Yleinen

Kesän 2022 saldoa – ja mitä kuuluu vuoden haaveille?

Minä olen yleensä ollut se, joka julistaa jo elokuun alussa kesän olevan ohi. Meillä koulujen alku tarkoittaa paluuta arkirutiineihin, ja säästä huolimatta kesän huolettomuus on enää kaukainen muisto. Tänä vuonna kuitenkin ehdin tähän hetkeen, jolloin pitkään jatkuneet helteet päättyivät ukkoseen ja rakeisiin, ja syksy saapui suurella rytinällä. Ehkä sain kuitenkin venytettyä omaa kesääni koulujen kesälomaa pidemmälle.

Kesä 2022 oli jännittävä. Kevät ei tuntunut alkavan koskaan, kunnes yhtäkkiä kesäkuun alussa aurinko paistoi niin, että iho paloi kerralla. Minä aloitin kesälomani harvinaisen aikaisin jo kesäkuun alussa, kun lähdimme jalkapallojoukkueen kanssa turnausmatkalle Ruotsin Örebrohon. Pelikenttien välillä vaeltaessa mielestä katosivat niin työasiat kuin kylmä kevätkin.

Örebro

Kesään kuului muutenkin paljon jalkapalloa, koska se nyt on isosti pinnalla meidän harrastuskalenterissamme. Turnausten välisen ajan olin kuitenkin omistanut mökkeilylle ja vieläpä ihan tietylle projektille siellä. Otimme jo talvella tämän kesän tavoitteeksi saada tontille pystyyn uusi vessa, jonka perustukset oli valettu jo ennen koronaa ja puut runkoa vartenkin kaadettu kauan sitten. Kesäloma sujuikin vauhdilla hirsirakentamista opetellen ja salvoksia veistäen. Hidasta puuhaa, jonka aikana ehti miettiä moneen kertaan sitä, mihin oli tullut ryhdyttyä.

Mökillä

Otin muutaman harkitun loman vessatyömaalta. Kävin esimerkiksi Hannelin kanssa retkellä Jussarön saarella. Ajelimme yöksi Grabbskogin rantaan Raaseporissa ja ihailimme ihanaa auringonlaskua telttapaikkamme vierestä. Seuraavana aamuna otimme vuoroveneen Jussaröön, missä kiersimme saaren vuoroin paahtavassa auringossa ja rankkasateessa. Kesämatkailua parhaimmillaan.

Vein myös lapset päiväretkelle Lappeenrantaan, missä pääsimme testaamaan hiekkalinnojen viereisen pomppulinnamaailman. Lappeenranta on aina hyvä kesäkohde, sillä satama herää eloon kesäksi kaikkine palveluineen. Tästäkään retkestä ei jännitystä puuttunut, kun paluumatkalla keskellä kaatosadetta auton toinen pyyhkijänsulka päätti jatkaa matkaansa täysin eri suuntaan, eikä matkalla ollut yhtään pyyhkijäliikettä. Nilkutin sitten jonkin matkaa ilman pyyhkijöitä, kunnes saavutin saderintaman toisen laidan.

Lappeenranta

Yksi kesän kohokohdista oli myös melontaretki Repoveden kansallispuistossa. Lähdimme ihan vasta-alkajina vuokraamaan kanootit ja melomaan reitin kansallispuiston maisemissa. Tietysti meille sattui todella tuulinen päivä, mikä laittoi käsivarret tosissaan töihin. Kyseessä ei siis ollut mikään leppoisa meloskelu, vaan aina välillä sai tehdä ihan tosissaan töitä, että pääsi haluamaansa suuntaan. Etenkin, kun molemmissa kanooteissa toinen kuski oli lapsi. Melonta oli kuitenkin ihanaa, ja erityisesti rakastin rantautumista kallioiselle niemelle kokkaamaan ruokaa. Olin pakannut mukaan kunnon eväät, jotka sitten nautimme ennen paluumatkaa.

Repovesi

Kesään kuului kuitenkin eniten rauhoittumista ja keskittymistä oleelliseen. Jossain vaiheessa kesää tajusin, etten ollut ottanut edes yhden yhtä kuvaa Örebron matkan jälkeen. Olin keskittynyt niin vahvasti mökkeilyyn ja elämään metsän keskellä. Kuvien ottamisen sijaan luin monta kirjaa ja neuloin paljon. Kävin myös joka ilta saunassa ja kokkasin kaasuliedellä aterian toisensa jälkeen. Ihanan yksinkertaista elämää.

Vauhti kuitenkin alkoi kiihtyä loppua kohti. Ehdin paiskia pari viikonloppua töitä kesäfestareilla ja saatella nuorimmankin lapsen koulutielle. Omat työt iskivät lujaa päälle heti elokuun alussa ja aloitinpa taas myös opiskelut. Edessä on siis työntäyteinen syksy.

