Aasia Vietnam

Huessa voi tehdä syömällä hyvää

Vietnamilainen ruoka on maailmankuulua, ja monet ottavat maan kohteeksi jo ihan ruoan vuoksi. Erilaiset nuudeliannokset, hot potit, banh mi -sämpylät ja pho-keitto houkuttelevat. Vietnamissa ruoka on myös hyvin edullista: parilla eurolla saa ihan kunnollisen ruoka-annoksen, ja pho-keiton voi saada jopa eurolla.

Huessa sen sijaan voi ottaa erilaisen lähestymistavan ruokaan, ja auttaa sen avulla paikallisia nuoria. Aivan Huen keskustassa sijaitseva TRE on ravintola, joka ei vain tarjoile ruokaa nälkäisille, vaan antaa samalla nuorille ihmisille avaimet tulevaisuuteen.

TREn takana on järjestö nimeltä Reach, jolla on oma oppilaitos Huen keskusta-alueen ulkopuolella. Tuohon oppilaitokseen hyväksytään sisään motivoituneita nuoria, joiden perheiden rahatilanne ei muuten sallisi heidän jatkaa opiskeluja.

TRE, Hue

TRE, Hue

Reach auttaa Keski-Vietnamin köyhimpiä perheitä

Keski-Vietnam on maan köyhintä seutua, joten kouluun hakee paljon nuoria paremman elämän toivossa. Alueen suurin muutos tapahtui, kun valtio päätti rakentaa niin kutsutulle venekansalle paremmat asuinolot kaupunkiin. Heikkokuntoisissa mökeissä asuvan venekansan piti päästä parempiin oloihin, mutta elämä kaupungissa ei ollut paljon helpompaa: siellä vastassa olivat kovat vuokrat ja työttömyys, jotka ajoivat monet velkaantumaan. Monilla perheillä ei ollut muuta mahdollisuutta kuin lähettää pienet lapsensa töihin kioskeihin, katumyyntiin tai keräämään roskia. Yksin kadulla liikkuvat lapset ovat aina alttiita hyväksikäytölle.

Reach on tavoittanut näitä perheitä ja antanut nuorille mahdollisuuden kahden kuukauden koulutukseen oppilaitoksessa ja sen jälkeen kuuden viikon palkallisen työharjoittelun TRE-ravintolassa. Tavoitteena on tutustuttaa nuoret asiakaspalveluun, sillä Huessa turismi lisääntyy koko ajan, jolloin ala työllistää aina vain paremmin. Työharjoittelun suoritettuaan nuoret voivat työllistyä kaupungin ravintoloissa, kaupoissa ja hotelleissa.

Koulussa nuoret opettelevat työelämän perussääntöjä ja harjoittelevat tarjoilemista ja muita ravintolatyössä tarvittavia taitoja. He myös opiskelevat englantia, jotta osaisivat paremmin palvella ulkomaisia vieraita.

Opintojensa loppupuolella he siirtyvät TRE-ravintolaan työharjoitteluun. He pääsevät tekemään ravintolan avustavia tehtäviä, ja taitojen kasvaessa pääsevät tarjoilemaan. Oikeaa työtä tekemällä nuorten itsetunto ja ammatillinen ylpeys kasvavat, ja he ovat paljon valmiimpia työelämään.

Osa työharjoittelun käyneistä nuorista jää töihin TRE-ravintolaan pidemmäksi aikaa: he hoitavat vastuullisemmat tehtävät ja opastavat uusia harjoittelijoita. Kun työharjoittelusta ei juuri makseta palkkaa, nämä nuoret pääsevät jo ansaitsemaan rahaa omalla työllään.

TRE, Hue

Ravintolaa tuetaan myös suomalaisin varoin

Me vierailimme TREssä, koska sen takana olevan Reachin toimintaa tukevat myös TUI Care Foundation ja Plan International. Plan International tekee maailmanlaajuisesti paljon töitä lasten ja nuorten olojen kohentamiseksi, ja Reachin tarjoama mahdollisuus päästä kiinni työelämään ja omiin tuloihin on erittäin tärkeä asia Keski-Vietnamin nuorille, jotka ovat tottuneet elämään köyhyydessä. Työllistämällä nuoria järjestö tukee samalla koko aluetta, sillä ansaitsevat nuoret pystyvät samalla avustamaan perheitään ja koko yhteisöä.

TUI Care Foundation taas on matkanjärjestäjä TUI:n oma järjestö, jonka kautta se ohjaa hyväntekeväisyyttä ympäri maailmaa. TUI Care Foundationin kautta myös meidän suomalaisten matkailijoiden lahjoituksia päätyy niitä tarvitseville.

