Matkustamisesta

Hyvinvointi on nyt tärkeämpää kuin koskaan

*Kaupallinen yhteistyö: Studio Murros

Mitä matkailu merkitsee sinulle?

Minulle se on aina merkinnyt pysähtymistä ja irtautumista arjen rutiineista. Siirtymistä tietynlaiseen välitilaan, jossa olen ikään kuin irti omasta elämästäni ja omista velvollisuuksistani. Vaikka matkaohjelma olisi kuinka täynnä uusia maisemia ja vierailukohteita, matkalla olen voinut irtautua velvollisuuksista, jotka yleensä täyttävät päivät.

Korona vei minulta vauhdilla pois tämän mahdollisuuden irtautua. Yhtäkkiä olinkin koko ajan siellä kotona, missä velvollisuudet vyöryivät päälle. Kotiin vyöryivät työt, koulut ja harrastukset, mutta kotityöt eivät kadonneet mihinkään. Yritin paeta niitä kaikkia retkille, mutta lyhyet pyrähdykset Uudenmaan metsiin eivät vieneet ajatuksia tarpeeksi kauas. Ja iltaan mennessä oli aina palattava oman kodin suojaan.

Roihuvuori
Roihuvuori

Myöhemmin sentään pääsin pidemmille matkoille kotimaassa. Kiipesin Kolille, vietin yöttömän yön Norjan puolella ja seilasin Ahvenanmaalle puhumaan ruotsia. Patikoin kilometritolkulla pitkospuita, jotka toivat aina takaisin lähtöpisteeseen. Irrotin arkea itsestäni kovaa raapimalla, mutta osa pysyi tiukasti kiinni hankauksesta huolimatta.

Lentokoneen sijaan hyppäsin yhä useammin verkon siiville. Osallistuin webinaareihin, miitteihin ja tiimmsseihin. Erilaisiin työryhmiin oli helppo hypätä mukaan omasta kodista käsin, ja yhtäkkiä työlista alkoi valua yli pöydän reunan. Koko maailma oli käsissä ilman, että nousin pois omalta tuoliltani. Illalla työlistaa tutkiessani otin lasin viiniä ja kuvittelin olevani pienen espanjalaisen kahvilan terassilla.

Roihuvuori
Roihuvuori

Kun koronaeristyksen vuosipäivä koitti, oli pakko tehdä jotain. Oli pysähdyttävä ihan oman kodin sisäpuolella ja tarkasteltava sitä, mitä oikein tapahtuu. Miten tästä kaikesta selviää ilman niitä lepotaukoja, joita matkat ovat perinteisesti elämään tuoneet?

Avuksi tässä pysähtymisessä sain seinäjokelaisen Studio Murroksen, jonka verkkokurssi auttaa keskittämään huomion omaan hyvinvointiin. Viiden viikon verkkokurssin aikana olen oppinut paljon sietoikkunasta, mantelitumakkeesta ja resilienssistä ja erityisesti siitä, miten olen rehellinen itselleni omasta hyvinvoinnistani. Miten tärkeää on aamulla myöntää, etten taaskaan nukkunut tarpeeksi tai että päivän askeleet ovat taas jääneet kauas maltillisestakin tavoitteesta.

Roihuvuori
Roihuvuori

Kurssin vetää Studio Murroksen omistaja Aisha Korpela, jonka rauhallinen ääni siivittää minut aina unenomaiseen tilaan. Aishan videoluennot käsittelevät kognitiivista kehitystä ja polyvagaaliteoriaa, mutta heti perään hän johdattaa minut pysähtymään oman hengitykseni ääreen. Teinkin toisen viikon harjoitukset kahden tunnin yöunien jälkeen maaten laivan sängyllä matkalla pressimatkalle Ahvenanmaalle. Tuo olotila oli niin lähellä kaakkoisaasialaisen paratiisirannan tunnelmaa kuin viimeisen vuoden aikana on suinkin ollut mahdollista.

Parasta kurssissa on ollut se, että se on kääntänyt minun ajatukseni kohti omaa hyvinvointiani. Minun ei tarvitse olla näinäkään aikoina enemmän kuin olen, eikä minun tarvitse keksiä väkisin sisältöä elämääni. Kotimaan matkat ja lyhyet pyrähdykset ovat mukava lisä arkeen, mutta ei niiden tarvitse olla samanlaisia elämää suurempia matkoja kuin kaukomatkat ovat olleet. Koko ajan ei tarvitse kokea suuria elämyksiä.

Roihuvuori
Roihuvuori

Nyt voin keskittyä tähän hetkeen. Mennä eteenpäin päivä kerrallaan ja tehdä sen, mikä tehtävä on. Maailma ei katoa mihinkään, vaikka seuraisin tilanteen kehittymistä rauhassa. Siihen asti istun oman mökkilaiturini nokassa ja tuijottelen järvelle, joka kimaltaa yhtä kirkkaana kuin aina ennenkin.

Samalla voin jo varovasti haaveilla siitä päivästä, kun teen Aishan harjoituksia jossain kaukana palmurannoilla. Työnnän varpaat hiekkaan, suljen silmäni ja teen perhostaputus-harjoitusta. Hengitän syvään ja keskitän energiani uloshengitykseen, joka pitenee kerta kerralta.

Roihuvuori

Tämän jutun kuvat on otettu toukokuussa Roihuvuoren kirsikkapuistossa ja japanilaistyylisessä puutarhassa, jotka ovat mahtavia paikkoja rentoutumiseen ja oman hyvinvoinnin tavoitteluun.

Jos sinä haluat lähteä tarkastelemaan omaa hyvinvointiasi, saat nyt 15% alennuksen Studio Murroksen Pysähdy & Vahvistu -verkkovalmennuksesta tämän linkin takaa. Valmennuksen voit aloittaa haluamanasi ajankohtana.

Kohti kesää ja omaa hyvinvointia!

You Might Also Like...

2 Comments

 • Reply
  Mikko / Matkalla Missä Milloinkin
  26 toukokuun, 2021 at 4:34 pm

  Olen aina ajatellut, että matkailu merkitsee itselleni ennen kaikkea sitä, että sen avulla pystyy näkemään uutta ja ylipäätään saamaan erilaisia kokemuksia. Toisaalta toki siihen jossain määrin liittyy myös tuo, että silloin arkiasiat kyllä unohtuvat aika tehokkaasti, mutta kyllä se itselleni on vielä enemmän tuo ensimmäinen.

  • Reply
   Katja / Lähtöselvitetty
   11 kesäkuun, 2021 at 4:32 am

   Tuokin on kyllä totta, että uuden näkeminen on yksi suurista syistä matkustaa. Itse vaan olen huomannut, että matkoilla tavallisista rutiineista ja velvollisuuksista pääsee irrottautumaan kaikista parhaiten. Nyt tätä on joutunut vähän harjoittelemaan, kun matkalle lähteminen ei olekaan enää samanlaista kuin ennen. En tosin tiedä, haluanko sen siihen enää palaavankaan, vaan taidan eniten toivoa sitä kuuluisaa uutta normaalia.

Leave a Reply