Jussarö

Mutta entä mitä kuuluu niille 22 haaveelle, jotka asetin alkuvuodesta? Nythän ollaan jo yli puolessa välissä vuotta, joten aika monen haaveen olisi pitänyt jo toteutua.

1. Matkustaa Euroopan ulkopuolelle: tämä haave toteutui jo huhtikuun alussa, kun lensin Israeliin. Toisen kerran se toteutuu hieman yllättäen jo tällä viikolla, kun lähdemme koko porukalla Thaimaahan. Tällaista kaukomatkaa ei pitänyt olla luvassa vielä tänä vuonna, mutta niinpä vain lähdemme kahdeksan hengen seurueella kohta kaukomaille.

Jerusalem

2. Neuloa islantilainen villapaita: tämän projektin aloitin jo heti alkuvuodesta ja kesään mennessä sainkin valmiiksi ensimmäisen islantilaiseni. Toisen aloitin heti perään ja olenkin jo tekemässä hihoja. Eiköhän tämä toinenkin valmistu jouluun mennessä. Matkaa Islantiin ei sen sijaan ole vieläkään näköpiirissä.

3. Nukkua yö teltassa: nukuin teltassa itse asiassa yllättävän monta yötä. Näistä tosin vain yksi oli jossain muualla kuin oman mökin pihalla, mutta yö Grabbskogin rannalla oli sitäkin ihanampi. Olisin ottanut elokuulle vielä ainakin yhden telttayön, mutta totesin tuolla samaisella Grabbskogin rannalla Tokmannin telttani olevan nyt siinä kunnossa, ettei sen kanssa kannattaa yrittää enää minnekään. Ensin pitäisi nyt sitten löytää uusi teltta.

Grabbskog

4. Lukea 22 kirjaa: laskin juuri alkuvuoden saldon ja pääsin 13 kirjaan, vaikka olen lukenut enemmän kuin varmaan 15 vuoteen. Töitä siis saan tehdä ihan urakalla, jos meinaan saavuttaa tuon 22 kirjaa – vai lasketaanko tähän lukuun myös lapselle luetut iltasatukirjat?

5. Viedä lapset Italiaan: koska päätimme vähän yllättäen varata koko porukalle lentoliput Thaimaahan, sai haave Italiasta jäädä tältä vuodelta. Tosin ei ihan täysin: keskimmäisen jo nyt myöhässä oleva 10-vuotismatka suuntaakin marraskuussa aiemmin päätetyn Amsterdamin sijaan Milanoon ja siitä kohti Garda-järveä. Edes yksi lapsista siis pääsee tänä vuonna Italiaan.

6. Surffata: tällä hetkellä haave surffaamisesta tuntuu yhtä kaukaiselta kuin lumilautailu. Tosin eihän sitä koskaan tiedä – voihan sitä vielä vaikka innostua.

7. Käydä Tamminiemessä ja Tarvaspäässä: tein jo äsken havainnon, että nämä kaikkein helpoiten toteutettavat haaveet ovat niitä, jotka ovat pahimmin vaiheessa. Käväisin kyllä Tarvaspäässä kevättalvella, mutta Tamminiemi on edelleen vain suunnitelmissa. On tästäkin onneksi jo puolet tehty.

Tarvaspää

8. Tehdä roadtrip: kunnon roadtripiä emme tälle vuodelle ole saaneet aikaan, mutta sentään olen ajellut autolla pitkin Israelia. Autoilu esimerkiksi Jerusalemin keskustassa oli kyllä sellainen kokemus, että sen jälkeen voin ajaa melkein missä vain.

9. Uida kylmässä vedessä: minullehan vesi on aina turhan kylmää. Sitä tunnetta, jota tässä haaveessa hain, en kuitenkaan ole tänä kesänä saavuttanut. Sitä, kun pysähdytään vaikka kesken patikoinnin tai tiukan automatkan ja pulahdetaan hetkeksi virkistäytymään kylmään veteen. Tosin nythän ne kylmien vesien ajat vasta alkavat.

10. Juoda skumppaa ystävien kanssa keskellä yötä: nyt täytyy myöntää, että vuosi 2022 on toistaiseksi ollut hyvin skumpaton vuosi. Olen kyllä kilistellyt laseja useammissakin hienoissa juhlissa, mutta niitä keskiyön hetkiä ystävien kanssa ei ole ollut. Onneksi on vielä aikaa korjata tilanne.

