Aasia Vietnam

Da Nang sopii kelvolliseen rantalomaan

Welcome to my home, Anna toivotti kiivetessään kovaa vauhtia ylös portaita viimeistelemään huoneemme siivousta. Ja kotiin olimme saapuneetkin: HUHA Homestayhin Da Nangin rannan tuntumaan.

Valitsimme Da Nangin kohteeksemme aivan siitä syystä, että se sijaitsi kartalla sopivasti maan keskivaiheilla. Pohjoiseen asti emme halunneet edes yrittää, kun taas etelään jääminen tuntui liian kapealta vaihtoehdolta kolmen viikon matkalle. Puoleen väliin maata oli helppo ehtiä.

Da Nangissa houkuttelivat myös ranta, sekä Unescon maailmanperintöluetteloon kuuluvan Hoi Anin läheisyys. Da Nang vaikutti paikalta, missä parhaimmillaan voisi yhdistää rantalomaa, kaupunkielämää ja kulttuurinähtävyyksiä.

Da Nang

Da Nang

Da Nang on Vietnamin neljänneksi suurin kaupunki, ja sieltä löytyy maan kolmas kansainvälinen lentokenttä Saigonin ja Hanoin lisäksi. Suurin piirtein Helsingin kokoinen kaupunki on vauras satamakaupunki, johon virtaa turistien lisäksi kulutushyödykkeitä.

Kansainvälisesti Da Nang on tunnettu paikkana, johon Yhdysvaltain joukot rantautuivat ensimmäisenä Vietnamin sodan aikana vuonna 1965. Kolmekymmentä kilometriä pitkä My Khe’n ranta eli China Beach on esiintynyt lukuisissa dokumenteissa ja fiktiivisissä elokuvissa. Kyseisellä rannalla surffasivat myös Ilmestyskirja. Nyt -elokuvan sotilaat, vaikkei Charlie surffaakaan.

Da Nangin ranta sopii rentoon oleiluun

Da Nang sai meidät välittömästi ihastumaan. Kaupungin ja rannan yhdistelmä oli jotain, mikä toimi meille erittäin hyvin: pääsimme rannalle, mutta meidän ei tarvinnut kärsiä turistikauppojen täyttämistä rantakaduista tai ravintoloiden sisäänheittäjistä. Rannalta pääsimme heti livahtamaan keskelle asuinkortteleita, missä kukaan ei halunnut myydä meille mitään.

Da Nang

Da Nang

Da Nangin ranta ei ole mikään paratiisiranta – eikä se voikaan olla, kun sijaitsee aivan kaupungin sydämessä. Rantaa reunustaa pitkä rivi korkeita hotelleja, ja lisää rakennetaan koko ajan. Erityisesti korealaiset turistit ovat löytäneet Da Nangin, ja heitä näkyikin liikkeellä suurina joukkoina. Myös korealaisten ravintoloiden määrästä pystyi päättelemään kaupungin suurimman kävijäkunnan.

Da Nang

Da Nang

Da Nangin ranta on myös aika tuulinen: tuulet puhaltavat suoraan mereltä, ja aallot saattoivat lyödä aika korkeinakin. Monena päivänä rannalla liehuivat punaiset liput, mutta silti meressä oli uimari jos toinenkin. Myös me kävimme meressä tuulisempinakin päivinä, sillä yllättäen aallot eivät olleet yhtään vahvoja. Kun monissa paikoissa veteen meneminen ja sieltä pois pääseminen ovat kovan työn takana, Da Nangissa pystyi vain kävelemään vaahtopäiden toiselle puolelle, kunhan vältteli aaltojen lyömistä suoraan kasvoille.

Da Nang

Da Nang

Uimaan uskalsi mennä jo sen takia, että ranta oli tarkasti vartioitu. Rantavahteja päivysti kymmenen metrin välein, ja he pitivät kovaa kuria uimareille: veteen menijät paimennettiin tiukasti samoille kohdille, ja vahdit vihelsivät pilliin heti, jos joku yritti lähteä liian kauas. Tiukka kurinpito oli tarpeen myös sen vuoksi, etteivät uimarit olisi ajautuneet surffaajien tielle – kalastajista puhumattakaan. Kalastajat keikkuivat pienissä pyöreissä veneissä ja vetivät verkkojaan kohti rantaa, eikä sinne kannattanut mennä keskelle uimaan.

Da Nang

Da Nang

Ranta oli myös harvinaisen siisti: roskia kerättiin pois ja yleisen vessan edessä partioi naisjoukko valmiina siistimään paikkoja. Missään en ole nähnyt niin siistejä uimarannan vessoja, joissa oli jopa paperia.

