Eurooppa Hollanti

Keukenhofin kukkaloisto

Kun varasimme lentolippuja Amsterdamiin, ajattelimme keväisiä katuja ja kanavia, sekä aurinkoisia terasseja. Vasta myöhemmin huomasimme, että Hollannissahan on tulppaaniaika parhaimmillaan.

Minä en ole mikään suuri kukkien ystävä. Harvoin jaksan kierrellä kasvipuutarhoissa, enkä varsinkaan jaksa hoitaa kukkapenkkejä muutamaa laatikkoa lukuun ottamatta. Olen enemmän hyötykasvien ihminen. Silti, jos satun päätymään Amsterdamiin juuri tulppaaniaikaan, onhan niitä tulppaaneja mentävä katsomaan.

Tämän jutun kuvat olen jo aiemmin julkaissut Instagramissa, johon kuvat päätyvät aina blogia nopeammin. Kannattaa siis seurata sielläkin!

Amsterdamin keskustassa tulppaaneja näkyi yllättävän vähän – olin kuvitellut, että niitä on joka paikka tulvillaan. Syy tähän selvisi, kun ajelimme bussilla kohti Lisseä ja kuuluisaa Keukenhofin tulppaanipuistoa: tulppaaniaika oli oikeastaan jo ohi. Pellot eivät muutamaa satunnaista läiskää lukuun ottamatta enää olleet värikkäitä, vaan joko mullanruskeita tai haaleita viimeisten narsissien lakastuessa paikalleen.

Keukenhofissa sen sijaan tulppaanien väriloisto oli vielä parhaimmillaan. Puisto on avoinna vuosittain vain pari kuukautta: maaliskuun puolesta välistä toukokuun puoleen väliin. Tuona aikana puistossa kukkivat miljoonat tulppaanit, hyasintit ja narsissit. Keukenhof ei oikeastaan olekaan tulppaanipuisto, vaan puisto kaikille sipulikasveille. Puisto onkin vuonna 1949 perustettu tulppaanien maahantuojien näyttelyalueeksi. Tänäkin päivänä Keukenhofissa voi selata valtavia esitekansioita, joista voi tilata haluamansa sipulit kotiin kuljetettuna.

https://www.instagram.com/p/BUt6djIhrVA/?taken-by=katjajankeri

Loputtomien kukkarivien joukkoon oli ripoteltu muutakin hollantilaiseen maisemaan sopivaa, kuten tuulimylly. Sen näköalatasanteelle olisi voinut kiivetä katselemaan puistoa yläilmoista, mutta me jätimme jonottamisen väliin. Myllyn edestä olisi myös lähtenyt lisähintainen veneajelu, joka olisi pujotellut peltojen ja puiston välissä. Emme hypänneet veneenkään kyytiin, sillä ilma oli turhan viileä, eikä pelloissa ollut juuri enää nähtävää. Paria viikkoa aikaisemmin näky on varmasti ollut hieno, kun puiston näköalapaikoilta on voinut katsella suoraan loputtomille tulppaanipelloille.

https://www.instagram.com/p/BUuj6hyBfwC/?taken-by=katjajankeri

Keukenhof on yhteensä 32 hehtaarin suuruinen alue ja polkuja siellä on noin 15 kilometrin verran. Me emme kävelleet läheskään kaikkia noita polkuja, sillä jossain vaiheessa kukat alkoivat toistaa itseään. Ymmärrän hyvin, kuinka kukkaentusiastit jaksavat ihastella niitä loputtomiin, mutta meille riitti reilun tunnin kävely alueella. Saimme varmasti kukkia (ja kuvia niistä) koko loppuelämän tarpeiksi.

Kahdelle aikuiselle puisto oli mukava päiväkävelyn paikka, mutta vähän ehdin harmitella, etteivät lapset olleet mukana. Keskellä puistoa nimittäin oli iso leikkipaikka, sekä kotieläinpuisto sikoineen ja lampaineen. Leikkipaikan läheisyyteen oli myös kasattu ruokakojut, joista sai ranskalaisia, sillihodareita ja jäätelöä. Meille Keukenhof olisikin ollut parhaimmillaan päiväretkikohteena lasten kanssa: lapset olisivat nauttineet eläimistä ja leikkipaikasta, ja me olisimme varmasti nähneet tarpeeksi kukkia myös leikkipaikan reunalta käsin. Koko perheen olisi saanut ruokittua läheisistä kojuista.

