*Yhteistyössä Catalan Tourist Board ja Cuina de l’Empordanet
Renfe eli Espanjan valtion rautatiet kuljettavat mielellään myös turisteja kaupungista toiseen. Barcelonasta pääsee rautateitse niin Madridiin, Bilbaoon kuin Valenciaankin, ja sitä kautta aina Andalusian Malagaan, Granadaan ja Sevillaan.
Hieman lyhyemmän junamatkan päässä on Katalonian toiseksi suurin kaupunki Girona, johon matkaa Barcelonasta kertyy noin noin tunti. Gironassa asuu lähes 100 000 ihmistä, mutta silti Barcelonaan verrattuna se tuntuu pikkukaupungilta, johon voi lähteä hengähtämään suurkaupungin sykkeestä. Kataloniassa Girona tunnetaan vauraana kaupunkina, joka siintää monen haaveissa asuinpaikkana. Monet eurooppalaiset tuntevat kaupungin halpalentoyhtiöiden määränpäänä, josta jatketaan matkaa Barcelonaan.
Minä kävin Gironassa kesäkuussa Catalan Tourist Boardin ja Cuina de l’Empordanetin järjestämällä retkellä. Tuon päivän aikana lämpömittari kohosi +38 asteeseen, joten kaupunki jäi mieleen aurinkoisena ja hikisenä. Opas saatteli meitä varjosta toiseen, kun yritimme vältellä pahinta paahdetta.
Toisaalta hikisen kierroksen jälkeen euron hintaiset oluet maistuivat erinomaisilta Placa de la Independencian aukiolla – samoin kuin Michelin-palkitun ravintolan El Celler de Can Rocan tytäryhtiön Rocambolescin jäätelöannokset. Meitä varoitettiin etukäteen jäätelöannosten kalliista hinnoista, mutta suomalaiselle kuluttajalle 2,80 euron hinta isosta pallosta kahdella lisukkeella oli naurettavan halpa hinta. Jäätelökioskissa tosin kannattaa varautua odotteluun: lyhytkin jono eteni hitaasti, kun asiakas toisensa jälkeen aloitti valintakierroksen vasta tiskillä ja vielä kuvasi kaiken siinä valitessaan.
Kaupunkia halkoo Riu Onyar -joki, jonka yli on mahdollista mennä useampaakin siltaa pitkin. Kuuluisin silloista on Gustave Eiffelin suunnittelema metallisilta, joka on rakennettu vain vähän ennen Eiffelin kuuluisinta rakennusta Pariisissa. Tämä silta lienee yksi Gironan kuvatuimmista kohteista, samoin kuin jokimaisema sillalta katedraalille päin.
Gironan kaupungissa on kaksi tärkeää kohdetta, joihin vierailijat mielellään viedään: vuonna 1417 rakennettuun goottilaiseen katedraaliin, sekä vanhaa kaupunkia ympäröiville muureille eli Passeig de la Muralle, jonka päälle pääsee kävelemään. Vaikka muureilta epäilemättä olisivat avautuneet upeat näkymät, jätimme kiipeämisen suosiolla toiseen kertaan – sen verran hikistä oli pelkkä käveleminen tasaisella kadulla.
Girona on tunnettu myös Game of Thrones -televisiosarjan yhtenä kuvauspaikkana. Sarjan kuudetta kautta kuvattiin aivan kaupungin keskustassa, ja Girona sai näytellä niin Braavosin vapaakaupunkia kuin Kings Landingiäkin. Kaupungin kulmat saivat portailleen sokean Arya Starkin, joka kerjäsi rahaa ja taisteli häntä vainoavaa Waifia vastaan.
Me piipahdimme Gironan juhla-aukiolla Placa dels Juratsilla, jolla Arya Stark seurasi näytelmää Lannistereiden suvusta sekä oman isänsä mestauksesta. Aukiolla järjestetään todellisuudessakin esityksiä ja juhlia. Ihailimme myös Sant Martin luostarin portaita, joita pitkin Arya pakeni veistä heiluttavaa Waifia. Tänä päivänä portaat johdattavat yliopistolle, jonka opiskelijat kipittävät portaita ylös ja alas päivittäin välittämättä kameroiden kanssa jalkoihin jäävistä turisteista.
Gironan katedraali taas näytteli televisiosarjassa Baelorin Suurta Septiä, jonka portaita pitkin Jamie Lannister rynnisti hevosella puolustamaan perhettään. Todellisuudessa katedraalin portailta avautuu aivan erilainen maisema kuin televisiosarjan avara merinäkymä tuhansine ihmisineen: portaiden alapäässä ovat heti vastassa seuraavat talot, joiden eteen pieni kaupunkijuna puksuttaa uskollisesti.
Girona on kaupunki, johon mielelläni matkustaisin uudelleen tutustumaan siihen paremmin. Yhden päivän vierailu ei antanut riittävää kuvaa kaupungista, joka on paljon muutakin kuin keskiaikainen keskusta. Kaupungista ei myöskään voi saada täyttä kuvaa, jos sen kaduilla ei vietä yhtään iltaa.