11. Säästää rahaa isoa matkaa varten: tämän haaveen kanssahan kävi niin, että suunnitelma säästämisestä konkretisoitui yhtäkkiä ostetuiksi lentolipuiksi. Sen sijaan, että olisin alkanut suunnitella ja säästää jotain ihanaa matkaa varten, olin ostanut lentoliput koko perheelle Thaimaahan. Thaimaa ei ollut se unelmien matkakohde, mutta tässä tilanteessa, jossa lapset hinkuvat taas vuosien jälkeen kaukomatkalle, se on oikein hyvä vaihtoehto. Eksoottisempien kohteiden aika on sitten taas myöhemmin. Sitten, kun saan ensin maksettua tämän matkan luottokorttilaskut.

12. Matkustaa junalla muualla kuin Suomessa: mitenkään laajoja junamatkoja en ole tänä vuonna tehnyt, mutta helmikuussa matkustin junalla Roomasta Napoliin ja takaisin. Junamatkailu Italiassa on helppoa ja mukavaa, joten marraskuussa on vielä luvassa junailemista Milanosta Garda-järvelle ja takaisin. Juuri pari päivää sitten kilahtivat sähköpostiin myös kakkosluokan liput yöjunaan Bangkokista Suratthaniin. Kokeilemme ensimmäistä kertaa kakkosluokkaa, jossa ei ole omia hyttejä, joten saapa nähdä, millainen kokemus siitä tulee.

Napoli

13. Opetella valmistamaan yksi uusi ruokalaji: olen tehnyt tämän vuoden puolella useitakin uusia ruokalajeja, mutta nostaisin tässä silti esiin butter chickenin. Tämä on klassikko, jota lapset syövät aina nepalilaisessa ravintolassa, joten päätin kokeilla tehdä sitä itse. Ensimmäisessä versiossa maistui ihan liikaa tomaatti, mutta kun lisäsin jälkikäteen sekaan reilusti lisää kookoskermaa, niin lopputulos alkoi lähentelemään täydellisyyttä. Nyt kun vielä oppisi tekemään naan-leipää, niin ei olisi mitään syytä enää lähteä ravintolaan niitä syömään.

14. Lähteä kaupunkilomalla ihan uuteen kaupunkiin Suomessa: kuten tuolla aiemmin totesin, nämä helpoimmat toteutettavat tuntuvat jäävän toteuttamatta. Olen koko alkuvuoden kiertänyt Suomessa vain tuttuakin tutummissa kaupunkikohteissa. Ehkä vielä riehaannun ja toteutan tämän vuoden loppuun mennessä.

15. Tehdä kotiseutumatka Kotkaan: kävin tänä kesänä pitkästä aikaa Kotkan Meripäivillä, jotka olivat tehneet paluun kaupungin keskustaan. Tunnelma oli ihan kuin ennen vanhaan ja kalja virtasi KTP:n teltassa. Me nautimme tunnelmasta vähän aikaa ja ajoimme takaisin mökille nukkumaan. Haaveilemaani vierailua vanhoille kotikulmille en ole kyllä toteuttanut vieläkään.

Kotka

16. Keittää aamukahvit ihan omalla Trangialla: aamukahveja en ole keittänyt, mutta keitinpä monta erää pastaa melontaretkellä Repoveden kansallispuistossa. Ette usko sitä ylpeyden määrää, kun kasasin Trangian ihan itse ja keittelin pastaa. Opin kyllä nopeasti sen, että nelihenkiselle seurueelle kannattaa varata ruoaksi muutakin, koska neljän pienen pastakattilallisen keittäminen vei tolkuttomasti aikaa.

Repovesi

17. Tehdä etätöitä jossain todella kauniissa paikassa: edellisvuoden Halla Resortin maisemiin en ihan ole päässyt yltämään, mutta kyllä keväinen piipahdus PolkuNuuksiossa toteutti tämän haaveen. Maisemat parkkipaikalle eivät olleet kaikista kauneimmat, mutta ne korvasivat kuitenkin heti vierestä lähtevät lumikenkäilypolut, sekä ihana sauna ja kota, jossa kokkasimme illallisen.

18. Kirjoittaa matkajuttu Venäjältä: tämän haaveen toteutin heti alkuvuodesta. Kun aloin kirjoittaa juttua, Venäjän hyökkäys Ukrainaan ei ollut vielä edes puheen tasolla. Hyökkäys kuitenkin tapahtui ennen kuin sain jutun ulos, joten siitä tuli ajankohtaisempi ja henkilökohtaisempi kuin alun perin oli tarkoitus. Olen erittäin tyytyväinen, että kirjoitin sen, mutta luulenpa Venäjä-kategoriani jäävän edelleen tämän yhden jutun mittaiseksi.