Ei siis kannata arastella Keukenhofiin lähtemistä lasten kanssakaan. Vaikka vierailijoiden keski-ikä olikin suhteellisen korkea, olisi puistosta löytynyt paljon kivaa tekemistä lapsillekin. Mukaan kannattaa pakata myös omia eväitä, sillä moneen kohtaan oli rakennettu kivoja alueita eväiden syöntiin ja istuskeluun.

Keukenhofiin ei siis kannata lähteä vain kävelemään kilometrikaupalla, vaan siellä kannattaa myös istahtaa alas. Istahtamalla näkee myös ne pienet yksityiskohdat, jotka kovaa vauhtia kävelemällä jäävät näkemättä.

*Instagram Travel Thursday on joka kuukauden ensimmäisenä torstaina tapahtuva kansainvälinen kampanja, jossa merkitään omia matkailuaiheisia kuvia tunnisteella #IGTravelThursday. Näin saadaan levitettyä matkailuinspiraatiota ja -tietoutta Instagram-kuvien muodossa. Kampanjan järjestäjinä Suomessa toimivat TravelloverblogiMuru Mou ja Skimbaco. Tervetuloa osallistumaan mukaan kampanjaan. Minut löytää Instagramista nimellä @katjajankeri.

You Might Also Like...

14 Comments

 • Reply
  sari/ matkalla lähelle tai kauas
  2 kesäkuun, 2017 at 6:18 pm

  Keukenhof on uskomattoman kaunis paikka. Päivän aikana siellä saa ihan yliannostukseen saakka katsella eri kukkien loistoa. Siellähän on alueita, missä kukkia eri teemoittain. Ohessa linkki meidän kokemaan: http://matkallalahelletaikauas.blogspot.fi/2015/09/ihmeellisia-paikkoja-missa-olen-saanut.html

  • Reply
   Katja / Lähtöselvitetty
   5 kesäkuun, 2017 at 12:21 am

   Kaunista siellä on! Meille riitti noin tunnin verran, kun tuntui, että on saanut tulppaaneita ja muita kukkia koko loppuelämän tarpeiksi. Kaikkea sitä väritulvaa ei vain jaksanut ihastella loputtomiin. Silti se on minun mielestäni paikka, jossa kannattaa kerran elämässä käydä.

 • Reply
  Teija / Lähdetään Taas
  4 kesäkuun, 2017 at 3:48 pm

  Minuakaan ei varsinaisesti kukat kiinnosta – onhan ne kauniita, mutta en taida tunnistaa kuin muutaman lajin 😀 Silti Hollanti ja tulppaanit saisivat minutkin liikkeelle. Tosi kaunista!

  • Reply
   Katja / Lähtöselvitetty
   5 kesäkuun, 2017 at 9:41 am

   Hollanti ja tulppaanit kuuluvat niin erottamattomasti yhteen, ettei niitä voi jättää väliin, jos keväällä maahan eksyy. Seuraavalla kerralla haluaisin kyllä nähdä myös pellot, joista kukat oli nyt jo kerätty pois. Vähän esimakua sain, mutta suurin osa pelloista oli jo pelkkää multaa.

 • Reply
  Kati / Lähinnä Kauempana
  4 kesäkuun, 2017 at 7:06 pm

  Todella kaunis yksityiskohta tuo riikinkukon pyrstökuva! Viilettikö ne ihan vapaana siellä vai miten ne siellä elelivät? Ja ymmärrän tuon tulppaaniähkyn. Niin kauniita kuin tulppaanit ovatkin, niin alkaahan siinä nyt tulppaanit tulla jo korvista, jos niitä tuntitolkulla katselee. 😀

  • Reply
   Katja / Lähtöselvitetty
   5 kesäkuun, 2017 at 9:49 am

   Riikinkukot eivät menneet samalla tavalla vapaina kuin Korkeasaaressa, vaan olivat eläinaitauksessa. Siellä ei ehkä luoteta riikinkukkojen koti-ikävään yhtä vahvasti kuin Suomessa. Komeita kukkoja kyllä olivat. Ja on tulppaaneissakin tosiaan rajansa.

