Ja se Oolannin sota oli kauhea! Jo pienenä tuli opittua se, kuinka kolmellasadalla laivalla engelsmannit seilas Suomemme rannoilla.
Toisin kuin voisi kuvitella, Ahvenanmaan kuuluisin maamerkki Kastelholman linna ei kuitenkaan liity tähän Oolannin sotaan, vaan tuolloin linna oli jo hylätty raunio. Sotaan sen sijaan liittyy linnan lähistöllä sijaitseva Bomarsundin linnoitus, joka tuolloin pommitettiin raunioiksi.
Kastelholman linna seisoo jykevänä pienellä saarekkeellaan. Koko linnaa ympäröi alun perin vesi, mutta maan kohoamisen myötä vettä on nyt enää kahdella sivulla.
https://www.flickr.com/photos/140320964@N06/49944317957/in/dateposted/
Linnan historia ulottuu 1300-luvun loppupuolelle. Tarkkaa rakennusajankohtaa ei tiedetä, mutta se mainitaan ensimmäisen kerran kirjoituksissa vuonna 1388. Se onkin jäänne Ruotsin vallan ajasta, jolloin Suomi ja Ahvenanmaa olivat kiinteä osa Ruotsia.
Linnan asema vaihteli suuresti. 1400-luvulla siitä tuli Ahvenanmaan hallinnollinen keskus, kun Ahvenanmaasta tuli oma hallintoalueensa. 1600-luvulla taas merkitys alkoi suuresti vähentyä, ja sitä käytettiin aikojen saatossa muun muassa vankilana ja viljavarastona. Useat tulipalot runtelivat linnaa, ja lopulta se hylättiin.
Kastelholman linna oli myös paikka, mihin Suomen silloinen käskynhaltija Juhana Herttua vangitsi veljensä Eerik XIV:n, tämän vaimon Kaarina Maununtyttären ja heidän lapsensa, syöstyään veljensä vallasta vuonna 1571. Juhana Herttua vietti itsekin pitkiä aikoja Kastelholmassa.
Verrattuna Suomen muihin keskiaikaisiin linnoihin, Kastelholma erottuu kulmikkuudellaan. Pyöreiden tornien sijaan sitä hallitsee neliskulmainen Kuuritorni, jossa myös kuningas Eerik XIV:n vankityrmän kerrotaan sijainneen.
1930-luvulla Kastelholman linnasta tuli Ahvenanmaan ensimmäinen kulttuurihistoriallinen museo. Tänä päivänä linna on auki kesäkaudella.
Aivan linnan vieressä sijaitsee Jan Karlsgårdenin ulkoilmamuseo, joka esittelee Ahvenanmaan kulttuuria ja perinteitä. Alueelle on siirretty rakennuksia eri puolilta Ahvenanmaata, ja niiden avulla voi saada käsityksen siitä, miten Ahvenanmaalla on aikojen saatossa asuttu.
Me vierailimme Ahvenanmaalla syyslomalla lokakuussa. Tuolloin linna sekä Jan Karlsgården olivat molemmat suljettu, mutta käyskentelimme alueella keltaisten lehtien peittämillä poluilla. Alueesta ei ollenkaan henkinyt suuruus tai mahtavuus, vaan linnakin kohosi vain vähän maisemasta. Toki osittain raunioitunut linna oli vaikuttava näky, mutta loppujen lopuksi istui maisemaan varsin maltillisesti.
https://www.flickr.com/photos/140320964@N06/49944024291/in/dateposted/
Loistokkaasta menneisyydestään huolimatta Kastelholman linna ei olekaan Turun linnan kaltainen kaupungin keskustassa kohoava maamerkki, eikä toisaalta Olavinlinnan kaltainen saarella nököttävä kulttuuripyhättö. Sen sijaan se on entinen kuninkaan metsästysmaja, vankila ja viljavarasto, ja sellaisena erittäin sympaattinen.
