Eurooppa Viro

Helppo viikonloppukohde Haapsalu

Jos tekee mieli lähteä muutamaksi päiväksi autoilemaan Viroon, tulee vaihtoehtojen kirjo vastaan jo Tallinnan satamassa: Pärnu maantee, Narva maantee ja Tarto maantee. Kaikki tiet johdattavat mielenkiintoisiin kohteisiin, mutta yhdeksi vaihtoehdoksi kannattaa harkita myös tietä numero 9, joka johtaa Haapsaluun.

Haapsalu on noin 11 000 ihmisen asuttama kaupunki Viron länsirannalla. Sinne on noin tunnin ajomatka Tallinnasta ja tie on hyvää ja leveää asfalttitietä. Vessassa tosin kannattaa käydä jo Tallinnan päässä, sillä kuten aiemmin kirjoitin, vessallisia pysähdyspaikkoja ei matkan varrelta ole helppo löytää.

Haapsaluun johtava tie päättyy Rohukülaan, josta lähtevät lautat Hiidenmaalle. Maisema Haapsalussa muistuttaakin paljon Hiidenmaan ja Saarenmaan saaria: tuulinen rannikko, ruskeita kaisloja ja meri-ilman pieksemiä talonseiniä.

Haapsalu

Haapsalun erikoisuus on sen sisällä oleva järvi. Vaikka kaupunki on aivan meren rannassa, on sen keskellä myös oma järvi Väike viik. Me olimme majoittuneena aivan tuon järven rannalle, ja se olikin rauhallisempi ja tyynempi versio merenranta-asunnosta.

Kaupungin tunnetuin nähtävyys ovat piispanlinnan rauniot. Raunioiden keskellä pääsee tutustumaan entisaikojen elämään, kun piispat päivystivät linnassaan ja kirkon valtava torni antoi silhuetin koko kaupungille.

Haapsalu

Haapsalu

Meille tärkeintä piispanlinnassa oli kuitenkin sen leikkipaikka: raunioiden keskelle on rakennettu valtava merirosvolaiva, sekä puinen linna. Kun meidän lapsemme kerran löysivät tähän leikkipuistoon, he eivät olisi lähteneet sieltä pois ikinä. Onneksi löysimme illallispaikan heti linnan muurien ulkopuolelta, jolloin isommat tytöt pystyivät juoksemaan leikkipaikalle meidän vielä viimeistellessä ateriaa.

Haapsalu

Haapsalu

Piispanlinnan ulkopuolella levittäytyy Haapsalun vanha keskusta puutaloineen. Kovin kauas ei kuitenkaan tarvitse kävellä, kun talot muuttuvat elementtitaloiksi, ja vastassa on ensimmäinen Konsum-liike. Haapsalussakin vanha ja uusi Viro siis elävät aivan vierekkäin.

Haapsalu

Haapsalu

Piispanlinnan leikkipuisto jo yksinään riittää syyksi, miksi lapsiperheen kannattaa ajaa välillä Haapsaluun tutun Pärnun sijaan. Toinen yhtä hyvä syy on Iloni Imedemaa, joka on kuvittaja Ilon Wiklandille omistettu museo ja leikkipaikka.

Haapsalu

Haapsalu

Wikland on suomalaislapsille tutuin kuvituksistaan Astrid Lindgrenin moniin kirjoihin, kuten Peppi Pitkätossuun, Marikkiin ja Katto Kassiseen. Virolaislähtöinen Wikland asui pitkään Ruotsissa ja hänestä tuli Astrid Lindgrenin luottokuvittaja pitkiksi ajoiksi.

Haapsalu

Haapsalu

Iloni Imedemaa on yhteen taloon koottu näyttely Wiklandin tutuimmista töistä ja monipuolinen puuhapaikka lapsille. Talon yläkerrasta löytyy laaja valikoima leluja leikkikeittiöstä nukkekotiin ja omaan nukketeatteriin. Laatikoista ja kaapeista voi kaivella loputtomasti tarvikkeita leikkeihin, ja Katto Kassisen huoneen viereen voi mennä askartelemaan pitkän pöydän ääreen. Keskikesällä toiminta jatkuu myös talon pihalla, jossa on erilaisia pajoja ja mahdollisuuksia osallistua toimintaan.

Haapsalu

Haapsalu

Aikuisemmille vierailijoille suosittelen tutustumista piispanlinnaan, sekä käyskentelyä kaupungin keskiaikaisilla kaduilla ja 1900-luvun alun kylpylämiljöössä. Ne molemmat henkivät erilaisia aikakausia, jolloin Haapsalu on ollut merkittävä pala Viron kartalla. Keskustasta myös löytyy paljon ravintoloita ja kahviloita, joihin kannattaa pistäytyä tauolle. Ainakaan meidän syödessämme Hermans-nimisessä ravintolassa muita turisteja ei ollut ruuhkaksi asti, joten kolmen lapsen kanssa pääsimme monien uteliaiden katseiden kohteeksi.