TUI Care Foundationin tarkoituksena on tehdä turismista hyvää tekevä voima, joka kohteiden tuhoamisen sijaan auttaa niitä kasvamaan ja menestymään. Järjestö edistää lasten ja nuorten hyvinvointia, luonnon ja ympäristön kestävyyttä sekä turismin positiivisia vaikutuksia, ja sillä on hankkeita esimerkiksi kilpikonnien suojelemiseksi, Marokon pyöräilykulttuurin edistämiseksi ja naisten työllisyyden parantamiseksi Tunisiassa. Hankkeissa näkyvät hyvin luonnon, yrittäjyyden ja varojen tasaisemman jakautumisen korostuminen.

Minulle näiden kahden järjestön läsnäolo Reachin tukijoukoissa oli merkki siitä, että järjestön toiminta on oikealla pohjalla. Hyväntekeväisyyden nimissä tehdään paljon epäeettistäkin toimintaa, mutta suurten tukijoidensa ansiosta minä ainakin uskon Reachin tarkoitusperiin ja toimintaan. Reach toimii Keski-Vietnamin lisäksi myös Pohjois-Vietnamissa, ja esimerkiksi Hanoista löytyy Reachin operoima kampaamo EM Hair Salon.

TRE, Hue

TRE, Hue

Maksavat asiakkaat ovat TREn elinehto

TREn haasteena on se, että se joutuu kilpailemaan ehkä tiukimmalla alalla eli ravintola-alalla. Huen keskustan kadut ovat täynnä ravintoloita, jotka tarjoavat nälkäisille hyvää vietnamilaista ruokaa. TRE on suhteellisen tuore yritys, eikä ole vielä aivan löytänyt omaa asiakaskuntaansa. Maksavat asiakkaat olisivat kuitenkin TREn elinehto.

Me vierailimme ravintolassa maaliskuisena sunnuntai-iltana. Meidän lisäksemme ravintolaan saapui yksi bussilastillinen ryhmämatkalaisia ja pari yksittäistä pariskuntaa. Matkatoimistot ovatkin TREn parhaita yhteistyökumppaneita, sillä tuomalla retkeläisiä ravintolaan he täyttävät asiakaspaikkoja tehokkaasti. Samalla sana ravintolasta leviää ja toivottavasti saavuttaa uusia kävijöitä ravintolalle.

TRE, Hue

TRE, Hue

Huen ravintolatarjonnassa TRE edustaa erittäin hienoa ja loppuun asti mietittyä konseptia. Ihana sisäpiha puineen ja istutuksineen, sekä soliseva suihkulähde, ovat mukavaa vaihtelua kadun varressa syömisen jälkeen. Sisustus ja kaikki sen yksityiskohdat on mietitty ja hyvällä maulla toteutettu.

Idylliseen lokaatioon liittyy kuitenkin myös TREn haaste, sillä sinne ei eksy sattumalta. Ravintola sijaitsee pienellä sivukadulla aivan pääkadun takana, mutta sitä pitää osata etsiä. Sivukatu tosin johdattelee aivan erilaisiin tunnelmiin, kun sen varrella asukkaat viettävät iltaa ja lapset potkivat palloa. Suuri yleisö ei kuitenkaan lähde kujalle vaeltelemaan – etenkään ilta-aikaan.

TRE, Hue

TRE, Hue

TRE, Hue

Ravintolan toinen haaste liittyy hintaan: se on selvästi yleistä hintatasoa kalliimpi. Meidän viiden hengen illallisemme maksoi noin miljoona dongia eli noin 40 euroa, kun monissa ravintoloissa söimme puolet halvemmalla. Kalliimpaa hintaa selittävät kuitenkin paitsi ravintolan opetuksellinen tausta myös ruokalistan kunnianhimo: annokset eivät ole tavallista paistettua nuudelia ja riisiä, vaan annoksissa on oikeasti käytetty mielikuvitusta ja raaka-aineita uudella tavalla. Ne olivat taidolla valmistettuja ja erittäin maukkaita.

Ravintolan nimi TRE tarkoittaa bambua, jota löytyy myös monista ruoista. Hieman puumainen bambu ei ensin tunnu kovin houkuttelevalta raaka-aineelta, mutta esimerkiksi nuudeleiden seassa se on yllättävän pehmeää ja maukasta. Bambua käytetään paljon symbolina Itä-Aasian taiteessa: kasvin ontto sisus kuvastaa vaatimattomuutta, ikivihreät lehdet muuttumattomuutta ja ohut runko korkeaa ikää. Bambu sopiikin hienosti myös ravintolan nimeksi: projektin piirissä olevat nuoret kasvavat nopeasti ja kurottelevat kohti taivasta.

