n. 60 päivää ennen). Lentoajat olivat mukavat lähtö Hesasta 8:50 ja Paluu lento 12:25 Krakovasta. Ja Norvegian sallii cabiiniin normaalin kokoisen lentolaukun (55 x 40 x 23) ja lipun mukaan 10kg, mutta joku taas sanoi että 8kg…. no tiedä häntä.

    Helsingin päässä otimme boardin passin automaatista ja Krakovassa otimme sen tiskiltä (vaihtoehdot tiski tai itse netistä), jolloin Krakovassa laukku punnittiin. Krakovan kenttä on todella uusi ja siisti ja turvatarkastukseen oli vain perin minuutin jono. Tosin kentällä oli näyttötaulu jossa luki että arvioitu aika turvatarkastukseen olisi 30min, mutta kun kiirehdimme sinne pääsimme tarkastukseen miltein heti. Turvatarkastuksen jälkeen löytyi myös muutama tupakka koppi, jos sitä kaipaat.

    Olimme tilanneet netin kautta lentokenttä kuljetuksen hotelliin ja aulassa meitä odottikin hyvää englantia puhuva mies lappu kädessä. Kyyti hotelliin maksoi netin kautta n. 22e. Matkaan kului aikaa n. 30min. Paluu matkalla pyysimme päivää ennen hotellia tilamaan meille taksin ennakkoon. Hotellissa oli lappu jonka mukaan hotelli – lentokenttä maksoi 89 slotya, eli noin 22,30e. Paluu matka kentällä sujuikin jo 25 minuutissa. Tosin menomatkan kuskilta kysyin Krakovan ruuhkista ja hän sanoi että normaalisti matka kestää n. 30min, mutta hänelläkin on joskus mennet matkaan jopa reilu 1h jos liikenteessä jotain poikkeavaa kuten kolari.

    No itse Krakovasta. Hotelli sijaitsi siis Kazimierin juutalaiskorttelin itä reunalla, junaradan vieressä Halicka kadulla. Ehdimme jo ekana päivänä nähdä paljon kun olimme hoteliissa jo 10:30 aikoihin ja saimmekin heti huoneen =). Kävimme ensin hieman läpi tuota Kazimierin juutalaiskorttelia, löysimme Shindlerin listasta tutut “Rouva Dresnerin portaat” joiden alle nuori juutalaispoliisi poika piilottaa tutn rouvan piiloon kaupunginosaa tyhjentäviltä Saksalais sotilailta. Lisäksi kävimme joen etelän puolella katsomassa juutaisketosta säilyneen muurin ja Oscar schinlerin tehtaan (vain ulkoa päin) ja Schinlerin huvilan, mikä olikin aivan ränsistynyt talo.

    Toisena päivänä kävimme vanhassa kaupungissa ja Wavelin linnassa. Linna oli komea ja itse vanhan kaupungin aukea tulikin sitten kerralla nähtyä. Lisäksi kävimme kissakahvilassa (osoite. Lubicz 1). Kun olemme käyneet Tampeereella ja Tallinnassa kissakahvilassa oli tämä paikka mielestäni heikon. Tosin myös halvin, eikä erillistä sisäänpääsy maksua peritty. Se kai sitten näkyi annosten hinnoissa.

    Kolmantena päivämme kuluikin Auswichin leirillä. Olimme jo etukäteen ostaneet “Get your guiden” kautta opastetun kierroksen kuljetuksilla ja se tekin sen reilu 80e kahdelta. Tilauksen yhteydessä noutoajaksi ilmoitettiin kl.8.00 hotellilta. 1.5 viikkoa ennen tuli tekstari että nouto onkin 9:00. No suomalaisina olimme jo hyvissä hotellin edessä ja 9 paikkainen pikkubussi tulikin jo 8:40 meitä hakemaan. Kyydissä olikin jo 2 henkilöä ja yhdestä hotellista noudettiin vielä loput matkustajat kyytiin. Ajomatkaa Auswichiin on reilu 70km ja menomatkaan kului aikaa 1,25h. Ajokulttuuri on aika hurjaa…. roikutaan puskurissa kiinni ja rajoitukset ovat näemmä vain ohjeellisia.

    Auswichissa meille anettiin alkuun 20min tauko näytettiin paikka johon tulee sen jälkeen bussiryhmän kokoontua. Tämän jälkeen saimme lipuksi keltaisen tarralapun rintaamme. Opastetulle kierrokselle oli koottu noin 5 pikkubussin purukka eli sellaiset 40 henkilöä. Kierros alkaa tuosta Pienemmästä Auswichin 1. leiristä. Kierroksen aluksi on kevyt turvatarkastus jossa kuljetaan läpi metallin paljastimen. Alueelle ei saa tuoda isoa selkäreppua, vain pieni käsilaukun kokoinen laukku oli sallittu koko 10 x 20 x 30cm. Meidän kuskimme sanoi parille asiakkaallensa että tulee probleemi jos yrittää tuolla selkärepulla sisään. Auto oli koko ajan perkissa, joten tavarat sai jättää sinne. Sen jälkeen saimme kuulokkeet ja radiovastaanottimen. Opas puhui selkeää englantia, mutta toisinaan rakennusten sisällä yhteys hieman pätki. Alkuun sanottiin että täällä tulee kunioittaa paikkaa, olemmehan yli 1 milj. ihmisen hauta-alueella. Eli esim. purkan syöminen, naureskelu, tupakka (myös sähkötupakka) olivat kiellettyjä. Alueelle ei myöskään saa viedä ruokaa, mutta vesipullot ovat sallittuja. Niiden juominen taas oli luvallalista vain ulkona. Tosin itse huomasin muutaman hörpyn myös ottaneeeni myös sisällä. Eräs nainen alkoi polttaa sähkötupakkaa, mies syömään purkkaa ja 3 saksalaista jotain naureskelivat ja heti opas puuttui tähän käytökseen hyvinkin napakasti.