Da Nangin rannassa ehkä parasta oli kuitenkin sen avoin tunnelma. Vaikka suuret hotellit kohosivat aivan tien toisella puolella, ranta tuntui olevan kaikkien käytössä. Sinne oli helppo mennä rantatieltä, ja sieltä löytyi rantatuoleja ja -varjoja kaikille vuokrattavaksi. Tuoleja tarjosivat yksityiset yrittäjät, jotka olivat perustaneet rannalle kioskin ja sieltä myivät kaikkea virvokkeista hiekkaleluihin. Näyttipä joku siinä tulella tekevän ruoka-ateriaakin.

Da Nang

Da Nang

Rantaa pitkin pääsi myös kävelemään ainoaan löytämäämme rantaravintolaan DanaBeachiin, jossa kaltaisemme länsimaiset turistit istuivat syömässä hampurilaisia ja juomassa olutta. Mekin kävimme ravintolassa lähes joka päivä, koska sen tarjonta ja tunnelma olivat meille juuri sopivan rentoja, ja sieltä löytyivät hyvälle rantaravintolalle oleelliset palvelut: hyvät vessat ja suihkut.

Hyvä majapaikka tekee oleilusta mukavan

Parasta Da Nangissa oli kuitenkin meidän majapaikkamme HUHA Homestay. Anna ja Huy tarjosivat majoitusta omassa kodissaan hieman syrjässä suurista hotelleista, mutta silti erittäin lähellä rantaa. Pääsimme siis taas asumaan keskelle tavallisia asuinkortteleita, joiden lapset ryntäsivät ulos kodeistaan katsomaan meidän ohikulkuamme. Järjestettiinpä kotikadullamme eräänä iltana kihlajaisetkin: koko katu suljettiin illan ajaksi pöytäryhmillä ja teltoilla, joissa iloinen kihlajaisväki söi illallista ja lauloi karaokea. Vietnamilaiseen tapaan kaikki oli kuitenkin ohi jo iltayhdeksältä, ja kovaääninen karaoke ajoittui myöhäiseen iltapäivään.

Da Nang

Da Nang

Itse majapaikka oli pieni, mutta toimiva. Me asuimme yläkerran isossa perhehuoneessa, jossa oli käytännössä kaksi matalaa sänkyä vierekkäin. Me mahduimme sinne hyvin, ja meillä oli käytössä oma kylpyhuone. Minulla kyllä meni koko viikko muistaa ennen suihkuun astumista käydä laittamassa ensin vesi päälle käytävältä ja vielä kuuma vesi oman huoneen katkaisijasta. Yleensä unohdin vähintään sen kuuman veden.

Da Nang

Da Nang

Da Nang

Da Nang

Meidän huoneemme lisäksi käytössämme oli keittiö, jossa oli kaikki tarpeellinen. Vietnamilaiseen tapaan olohuone oli heti sisäänkäynnin yhteydessä, ja sieltä löytyivät Da Nangin parhaat nähtävyydet: Annan ja Huyn tuoreet koiranpennut. Hieman ennen meidän saapumistamme oli taloon tullut pieni Bruno, joka sulatti kaikkien sydämet. Vain pari päivää sen jälkeen korista löytyi myös Bella, joka oli vielä Brunoakin suloisempi tapaus. Pienet, vain reilun kuukauden ikäiset pennut, varmistivat sen, etteivät lapset halunneet lähteä mihinkään.

Da Nang

Pentuihin liittyy tosin myös hieman surua, sillä samoihin aikoihin Bellan saapumisen kanssa Bruno sairastui ja joutui eläinsairaalaan. Lääkärin mukaan kyseessä oli virus, joka jokaisella pennulla on, mutta josta noin puolet selviää. Meidän lähtiessämme Bruno ei ollut vielä palannut, ja Annan facebook-tilistä päätellen hän ei ehkä viruksesta selvinnytkään.

Da Nang

Da Nang

Annan ja Huyn luona tuntui kirjaimellisesti siltä, että oli kotona. Missään vaiheessa ei ollut vaivautunut olo kipittää keittiöön valmistamaan nuudeleita tai hakemaan olutta jääkaapista, eikä meidän lastemme läsnäolo tuntunut häiritsevän heitä ollenkaan. Jossain vaiheessa tosin täytyi käskeä lapsia antamaan pienen Bellan olla jo rauhassa, kun loputon huomio väsytti pennun täysin.

Olimme alun perin ajatelleet olla Da Nangissa neljä päivää, mutta lopulta pidensimme aikaa kuuteen päivään. Maksoimme majoituksesta noin 25 euroa yöltä, joten se oli meille edullinen tapa lomailla. Me myös kotiuduimme niin täysin HUHA Homestayn ja rannan välimaastoon, että löysimme Da Nangin turistialueenkin vasta viimeisenä iltana.