TRE, Hue

TRE, Hue

TRE, Hue

TRE on hyvä valinta laadukkaampaan ateriaan

TRE ei siis ole välttämättä paras valinta nopeaksi ateriaksi tai jokailtaiseksi vatsantäyttäjäksi, mutta se kannattaa ehdottomasti ottaa kohteeksi, kun haluaa syödä Huessa hyvin. Hyvä ruoka, omistautunut palvelu ja idyllinen ympäristö takaavat kyllä hyvän ravintolakokemuksen.

Palvelu ei tietenkään ole huippunopeaa eikä virheetöntä, sillä nuoret vasta harjoittelevat, mutta mitään ei kuitenkaan joutunut odottamaan. Ravintolassa on myös yritystä kohti länsimaisten tottumaa palvelua, jossa aterimet asetellaan tarkasti lautasen kahta puolta, ja juomat tarjoillaan niille kuuluvista laseista. Ollaan siis hyvin kaukana perinteisestä vietnamilaisesta pölyravintola-kulttuurista, johon varmasti nuoretkin ovat kotona tottuneet.

TRE, Hue

TRE, Hue

TRE, Hue

TRE-ravintolassa työharjoittelunsa suorittaneet nuoret ovat työllistyneet hyvin: heistä suurin osa on töissä jossain Huen lukuisista ravintoloista. En tiedä, mikä osuus Reachillä on asian kanssa, mutta jo pari viikkoa Vietnamissa vietettyämme hämmästyimme Huessa suuresti hyvää englannin kieltä ja asiakaspalvelutaitoa, joihin törmäsimme lähes jokaisessa ravintolassa.

Vietnamissa syöminen on helppoa ja halpaa, ja ravintolasta voi lähteä lähes aina onnellisena. Monet ravintolat ovat perheomisteisia, joten syömällä niissä tulee antaneeksi tuloja yhdelle perheelle. Huessa voi myös katsoa asiaa laajemmin ja tukea suurempaa yhteisöä: syömällä TRE-ravintolassa tulee auttaneeksi nuoria oman ammatin ja paremman elämän alkuun. Jo yhdellä aterialla voi edistää sitä, että köyhyyden kierre katkeaa edes joissakin perheissä.

Minä olen tyytyväinen, että me kävimme tutustumassa TRE:hen. Parin viikon matkan jälkeen oli juuri oikea hetki pysähtyä miettimään sitä osaa maasta, ja sitä, millaiset jäljet sota ja sen jälkeiset muutokset ovat yhteiskuntaan jättäneet. Kuinka suurimpien kaupunkien väliin jää iso kaistale maata, joka elää köyhyydessä.

Syömällä hyvän aterian pääsimme tukemaan tärkeää toimintaa, ja samalla pääsimme tsemppaamaan nuorta tarjoilijaa, joka yritti epätoivoisesti avata punaviinipullon korkkia. Ehkä ensimmäistä elämässään.

TRE, Hue

Lisää tietoa ravintolasta löydät täältä.

Reach-järjestöön taas pääset tutustumaan täällä.

TRE, Hue

Me vierailimme TREssä ravintolan ja Reach Foundationin vieraina. Maksoimme omat ruokamme, mutta aterian jälkeen pääsin juttelemaan ravintolapäällikön Mai Phuong Huynhn (kuvassa oikealla) ja Reachin edustajan Pham Thi Thanh Tamin (kuvassa toinen vasemmalta) kanssa. Vierailun järjestivät TUI:n Laura Aaltonen ja Napoleon von Sanden TUI Care Foundationista. Kiitos kaikille yhteistyöstä!

You Might Also Like...

No Comments

 • Reply
  Johanna
  12 toukokuun, 2019 at 1:02 pm

  Tämä samantyyppinen camobdia, laos & myanmarissa ja itse kävin ja pidin kovasti http://tree-alliance.org/our-restaurants/our-restaurants.php?mm=or

  • Reply
   Katja / Lähtöselvitetty
   22 toukokuun, 2019 at 10:23 pm

   Kiva, että tällaisia löytyy muualtakin! Itse pidin TREssä erityisesti siitä, että sen tukijoina olivat TUI Care Foundation ja Plan International, joiden toimintaan ja valvontaan itse luotan. Tree Alliancen ravintolat vaikuttivat toimivan hieman erilaisella periaatteella, mutta varmasti tekevät hyvää työtä.

Leave a Reply