Lisää tarinoita Ahvenanmaalta pääset lukemaan täältä.
The castle of Kastelholma stands tall on its small island. It is actually not an island anymore, since it’s surrounded by water only on two sides
The history of the castle goes way back until late 14th century. No one knows when it was truly built, but it’s being mentioned in writing for the first time in 1388. It is a relic of the time, when Finland and Åland were an essential part of Sweden.
The importance of the castle varied greatly. In the 15th century it became the govermental center of Åland, but already in the 17th century started its downfall. By that time it was used as a prison and a warehouse for crops. Many fires demolished the castle, and finally it was abandoned.
Kastelholma was also the place, where Finland’s duke Juhana Herttua brought his brother King Eerik XIV along with his wife and children after he had pushed him down from the throne in 1571. Juhana Herttua himself also spent long times in Kastelholma.
Compared to the other medieval castles in Finland, Kastelholma is much more square than round. Even the tower, where King Eerik XIV was being held as a prisoner, is square.
In 1930’s Kastelholma became the first cultural historical museum in Åland. People can visit there during summer season.
Right next to the castle stands the outdoor museum of Jan Karlsgården. It displays the culture and inheritance of Åland with its many buildings that have been brought there from all over Åland. Visitors can get an idea on how life in Åland has been during the times.
We visited Åland in October. Both the castle and Jan Karlsgården were already closed for the season, but we wandered through the paths that were covered in yellow leaves. There was no greatness or magnificance sensed there, but the castle was an adorable little ruin there in the middle of the landscape. Of course the castle itself looks majestic, but eventually it fitted the landscape perfectly.
Despite its glamorous past Kastelholma is not an urban castle like in Turku, or the cultural venue like in Savonlinna. It is just the former hunting cabin of the king, the prison and the warehouse, and it’s very adorable just as it is.
4 Comments
Mikko / Matkalla Missä Milloinkin
2 kesäkuun, 2020 at 10:30 amKastelholman linna onkin ainoa Suomen todellinen linna, jossa ei olla vierailtu, mutta kohde kyllä ilman muuta kiinnostaisi. Hiljattain luin jostain muualtakin, että Eerik 14 oli tuolla vankina. Olin ollut aiemmin siinä käsityksessä, että vallan menetettyään hän olisi ollut lähinnä Turun linnassa.
Katja / Lähtöselvitetty
8 kesäkuun, 2020 at 9:21 pmMe ollaan myös kierretty Suomen linnoja ahkerasti, ja nyt onneksi päästiin käymään myös Kastelholman linnalla. Sisälle ei päästy – kuten ei oikein mihinkään muuallekaan Ahvenanmaalla – mutta pihallakin oli mukavaa. Erik XIV vietti Kastelholmassa ilmeisesti vain muutaman kuukauden, mutta mielellään tätä yksityiskohtaa tunnutaan korostavan. 🙂
Hanneli / toisiinmaisemiin
8 kesäkuun, 2020 at 12:57 pmMä bongailen muelelläni linnoja, joten jossain vaiheessa reissu Ahvenanmaalle on ajankohtainen. Mutta pitänee siis harkita kesää, jos haluaa sisälle linnaan. Toisaalta on tuo kyllä ulkoakin oikein kivan näköinen kohde, varsinkin kun ei näitä linnoja meillä niin montaa ole.
Katja / Lähtöselvitetty
8 kesäkuun, 2020 at 9:23 pmValitettavasti täytyy mennä kesällä, jos haluaa sisälle linnaan. Tosin ilmeisesti sisälle olisi päässyt myös syyslomalla loppuviikosta, mutta alkuviikon ovet pysyivät tiukasti kiinni. Mun mielestä Kastelholma on kivan näköinen, koska se eroaa malliltaan muista. Se myös istuu hyvin ympäristöön, eikä näytä sellaiselta valtavalta muistomerkiltä kuten monet linnat.