Haapsalu

Menet sitten Haapsaluun lasten kanssa tai ilman, kannattaa kaupunkiin saapua avoimin mielin. Se ei ole samanlainen turistikohde kuin Pärnu, mutta keskiaikainen keskusta ja meren läheisyys antavat sille omanlaisiaan sävyjä. Monella tapaa kaupunki muistuttaa Saarenmaan pääkaupunkia Kuressaarta, mutta Haapsaluun pääsee huomattavasti nopeammin ja helpommin.

Jos kuitenkin olet liikkeellä koko perheen voimin, annan sinulle hyvän majoitusvinkin. Me vuokrasimme yhden makuuhuoneen asunnon Villa Marienholmista Väike viikin rannalta. Talossa oli useampikin vuokra-asunto, ja niitä vuokrasi perhe, joka itse asui rakennuksen toisessa päässä. Talo itsessään on historiallinen kohde, sillä siinä on asunut virolainen säveltäjä Cyrillus Creek.

Haapsalu

Haapsalu

Haapsalu

Asunto ei ollut suuren suuri, mutta siinä oli kaikki tarvittava parisängystä ja vuodesohvasta toimivaan keittiöön. Ja mikä parasta, pihalla oli keinut ja liukumäki lapsille, sekä aurinkotuoleja aikuisille. Jos olisimme majoittuneet pidempään, olisi niillä ollut mukava lepäillä seuraten lasten leikkejä. Erityistä luksusta meille oli istua sisällä ruokapöydän ääressä aamukahvilla ja samalla katsella lasten leikkejä pihalla. Sitä ei kalliolaisessa kerrostalokolmiossa ihan heti tehdä.

Haapsalu

Haapsalu

Haapsaluun voi rakentaa pesän pidemmäksikin aikaa, mutta parhaimmillaan se lienee muutaman päivän visiitillä. Keskusta-alueen katsoo läpi päivässä tai kahdessa, minkä jälkeen täytyy etsiä jotain muuta tehtävää tai jatkaa matkaa eteenpäin. Nopeana viikonloppukohteena se kuitenkin on ehdottomasti suosittelun arvoinen: tunnin ajomatkalla Tallinnasta pääsee meren rantaan tuulessa heiluvien kaislojen luokse, mihin suuret turistimassat eivät ole vielä löytäneet.

Ja jos matkassa on lapsia, heidät kannattaa viedä Iloni Imedemaahan tai piispanlinnalle vasta siinä vaiheessa, kun on itse valmis istahtamaan alas pidemmäksikin aikaa.

Haapsalu

You Might Also Like...

6 Comments

 • Reply
  Kati / Lähinnä Kauempana
  3 syyskuun, 2017 at 2:54 pm

  Me ollaan tässä vähän pyöritelty ajatusta lähteä käymään yhden yön reissulla Haapsalussa. Ajomatkalla Tallinnasta Haapsaluun olisi Keila-Joan vesiputoukset, jotka haluaisin käydä katsomassa. Olin niin vaikuttunut Jägalan vesiputouksista matkalla Rakvereen!

  Mies on noilla kulmilla käynyt kaverin kanssa pyörillä, mutta antaahan se taas ihan uuden näkökulman kun mennään perhematkalle. Iloni Imedemaa menee ainakin uutena kokemuksena. 😀

  • Reply
   Katja / Lähtöselvitetty
   4 syyskuun, 2017 at 10:41 pm

   Ehdottomasti Haapsaluun! Iloni Imedemaassa ja piispanlinnan leikkipuistossa saa kulumaan parikin päivää, ja muitakin leikkipuistoja keskustan alueella on. Noista putouksista en ole kuullutkaan – harmi, koska olisimme hyvin ehtineet piipahtaa niillä.

 • Reply
  Kaisa
  8 syyskuun, 2017 at 9:37 pm

  Upeat maisemat ja varsinkin rannoilta otetut kuvat todella hienot 🙂

  • Reply
   Katja / Lähtöselvitetty
   9 syyskuun, 2017 at 1:40 pm

   Kiitos Kaisa! Haapsalu on tosi kaunis kohde ja niin meri kuin järvikin ovat siinä ihan lähellä.

 • Reply
  Terhi/Fammo matkalla
  9 syyskuun, 2017 at 12:26 am

  Viikon vertan tuolla tuli asutuksi muutama vuosi sitten. Piispanlinna on upea nähtävyys ja Wiklandin museo ihan kiva aikuisillekin. Haapsalun ympäristössä on paljon mielenkiintoisia kohteita, soelöä on vielä jäljellä vanhaa ruotsalaisasutusta ja museoita, lapsia ei ehkä jaksa kiinnostaa, ne ovat ehkä enemmän aikuisille

  • Reply
   Katja / Lähtöselvitetty
   9 syyskuun, 2017 at 8:23 pm

   Haapsaluhan on tunnettu myös luontokohteena – esimerkiksi lintujen bongaukseen alue on kuulemma erinomainen. Meille vinkattiinkin etukäteen hyvä majatalo bongauspaikkojen läheltä, mutta yhden yön vierailuun se oli vähän turhan kaukana kaupungin keskustasta. Seuraavalla kerralla toivottavasti myös luontoa haltuun!

Leave a Reply