Da Nang

Da Nang

Tässä kohtaa voin myöntää, että kaupungin keskustaan emme ehtineet missään vaiheessa. Suunnittelimme piipahdusta sinne monelle päivälle, mutta jostain syystä rento elämä rannalla houkutteli aina enemmän. Keskustassa ei ollut varsinaisia kohteita, mitä olisimme halunneet nähdä, ja päämäärätön kävely tulikuumassa kaupungissa ei houkutellut ketään.

Sen sijaan teimme päiväretket Hoi Anin kaupunkiin ja ylemmäs kukkuloille Ba Na Hillsin huvipuistoon. Hoi An oli näkemisen arvoinen kohde, vaikka kaupungin entinen loisto alkaa olla vajonnut turistimäärien alle. Ba Na Hills taas hämmensi meitä suuresti keinotekoisilla ranskalaiskylillään ja Keski-Vietnamin kuuluisimmalla näköalalla, mutta retki ylös yhdellä maailman pisimmistä köysiradoista oli kyllä päiväretken arvoinen.

Da Nangin läheisyydessä on muitakin kohteita, mihin voi päiväretkelle lähteä: esimerkiksi Marble Mountains ja Monkey Mountain ovat luontokohteita, joilla monet käyvät. Kaupungissa on tietysti myös monia pagodoita, sekä myös kaunis katolinen katedraali.

Da Nang

Me kuitenkin jätimme suosituimmat turistinähtävyydet väliin ja nautimme rennosta elämästä vilkkaassa kaupungissa: vaeltelimme pieniä kujia pho-ravintolan perässä, ihastelimme naapuruston kihlajaisvalmisteluja, ja ennen kaikkea vietimme rantaelämää.

Viimeinen ilta hotellien täyttämillä kortteleilla näytti meille vilauksen Da Nangin matkailijakeskittymästä ja siitä vilskeestä, mitä yhdessä Vietnamin suosituimmista rantakohteista on. Se myös kertoi meille sen, että olimme tehneet ihan oikean valinnan majoittuessamme kauas vilinästä HUHA Homestayn yläkertaan. Siellä olo oli kuin kotona, miksi ehkä niin hyvin Da Nangissa viihdyimmekin.

Da Nang

You Might Also Like...

No Comments

 • Reply
  Reissausta ja ruokaa
  14 huhtikuun, 2019 at 2:37 pm

  Olitteko Da Nangissa ihan nyt huhtikuussa? Muistan kun kävimme Hoi Anissa kerran maaliskuun puolivälissä, niin siellä ei ollut mikään rantakeli, vaan semmoinen kevätkeli (vaikkakin kylmään ja sateiseen Hanoihin verrattuna ihanan lämmintä). Itse kammoan kotimajoituksia, mutta luulen lasten kanssa sen olevan rennompaa ja teille kaikille tuo oli varmasti erityisempi kokemus kuin mitä hotellissa olisi ollut.

  • Reply
   Katja / Lähtöselvitetty
   14 huhtikuun, 2019 at 9:23 pm

   Olimme Da Nangissa helmikuussa. Silloin kelit olivat todella kuumat ja aurinkoiset, ja olin itsekin odottanut lämpötilojen olevan hieman alhaisemmat. Ilmat siis suosivat meitä todella hyvin.

   Kotimajoitus ei ole kaikkien mieleen, mutta me olemme suuria kotimajoituksen ystäviä. On ihanaa päästä majoittumaan kodinomaisessa ympäristössä, kun hotellien käytävät tuntuvat turhan kolkoilta. Meille myös pienuus on aina etu, kun majapaikkoja valitsemme. Kotimajoitus vaatii toki erilaista suhtautumista majoittajiin ja majoittumiseen, minkä vuoksi sitä kannattaa omalta osaltaan harkita etukäteen.

 • Reply
  Merituuli
  16 huhtikuun, 2019 at 8:53 pm

  Me olemme kesällä suuntaamassa D Nangiin(kin). M evalitsimme kotimajoituksen lähempää Hoi Annia, mutta juurikin kotimajoituksen. Ihastuimme kotimajoitukseen Kambodzassa ja halusimme ehdottomasti sellaiseen myös Vietnamissa. Muut reissun majapaikat onkin vielä varaamatta.