19. Sanoa kyllä hulluun ehdotukseen: kaikista hulluin tilanne tulee mieleeni elokuun alusta, kun lähdin ystäväni kanssa myymään heidän panimonsa olutta festareille Kouvolaan. Koska kyseessä olivat keskiaikaiset markkinat, ystäväni oli hankkinut meille asiaan kuuluvat vermeet. Enpä olisi uskonut tätä haavetta kirjoittaessani, että se konkretisoituisi isoon mekkoon ja hilkkaan, mutta tuo päivä ensin keskiaikaisilla markkinoilla ja sitten olutfestareilla on ollut yksi koko vuoden hauskimmista. Kyllä tekee hyvää tällaiselle konttorirotalle lähteä ulos ihmisten pariin oikeisiin töihin.

Kouvola

20. Käydä ainakin yhdessä uudessa maassa: jossain vaiheessa suunnitelmien perusteella näytti siltä, että uusia maita tulisi useampikin, mutta lopulta Israelista on muodostumassa ainoa uusi maa tälle vuodelle. Vaikka matkoja on ollut ja tulee olemaan enemmän kuin moneen vuoteen, taas kerran ne suuntautuvat tuttuihin maihin Thaimaahan ja Italiaan. Ehkä yhden uuden maan vuositahti on minulle ihan sopiva myös tästä eteenpäin.

21. Opetella uusi taito: mietin ennen kesää todella pitkään, että mikä voisi olla tämän vuoden uusi taitoni. Viime vuonnahan opettelin neulomaan, minkä tuloksena tänä vuonnakin on syntynyt jo useampi tuotos. Suunnittelin jo tosissani opettelevani vihdoin soittamaan pianoa, kun se kerran tuossa olohuoneessa nököttää vuodesta toiseen. Heinäkuun loppuun mennessä kuitenkin huomasin, että uusi taitoni taitaa sittenkin olla hirsirakentamisen taito. Olin siinä vaiheessa veistänyt jo kymmeniä salvoksia ja kuluttanut varrettomaksi yhden taltan. Täytyy kuitenkin sanoa, että nautin neulomisen harjoittelusta paljon tätä taitoa enemmän. Sen verran voin myös paljastaa, että hain keväällä kouluun ja pääsinkin sisään. Olen siis tässä alkusyksystä alkanut opetella myös ihan uutta alaa, vaikka taitoja minulla ei siinä lajissa vielä oikein ole.

22. Nauttia kaikesta, mitä teen: tämän haaveen voin sanoa toteutuneen ainakin toistaiseksi ihan täysin. Havahduin heinäkuussa siihen, etten ollut ottanut koko kesänä yhden yhtä valokuvaa Örebron turnausreissua lukuun ottamatta. Silti kesä oli ollut jo siihen mennessä ihana ja täynnä hienoja hetkiä. Ne olivat kuitenkin olemassa myös ilman kuvia niistä. Voisinkin sanoa tämän olleen toistaiseksi pienten mutta sitäkin tärkeämpien nautintojen vuosi.

Flow

Voin jo nyt sanoa syksystä tulevan työntäyteinen. Kalenteri pursuaa merkintöjä ja vauhti sen kuin kiihtyy. Onneksi olen kuitenkin saanut miinoitettua sinne myös muutaman reissun: kaksi viikkoa Thaimaassa, viikonloppuleiri Kisakalliossa, retkeilyä parhaassa seurassa sekä kymppimatka keskimmäisen lapsen kanssa Italiaan. Ja eiköhän tänä vuonna keksitä jotain sinne masentavalle marraskuullekin. Tervetuloa vain syksy!

You Might Also Like...

2 Comments

 • Reply
  Mikko / Matkalla Missä Milloinkin
  13 syyskuun, 2022 at 5:33 am

  Melontaretki Repovedellä kuulostaa todella kivalta. Pari vuotta olen miettinyt itsekin, josko toteuttaisin sellaisen joko Repovedelle tai Kolovedelle, mutta vielä ei ole tullut toteutettua sellaista retkeä. Tuo etätöiden tekeminen jossain kauniissa paikassa kuulostaa mukavalta. Oli harkintannassa pitkään lähteä Kilpisjärvelle saakka, mutta sitten mietin että valoisaa aikaa ei ehkä kuitenkaan ole riittävästi ja päätettiin jättää väliin. Ehkäpä sitä voisi pyrkiä lähteä johonkin lähemmäs.

  • Reply
   Katja / Lähtöselvitetty
   24 tammikuun, 2023 at 10:13 am

   Ainakin Repovedellä kanootin vuokraaminen ja melominen oli tosi helppoa. Ehdottomasti suosittelen kokeilemaan sitä.

Leave a Reply