Matkustamisesta

Kotiin on raskasta palata

Ottaako ketään muuta päähän palata matkalta kotiin? Aina sanotaan, että ”home sweet home” ja ”oma maa mansikka, muu maa mustikka”, mutta entä jos siellä kotona ei odotakaan se ihana siisti pesä, jonka kuvittelit sinne jättäneesi, vaan kaamea kaaos ja raskas arki, jota et ihan kuitenkaan vielä jaksaisikaan?

Älkää käsittäkö väärin: kyllä minä kodistani tykkään. On ihan luksusta saada asua Helsingin Kalliossa, mistä on lyhyt matka joka paikkaan, ja ympäriltä löytyy aina elämää, halusin tai en. Kodissamme on kaikki mitä tarvitsen. No okei, voisin minä toisen vessan meille ottaa.

Huomaan kuitenkin yhä useammin matkalta palattuani vajoavani sohvan nurkkaan kykenemättömänä mihinkään järjelliseen. Laukut lojuvat päiväkausia purkamattomina, pyykit pesemättä ja postit käymättä läpi. Lapset kantavat leluja huoneesta toiseen, koska niitä vain on kiva taas katsella pitkästä aikaa.

Tämän postauksen kuvat ovat muuten Espanjan Calahondasta. On paljon kivempi miettiä tekemättömiä töitä, kun taustalla on hiekkarantoja ja meren aaltoja. Eikä kukaan varmasti halua nähdä kuvaa niistä pyykkivuorista.

Calahonda

Calahonda

Matkalla on liian kivaa

Tiistaina palasimme kahden viikon Espanjan matkalta. Vaikka kaksi viikkoa tuntui etukäteen älyttömän lyhyeltä ajalta, ehti siinä ajassa helposti vajota toiseen todellisuuteen. Me viisi olimme taas kaikki päivät yhdessä ilman kouluja, töitä, harrastuksia, tai muita ihmisiä, jotka puhuisivat kieltämme. Monet yötkin nukuimme kylki kyljessä tai varpaat vastakkain.

Ehdimme viettää kiireettömiä aamuja, kävellä pienillä sivukujilla ilman päämäärää ja ajaa autolla satoja kilometrejä muutaman hienon maiseman vuoksi. Lapset saivat pelata pädillä Peppiä ja katsoa vanhasta dvd-soittimesta Muumeja ja Zootropolista. Me aikuiset saimme ostaa kaupasta muutaman euron manchegoa ja euron viinipulloja. Lapset saivat ylettömästi joulusuklaata, jota myytiin lähikaupassa pilkkahintaan. Saimme istua autiolla hiekkarannalla syömässä eväitä ja piirtämässä hiekkaan.

Suloisen joutilaisuuden jälkeen on vaikea palata kotiin tekemättömien töiden ja pesemättömien pyykkien sekaan. Ensimmäiseksi on pakko raahautua ruokakauppaan, jonka lasku on moninkertainen Espanjan laskuihin verrattuna. Seuraavaksi pitää lähteä viemään yhtä lasta muskariin ja toista uimakouluun. Kolmas makaa masentuneena kotona, koska häneen on iskenyt vesirokko.

Calahonda

Calahonda

Pitäisikö paluuseen jotenkin varautua?

Kun kotiinpaluu kuitenkin aina jollain tasolla ahdistaa, pitäisikö siihen ryhtyä varautumaan etukäteen? Kannattaisiko laatia jonkinlainen suunnitelma sille, mistä matkan jälkeen arkeen sukeltamisen aloittaa?

Olemme jo pitkään yrittäneet lähteä matkalle niin, että koti olisi siivottuna. Arvatkaa, kuinka monta kertaa se on onnistunut? Ei kovinkaan montaa. Tällä kerralla tuntui, että normisiivoamisen lisäksi olin lykännyt jopa lakanoiden vaihtoa, joten niinhän sekin odotti matkan jälkeen.

Matkalta olisi myös helpompi palata, jos olisi järjestänyt kalenterinsa ennen kotoa poistumista. Jos ei joka kerta tarvitsisi aloittaa arkea kahlaamalla läpi tuhat sähköpostia ja messenger-viestiä ja merkitsemällä asioita kalenteriin vain todetakseen, että ”ai olen nuokin kahdeksan asiaa luvannut samaan aikaan”. Jotenkin kai aina ajattelen, että matkalla on hyvää aikaa tuijotella kalenteria ja tehdä järkeviä suunnitelmia, vaikka eihän siellä koskaan ole.

Minun pitäisi myös aina muistaa, etten pysty matkoilla muutenkaan mihinkään järjelliseen. Otan aina ison kasan erilaisia töitä ja tehtäviä mukaan, ja ajattelen tekeväni niitä sitten iltaisin lasten käytyä nukkumaan. Todellisuudessa jaksan yleensä avata jonkun höpöhöpö-lehden, mutten saa sitäkään luettua sivua pidempään. Työt siis kannattaisi tehdä ennen matkalle lähtöä, etteivät nekin odottaisi tekijäänsä heti matkan jälkeen.