    Tässä Auswichin 1. leirissä on rakennukset ja kaasukammio / polttouunit säilyneet. Siellä ryhmät kulkee peräkkäin talosta taloon jotka sisältävät kuvia, esineitä ja asioita, sekä oppaan kertomuksia. Kuvaaminen oli sallittua ilman salamaa ja kiellettyä muutamisssa kohdissa, esim. juutalaisten hiuksia, joista tehtiin kangasta ei saanut kuvata. Piha-alue on hyvinkin epätasaista kivipintaa, joten rollaattorilla / pyörätuolilla on miltein mahdotonta liikkua. Tämä kierros kesti meillä noin 1,75h. Opas sanoi että olemme 15min myöhässä (kun joku pikkubussi oli kait myöhässä) joten johtuiko sitten siitä että meille tuntui olevan kokoajan kiire. Jos jäit kuvamaan tai lukemaan jotain kylttiä sait sitten taas juosta porukkaa kiinni.

    Tuon 1. lerin jälkeen pikkubussi ajoi meidät siihen Birkenaun isoon leiriin, johon pää asiassa junat ajoivat sisään. Tuosta valittin heti ihmiset joko oikealla suoraan kaasukammiioon tai vasemmalle leirin parakeihin jolloin elämää saattoi olla vielä useitakin kuukausia jäljellä. Tämä leiri on laaja kenttä alue (taisiko olla 175 ha kokoinen) ja kaikki kaasukammiot ja suurin osa parakeista on tuhottu. Kävimme junavaunun luonna, tuhotun kaasukammmion raunioilla ja lopuksi naisten puolen parakissa jonne naiset koottiin, ennen kaasutusta muutaman kuukauden leirillä olon jälkeen.

    Neljäntenä päivänä aamupaöan jälkeen suuntasimmekin jo kohti lentokenttää.

    Matkalla ruokailimme joko paivä tuossa Kazimierin juutalais korttelissa. Kerran söimme sellaiset zapiekanka leivät, olivat edulliset, mutta syöminen sottaavaa, jäi siis siihen yhteen kertaan. Kerran söimme aivan järkyttävän kokoiset burgerit “Corner burger” ravintolassa, olisi riittänyt pelkkä hampurilainen. Parhaan makuelämysen saimme food truck alueelta, kun söimme todella isot hodarit “the dog” nimisestä kärrystä (os. Ciemna 15).

    Ainoa mikä meni reissulla pieleen oli sienikeiton syöminen 2. päivän iltana. Keitossa oli ilmeisesti kivi johon puraisin hampaani. Tämän jälkeen purenta oli hieman oudon oloinen. Ja kun Suomeen palasimme lohkesi tuosta kohtaa hampaasta paikka irti, johon olin kiven puraissut. Hoidin sen kuntoon yksityisellä hammaslääkäri asemalla samana päivänä. Nyt odotankin saanko matkavakuutuksesta korvaukset hammaslääkäri käynnistäni. Hammaslääkäri meinasi että pitäisi saada ja kirjoittikin lausuntonsa tapahtuneesta.

    • Reply
      Katja / Lähtöselvitetty
      11 elokuun, 2019 at 10:29 pm

      Kuulostaa, että teilläkin oli onnistunut matka – tietysti lukuun ottamatta tuota keittoon eksynyttä kiveä. Me kävimme lähes samoissa kohteissa, ja myös vietimme suurimman osan ajasta Kazimierzin alueella. Minulle jäi ainakin todella positiivinen kuva kaupungista. Onpa kuitenkin hurja tuo Wizz Airin hinta Turusta, kun Wizz Air on muuten niin edullinen.

  • Reply
    Hannu
    12 elokuun, 2019 at 9:21 am

    No tuo Wizz airin kalleus johtui varmaan lomakaudesta. Nyt jos ottaisi Turusta lennot Krakovaan Wizz airin kautta 2kk päähän olisi halvimmat liput 17-20e / suunta / hlö.

    Mutta tuolloin vain mukaan saisi 40x30x20cm repun / laukun kabiniin.

    • Reply
      Katja / Lähtöselvitetty
      15 elokuun, 2019 at 12:54 pm

      Wizz Air on kyllä tarkka noista laukuista. Jos yhtään enemmän tarvitsee tavaraa mukaan, niin saattaa tulla kalliiksi. Muuten hinnat ovat kyllä edulliset.

  • Reply
    Liisa
    13 elokuun, 2019 at 9:04 am

    Olemme lähdössä Krakovaan viideksi päiväksi syyskuun alussa. Kiitokset tästä matkakertomuksesta, siitä on paljon hyötyä meille!<3

Leave a Reply