  • Reply
   Katja / Lähtöselvitetty
   23 huhtikuun, 2019 at 5:38 pm

   Me ollaan myös tykästytty kotimajoitukseen – vähän harmitti, ettei lopulta varattu niitä enemmän matkan varrella. Meille ne ovat yleensä tarpeeksi rentoja paikkoja, joissa on yllättävän hyvin mahdollisuuksia toimivasta keittiöstä pyykinpesuun. Kodinomaisuus on varsinkin pidemmillä reissuilla aina plussaa. Ihanaa matkaa teille – itsekin lähtisin mielelläni takaisin vaikka heti!

 • Reply
  Anna | Muuttolintu
  17 huhtikuun, 2019 at 1:14 am

  Kiva kuulla että tykkäsitte! Me oltiin kuukauden päivät viime vuonna ja taisi jäädä yhdeksi lempparikohteista Vietnamissa. Varsinkin kun majoittuu jossain rannan läheisyydessä, keskusta ei tosiaan ole kovin ihmeellinen. Ja oi miten ihania koiranpentuja!

  • Reply
   Katja / Lähtöselvitetty
   23 huhtikuun, 2019 at 10:22 pm

   Da Nang oli hämmentävän kiva paikka. Olin kuullut siitä aika paljon hyvää, mutten etukäteen käsittänyt, mikä siitä tekee niin kivan. Enkä oikein käsitä vieläkään – siellä vain viihtyi tosi helposti. Hyvä, ettei jääty mistään tärkeästä paitsi, kun ei ehditty keskustaan asti. Muutaman kerran ajettiin taksilla läpi, eikä jäänyt hinkua mennä pyörimään sinne enempää. Rannan läheisyydessä oli hyvä olla.

 • Reply
  Outi / Maa Quzuu
  19 huhtikuun, 2019 at 11:34 am

  Vähän kyllä hieraisin silmiäni, kun näin nuo rannalla kohoavat pilvenpiirtäjät. Lähtökohtaisesti Vietnam ei nimittäin vie assosiaatiota pilvenpiirtäjiin, mutta tottahan toki siellä niitäkin löytyy. Vaikuttaa ihanan rennolta rannalta, jossa viettäisi kyllä päivän jos toisenkin paljaita varpaita hiekkaan upotellen 🙂 ja myös tuo majoitus kuulostaa sellaiselta, mihin itsekin mielelläni menisin. Olisi kiva kuulla myös joku vertaileva juttu siitä, kuinka paljon rahaa jää muuhun tekemiseen, kun majoituksissa onnistuu säästämään noin sievoisen summan. Siinä siis jutun juurta esim sulle, koska itse olen erittäin huono pitämään mitään kirjaa matkakassan hupenemisesta 😁

  • Reply
   Katja / Lähtöselvitetty
   24 huhtikuun, 2019 at 7:48 am

   Da Nang on Vietnamin neljänneksi suurin kaupunki, joten sieltäkin löytyy korkeita taloja. Nuo korkeat rakennukset tuossa rannassa ovat lähes poikkeuksetta valtavia hotelleja, vaikken ihan käsitä, missä ne kaikki ihmiset liikkuivat. Valtavasta hotellitarjonnasta huolimatta ranta oli todella rauhallinen: lyhyelläkin matkalla löytyi paljon kohtia, joissa ei ollut ketään muuta. Tätä ehkä selittää korealaisten matkailijoiden suuri osuus – he kun eivät vietä aikaa rannalla samalla tavalla esimerkiksi eurooppalaisten kanssa.

   Olen vähän pohdiskellut kustannusten kirjaamista tänne nähtäväksi, mutta vielä se on ajatuksen asteella. Vietnam on kyllä toistaiseksi edullisin maa, missä olemme matkustaneet, joten paljon ei rahaa tarvita taskun pohjalle paikan päällä. Täytyy vain valita huolella paikat, missä rahansa käyttää.

 • Reply
  Sari / matkalla lähelle tai kauas
  19 huhtikuun, 2019 at 10:30 pm

  Kiva lukea muiden kokemuksia Da Nangista. Kokema ne hyvin samankaltaista kuin meillä. Ja muuten erityisesti tuo, ettei kukaan myynyt väkisin mitään. Meille kävi samoin kuin teille Da Nangin keskusta jäi meille melko vieraaksi.

  • Reply
   Katja / Lähtöselvitetty
   24 huhtikuun, 2019 at 7:51 am

   Da Nangin keskusta on selvästi paikka, mihin harva eksyy. Minä kyllä katsoin etukäteen keskustan nähtävyyksiä, mutta pari temppeliä ja kristillinen kirkko eivät houkutelleet tarpeeksi, että olisimme jaksaneet lähteä sinne vaeltamaan. Rannan puolella oli niin mukavaa ja leppoista, että aika kului hyvin sielläkin.

Leave a Reply