Calahonda

Koska kuitenkin olen luetteloihminen, ehkä minun kannattaisi ennen matkaa käyttää muutama hetki sen listaamiseen, mitä aion tehdä heti matkan jälkeen. Laittaisin ylös välttämättömät asiat, kuten kaupassa käymisen ja pyykkien pesemisen, sekä ne asiat, jotka ehtivät vähän odottaakin vuoroaan: kuten lastenhuoneen maton kaivaminen tavaravuoren alta tai matkarattaiden nostaminen takaisin ylähyllylle. Hyvinhän ne rattaat mahtuvat olemaan eteisessäkin, kunhan ei halua ottaa pakastimesta mitään ulos.

Tällä hetkellä asia menee niin, että katson niitä kaikkia tavarakasoja ja epämääräisiä vaatepinoja, ja vajoan ahdistuneena sohvalle. Jospa olisinkin laatinut etukäteen suunnitelman siitä, mistä pinosta aloitan. Tai edes mistä huoneesta. Ja hyväksyisin myös sen, etten saa kaikkea järjestettyä ensimmäisen päivän – tai edes viikon – aikana. Yleensä olen kuitenkin saanut matkakaaoksen järjestykseen siihen mennessä, kun seuraava matka koittaa. Koittaisipa se pian!

You Might Also Like...

No Comments

 • Reply
  Asko Leppilampi
  4 maaliskuun, 2017 at 5:10 pm

  Moi Katja!
  Tervetuloa takaisin Suomeen! Mielenkiintoinen näkökulma. Omat kokemukseni ovat sellaisia, että yleensä sitä asennoituu reissussa siihen, että nyt se loppuu ja on kiva palata kotiin. Toki joskus käy niin, että on kurjaa palata, mutta harvemmin. Ehkä se on jotenkin sisään rakennettu ominaisuus ja hyvä niin. Hyväksi havaitsemani kikka on se, että aina on valmiina odottamassa 2-3 reissua.

  • Reply
   lahtoselvitetty
   5 maaliskuun, 2017 at 10:28 pm

   Kiitos Asko kommentista! Usein kotiinpaluussa ei edes harmita niin paljon se, että kiva matka loppui, vaan se, että kotona arkirutiineihin pääseminen on aina hankalaa. Matkalla tulee elettyä niin eri tavalla, että tavallinen arki on pieni järkytys. Olenkin yrittänyt miettiä sitä, pystyisinkö jollain keinoin helpottamaan tätä paluuta – vaikka sitten oikeasti siivoamalla ennen lähtöä. On kuitenkin aina kiva, kun on seuraava matka tai kaksi odottamassa. Tällä kerralla istuin vielä vähän ennen lähtöä tietokoneella ostamassa tarjouslentoja loppukesälle. Eli koko ajan on katse myös tulevassa.

 • Reply
  Teija / Lähdetään Taas
  4 maaliskuun, 2017 at 8:51 pm

  Sotkuiseen kotiin on niin inhottavaa palata. Yritän aina saada kodin hyvään järjestykseen ennen matkaa, ja olenkin siinä aika hyvä, mutta aina se ei ole mahdollista ja jotenkin on inhottava jo kotimatkalla muistaa, mikä kaikki on vastassa. Kotiinpaluu pitäisi todellakin alkaa suunnitella vähintään yhtä hyvin kuin matkalle lähtö.

  • Reply
   lahtoselvitetty
   5 maaliskuun, 2017 at 10:34 pm

   Minä muistan elävästi keskustelun, jonka kävimme muutamaa päivää ennen lähtöä: sovimme, että nyt kyllä siivotaan ennen lähtöä. No sitten tuli taas kaikenlaista muuta kiirettä ja siivoaminen monen muun asian ohella jäi tekemättä. Kotiovella sitten taas huomasin, miksei olisi kannattanut jättää sitä tekemättä. Olen viime aikoina kunnostautunut siinä, että olen saanut meidät kunnialla kotiinkin päin, joten ehkä seuraava kehitysaskel olisi tämä kotiinpaluun jälkeisten päivien suunnittelu.

 • Reply
  Heini
  4 maaliskuun, 2017 at 9:28 pm

  Oivaltava kirjoitus! Aivan kuin mun elämästä! Matkalla saa nauttia yhdessä olemisesta, uusista kokemuksista ja aikatauluttomuudesta. Pidän työstäni, arjestakin ja elämästä kotona. Silti allekirjoitan sun tunteet 100 prosenttisesti. Mulle ei riittänyt edes maailmanympärimatka. Paluu arkeen oli entistäkin suurempi. No siksi reissuja on taas onneksi monta jonossa ? Kiva blogi sulla! Seurantaan tuli heti ☀

  • Reply
   lahtoselvitetty
   5 maaliskuun, 2017 at 10:40 pm

   Kiitos Heini! Voin vain kuvitella, millaista on palata kotiin maailmanympärimatkan jälkeen. Meillä paluu on hankala jo lyhyenkin matkan jälkeen: kaikki vain pyörivät kotona ja levittävät tavaroita entisestään, eikä kukaan tunnu tietävän, mitä pitäisi tehdä. Lapsia täytyy muistuttaa kaikista yksinkertaisistakin asioista, kuten siitä, että kotonakin pestään hampaat. Siksi tavallaan tykkäänkin jetlagista, koska silloin saa ainakin hyvällä syyllä olla sekaisin.

   Kiva, kun löysit blogin pariin! Meillehän taitaa olla yhteistä tuo kolmen tytön troikka!

Leave a Reply