Paikallisilla ei kuitenkaan ole vain hyvää sanottavaa turisteista – ainakin jos on uskomista lakanoihin, jotka parvekkeilla julistivat kortteleiden olevan tavallisia asuntoja, eikä turistiasumuksia, varten. Tämä on hyvin ymmärrettävää, sillä Barcelonan tavoin myös Girona kärsii kasvavasta turistimäärästä, joka vuokraa kalliita loma-asuntoja, ja sitä kautta vääristää kaupungin asuntomarkkinoita.
Poliittisuus näkyy Gironassa muutenkin, sillä onhan se katalonialainen kaupunki. Katalonian itsenäisyyttä puolustavia lakanoita oli ripustettuna ympäri kaupunkia, samoin kuin Katalonian lippuja. Oman osansa sai myös Gironan jalkapallojoukkue, joka oli juuri varmistanut nousun Espanjan pääsarjaan La Ligaan.
Parhaimmillaan Girona kuitenkin on pienillä kujilla, jotka johdattavat toisille pienille kujille. Toki noilla kujilla on paljon muitakin turisteja – ja myös hahmoja, jotka ovat saapuneet sinne turistien vanavedessä – mutta noita kujia pitkin vaeltamalla voisi varmasti löytää myös rauhallisen kulman itselleen.
Sillä kulmalla voisi katsella keskiaikaisia taloja ja kohottaa katseensa kohti katedraalia tai kaupunkia ympäröiviä muureja. Ehkei kuitenkaan kannata kuvitella olevansa nuori sokea Arya Stark, sillä Girona on paljon todempi kuin televisiosarjan kulissit. Se on kaupunki, jossa opiskelijat kiipeävät portaita entiseen luostariin ja istuvat kahvitauolle katedraalin portaille. Sieltä he kohdistavat katseena muualle Kataloniaan, jonka kanssa lokakuussa äänestävät itsenäisyydestä. Parvekkeista päätellen monessa asunnossa kannatettiin itsenäisyyttä, mutta silti jään mielenkiinnolla odottamaan äänestystulosta.
4 Comments
Annemaria/Samppanjaa muovimukista
18 syyskuun, 2017 at 8:04 amMulle kävi juuri noin kuin kuvailit. Girona jäi kutkuttelemaan niin kovin, että muutaman kuukauden kuluttua matkustin sinne uudelleen. Tosi kiva ja eläväinen kaupunki, jonka kapeille kujille oli mukava “eksyä”. Matkustin lokakuussa ja maaliskuussa. Sää oli molemmilla kerroilla ihan ok, mutta turisteja vähän. Peukkua tälle kaupungille!
Katja / Lähtöselvitetty
21 syyskuun, 2017 at 10:31 pmHauska kuulla, että meitä on muitakin! Minulle Girona oli ehdottomasti Costa Bravan helmi, johon haluaisin lähteä uudelleen. Kaupungissa oli niin paljon mielenkiintoista, ettei yksi päivä riittänyt mitenkään. Uskon, että loppusyksy ja alkukevät olisivat juuri oikea aika lähteä: paikallisetkin suosittelivat juuri syys-lokakuuta, koska silloin on vielä tarpeeksi lämmin, mutta suurimmat turistivirrat ovat lähteneet. Sopisi hyvin minulle!
Emma
21 syyskuun, 2017 at 8:02 amMä katselin noita teidän reissun kuvia Instasta ja Facesta silloin kun olin itse samaan aikaan sillä Katalonian viinialueiden kierroksella ja ihastuin! Meillä oli myös paikallisopas joka oli kotoisin Gironasta eikä hänen hehkutuksensa yhtään auttanut asiaa 😀 Nyt mietin, että kun buukkasin halvat lennot Barcelonaan ens maaliskuussa miehen 40-vuotissynttäriviikonlopuksi, niin pitäisikö sitä mennäkin viettämään Gironaan eikä Barcelonaan. Mitä mieltä olet, saisiko tuolla vietettyä mukavan, rennon synttäriviikonlopun?
Katja / Lähtöselvitetty
21 syyskuun, 2017 at 10:37 pmGirona oli ihana! Kyllä minä harkitsisin vakavasti Gironaa Barcelonan sijaan – etenkin, jos Barcelona on tullut nähtyä aiemminkin. Maaliskuu varmasti olisi myös hyvä aika tutustua kaupunkiin, kun suuret turistimassat eivät ole vielä ehtineet paikalle, mutta toisaalta on jo lämmin. Gironassa saa kyllä vietettyä mukavan viikonlopun. Ja jos kaupunki tulee nähtyä nopeasti, aina voi pistäytyä jossain lähistön pienemmässä paikassa, kuten Palsin kylässä, jossa me vierailimme. Lähistöllä on paljon muutakin nähtävää. Iso suositus!