 • Reply
  Terhi / Muru Mou
  8 kesäkuun, 2017 at 7:08 am

  Noinhan se varmaan olisi minullakin: kukkaloisto olisi kiva nähdä, mutta tuskin jaksaisin niitä ihan koko päivää sitten ihastella 😀 Mutta siitäkin huolimatta on minunkin käytävä Kaukenhofissa joskus, tekemässä edes se tunnin kävelylenkki!

  • Reply
   Katja / Lähtöselvitetty
   8 kesäkuun, 2017 at 10:35 pm

   Onneksi liput ovat hyvin kohtuullisen hintaiset: reilulla kympillä saa bussimatkan Schipholilta Keukenhofiin ja takaisin, sekä pääsylipun. Tuolla hinnalla siis raaskii lähteä, vaikkei jaksaisi montaa tuntia kukkia ihaillakaan. Ja jos lähtee jo hieman aiemmin keväällä, ovat pellotkin varmaan vielä kukoistuksessaan.

 • Reply
  Kohteena maailma / Rami
  18 kesäkuun, 2017 at 2:20 pm

  En ole saanut aikaiseksi käydä tuolla Keukenhofissa vaikka olen Hollannissa useita kertoja ollut. Muistan aina äitini, joka tuolta tuli ja kehui sitä maasta taivaisiin. On varmasti todella upea olla katsomassa paikan päällä tuota kukkaloistoa.

  • Reply
   Katja / Lähtöselvitetty
   22 kesäkuun, 2017 at 4:21 pm

   Keukenhof on varmasti kukkien rakastajan paratiisi. Tällaiselle tavalliselle ihailijalle paikka oli jo aika yltäkylläinen, mutta kyllä se kiva oli kerran elämässä nähdä.

 • Reply
  Pirkko / Meriharakka
  19 kesäkuun, 2017 at 4:04 pm

  Meillä on Amsterdamin “kertausreissu” ollut jo pitkään jumissa, kun haluaisin tehdä sen siten, että samaan reissuun voisi yhdistään Keukenhofin – ja ehkä vielä Orange Daynkin. Mutta moneen vuoteen ei sitten juuri huhti-toukokuun vaihde ole ollut mahdollinen viikonloppua pitempään reissuun ja sitten tämä on vaan jäänyt jonoon. Jos vaikka ensi keväänä …?

  • Reply
   Katja / Lähtöselvitetty
   22 kesäkuun, 2017 at 4:32 pm

   Ehdottomasti suosittelen tuota ajankohtaa Amsterdamin vierailuun – varsinkin, jos kukat yhtään kiinnostavat. Me myöhästyimme Orange Daysta ihan pari päivää, mutta jäljistä päätellen kyse on aikamoisesta juhlasta. Ehkä mekin yritämme seuraavalla kerralla ajoittaa käynnin siihen.

 • Reply
  Travelloverin Annika
  5 heinäkuun, 2017 at 5:57 pm

  No nyt on Hollanti-kliseitä ihan parhaimmillaan: puulenkiä ja tulppaaneja. 🙂 Todella kauniita kuvia. Olen niin paljon kuullut Kaukenhofista, mutta loman ottaminen tulppaaniaikaan on hankalaa. Amsterdamissa taannoin kuvittelin jo näkeväni tulppaanien kukkivan, mutta eipä mitä. Myivät vasta sipuleita ja puisia kukkia!

  • Reply
   Katja / Lähtöselvitetty
   10 heinäkuun, 2017 at 10:16 am

   Niinpä! Keukenhof onkin kokoelma Hollanti-kliseitä aina tuulimyllyä ja ruokakojuja myöten. Monia paikan teemapuistomaisuus häiritsee, mutta meille se oli kätevä tapa nähdä kukkia koko loppuelämän tarpeiksi. Oli myös ihan mielenkiintoista seurata kukista hullaantuneita ihmisiä, kun itse en mikään kukkaihminen ole.

Leave a Reply